Code rood: extreem weer in bijna heel Nederland

Auteur: , 37 Reacties

Trek je Tornado Intercept Vehicle maar uit de schuur. Het KNMI heeft het hoogste weeralarm in werking gesteld vanwege de zware tot zeer zware windstoten die vandaag verwacht worden. De files komen ook al vroeg op gang.

Code rood

Het westen, midden en noorden van het land moeten rekening houden met extreme windstoten van 100 tot 120 kilometer per uur, met name tussen 8:00 en de eerste helft van de middag trekt een flinke storm over ons land. Uiteraard heeft dit ook flinke gevolgen voor het verkeer, de files kwamen in de ochtend al vroeg op gang, bijvoorbeeld rond Amsterdam en Rotterdam stond het vanmorgen al een stuk voller op het asfalt. De veerdienst Vlissingen-Breskens blijft voorlopig in de haven, zo meldt vervoerder Veolia. De treinen rijden volgens een aangepaste dienstregeling en er zijn al storingen omdat er dingen in bovenleidingen zijn gewaaid. Er zullen er ook wel weer een hoop blaadjes-incidenten zijn.

De Brandweer heeft het flink druk met aan de storm gekoppelde meldingen. De ANWB adviseert om extra alert te zijn, met name omdat er “van alles over de weg vliegt” door de heftige wind. Rijkswaterstaat adviseert extra afstand te houden en vooral op bruggen en viaducten de handjes extra vast om het stuur te klemmen. Autoblog adviseert om je Corvette ZR1 niet buiten te laten staan. Fietsers wordt geadviseerd niet de weg op te gaan dus dat zal voor meer auto’s op de weg zorgen, aangezien de kinderen gewoon naar school gebracht moeten worden en mensen gewoon naar hun werk moeten.

In de loop van de middag zal vanuit het zuiden de windkracht stevig afnemen. Het is al flink drukker op de weg, bijvoorbeeld rond Amsterdam en Rotterdam maar het escaleert vooralsnog niet volledig uit de klauwen op de wegen, laten we hopen dat dat zo blijft.

UPDATE: check tien webcams waarmee je de storm kunt volgen!37 reacties

-edit: nutteloze bijdrage-
kitesurfen !!!!!!
Auto gisteren avond voor de zekerheid een stukje verder van de boom vandaan gezet! Just in case ;)
@stephano: ik juist dichterbij aangezien de dagwaarde meer is als dat ik ervoor betaald heb
@tmenges:
Hahaha,
ik zojuist op het werk ook maar direct onder de bomen mijn auto neergezet.
Waren trouwens de enige plekken die nog vrij waren…

Maar dan moet hij wel totall-loss en niet zo’n laffe deuk op de motorkap.
Zeik niet, vandaag prima weer om er met de cabrio op uit te gaan. Er waait altijd windkracht 11 om je heen in zo’n ding. Alleen nu ook als je stil staat.
Straks lekker fietsen in dit weer. Wish me luck :p
@oskaar7: good luck. Postbezorgers moeten ook gewoon op de fiets hun werk doen.
@Emile_Benz: treinen rijden toch niet.. :’)
@st3fan: heb jij ooit iemand met de trein post zien bezorgen? ;-)
@vondeyck: hahaha ik reageerde op de verkeerde, t moest namelijk naar die comment hieronder. Sorry he ;p
@st3fan: Haha ok, ik zal niet boos worden :P
@Emile_Benz: op maandag? (behalve wat rouwpost dan)
@escort77: idd gelukkig heb ik morgen pas dienst. Morgen zal het vast beter zijn.

Hier in Amstelveen viel het ietwat mee. Maar tijdens mijn spotronde op Schiphol ging het erg tekeer: Je kon de wind zelfs in de bus horen bulderen. Ook binnen en onderin parkeergarages hoorde je het flink.

Gelukkig kwam ik heelhuids thuis. Dat kon niet gezegd worden van een persoon in de stad. Op het 2 uur journaal werd gezegd dat een persoon omkwam door een omvallende boom die op degene terecht kwam
Heb zo een tentamen in Amsterdam, twijfel nog een beetje of ik de auto pak of de trein….
Net op de A9 viel het me al op dat de landende vliegtuigen erg aan het schudden waren. De kotszakjes zullen wel nodig zijn. Zelf op de weg weinig last van gehad en had geen file. En dat op maandag. :)
Op de oosterscheldekering was het vanochtend al redelijk heftig, ben benieuwd of ik vanmiddag weer kitesurfers ga zien..Je hebt er echt van die gekken bij..Het is niet de eerste keer dat er iemand bij ons op de praktijk komt met een verbrijzelde hiel..
@pajero: Uitdagende situaties werken voor sommige lui juist als een rode lap op een stier. Sommigen nemen de risico’s voor lief, anderen denken dat ze zo goed zijn dat hen niets kan overkomen… tot ze bij de eerste hulp liggen.
-edit: het is hier geen fietsblog-
@brennie-1994: want autoblog gaat alleen ovet autos ? ROFL *leest artikel over beckham zn bumper*
Lekker fietsen zometeen :)
Hier in het midden van Engeland is het nog redelijk rustig. Hier en daar staat een straat onderwater maar dat is hier normaal. Vanaf nu zou het hier ook harder moeten gaan waaien.
Hier in het zuiden des lands valt het wel mee, is niet meer dan een stevig briesje. Het zonnetje laat zich zelfs met enige regelmaat tussen de wolken door zien…
Hier in bij de kust in Noord-Holland valt het ook wel mee, code rood wordt wat mij betreft iets te snel afgegeven… krantenlopen ging prima en naar school fietsen was ook niet zo’n probleem..
@syliaca: Moest ook wel erg lachen om die kranten waarin gewaarschuwd werd om toch vooral binnen te blijven. Het is duidelijk niet de bedoeling dat de krantenbezorgers eerst zelf de krant lezen… :)
@potver7: he daar zit best wat in, slecht eigenlijk..
Fietsers wordt geadviseerd NIET de weg op te gaan. Autorijden moet zo duur mogelijk zijn om mensen UIT de auto te krijgen en ze vaker op de fiets te laten gaan.Nu ineens niet gaan fietsen,pak de auto.Ik val bijna van m’n stoel,haha.
@Alfarobert: mja, ik vind het eigenlijk wel sympathiek dat ze het denkwerk van me overgenomen hebben… hoef ik tenminste niet zelf te bedenken of ik er zin in had om 6 km pal tegen de wind in te fietsen ;)

Verder neem ik al die codes altijd met een flinke schep zout, alsof je weers- en verkeerssituaties in drie kleurtjes kunt categoriseren… Iedereen kan bedenken dat het minder veilig op de weg is bij windkracht 9-10. En juist degenen die dat niet willen of kunnen inzien, trekken zich ook niks aan van een code rood – integendeel zelfs.
@Alfarobert: haha en de trein kan ook niet, want die staat stil
KNMI heeft weer eens last van aanstelleritus…

Mensen luister er alsjeblieft naar, dan kan ik vanavond tenminste lekker doorrijden i.p.v. in de file te staan…
Het is hier heeeeeerlijk weer, zonnetje schijnt en 22 graden…….in Roemenistan dan ;)
Weer of geen weer, spotters moeten toch ook gewoon hun werk doen?
@gerald: Ben gewoon gegaan :D. Heb qua aantal foto’s mijn beste spotdag ooit gehad: 144 plaatjes geschoten. Ben nu aan het uppen.
@toyotafortuner: Ik ben ook gewoon gegaan, alleen nog niet heel veel tegen gekomen, misschien bang dat de auto beschadigd;)
Ik ben toch met de fiets naar mn werk gehad. Ideaal wind mee! Alleen de terugweg..

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).