Cuba Libre! Zoek nu online jouw Cubaanse klassieker

Auteur: , 17 Reacties

Altijd al zo'n Amerikaans landjacht willen hebben dat op A-teamesque wijze rijdend gehouden is? Dat kan nu!

Het caribische eiland Cuba was decennialang een gesloten communistisch bolwerk onder leiding van Fidel Castro. De baard drong na 1959 iedereen zijn droom op. Vanaf dat jaar was het prohibido voor de Cubanen om een auto uit het buitenland te importeren. Slechts bij hoge uitzondering kregen hoge piefen toestemming om een communistische cruiser uit de CCCP te halen.

Het straatbeeld is daarom (nog steeds) grotendeels een mix tussen yank-tanks en enkele verdwaalde Lada’s, Moskvitchen en Volga’s. Fidel’s broer Raoul gaf de automarkt van Cuba op papier weliswaar libre in 2011, maar in de realiteit is dit een wassen neus. Door enorme importheffingen waar zelfs onze eigen politieke overlords alleen van durven dromen, is een moderne auto kopen alleen weggelegd voor de happy few.

Toch lijkt Cuba langzaam maar zeker wat moderner te worden. Via een blad voor mensen met kekke windjassen en auto’s die soms langs de weg kunnen stranden, kwam ik er onlangs achter dat ze inmiddels zelfs een soort Marktplaats hebben. Je hoeft dus niet eens meer een invasie te plannen in de varkensbaai om het nationale auto-erfgoed van het eiland in handen te krijgen! Er staan momenteel zo’n 1.500 auto’s op te koop, die opvallend vaak een enorme knalpot hebben. We weten al dat @dizono voor deze auto gaat, dus ga daar niet op bieden om de prijs op te drijven.

Kever

Blijft de vraag over: voor welke auto ga jij? Oh ja, handig om te weten: ze moeten wel in Cuba blijven. De rest van je dag wegbrowsen kan HIER.17 reacties

Schroot voor NL komt uit Suriname ..
Daar is cocaïne nml makkelijker voor handen ..
Die rooie is echt mooi. Maar met die lada ben ook te vreden. Keertje wat anders dan al die luxe van tegenwoordig.
Er ligt ergens op Cuba een 300SL roadster in een voortuintje als schroot, wat het ding ook is geworden in de loop der jaren. Man wil er een gotsvermogen voor hebben, een 300SL als plantenbak.
Er zal wel meuk in schuurtjes liggen, maar als je weet hoe de gemiddelde Cubaanse auto jarenlang aan de praat is gehouden wegens het toaal ontbreken van onderdelen met huismiddeltjes, zelfgemaakte remolie, kun je beter in de VS gaan shoppen .
@desjonnies: ik heb ook een verhaal gelezen over een AM DB5 die na een lange zoektocht ergens tevoorschijn kwam. Helaas geen originele motor meer. Iemand nog een linkje ervan toevallig?
Spul kost geen drol, voor een euro of 1000 heb je een redelijke lijkt het wel. Benieuwd wat er allemaal nog bij komt aan verschepen etc.
@bmw507coupe: ik denk dat een redelijke auto uit Cuba halen onmogelijk is. Als je even kijkt dan zie je dat er bijv bij de rode Chevrolet een differentieel van een Kia is gemonteerd.

Ik wil niet weten hoe dat passend is gemaakt, maar het lijkt mij niet “redelijk”
-edit: dank u, is inmiddels gefixt-
-edit: dank u, is inmiddels gefixt-
Ik moet snel eens naar Cuba voordat het te laat is…
En komt deze dan met of zonder bootmotor?
Nou eh…. ik hoef niks van Cuba. Auto’s uit de fifties die tot op heden dienst moesten doen zonder degelijk onderhoud of reserve-onderdelen. Ik sla even over hoor…, ik ga wel in Rotterdam kijken bij de winkel met de bekende tegelvloer. Stuk dichterbij.
Leuk! Maar exporteren mag niet.. De auto’s moeten helaas wel op cuba blijven (staat in het zelfde artikel..)
@mrweird: @dexx: allebei goede punten 👌🏽 –> fixed
Ik weet er nog wel een 190SL van voor 1959 te staan. Heb er nog foto’s van…, ergens.
Discovery Channel heeft vorig jaar een serie uitgezonden over hoe die auto’s daar rijdend werden gehouden: Cuban Chrome Na één seizoen en 8 afleveringen kwam de serie al weer ten einde.

Zal ik hem dan zelf maar inkoppen: waarschijnlijk zaten ze toen zonder onderdelen.
Ik wil gauw eens die kant op…

Eigenlijk een dubbel gevoel. Cuba lijkt prachtig exotisch met die oude auto’s en oude gebouwen. Maar net als de auto’s worden de gebouwen met kunst- en vliegwerk overeind gehouden.

Voor de bevolking wens je betere woon- en leefomstandigheden. Voor de mooie plaatjes zou je de huidige situatie willen behouden.

Daarom vlot naar Cuba. Misschien eind dit jaar nog!

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).