Dakar 2016: wat je moet weten over de deelnemers

Auteur: , 32 Reacties

Morgen gaat de meest tot de verbeelding sprekende race ter wereld weer van start in Argentinië. Een goed moment om de het deelnemersveld eens onder de Loeb te nemen. Met name in het vrachtwagenklassement zijn 'we' sterk vertegenwoordigd, maar ook Van Loon kan in zijn Mini voor verrassingen gaan zorgen.

Gerard de Rooy

Nee, geen spelfout in het intro, levende rallylegende Sébastien Loeb gaat namelijk voor de eerste maal deelnemen aan de zwaarste en meest gevaarlijke auto-/motor-/vrachtwagenrace ter wereld. Uiteraard als coureur en al even vanzelfsprekend zal hij plaats nemen achter het stuur van een Peugeot. Het was met PSA-zustermerk dat Loeb liefst 9 kampioenschappen op zijn naam wist te schrijven. Als newbie nog geen titelfavoriet voor Dakar, maar het is zeker een niet te onderschatten underdog.

Auto’s

Titelkandidaten zijn bekende namen als Nasser Al-Attiyah in zijn Mini, Giniel de Villiers in een Toyota, Stephane Peterhansel in een Peugeot, Carlos Sainz (je weet wel, de papa van Toro Rosso’s Carlos) eveneens in een Peugeot en Nani Roma, die in 2004 op de motor wist te winnen, maar ondertussen al 10 jaar op vier wielen deelneemt, met een overwinning in 2014 als hoogtepunt. Onder de outsiders bij de auto’s vinden we onder andere Erik van Loon, die in 2015 heel verdienstelijk vierde werd in het eindklassement voor de auto’s en dit jaar misschien wel naar een podiumplek kan rijden. Uiteraard is ook smaakmaker Robby Gordon weer van de partij.

Andere Nederlanders deelnemers in de auto zijn Bernhard ten Brinke (7e vorig jaar), Maik Willems, Tom Coronel en zijn evenbeeld Tim, Peter Merceij, Ebert Dollevoet (in een Volvo V8-buggy) en Eelco Bekker.

Vrachtwagens

Traditiegetrouw zijn ‘wij’ Hollanders het beste met vrachtwagens, een erfenis van het legendarische DAF-fabrieksteam met Jan de Rooy als grote ster. Dit jaar is het wederom zoon Gerard die van alle Nederlanders de beste papieren voor de eindoverwinning lijkt te hebben. Hij won al eens met zijn Iveco in 2012. Andere kanshebbers zijn Hans Stacey en Martin van den Brink. In totaal staan er 19 Nederlandse wedstrijdtrucks aan de start, te veel namen om op te noemen. Versluis, Lammers, De Baar en Offringa zijn enkele bekende namen. Net als vorig jaar is helaas ook in 2016 Wuf van Ginkel niet meer van de partij.

De grootste concurrentie voor de Nederlandse truckers komt uiteraard weer uit Rusland, de Kamaz-trucks waren de afgelopen drie jaar oppermachtig met eindoverwinning voor Karginov, Nikolaev en Mardeev, die alle drie ook dit jaar weer van de partij zijn. Underdogs zijn De Rooys teamgenoot Ales Loprais en Tatra-coureur Martin Kolomy.

Motoren

In de Dakar een zeer belangrijk klassement, maar traditiegetrouw weten Nederlanders op de motor niet al te veel potten te breken. Een traditie waarmee Frans Verhoeven de laatste jaren overigens flink aan het afrekenen is, hij heeft sinds 2009 al vier etappes op zijn naam weten te schrijven. In 2014 viel hij echter uit, terwijl hij vorig jaar door technische problemen niet verder kwam dan een 15e plek in het algemeen klassement. Het was destijds het plan om een punt achter zijn Dakar-carriere te zetten, maar gelukkig voor ons heeft hij dat nog even uitgesteld. Andere klinkende Hollandse namen op twee wielen zijn Hans Vogels, Robert van Pelt en Jurgen van den Goorbergh. En natuurlijk Hans-Jos Liefhebber, al kennen we die vooral van de leuke interviews. Hollandse heldin Mirjam Pol moeten we ook in 2016 helaas weer missen. In totaal doen er achtien Nederlandse motards mee en twee quad-rijders.

De strijd om de eindoverwinning gaat waarschijnlijk tussen Goncalves, Price, Quintanilla, Svitko, Barreda, Rodrigues, Faria, Casteu, Pain en Viladoms. Een flinke lijst, maar het motorklassement is vaak tot aan de laatste dag spannend en de top 10 ligt vaak dicht bij elkaar. Grote ontbrekende is overigens Marc Coma, die vorig jaar als eerste over de lijn kwam.32 reacties

Haha, Loeb. Zit trouwens wél een spelfout in de intro ;)
Ik heb er weer zin in, blijft toch altijd een machtig mooi spektakel.
@trustmeiamanengineer: geen spelfout maar een overbodig woordje ;). ’t zal de Champagne wel zijn… ;)
@trustmeiamanengineer: strikt genomen is dat geen spelfout maar een grammaticale fout ;)
@nemus: true! Ook hier nog iets te veel Champagne aanwezig denk ik ;)
Zeker kijken
Ik volg niet alles maar ik vind het zeker gaaf. Helemaal de trucks!
Dakar is altijd een mooie invulling voor de autosportloze winters. Geweldige beelden en verhalen die je voorgeschoteld krijgt. De veranderde koers zal de rally meer een grote WRC race maken maar opzich is dat ook wel leuk :)

Jammere is dat ze meestal te voorspelbaar zijn.
Trucks: Kamaz heeft in de afgelopen 13 jaar, 11x de race gewonnen. Ze rijden dit jaar met 3 Dakar winnaars in het team…
Auto’s: Mini heeft afgelopen 4 jaar, 4x de race gewonnen
Bij de motoren ligt alles nog wel open :)
@baan: bij de motoren ligt het NU wel een keertje open…voorgaande 10 edities was stuivertje wisselen tussen slechts 2 coureurs.
-edit: dank u, is inmiddels gefixt-
@madvillain: van loon rijdt al jaren in de toyota pick-up, dus ik heb geen idee welke mini jij hebt staan te bekijken?
@gwnbmw: Ik heb geen idee welke dakar jij afgelopen jaren hebt bekeken, maar een Toyota pick-up rijd hij al een tijdje niet meer. Vorig jaar reed hij al met de Mini, en daarvoor een aantal jaren met een Mitsubishi.
@gwnbmw: uhm nee. Hij reed 4 jaar in een mitsubishi daarna 1 jaar in een ford en daarna de mini, en dit jaar dus weer.
@aallex: Niet exact. De body was wel degelijk Mitsubishi, maar omdat er geen prototype blok meer in mocht liggen lag er een V8 (volgens mij Mustang) blok in van Ford. Heb hem regelmatig bekeken, ook onderhuids. De vaste monteur van Van Loon is namelijk familie.
@gwnbmw: nou ik denk dat je in de war bent met ten brink? Van loon rijdt inmiddels al 1/2 jaar in een mini..
@rickieev: oja, die twee… heb ze inderdaad door de war gehaald met 2 uur slaap na een nacht vol vuurwerk…
Kan mij er nu al op verheugen, in januari is RTL7 mijn zender.
Ik hoop dat robby gordon dit jaar wat meer in beeld komt, hij blijft toch wel de meest spectaculaire deelnemer
@agera: onvoorzichtige rijstijl, dus smaakmaker en vooral niet meer dan dat.
Goed begin van 2016.
Van loon rijdt ook met een mini, niet een toyota
Dakar is altijd het beste stukje motorsport van het jaar. Ik kan niet wachten.
Best gek dat ik als autofreak hier helemaal niks mee heb, wellicht over de top deze sport..
@markjor: dacht ik destijds ook…totdat je het een beetje gaat volgen in de late uurtjes op RTL7. Daardoor krijg je een bepaalde ‘feel-good-feeling’ rondom de rijders…en echt, het is prachtig!
Vergeet mikko hirvonen niet ! De ex wrc rijder die voor het team van x-raid gaat rijden
Heerlijk ik heb er echt zin in al is het lastig kijken hier in het VK. Zal dus wel online moeten kijken.
-edit: dank u, is inmiddels gefixt-
Marc Coma is er wel bij, maar niet als deelnemer. De Spanjaard is nu de wedstrijdleider van de dakar geworden. David Castera is namelijk door Peugeot aangetrokken om Cyril Despres als navigator bij te staan.

Kamaz wou dit jaar een Torpedo truck meenemen voor kopman Nikolaev, maar men heeft het invoeren van dat type verschoven naar 2017 en komt gewoon met vier 4326-Liebherr trucks. De Rooy heeft een slimme zet gedaan en twee concurrenten als teamgenoten ingelijfd. Ales Loprais is geswitched van team met Hans Stacey (die zijn MAN overneemt) en Federico Villagra is vooral aangetrokken vanwege zijn terreinkennis (de Argentijn reed vorige edities o.a. in een Mini en een Ford Ranger)

De Quads lijkt op een ZuidAmerikaans feestje dit jaar, met drie man die reeds de rally op eigen terrein hebben gewonnen (de Patronelli broers en Ignacio Casale). Titelverdediger is de Pool Rafael Sonik, die vorig jaar op consistentie de snelle Zuid-Amerikanen voorbleef.
Dakar blijft elk jaar weer leuk om te kijken. Jammer dat ze er bij RTL maar een uurtje per dag aan wijden, en dat uurtje dan ook nog eens gevuld is met interviews en een spelletje hier en daar. De show mag wat mij betreft best een half uur langer duren, uiteraard wel bestaande uit beeld van de rally zelf
@Edge: inderdaad jammer van de korte uitzendingen…destijds hebben ze laten zien hoeveel tijd en werk er zit in de montage (van dat uurtje) en sindsdien hoor je mij meer applaudiseren dan ‘klagen’
Leuk om te zien. Ik ga er zeker even voor zitten.
Jullie mogen Versluis en Ten Brinke wel hoger inschatten. Bij de auto’s zijn er nog meer kanshebber hoor
je vergeet hirvonen

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).