Formule 1: onze prognose voor 2016

Auteur: , 33 Reacties

Een flukse blik in onze kristallen bol leert het volgende.

Formule 1: onze prognose voor 2016

Mercedes vs Ferrari

Te beginnen met de dominantie van Mercedes. De Duitsers hebben de touwtjes de afgelopen tijd stevig in handen in de Formule 1, maar daar gaat verandering in komen. Ferrari had al een stijgende lijn te pakken en de Italianen zullen die komend jaar vasthouden. Althans, wat Sebastian Vettel betreft, want Kimi Raikkonen leek er afgelopen jaar bar weinig zin meer in te hebben. Het lijkt ons sterk dat Kimi’s vuurtje komend jaar plots weer gaat branden, dus het zal vooral van Vettel afhangen.

Aan het einde van 2016 loopt het contract van de Fin echter af, maar daarover later meer. De fittie tussen Rosberg en Hamilton gaat vrolijk verder. Nico wordt gespot met Nicole Scherzinger, Lewis huilt uit bij Rihanna.

Red Bull en Toro Rosso

Zoals bekend rijdt Red Bull met een tot Tag Heuer omgekatte Renault-motor. Dat voorspelt niet heel erg veel goeds voor het team, zeker daar dochter Toro Rosso met een Ferrari-blok aan de start verschijnt. Laatstgenoemde motor betreft de specificatie tijdens de laatste race van het afgelopen seizoen, wat maakt dat het pk-verschil tussen de Renault- en de Ferrari-motor zo’n 60 pk zal bedragen.

Met andere woorden: als er geen héle rare dingen gebeuren, is Toro Rosso komend jaar sneller dan Red Bull. Let wel, de budgetten van beide teams zijn niet met elkaar te vergelijken. Er bestaat dus een gerede kans dat Red Bull een raket van een auto bouwt, zelfs met Tag Heuer-blok. De eerste races zullen voor beide teams lastig worden wegens kinderziektes en ander leed.

Verstappen en Sainz

Max Verstappen en Carlos Sainz gaan dan ook voor de subtop. Dit jaar legde Toro Rosso beslag op een zevende stek bij de constructeurs, volgend jaar kan het zomaar zijn dat de twee jonge kemphanen hun team een paar plekjes hoger op de ladder laten eindigen. Terugkomend op het contract van Kimi Raikkonen: de Fin kapt er na komend seizoen mee en z’n stoeltje wordt aangeboden aan Max, die op zijn beurt weigert om tweede viool achter Vettel te spelen. Verstappen pakt overigens wel z’n eerste podiumplaats, we gokken tijdens een regenrace.

Haas F1

Nieuweling Haas F1 gaat waarschijnlijk niet voor verrassingen zorgen. De motor (Ferrari) is in orde, maar dat is bij bijvoorbeeld Sauber ook het geval en het van oorsprong Zwitserse team reed afgelopen jaar niet bepaald de sterren van de hemel. Bovendien zou Haas niet het eerste team zijn dat met veel bombarie de F1-arena betreedt, om na een paar seizoenen weer via de achterdeur te vertrekken. We hopen uiteraard dat de Amerikanen er wél een succes van weten te maken, maar dan wel achter Toro Rosso.

De McLaren-crisis

Het roemruchte Britse team spartelde vorig jaar rond in het rechter rijtje, niet in de laatste plaats dankzij een Honda-motor die nogal te wensen overliet. Coureurs Alonso en Button hebben allebei één of meer kampioenschappen behaald, dus aan de ervaring ligt het niet.

We hebben echter het vermoeden dat met name de Japanners hun huiswerk deze winter hebben gedaan en dat de negatieve spiraal komend seizoen wordt doorbroken, mits Button na het stranden van z’n huwelijk de boel tussen de oren voor elkaar heeft en houdt. Anders zou Stoffel Vandoorne weleens in beeld kunnen komen.

De racekalender

Met 21 stuks staat er een recordaantal races op het programma. De Grand Prix van Amerika staat nog op losse schroeven, maar met wat goed gevulde envelopjes links en rechts moet dat goedkomen. Nieuw is de race in het bruisende Azerbeidzjan. De seizoensstart vindt op 20 maart traditiegetrouw plaats in het Australische Melbourne. Verwacht aldaar een hoop panne en ander leed.

De outsiders

Williams, Force India en Manor Marussia rijden allemaal met Mercedes-motoren, wat ze bij voorbaat kanshebbers maakt op regelmatige puntenfinishes en een podiumplaats hier en daar. Vooruit, afgezien van Manor dan. Lotus/Renault zal net als Red Bull wellicht last krijgen van kinderziektes, maar zodra die eruit zijn en de boel begint te draaien moet ook dit team regelmatig in de top 10 terug te vinden zijn.

Reglementswijzigingen en 2017

Komend jaar verandert er niet heel veel wat de technische regels betreft. Pirelli heeft een nieuwe ultrasoft compound voor die ekte grip en teams moeten hun auto’s een aparte uitlaat geven voor de wastegate. Da’s het resultaat van de discussie omtrent het (gebrek aan) geluid. Verder is 2016 in technisch opzicht vooral een opmaat naar 2017. Dan gaan de auto’s er beter uitzien, harder in de rondte dan ooit tevoren en we moeten weer actie te zien krijgen. Een voorproefje van het uiterlijk checkt u daar.

Conclusie

Het wordt gewoon een mooi en interessant seizoen met puike prestaties én inhaalacties van Max, een minder eentonig beeld op het podium, een escalerende fittie tussen Hamilton en Rosberg en een titelstrijd waar ook Vettel zich in kan mengen. Bovendien keert het circus terug op de Hockenheimring, dus da’s in elk geval iets om naar uit te kijken voor de fan van de wat oudere stempel.33 reacties

Waarom de Opel Vivaro de ideale bus voor jou is, bekijk het hier!.
Mijn wens voor 2016: Vettel wereldkampioen met Max als vice wereldkampioen, onrealistisch maar begin januari mag iedereen de beste wensen voor het nieuwe jaar nog dromen, uiteindelijk komt mijn wens in 2017 toch wel uit wanneer beide bij de Scuderia rijden.
@toniominestrone: tot een paar uur geleden droomde ik ook nog dat ik de Staatsloterij won. Vervolgens wordt je wakker met een kater.

Dromen zijn mooi maar hou het een beetje realistisch.
@xiran: hier is de paracetamol ook niet aan te slepen..
@TimoBac: volgende keer flesje Aquarius voordat je gaat slapen. Je zal mij dankbaar zijn.
@olivier420: Het gezegde is dan ook… “Na het stappen 3 glazen water, de volgende dag geen kater!” ☺
Als Rosberg en Hamilton nou lekker doorgaan met ruzie maken komend seizoen dan kan daar een bom barsten, 1 van de mannen weg en op die manier plaats maken voor Max in 2017.
@mylvan: nee joh een type als man verstappen moet naar het legendarische Ferrari gaan vind ik.
@jordip: Weet je, ik vind Ferrari helemaal niet zo legendarisch. Ja ze bestaan lang, ja ze hebben veel gewonnen en ja ze hebben veel wereldtitels maar ze krijgen uit Mr. E zijn geldpot zoiezo 100 miljoen meer als wie dan ook. Als je met die toevoeging aan je budget nog geen wereldkampioen word twijfel ik of het team het woord legendarisch nog wel verdiend. En daarbij, wil jij Max in dat belachelijke keurslijf van Ferrari zien?? Ik niet in ieder geval.
@mylvan: ik wel!
@mylvan: naar mijn idee hadden de afgelopen 2jaar van Ferrari niks met budget te maken, maar met het feit dat Mercedes over een betere turbo-techniek. Ferrari had tot die tijd geen enkele turbomotor gebouwd sinds de F40. Je ziet nu toch naarmate ze er langer mee werken en het ook in straatauto’s toepassen de resultaten in verhouding met Mercedes verbeterd zijn.
@jordip: Ik denk dat bij Red Bull zitten met alle veranderingen van 2017 ook niet slecht is. Veel nieuwe regels die de nadruk op goede Aero leggen, waar Red Bull met Adrian Newey altijd erg sterk mee is. Verder wordt er binnenkort besloten of teams verplicht worden om hun motoren betaalbaar aan te bieden. Lukt dat niet, dan zou er zomaar eens een onafhankelijke motorbouwer bijgehaald kunnen worden (Ilmor, Mechachrome, Cosworth).
@MJB: dat van die klantenmotor gaat kan inderdaad nog wel eens een belangrijk topic worden in het komende seizoen. De huidige actieve fabrikanten zijn dan unaniem tegen (alhoewel, Renault?), maar hier is zeker het laatste nog niet over gezegd of besloten.

De teams gaan zich m.i. in 2016 toch vooral voorbereiden op de relatief grote wijzigingen die gepland zijn voor seizoen 2017.
Leuke tekst! Gaat een mooi seizoen worden, al kijk ik nóg meer uit naar 2017. Overigens moeten ze die Eikelstone ook eens doormeten, al die races in die oekieboekie landen op slaapverwekkende circuits slaan helemaal nergens op.
Nico wordt gespot met Christiani Ronaldo zul je bedoelen. En krijgt het vervolgens aan de stok met Badr Hari.
@hoglard: Of ze boeken een hotelkamer voor 3?
Weinig vertrouwen in de redbull teams. Zelfs de beste rijders zijn erg afhankelijk van de motor. Zie Alonso.
En Jaguar ?
@eklasse: Draaien in de formule-E mee.
We gaan het zien misschien trekt renault nog wel een konijn uit de hoge hoed
reken er maar op dat Renault met een motor komt die de anderen laat verbleken. Die hebben iets recht te zetten .
@Soulmaster: Honda heeft nog veel meer recht te zetten… Dus wie weet wordt het toch nog spannend.
@Soulmaster: Reken daar nog maar niet op voor 2016. Renault heeft aangegeven dat het competitief maken van het team een driejarenplan is. Ze moeten van ver komen, en al die problemen krijg je niet in één winter opgelost. 2016 is vooral een overbruggingsjaar voor Renault, dus ik zou mijn geld op 2017 zetten.
Ik denk dat we misschien in de eerste helft van het seizoen nog wel wat leuks kunnen zien van max, maar daarna lijkt het mijn toch over.
Die oude 2015 Ferrari motor wordt niet beter in 2016, alle 2016 motoren zullen tokens gebruiken en doorontwikkelde worden.
In de tweede helft van het seizoen zat Torro Rosso steeds verder naar achteren verdwijnen door vermogen gebrek.
Max tweede viool spelen bij Ferrari achter Vettel is alleen van toepassing als hij langzamer is, als hij sneller is dan is er weinig sprake van tweede viool spelen.
Verstappen bij mercedes samen met Hamilton lijkt mijn een veel betere keuze.
Hockenheim leuk voor de fan van de oude stempel? Sorry, maar het huidige circuit heeft wat mij betreft 0,0 % charme en zorgt over het algemeen voor saaie races! Ze hadden het nooit moeten verbouwen….
Beste wensen aan iedereen nog !
Leuk dat F1, maar het wordt straks nergens uitgezonden. :)
Alles zit achter de betaalmuur. En gratis illegale livestreams of op de Duitse RTL kijken is natuurlijk ook driewerf kut.
Ik blijf er iniedergeval niet voor thuis.
@Specht: hebben jullie geen duitse zenders die dat uitzenden? Wij hebben al een geluk nog het hevig gesubsidieerde, maar wel goed gemaakte programma op RTBF La Deux, met goed commentaar, al is alles dan wel in het frans, maar HD en vaak ter plaatse. En gratis. Bijna een unicum ;)
@Specht: de software van Acestream (vlc) heeft afgelopen seizoen met de informatie van de site squirrelstreams prima 1080P streams in 30/60fps geleverd.

Los daarvan gaat niets boven het gemak van een sport1 App en abbonementje.
@Specht: Ik heb dit jaar elke race via prima streams gekeken. Via Reddit zijn er altijd wel goede links te vinden.
Ik heb er vooral heel veel zin in!
Manor gaat wel fors vooruit dit jaar met de motor en ophanging die ze inkopen… Of ze dan echt mee kunnen blijft afwachten. Sauber wordt niks, net als Lotus Renault (te vroeg voor grote sprongen)
ik denk verstappen eind van het seizoen P7
De voorspelling van @MauritsH klinkt behoorlijk plausibel. Het enige stukje waar ik het niet me eens ben is dat van Haas F1. Ik ben toch wat positiever gestemd. Alles wijst erop dat ze bij Haas hun huiswerk beter hebben gedaan dan destijds Manor (Virgin), Caterham (Lotus) en HRT. Hij stapt de F1 niet in met de illusie dat hij voor 40 miljoen per jaar een competitief team kan neerzetten. Die belofte is destijds wel aan Manor, Caterham en HRT gedaan. Haas heeft een betere financiële infrastructuur dan die andere teams, Haas heeft prima coureurs en de auto zelf gebruikt het 2016 Ferrari blok en is (voor zover dat binnen de regels mogelijk was) ook in samenwerking met Ferrari ontworpen. Het moet wel heel raar lopen wil Haas niet een betere indruk achterlaten dan de drie nieuwe teams uit 2010.
Thanks nu hoef ik niet meer te kijken…

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).