De Fiat 500 is nu officieel kunst

Auteur: , 12 Reacties

Fijn om te weten.

De Fiat 500 is nu officieel kunst

Het in New York gevestigde Museum of Modern Art (MoMA) zal vanaf aankomende februari voor enkele maanden een Fiat 500 F tentoonstellen. De auto maakt onderdeel uit van een nieuwe tentoonstelling, waarvan je de naam eigenlijk al moet kunnen raden: “The Value of Good Design“. De tentoonstelling bestaat uit een groot aantal stukken die MoMA regelrecht uit zijn eigen collectie van industrieel ontwerp heeft getrokken.

De Fiat 500 in kwestie is niet deze week door het museum aangeschaft om binnenkort zijn opwachting te maken als onderdeel van de collectie. Integendeel, MoMA heeft de 500 F alweer ruim een jaar in zijn bezit. Het museum heeft niet voor niets voor dit specifieke model gekozen, want de 500 F is de meest succesvolle uitvoering van de originele Nuova 500. De F-serie werd tussen 1965 en 1972 gebouwd en was verantwoordelijk voor een aanzienlijk deel van de verkopen van de oorspronkelijke 500 (special), die Fiat bijna twintig jaar lang produceerde. In totaal verkocht de Italiaanse autofabrikant krap 4 miljoen exemplaren van de kleine stadsauto.

Zodoende is het niet vreemd dat de auto thuishoort in de nieuwe tentoonstelling van het MoMA. De auto heeft ondanks zijn beperkte grootte en onorthodoxe layout letterlijk miljoenen mensen weten te mobiliseren. Door het daverende succes van de 500 zou je verwachten dat de ontwerper tevreden zou zijn met zijn prestatie, maar dit blijkt niet helemaal te kloppen. Dante Giacosa, destijds verantwoordelijk voor het ontwerp van Fiat’s auto’s, heeft namelijk wel eens laten vallen in zichzelf teleurgesteld te zijn, omdat hij het design van de 500 niet ambitieuzer durfde te maken.12 reacties

Jaguar E-type staat al jaren in de collectie van het MoMA
@polpol33: een smart ook.
@airc: fiat multipla ook
@mikje90: de Pontiac Aztek en de AMC Pacer zitten zelfs in de permanente collectie.
@polpol33: In 1999 hebben ze zelfs een Fiat Multipla in de collectie gehad…
Kunst vind ik een groot woord, als het allemaal bedoelt was, zoals het uiteindelijk heeft gedaan,: de aantallen, de omarming van het publiek en het mobiliseren van een hele generatie Italianen. Dan is het het meest briljante ontwerp ooit! Een fenomeen is het sowieso, en z’n huidige opvolger is ook aardig op weg.
Terecht ook. Blijft een snoezige autotje en elke keer als ik er een zie word ik spontaan vrolijk.
Cisitalia 202 staat ook in het MoMA!
Zie hier:
https://4.bp.blogspot.com/-F7PWAOPMun0/UIz0c6va2vI/AAAAAAAAA2U/ey3mDvTI5oI/s1600/cisitalia-202-6.jpg
@jeroenwz: Sinds ik LA Noire heb gespeeld en die auto daarin zat (en ik hem daarvoor niet kende) heb ik stiekem een zwak voor die auto. Hoe de gaming industrie een petrolhead kan helpen :)

Nou ja stiekem… iedereen mag het weten ook! Vind het een van de mooiste auto’s ooit gemaakt.
On topic: de 500 is een prachtig design. Ik ben benieuwd of ze ooit de eerste Twingo ook gaan showen…
Het blijven schattige auto’s. Maar met het deurtje verkeerd is het helemaal voor mij.
@Alfarobert: met het deurtje verkeerd?

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).