Nieuwste creatie van Touring heeft een moeilijke naam

Auteur: , 23 Reacties

Serieus, wat was er mis met een naam als Focus of Golf?

Heel veel natuurlijk, want een deel van die Italiaanse flair komt meestal met een leuke naam. Denk aan Murcièlago, Portofino, Huracán, Superfa…. ahem. Oké, de extravagante coachbuilder Touring is deel van die Italiaanse flair. Maar overdrijven is ook een vak: ontmoet de Carrozzeria Touring Superleggera Sciàdipersia.

Het is kennelijk een lokale terminologie voor “de Shah van Perzië”. De reden achter deze naam is historisch verantwoord: Touring herbouwt hiermee een auto uit hun eigen archief. In 1958 bouwde de coachbuilder namelijk een creatie op basis van de Maserati 5000 GT. Inderdaad, deze luisterde naar de naam Sciàdipersia. Overigens werd de auto in opdracht van een klant gemaakt. Dan kun je waarschijnlijk ook al raden wie die klant was: de Shah van Perzië. Hoog bezoek dus, tevens één van de meest speciale orders ooit behandeld door Touring.

Historie achter de Sciàdipersia.

Terug in het heden spreken we van precies 60 jaar later. Touring besluit om zichzelf een nieuwe Sciàdipersia cadeau te doen. Hij volgt het bekende Touring-recept wat we op eerdere creaties zoals de Disco Volante of de Berlinetta Lusso terugzien: enkel de koets doet Touring, de basis wordt gevormd door een al eerder gebouwd Italiaans raspaard. Er is natuurlijk historisch gezien maar één auto waar de nieuwe Shahvanperzie op gebaseerd kan worden: de Maserati GranTurismo.

Het chassis en de motor zijn dan ook afkomstig uit de recent strakgetrokken GT. Wat dat betekent: 460 pk uit een 4.7 liter V8. Qua specs zal de Sciàdipersia niet verrassen ten opzichte van de Maserati die als basis diende, dat koetswerk is vooral gebaseerd op stijl en niet op lichtgewicht. Dat is dan ook helemaal niet de bedoeling. Touring doet wat ze altijd al doen: rijdende kunst bouwen.

Een overeenkomst met kunst is dat niet iedereen het mooi vindt. Het is vooral erg uitgesproken en stijlvol. Zoals we wel van Touring gewend zijn. Net zoals de andere creaties van de koetsbouwer is er geen prijs bekend, maar kijkend naar de catalogus van eerdere modellen mag je hem niet meenemen als je minder dan een half miljoen hebt liggen. Tevens moet je Touring een exemplaar van de Maserati GranTurismo opsturen om voor je te verbouwen. Helaas zijn die ook niet gratis.23 reacties

De naam is niet het grootste probleem van dit misbaksel
Zelfs met de beste wil van de gehele wereld kan ik dit niet echt een mooie creatie vinden.
Die Italianen zijn nooit goed geweest in namen verzinnen. Voor ons klinkt het heel wat, maar een Rood Hoofd, Vier Deuren, Vijfhonderd, Vierklepper, moet voor de Italiaan zelf toch een stuk minder spannend klinken.
@gulli: true, maar het is best imposant als je kan zeggen dat je een Vliegende Schotel rijdt. Sowieso natuurlijk.
Heb wel wat gemengde gevoelens bij dagelijks je Julia (erger nog, Juliaatje) afraggen …
@davelepeef: Nog altijd een fijnere gedachte dan je iedere dag in een Pajero te begeven.
Ik mis Doblo, Scuda en Multipla
@marinepower: Croma ;)
@marinepower: panda
@mcaa: Bravo jongens!
Beetje een raar ding inderdaad. Die Disco daar achter trouwens, mamma mia mooi!
@regenpijp: één foto van dit ding, en 20 van die Disco had wat mij betreft prima te verantwoorden geweest bij dit artikel…
“dat koetswerk is vooral gebaseerd op stijl en niet op lichtgewicht”. Het ding heet Superleggera shadysjah. Superleggera betekent lichtgewicht. Hoofdkrabmomentje.
Zie overigens weinig gelijkenis met de klassieker. Dat kan beter dan alleen de kleur jongens. Beetje gemiste kans. Maar hey, beter iets dan niets laten zien…
Zet maar voor de deur!
Kunnen ze die klassieker niet gewoon opnieuw maken ? Lijkt me een veel beter idee!
Niet alleen een moeilijke naam, ook een moeilijk uiterlijk. Overigens was de auto voor de Sjah een 5000 gt en geen 3500.
Een TL-buis aan de achterkant en wat lampen bij een Puch gejat voor de voorkant. Dit doet me denken aan het werk van die Indiase guy op Discovery Channel. De man die ff een ongelofelijk lelijk ding in elkaar wist te lassen terwijl Bernie een uur lang aan het schelden was op hem. Leapu of zoiets.
@bk4life: vind het ook niet mooi maar wel heel wat beter dan dat van Leepu.
Chapeau als ze de volledige naam op de koffer krijgen
-edit: dank u, is inmiddels gefixt-
Alsof ze nog wat van het transport plastic hebben laten zitten.
Deze hadden we toch al gezien?
Wie weet welk model de linkse auto op de 60th anniversary afbeelding is? Doet me denken aan een moderne Lancia Fulvia…vind ‘m heel cool.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).