De nieuwste Rolls is een nachtmerrie en ik hou ervan

Auteur: , 30 Reacties

Gisterochtend was ik wat later uit bed en bij het wakker worden zag ik foto’s van de nieuwste Rolls-Royce en MINI. Even dacht ik dat ik in een nachtmerrie was beland.

MINI en Rolls design

Ik ken niemand die bij Rolls-Royce, MINI of BMW werkt en onaardig is. Niet alleen de importeurs bevallen me, ook de designers van de betreffende merken. Toen ik Giles Taylor van Rolls-Royce een kwartier kon interviewen werd het een mooi gesprek dat veel langer duurde. In de complete autoindustrie kom je waarschijnlijk geen sympathiekere ontwerper tegen dan Karim Habib van BMW. MINI-designer Anders Warming? Zelfde verhaal. En dan is er natuurlijk nog onze nationale trots, Adrian van Hooydonk. Hij komt weliswaar uit Limburg, dus een echte Hollander is het niet, maar toch. Hij is aardig en als je met hem praat dan vertelt hij mooie verhalen en geen marketinggeleuter. Bovendien is hij een ware autoliefhebber, die je per minuut enthousiaster ziet worden als het over klassieke BMW’s gaat.

Met zulke mensen wil je een goed gesprek voeren. Als het even kan met een glas wijn erbij, op een prettige plek. Het laatste wat je wilt, is zeggen dat je hun nieuwste creaties onooglijk vindt. Toen ik met Giles Taylor over de Dawn sprak, zei hij dit: ‘Hij heeft al die kenmerken die een Rolls-Royce tot een Rolls-Royce maken. In de eerste plaats natuurlijk de grille, maar ook de eenvoudige vormen die zorgen voor een elegant silhouet. Bij sommige merken zie je een scala aan lijnen, bollingen en rondingen over de flanken van de auto, maar dat past een Rolls-Royce niet.’ Toen ik gisteren opstond en de Rolls-Royce 103EX zag, was wat ik zag precies dat wat Rolls-Royce niet zou zijn: dat scala aan lijnen, bollingen en rondingen over de flanken van de auto.

De BMW, die al wat eerder gepresenteerd werd, lijkt op soortgelijke wijze ontdaan van alle kenmerken die een BMW tot een BMW maken. Dikke zescilinder? Nee, hij is emmissievrij. Die lange, kaarsrechte motorkap? Verdwenen. Dubbele ronde koplampen? Doei.

En dan die MINI. Komende week zie ik hem in het echt, op het Goodwood Festival of Speed. Ik zit nu al te bedenken welke beleefdheden ik kan oplepelen als iemand daar vraagt wat ik van de auto vind. Het kost je zelfs tijd om er een MINI in te herkennen. Iedereen kan een MINI uittekenen: vierkant, rechte motorkap, grote ronde koplampen, twee smalle staande achterlichten. Verrassend genoeg is de MINI van de toekomst rond, heeft ‘ie nauwelijks een motorkap, ontbreken de grote ronde koplampen en zijn de achterlichten veranderd in een horizontale streep. Desondanks spreekt het merk zelf van ‘een compacte carrosserie die niet veel afwijkt van die van de originele Mini uit 1959’. Toen ik mijn best deed om het te zien, moest ik toegeven dat recht van opzij gezien de vorm van de motorkap wel wat weg heeft van die van een MINI.

De toekomst van BMW

En hoe lelijk de Vision Next 100 concepts van BMW ook zijn, toch vind ik ze tof. Want we klagen altijd en allemaal dat auto’s steeds meer op elkaar lijken. Nou, hier heb je auto’s die anders zijn. BMW heeft de ballen om iets écht anders te laten zien. Ook al is het zo lelijk dat je ze alledrie het liefst bij de ventieldoppen af wil zagen, je kunt niet anders dan er respect voor hebben. Tenminste, dat zegt mijn hoofd. Nu het hart nog.30 reacties

Helemaal met je eens! Nou is het niet moeilijk om nog lelijkere BMW’s te maken dan dat ze al doen. Maar toch fijn dat ze iets proberen:)
Elektrisch rijden is de toekomst,
Niet alleen voor de elite, maar voor iedereen.

Dit idee doet mij een beetje denken aan een schip op wielen,
Anders dan de bestaande rolls, maar zo heel gek is het niets.
Rolls is een merk van extremen.
@martinus:

Nope .. Rolls is zeker geen merk van extremen ..
Nooit geweest ook ..
@lincoln: Ondanks dat het oerconservatief is, is het dat zeker wel.
@martinus:

Toekomst of verleden ..
Je snapt er geen reet van iig ..
@martinus:
Wat Lincoln zegt… Ze hebben eigenlijk altijd hetzelfde gedaan. Ja, het zijn decadente opvallende dingen, maar in de loop der jaren is er maar bar weinig veranderd. Zet ze maar eens bij elkaar:
https://www.youtube.com/watch?v=Mt4pTQyso0s
@Rob: wat een klote deuntje
@simonvb: dat filmpje
@martinus:
Leuk dat je de toekomst kan voorspellen maar heb je geen praktischere visioenen van de toekomst gehad? Uitslagen van het EK bij voorbeeld?
@martinus: vreselijk die elektropropaganda
Voisin ..
Ik hou van Voisin ..
Leuk stuk. Maar die Roller is gewoon “sleek”. Dikke bak!
Altijd leuk om te lezen dat limburgers niet als “echte-hollanders” worden gezien??
@etjeee: Het zijn ook geen Hollanders. Nederlanders wel, maar Hollanders zeker niet.
@kilum: Inderdaad, je zou Limburgers eens moeten horen als ze het over Hollanders hebben ;-)
@kilum: Ik kom zelf uit Limburg (woon er ondertussen niet meer). Hollanders zien Limburgers inderdaad niet als Hollanders, maar daar zijn Limburgers maar al te blij mee. Limburgens willen veelal ook niet geassocieerd worden met Hollanders en omgekeerd geldt hetzelfde. Bljift ook een raar volkje, die Limburgers ;)
@berlinetta: Totdat de Hollanders beschermd moeten worden tegen invloeden vanuit het zuiden en oosten, dan zijn die Brabo’s, Limbo’s en mensen uit Gelre (en hun grond) ineens verdomd handig…
Een autonome auto, eigenlijk past dat bij uitstek bij RR aangezien dat ook nu al meer een auto is om in comfort gereden te worden dan in te rijden.
Het is wel weer eens lekker gek!
@dutchdriftking: klopt, net zoals die 2 Serie Active prostaat!
@autoblogger: Ik denk dat het prostaat van de kopers niet meer zo “active” is.
Helemaal mee eens. Hoewel ik de Rolls toch wel kan waarderen, een soort moderne interpretatie van oude modellen met die losstaande wielen. Leuk!
Kheb rolls royces altijd al pauperdingen gevonden.. want moet je in godsnaam met zo’n pishok.

Zulke auto’s worden gereden door mensen die zich te goed voelen voor anderen. Zovan “kijk mij, ik heb het beter als jou.”

De motorkap van een phantom bevindt zich op de zelfde hoogte als een range rover.. lekker nodig.
@sr20det: Nou, veelal worden die dingen gereden door mensen die in dienst zijn van degene die zich te goed voelen voor anderen. Als je zelf wil rijden, koop je maar een Bentley ;)
@sr20det: Als ik zo jouw grammaticale vaardigheden zie, kan ik die gedachtegang van je wel begrijpen…
Allemaal met zo min mogelijk wijzigingen in productie brengen. Naar mijn mening kan de auto-industrie wel een input als deze gebruiken. Van Volkswagen zal deze in ieder geval niet komen. Met de generatie gaat de vw Golf meer op zijn voorganger lijken.
Ik design graag Bentleys en Rolls Royces. Van mij ervaring is het lastig om een nieuwe Rolls Royce te ontwerpen omdat je je moet houden aan de “Heritage design” en ja maak de auto zo simpel zonder gekken vormen. Toen ik deze RollsRoyce zag was ik wel beetje geschrokken. Bij de voorkant hebben ze het nog wel geprobeerd om wat elementen te behouden maar achter zou ik het niet meer herkennen als RR. En wat jammer van de interieur want ik hou van de details van de huidige RR, want die kleine details maken hem een echte Rolls Royce..
@filip696: Ik herken van achteren nog wel een traditionele Rolls hoor. Denk “bespoke” en “coachbuild”… ;)
Vind die Rolls wel wat hebben.
De stagiair auto ontwerper is slechtziend?

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).