Dealerholding Van Mossel stort zich vol op overnames

Auteur: , 21 Reacties

Het gaat, laten we het eufemistisch uitdrukken, niet heel erg goed met de Nederlandse autodealers. Echter, in diverse doorstartverhalen is er 1 naam die we veel tegenkomen: Van Mossel. De groep geeft in het huidige klimaat vol gas, en heeft zijn buikje nog niet vol.

Golf 7 Variant - v Mossel

Eerder dit jaar nam de groep de failliete Peugeot-tak van Pouw over, maar ook de Land Rover-divisie van Furness. Daarnaast werd afgelopen maandag de overname van Ford-dealer Vadah (Roermond-Weert) aangekondigd, een dag later volgden 2 Kia-dealers in het midden van het land.

Op weg naar de top

Van Mossel steeg in 2013 in de jaarlijkse lijst van grootste Nederlandse dealerholdings van plek 7 naar plek 5 (bron: DSN). De groep draaide een volume van grofweg 40% van koploper Stern (v. Mossel deed bijna 10.000 auto’s, Stern 25.000).

In een vandaag gepubliceerd interview met Het Financieele Dagblad geeft algemeen directeur Eric Berkhof aan nog ‘een drietal merken op het lijstje te hebben staan’, waarbij nog even geheim wordt gehouden welke dat zijn.

‘Hoogmoed komt voor de val’. Dit gezegde deed in zekere zin opgeld bij dealerholdings als Koops-Furness, dat kopje onder ging in de stormachtige schaalvergroting. Van Mossel meent niet in dezelfde valkuil te trappen, en zal daarom volgend jaar pas op de plaats maken, om zijn nieuwe elementen in de groep te integreren.

Van Mossel voert nu de merken Volkswagen, Audi, Opel, Peugeot, Land Rover, Ford, Kia en is service-partner van Chevrolet. De drie oorspronkelijke merken zullen met de 3 nog toe te voegen merken in korte tijd tot liefst tien stuks zijn uitgedijd (opzij, opzij, maak plaats). De vraag of dit allemaal te behappen is zal de toekomst uitwijzen.

Foto: Golf 7 Variant bij v. Mossel, autojunk.nl21 reacties

Als ze het kunnen betalen, heb ik er geen problemen mee. Het verleden toont echter aan dat als een bedrijf te snel groeit, er binnen een paar jaar dient te worden gereorganiseerd om winst te behouden…
In tijden van crisis moet je als het kan uitbreiden, het geld is goedkoop en de bedrijven zijn goedkoop.
Alleen moet je niet kopen om het kopen het moet wel toegevoegde waarde hebben voor je bedrijfsvoering.
@kobus1967: en de balans houden tussen optimisme en realisme. Groeien, blijven bestaan of failliet gaan zijn daarbij de opties.
Vergeet niet de overname van V&M leasing eind vorige week.
De één z’n dood…
Diversifiëring van je autobedrijf kan nog best wel de manier zijn om de crisis te overleven.
Ik ben alleen niet op de hoogte van franchise fee’s of vaste kosten naast de inkoop, verzekeringen, lonen, huur/financiering pand en servicecontracten in de autobranche. Als die hoog zijn, dan kost het aan de achterdeur natuurlijk wel veel centjes.
Kroymans verhaaltje, hopen dat zij de financiele kant wel voor elkaar hebben. Anders kun je straks weer een paar jaar puin ruimen.
@E34M5Touring: idd dacht ik ook gelijk aan. Maar wens ze veel succes
Gaan we vast niet missen….
Meneer Berkhof heeft geloof ik een leuke financier in de persoon van Mandemakers Keukens, die zal niet heeeel veeeel rente hoeven te betalen zoals dat wel het geval is bij banken.
Berkhof is net kooistra aan het worden.

De merken die hij overneemt zijn van oudsher degelijke namen die straks gewoon weer normaal verkopen ALS de markt weer aantrekt.
En zo is Koops Furnes ook naar de tering gegaan.
Megalomaan ondernemersgedrag. Je zal er maar werken.

Ik heb ook economie gehad hoor op school en als je niet groeit dan ga je kaputt.
Maar meer doen van wat je al deed, is dat nu je business model.? Ik zou diversiviseren. Iets wat last heeft van andere conjuncturen. Een betere kurk om te blijven drijven.

Maar goed. Ik ben geen van Mossel.
Doet me veel denken aan een wijze uitspraak van m’n ouwe heer

“Hoe groter ze zijn, hoe harder ze vallen.”

Lijkt me slechts een kwestie van tijd totdat suikeroom Mandemakers zijn mega-infuus uit deze bodemloze put trekt. Begrijp sowieso niet dat een ondernemer van dat kaliber zoveel geld steekt in iets wat totaal niet winstgevend is..
@raul88: je hebt geen idee hoe het zit en waar je het over hebt…
@RudyV: Meer dan jij denkt waarschijnlijk ;)
Maar doe eens gek, vertel jij het verhaal eens als insider!
@RudyV: Jouw verhaal klopt gewoonweg totaal niet. Maar ik ga hier niet uit de doeken doen hoe het wel zit.
Ik vind het geen gezonde ontwikkeling. Ze zetten nu in de centrale levering al auto’s om voor een paar euro en moeten het hebben van de bonus op het einde van het jaar. Dit wordt alleen nog maar erger als ze nog meer merken in handen krijgen. Aan de voorzijde hebben ze misschien een geweldig resultaat richting de bank maar als de bank hun voorraad zou kunnen waarderen dan wordt het een heel ander verhaal. De suikeroom wil ook rendement zien, dit is op het moment en al tijden nog minder als het rendement bij bank. Een keer moet dit fout gaan.
Afgezien dat ik totaal geen fan ben van Van Mossel snap ik niet waarom mensen hun geld uitgeven bij deze toko. Knap werk hoor, dat wel. De service in Weert is een drama. Lang wachten en ze zien je niet staan. Daarbij zijn de occasion prijzen torenhoog. Wij komen er nooit meer. En Eric Berkhof, de man voor de schermen vind het vervelend om overal met zijn hoofd in alle media staat is achter de schermen gek op alle aandacht. Wat financiering van auto’s betreft; ik zou de belastingdienst willen vragen om eens te kijken naar de snelle afschrijving van auto’s die niet echt normaal zijn. Tja ze worden te groot en dat vind ik persoonlijk niet heel best.
Wat vreemd mijn bericht is verwijderd. Weet ik te veel over Van Mossel? Heeft Pon aandelen bij autoblog?

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).