Deze afgrijselijke nep-Morgan was ooit een Mazda MX-5

Auteur: , 25 Reacties

Tijd om het hart te luchten.

Voordat ik jullie over de Mitsuoka Himiko ga vertellen, wil ik eerst even een kleine disclaimer bij dit artikel kwijt. Het kan namelijk zomaar dat jullie dit Japanse productieautootje helemaal het einde vinden. Helemaal prima natuurlijk, maar ik, met een stel hersenen dat, om wat voor reden dan ook, toch aardig weet te genieten van auto’s als de BMW X4, Nissan Juke en nagenoeg iedere Morgan, kan me absoluut niet vinden in deze eigenaardige contraptie.

Het was zo onaangenaam dat mijn ogen er letterlijk pijn van gingen doen en ik zelfs een milde hersenkramp kreeg. Het vermoeiende is dat ik de vinger niet exact op het probleem kan leggen. Het is iets aan het ontwerp, zoveel weet ik wel. Om de onvermijdelijke vergelijking met een authentieke Morgan, zoals de Aero 8 verder door te zetten; daar waar de Britten het dunne lijntje tussen geniaal ontwerp en grotesk falen sierlijk bewandelen, lijkt de Japanse fabrikant, in mijn ogen, zich al ondersteboven aan het koord bungelend maar moeizaam naar de overkant te bewegen. En dat terwijl de vorige niet eens zo verkeerd was.

Maar goed, wat is de Himiko nu precies? Wel, het merk erachter heeft een rijk verleden met het ombouwen van Nissan Micra’s en Mazda’s MX-5 tot bijzondere evenbeelden van Jaguar en Morgan. De Himiko is de laatste van die twee. Het autootje is onderhuids een MX-5. Of nou ja, wie goed kijkt herkent de nieuwe generatie van de Mazda net zo goed aan het oppervlak. Ondanks dat de wielbasis met meer dan 65 centimeter groeide, kun je duidelijk zien dat een aanzienlijk gedeelte van de auto vrijwel onaangetast is gebleven.

Zo is nagenoeg het gehele middenstuk precies hetzelfde als de donorauto, evenals het interieur. Althans, de fabrikant ging wel zo ver om de binnenzijde ietwat op te leuken, maar voor de rest herkennen we praktisch ieder detail uit het origineel terug in de Himiko Roadster.

Zijn er dan helemaal geen positieven in dit verhaal? Jawel, want voor een kleine 40.000 euro heb je de eigenaardige contraptie al voor de deur. Vergeet het trouwens niet eerst om te zetten naar Yen, aangezien de wagen voorlopig alleen nog in Japan te bestellen is.25 reacties

Ik ben echt wel autoliefhebber en kan sommige aanpassingen waarderen… maar dit doet pijn aan mijn ogen!
Ik denk met een paar aanpassingen dat dit nog best een gave auto kan zijn.
@zweed: mee eens
@zweed: je bedoelt zeker door de toevoeging van paar liter benzine en een vuurtje.
Doet me een beetje denken aan die schele Morgan. En dat is geen compliment..
@str8six: No shit Sherlock, daar gaat het halve artikel over ;-)
Dit is een Harakiri
Ik heb slechtere kitcars gezien. Maar de BMW X4 mooi vinden, dat gaat er bij mij als BMW liefhebber niet in.
Gewoon niet in het rood. Verder is het nog wel redelijk eigenlijk.
Als je kijkt naar wat dit merk eerder aan rijdende huilbuien produceerde, kan ik niet anders concluderen dat dat men de goede kant opgaat.
Mitsuoka verdient wel lof dat ze gewoon lekker doorgaan met eigenaardige auto’s (ver)bouwen. In Japan zie je regelmatig Mitsuoka’s rondrijden.
De nieuwste MX-5 is iets korter en wat ronder vormgegeven dan het vorige model. Dat matcht inderdaad niet helemaal lekker met de retro koets van Mitsuoka. Hun vorige roadster leek meer te kloppen.

Desalniettemin weer een sympathieke auto van Mitsuoka. Ik blijf het één van de vrolijkste autobouwers ter wereld vinden. Gaan al jaren lekker hun eigen weg en met succes. In Engeland zitten ze al een tijdje en sinds kort hebben ze ook een verkooppunt in Monaco. Met auto’s die het stuur wel aan de juiste kant hebben zitten.
Om te janken hoe lelijk
Waarom toch? Wees tevreden met wat je hebt, zeker met een MX-5. En als je het niet kan, die het dan zéker niet!
Ben ik de enige die hem best mooi vind.
@porschepdk: nee hoor, voor wat het is, vind ik ‘m ook echt wel geslaagd. Beetje karikatuur van een klassieke auto, maar juist daarom wil grappig.
@porschepdk: Noop, me too, ik moet eerlijk toegeven dat ik altijd wel kan genieten van wat die kwajongens van Mitsuoka de weg opsturen. Guilty pleasures zeg maar
Heeft Mitsuoka ooit iets gemaakt dat niet afgrijselijk was?
De verkeerde Morgan gekopieerd. Sukkels!
Ach het is niet onaardig maar waarom niet een mx5 uit 1995 als basis ?
Allemachies wat een clownschoen!
Ik vind m ook wel mooi. Heerlijk eigenzinnig
De auto is te smal voor dit design. Als de hele auto 5 cm breder was en er ruimte was voor een tikkeltje grote wielen dan zou het truttige er af zijn en is het ineens wel dik. De MX5 is te klein voor het Morgan design. Daar komt het in feite op neer.
@dutchdriftking: precies dat!
Ik vind het een leuk ding! Projecten als dit zijn altijd de moeite waard. :-)

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).