Deze Ford Mondeo weegt even veel als een Fiesta

Auteur: , 25 Reacties

Lichtgewicht is hip. Lichtgewicht is heet in de autosector. Daarom toont Ford zijn kunnen met deze vederlichte Fusion (Mondeo). Door alle snufjes ligt het gewicht van dit prototype op hetzelfde niveau van een Fiesta. Much wow.

Ford zegt er niet bij welke Fiesta, een goed aangeklede ST weegt wat meer dan een basis-stakker (zo’n 150-200 kg meer), maar met 25% gewichtsreductie is deze tour de force geen half werk. Voor de praktijk hebben we er nu even helemaal niks aan, maar het is goed te weten dat elke fabrikant superserieus naar de grootste zorg in de westerse wereld, overgewicht, kijkt. Wat nu onderzocht wordt kan later in productiemodellen terug komen, mits betaalbaar.

Ford Fusion Lightweight

Het ironische van dit verhaal is dat het komt kort nadat berichten in de media circuleren dat de nieuwe Mustang maar liefst 90 tot 135 kilo aangekomen is ten opzichte van zijn voorganger. Hiermee zou de Mustang GT tegen de 4.000 lbs, oftwel een ruime 1.800 kg aanschurken. Ford heeft nog geen gedetailleerde specs vrijgegeven van de auto die het vorig jaar alweer onthulde, dus we kunnen dit niet op waarheid controleren.

Enkele maanden geleden maakte Ford ook al een opval-mobiel in de vorm van de milieuvriendelijke Fusion Energi, en ook kan de Fusion al autonoom rijden. Maar wanneer kwam die nieuwe Mondeo nou, Ford Europe? Video op autojunk.25 reacties

Zo moeilijk hoeft dat niet te zijn, een Fiesta weegt tegenwoordig net zoveel als de eerste Mondeo..
@tupperware: door de carrosorie in plaats van 7 lagen staal te produceren doen ze bij dit model er maar 2. Dat betekend dat deze auto in de fabriek al begint met roesten. Dit is eerder geprobeert bij mercedes bij het model vito. Er is nu geen vito van bouwjaar 2004 tot 2007 die niet is doorgerot.
@074yasin: Degelijke analyse hoor, chapeau!
Het is goed dat fabrikanten zich hiermee bezig houden, maar die fietswieltjes kunnen echt niet.
@jack_abarth: Maar het gaat er naar uitzien, dat dit gemeengoed gaat worden, door de gewichtsparingsdrang van de autoproducenten.
Is dit erg? Ik weet het niet, wel heb ik eerder vernomen, dat de wielen wel groter in omvang worden, het blijft allemaal wel veilig, maar het lijken wel fietsbandjes in verhouding met de huidige autobanden, het zal wel wennen worden, zeker voor de bandenoprokers onder ons.
@Orichy: Brede banden staan misschien mooier, maar dat het minder leuk rijdt kan nog wel eens meevallen:
http://www.youtube.com/watch?v=HPh90yNX-mY
@Orichy: Wat een onzin. Het beste voorbeeld is de GT86/BRZ vandaag de dag. Die staat op Priusbandjes… Je gaat mij niet vertellen dat je daar geen lol aan kunt beleven.
Voutje in een na laatste paragraaf :auo

Ford is goed bezig de nieuwe F-150 is ook al een stuk lichter dan zijn voorganger door het gebruik van aluminium en supersterk staal.
Gewicht is helemaal nergens goed voor dus ik kan dit alleen maar toejuichen.
@sketcher: Ja goed, die kon ook niet veel zwaarder worden. Een F250 Super Duty Diesel weegt dik 4000kg….
@E34M5Touring: het kan altijd zwaarder, als de autoindustrie iets bewezen heeft de afgelopen 50 jaar is het dat wel.
@E34M5Touring: Wel beetje telegraaf reactie, gewoon een auto opzoeken die bijna 4000kg weegt zodat je kan zeggen dat die bijna 4000kg weegt. Snap je punt wel hoor.
@simongoes: Ik pak een auto uit dezelfde serie, van hetzelfde merk, met dezelfde bouw. Gebouwd door dezelfde mensen in dezelfde fabriek. Hoe is dat zomaar een willekeurige auto van dik 4000kg? Met je telegraaf reactie…. Een Silverado met dezelfde specs (Dually achteras en dikke diesel) weegt 400(!!!!) kg minder.
Een tijdje een Cuore gereden en die kwam nog wel vooruit met een 1 liter 3-cilinder.
Maar ben benieuwd hoe deze daarmee wegkomt.
Ook al weegt hij net zoveel als een Fiesta, die is nog altijd een stuk zwaarder dan een Cuore.

Wel goed dat dit wordt onderzocht trouwens.
@bertorelli: hoef je niet af te vragen, de 1.0 ecoboost is een heel fijne motor en doet het uitstekend in de zwaardere Focus. Zelf eentje een jaar lang gehad en mis dat motortje nog steeds een beetje, kon heel rustig en stil zijn maar ook leuk grommen als je ermee ging planken. En verderlicht op de vooras, wat het zowiezo goede onderstel van de Focus nog een stuk beter maakte.

http://www.autoblog.nl/ford-focus-1-0-ecoboost-rijtest-en-video
@bertorelli: whoah, 100 tot 130pk wordt er al uit gepeurd. Daar kom je niets mee tekort in zo’n Mondeo hoor…
Wanneer komt dat ding eindelijk is naar Europa? Al bijna aan een facelift toe zou je zeggen..
@jaguarjunk: *eens.
Much Wow indeed
Maar…. hoeveel weegt ie nou?? Dat Ford het er niet met koeienletters op zet, dan zel het totaalgewicht misschien wel een klein beetje tegenvallen. By the way: Ik zie full carbon velgen. Nice, maar niet goedkoop.
@MDA: Volgens dit bericht 1.195 kg, maar ik kan het echt met geen mogelijkheid in Fords officiele communicatie vinden.
Allemaal leuk en aardig, maar elke maker zou een full size auto kunnen maken van maar 1200 kg die aan alle eisen voldoet… alle eisen behalve 1: betaalbaarheid.
Dus het is leuk om zo’n concept te zien en waarschijnlijk was dit het idee na een etentje van het marketing team samen met een deel van het ontwikkelingsteam: maar we zien nou niet echt iets nieuws.
Waar is de tijd dat een opel astra F nog 1020kg woog en dat al als redelijk zwaar gezien werd
@rob5nismo: Toen 12 airbags, Climate control met airco, uitgebreide entertainment systemen, knuffeldashboards, 18 inch velgen, uitgebreide veiligheidsconstructies en dikker deukvaster plaatwerk nog geen gemeengoed waren… Toen.
@motoragent: en een zooi met opties die je toch niet nodig hebt
Citroen kan dit kunstje ook. Maar daat noemen ze het de cactus en is ie nog betaalbaar ook.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).