De ultieme Vakantiefile Survival Guide

Auteur: , 63 Reacties

Alles wat je moet weten om vakantiefiles te voorkomen en wat toe doen als je er onverhoopt toch in terecht komt.

Het is hier fantastisch!

Voorkomen is beter dan genezen. Je oma zei het al, wij zeggen het ook. Probeer je reis zo te plannen dat je zo min mogelijk last hebt van files. Houdt daarbij rekening met vakantiedrukte, maar vergeet ook niet dat er in sommige gebieden nog gewoon gewerkt wordt en er nog steeds sprake kan zijn van ochtend- en avondspits.

We laten je zeker niet aan je lot over, we hebben de laatste dagen de populairste autovakantie- en doorreislanden in Europa onder de loep genomen en de belangrijkste filepunten op een rijtje gezet. Vergeet ook niet om vooraf even deze checklist door te nemen, zeker als je met je leasebak naar het zuiden trekt.

Waar kan je vakantiefiles verwachten in…
Duitsland
België en Luxemburg
Frankrijk
Oostenrijk
Zwitserland
Italië
Spanje

Toch in de file, wat nu?

Rustig blijven, vooral blijven ademen. Belangrijk is ook om genoeg te drinken, dus zorg dat je voldoende water binnen handbereik hebt. Is er opeens een tunnel of pas afgesloten, dan sta je zomaar vele uren in de file en is er geen mogelijkheid om nog even wat drinken te halen. Hetzelfde geldt natuurlijk ook voor eten. Nu zul je van een dagje eten niet gelijk doodgaan, maar een vakantiefile wordt een stuk leuker met Bifi-worstjes, Oreo’s en Autodrop.

Er moet niet alleen af en toe wat in, er moet ook wel eens wat uit. Sta je uren muurvast in de file, dan zul je altijd zien dat een van je kinderen (en anders jij zelf wel) opeens nodig moet. Een rolletje WC-papier dat niet té diep is weg gestopt tussen alle bagage, is dan geen overbodige luxe. Beter mee verlegen dan om verlegen… Overigens zoek je bij veel WC-hokjes bij Raststätten en andere rustpunten eveneens tevergeefs naar papier. Kun je vast oefenen met het zo charmant mogelijk met WC-rol lopen.

Lezen achter het stuur is natuurlijk uit den boze (tenzij het echt muur en muur vast staat, dan mag het van ons), maar wat vermaak voor je passagiers in de vorm van een boek, e-reader of tablet is natuurlijk nooit mis. Vergeet ook de opladers niet onder handbereik te houden, accu’s van smartphone en tablet gaan zelden een hele autoreis mee. Leg je medepassagier ook even uit hoe hij/zij zo snel mogelijk foto’s moeten maken als jij “GECAMOUFLEERDE AUTO!” roept. Zeker op de Autobahn en in de Alpen is de kans niet gering dat je goed ingepakte testauto’s gaat spotten en daar wil je natuurlijk foto’s van. Om die via de brakke camping- of hotel-wifi uiteraard meteen te uppen naar Autojunk.nl.

Heb je kroost achterin dat het liefst de hele dag naar K3 luistert? Koop knappe koptelefoon(s) voor ze die goed afsluiten. Nog vervelender dan K3 over de autostereo, is dankzij oordopjes in de verte -maar toch behoorlijk duidelijk- drie dames te horen zingen over Teleromeo’s en andere ellende. Het voorkomt ook dat de een zijn muziek harder zet om boven de autostereo uit komen, wat weer tot woede leidt van de andere achterbankbeworer en ontaardt in een hoop gestommel achterin. Het is een investering die zich zeker zal terugbetalen…

En dan nog iets. Bijna iedereen zal goed voorbereid vanuit Nederland vertrekken, maar je moet ook nog een keer terug. Ook dan kun je vast komen te staan en komen bovenstaande adviezen van pas. Hoe aantrekkelijk het ook mag lijken om ’s ochtendsvroeg zo snel mogelijk al je spullen achterin/op het dak/in de caravan te gooien en te vertrekken, pak zorgvuldig in. Je zult altijd zien dat je anders ergens op een gore parkeerplaats je halve auto staat leeg te halen om net dat ene oplader of die halve WC-rol te vinden.

Nog tips?

Heb jij nog onmisbare tips voor je mede-vakantieganger? Drop ze in de comments en help elkander de zomer door!63 reacties

Seriously? Dit is nu al het 8ste bericht over vakantiefiles…
@Mixpower: handig toch? Een groot deel van de lezers gaat in de komende weken de grens over, dit is dus een stuk relevanter dan de zoveelste scheet van de Giulia om maar eens wat te noemen.
@Mixpower: niet janken, ze zoeken het wel allemaal voor je uit. en er staat in elk artikel duidelijk beschreven dat het over de file hier en daar gaat, heb je er geen zin in dan klik je er niet op. het leven is niet zo lastig.
Mannenvakantie. 1 auto, 3 man, 3 tassen. Beetje water en toffees voorin, beetje koffie en broodjes in de kofferbak. Telefoons met goede accu’s(huawei mate van 2 jaar oud hele reis op navi en nog niet half leeg na 10 uur). Geld en paspoort bij de hand voor tolwegen ed, ondanks vignet toch betalen(brennerautobahn). Iedereen draait een paar uurtjes zijn favo muziek. Leuk voor de afwisseling en iedereen tevreden. Tank op tijd overigens, in duitsland en in de alpen kunnen tankstations weleens ver uit elkaar staan.
@Thijsj: Mannenvakantie met toffee’s en koffie? Je hebt toch hopelijk ook geen hipsterbaard?
@henkhupelschoten: Neuh, dan neem je eerder Quinoa-mentos mee en een lekker flesje glutenvrije reuzelsap.
@henkhupelschoten: oh shit, had er nog ‘no homo’ bij moeten zetten. Maar koffie is altijd goed onderweg! En toffees, die smelten niet als chocolade, zijn per stuk verpakt en worden niet slof als koekjes. Dus daarom ook ideale reissnack! Wel een beetje zoet meiner meinung nach…
@henkhupelschoten: oh en om je vraag te beantwoorden, geen hipsterbaard. Te mainstream.
@Thijsj: Gelukkig geen hipsterbaard, dat maakt alles oke!
Ik heb er één: ga vrijdagmiddag NIET door de gotthardtunnel…
Mijn tip: ga met het vliegtuig!
@agera: zonder auto op vakantie? En dat op autoblog… ;-)
1 wc rolletje meenemen? dat wordt bij meeste Nederlanders gelijk een hele voordeel-verpakking van de appie.. ongelooflijk hoeveel dwazen ik toch elkaar weer zie rijden met een wc voor de achterruit
@henkhupelschoten: Wat?
moest natuurlijk wc rol zijn…
Jongens, ik ga helemaaaaal NIET op vakantie!!

“Dan lees je het toch niet?, okee..”
@lamborgfan: iets met komkommers..?
Dump je kinderen, koop een 10e hands Volvo 740 en ga lekker naar Scandinavië voor een onvergetelijke autoreis.
Naar het zuiden is zooooo Nederlands.
@BmwMPower: goeie tip, ik doe bijna dat xD. Ik heb een 11e hands volvo gekocht en ga zonder kids (heb ik toch niet) door Europa toeren :D
@BmwMPower: Toevallig staat dat op de planning. Nog specifieke tips?
@BmwMPower: Neeee! Genoeg Ollanders hier
Jezelf eens laten bevredigen door vrouwlief doet de pijn van een file verdwijnen als sneeuw voor de zon
@paulloper: ‘sneeuw’lol
@paulloper: Als jouw auto op Autotrader komt te staan, loop ik er met een grote bocht om heen.
@paulloper: in de file? Moet je wel al je ruiten laten blinderen, of juist niet…

maakt de file voor anderen ook leuker! Of juist niet….
@paulloper: Zien je kinderen hun toekomstige broertje / zusje dan doorgeslikt worden…?😂
@paulloper: Dat gaat ook best tijdens het rijden.
De tip over autodrop is wel de beste! Cadillacs graag!
@dutchdriftking: die roze zijn idd erg lekker!
WC-rolletje mee…. Zeker naast de 5kg zak Hollandse piepers en het potje Calve pindakaas?
Dan hoeft het voor mij niet meer.
Belaad je caravan goed! Kan daar geen artikel over geschreven worden? Hoeveel half hangende en gevaarlijk slingerende hokken je ieder haar weer ziet… Met de juiste bandenspanning en juiste belading/kogeldruk voorkom je dit grotendeels (oké, trekauto en snelheid of weer hebben ook invloed), maar ik heb vaak het idee dat men maar wat aanklooit.
@phaeton: Ieder JJJaar! Hoewel het soms ook slechts een Haar scheelt. Edit-knop!
@phaeton:
Tuurlijk klooit iedereen maar wat aan. Ik geef ze groot gelijk. Lang leve Beun de Haas!

“Als het bijna fout ging is het uiteindelijk nog steeds goed gegaan.”

En komaan, nadenken over hoe je sleurhut moet beladen? Dat moet je toch niet willen? Laat die aardappelzakken dan thuis ofzo…..
@Rob: het is beun de beunhaas:$
Sorry moet wel als groninger, k zal het niet weer doen.
@Rob: Soort (gewicht) gasflessen, kleding voor een heel gezin, voortent, tentjes voor de pubers, stoelen en tafels, spullen die wel/niet achterin de auto/caravan gaan… Het maakt nogal uit op welke plek je 100 of 150 kilo neer legt.
@Rob: Maar laat de chauffeurs dan ook maar aanklooien. Als de trailers beginnen te scharen ging het uiteindelijk bijna goed.
Babywhipes…. Want wat je ook doet in de auto, op een gegeven moment gaat t plakken.
@imaginenl: beter nog; de glorix hygiene doekjes;)
@imaginenl: Toetenvegers van de AH, helemaal geweldig!
Dat van de wc rol snap ik, maar waar in hemelsnaam moet je dan poepen als je muurvast in de file staat? Langs de weg? (serieuze vraag…)
@ruffie: jaa
@ronaldddvos: serieus? En iedereen dan naar je kijken? Ik ga er van uit dat er niet altijd wat struiken of andere verhullende dingen langs de berm staan… (ja ik ben nog nooit met de auto zo ver op vakantie geweest :), vliegtuig ftw)
@ruffie: boeiend, zie het wel eens in de file onder weg als wij op vakantie gaan…
@ruffie:
Gewoon op de vooruit van die vervelende Fransman die net een millemetertje te dicht op je zat, of vergat richting aan te geven, of die jouw “the finger” gaf. Net zoals in de film “Wild Tales”. En vergeet niet over het dakraam te pissen!

http://i.imgur.com/dwOatmE.jpg
http://i.imgur.com/TFKgSHJ.jpg

*bindende kijktip: kijk die film mensen!*
@ruffie: Vangrail gaat best.
Wij gaan met de camper dus hebben alles bij ons in handbereik.
Tip ga met je auto nog even langs de garage, doen wij ook met camper en de 2 auto’s die mee gaan,(met 8 personen op vakantie) vorige jaar niet gedaan in het mom van het gebeurt toch niet, tot wel een Mercedes benz w211 E320 met pech, olie van de automaat bak moest vervangen worden, en de dealer daar (fiat) bak kapot moest maar een nieuwe onder, uiteindelijk door anwb weer terug gebracht naar de Mercedes specialist bij ons in het dorp…
Nog een tip: neem een anwb abonnement, scheelt je een hoop stress op zo’n moment!
@ronaldddvos: tip: ga juist niet vlak voor je vakantie nog even langs de garage. Hoe gek het ook klinkt, maar kort na een garagebezoek heb je namelijk een veel grotere kans op panne.

Laat die controle/servicebeurt dan maar een maand van te voren doen, mocht de monteur dan iets niet goed vastzetten of een vloeistofje niet goed bijvullen, dan kom je daar op tijd achter.
@escort77: AMEN! Ook een keer gedonder gehad onderweg richting vakantieadres. 2 wkn daarvoor garage bezocht. Ik check motorolie en koelvloeistof en that’s it.

Wagen heeft afgelopen Feb. grote beurt gehad inclusief nieuwe dieselpartikelfilter, turbo en aircopomp. Zit dus wel goed.
De beste vakantiebestemming is thuis op de bank.
@bas038:
Playa la Balkonia schijnt het dit jaar een populaire bestemming te zijn.
“nu zul je van een dagje eten niet doodgaan” hoort daar niet nog een keer niet of niks in te zitten?
Top tip van de dag,
Relax maar vergeet niet dat je met een caravan 90km/h mag in NL en doe je zelf een plezier en schaf voor Duitsland een 100 km/h sticker aan, en naar verluid is in Frankrijk zelfs 130 toegestaan avec sleurhut…???
Hoe dan ook, relax en rij gewoon door met zo’n mini kamperhuis.
@truckertje: amen brother, en plies gebruik die spiegels als je met je sleurhut gaat inhalen….
Dacht dat hier ook tips in zouden staan m.b.t. berg op/af rijden, motorverhitting voorkomen, vloeistoffen checken Vaak voorkomende foutjes die wij Ollanders maken in het buitenland etc…
Mijn vakantie is al bijna voorbij…
Wij rijden eigenlijk altijd ’s nachts. Veel minder files, kinderen slapen, stuk comfortabeler :)
@ar156sw: ohja en in de zomer ook nog eens een stuk minder heet
@ar156sw: Klopt, doe ik ook altijd. Vorige keer ’s nachts vertrokken naar Gardameer en de terugreis zijn we om 23:00 uur in de auto gestapt. Hele terugreis lekker rustig op de weg en flink door kunnen jagen met de GTV :)
Vorig jaar Italië gedaan. Toscane welteverstaan. Nooit meer met de auto. Het was een hel. De Gotthard heb ik zaterdagmorgen om 8:00 uur tevergeefs proberen te doen. Over de pass ging het wel maar wat daarna kwam was het ergste. 9 uur over 400km.
@bartsmit: mijn zus gaat over een poosje naar toscane, nog een tip die ik haar kan geven? (Ze gaan met de auto zonder aanhanger)
@johanhummer9:

Ga als de autostrada vast staat gewoon op B-wegen rijden, dus van de snelweg af. Daar is het gewoon rustig. Stel je navi dan in op snelwegen vermijden. Maar dan nog zal het een lange rit worden, zeker in augustus. Je zou ook ‘s-nachts kunnen rijden maar dat moet je kunnen/willen. Ik vind dat niet zo fijn met kinderen. Zelf ben ik dan ook moe.
Lekker afspeellijstje en aircotje en gaan met die banaan!

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).