Waar kan je vakantiefiles verwachten in Italië?

Auteur: , 19 Reacties

Bepakt en bezakt naar Italië afzakken? Dit is waar je op moet letten.

Waar kan je vakantiefiles verwachten in Italië?

Met de auto naar Italië is iets fantastisch. Of je nou de bochtenridder uithangt op een pas (Stelvio comes to mind), per Fiat 500 door Napels tourt, of de Amalfi kust langs de Thyrreense Zee pakt. Petrolheads vinden hier hun Mekka. Bovendien mag je er op veel wegen 130 km/u. De wegen zijn over het algemeen van goede kwaliteit, maar een vuistregel is dat hoe zuidelijker je komt, de kans op potholes toeneemt. Naast een enorm snelwegennet (autostrade) zijn er veel strade nazionali (N) en strade statali (SS), met twee of vier rijstroken.

Om te voorkomen dat je niet eerst driekwart week in de file staat om op de fijnste plekken te komen, is het goed om een aantal knelpunten van de autostrada in de gaten te houden. Dit zijn de:

  • A1 Milaan – Florence Rome, bij Modena en bij Florence
  • A4 Milaan – Triëst, tussen Milaan en Venetië
  • A10 Franse grens – Genua
  • A14 Bologna – Ancona, bij Bologna en Rimini
  • A22 Brenner(pas) – Verona, tussen Trento en Verona
  • Rondweg Milaan
  • Rondweg Genua

De drukste dagen op de Italiaanse snelwegen zijn 25 april (Bevrijdingsdag), 1 mei (dag van de Arbeid), 2 juni (dag van de Republiek) en vrijwel alle vrijdagmiddagen en zaterdagen in juli en augustus. Reken op zondagen op veel verkeer richting de grote steden. Op 15 augustus (Maria Hemelvaart) staat het eveneens op veel plekken vast.

Files in Italië checken
Uw navi met verkeersinformatie doet zijn werk ongetwijfeld uitstekend. Voor een meer gedetailleerd overzicht van alle actuele files is er de site autostrade.it, waar alle relevante info per weg wordt weergegeven. Bookmark ‘m dus even op je mobiel.

Tolwegen en tol betalen in Italië
Snelwegen in Italië zijn niet gratis. Álle autosnelwegen zijn tolwegen, waarbij de prijs afhangt van het soort voertuig dat je rijdt. Er zijn vier klassen. Klasse 1 is voor motoren en personenauto’s waarvan de hoogte minder bedraagt dan 1,3 m. In Klasse 2 vallen busjes, campers en personenauto’s hoger dan 1,30 m. Klasse 3 is voor combinaties met drie assen, bijvoorbeeld voertuig van klasse 1 of 2 met een aanhangwagen of caravan. Klasse 4 geldt voor combi’s met vier assen, ofwel een voertuig van klasse 1 of 2 met een tandemasser aan de trekhaak.

Betalen kan overal met cash. Zorg dan wel dat je in de rij gaat staan bij een bemand tolhuisje. Met creditcard kan uiteraard ook, dat wordt meestal aangegeven met Cartasi. Nederlandse pinpassen worden eveneens geaccepteerd, mits er een Maestro-logo opstaat. AB Pro Tip: Met een VIA-card, te koop bij tabaksboeren en servicestations, kun je langs de Carte-betaalpoortjes, waar vaak minder verkeer staat. Alle tarieven vind je in dit PDF’je.

Dan komen we bij de kwestie ‘Italianen in het verkeer’. Ja, ze rijden er met een Zuid-Europees temperament, maar daar heeft Sacha eigenlijk alles al over gezegd.

Handige informatie over andere Europese vakantielanden vind je hieronder:19 reacties

Gewoon lekker de tijd nemen, en uiteraard de creditcard mee. Ik heb deze speciaal aangeschaft voor de tolwegen op vakantie.
@dutchdriftking: het enige wat mee hoeft op vakantie je naad en kredietkaart;)
Drommels, in Italie hebben ze dus ook al files!
Ik blijf wel thuis. Dat zal ze leren!
En autoblog hoe is de files info vakantie nederland?
Morgen Frankrijk en Spanje zeker voor de sleurtrutten onder ons?
@henkhupelschoten: ok, speciaal voor jou! ;)
Of je gaat geld sparen door vakantiegeld op de spaarrekening te zetten.
Naar italie ga ik altijd via ulm over de fernpass naar nauders tank volgooien in samnaun (belastingvrij) hoort niet bij europa namelijk en via nauders naar de reschenpass naar bolzano echt prachtig om te rijden.
@dirkiii:
Dan wel onderaan de Reschenpas rechtsaf en via Bormio naar Bolzano, pak je de Stelvio, de Gavia en de Passo Di Tonale mee.
@noodles: dienpak ik meestal op de terugweg dat ik hem op een tijdstip kan rijden dat er minder verkeer is.
Iedereen weet waar ze nu in griekenland staan…
Nu aleen nog maar oostenrijk en nederland nodig
Ik ga helemaal niet naar Italië.
Gaan we nu van elk land file-informatie krijgen?
Kortom:
Als je over de grote snelwegen gaat, pak je er sws eentje mee die vaak vast staat.
Ga je over de kleine weggetjes, kost het je veel meer tijd, maar kan t wel een mooie reis worden. Leuk met vrouwlief in de cabrio. Minder leuk met 2 snotneuzen en een sleurhut achter je.
@gregorius:
Rheinfelden -> Luzern is leuk rijden binnendoor, paar jaar geleden gedaan.

Niet met twee Kids een zuignap en een sleurhut uiteraard.
Ha! Euro 5,90 voor A4 binnenkomend vanuit Slovenië (en terugweg = 2 x). Zo’n 40km ten oosten van Venetië de weg afdraaien en richting de kust. Of de A4 helemaal negeren en de binnendoor weggetjes langs de kust nemen, ook leuk. Nu nog ff weten wat een vignet kost voor Slovenië…
Ook overal.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).