Dit is extra lange Jaguar XE

Auteur: , 23 Reacties

En nee, hij heet geen XL.

Dit is extra lange Jaguar XE

De naam is namelijk XEL, waarmee Jaguar aangeeft dat het om een versie met extra beenruimte gaat. Zoals je waarschijnlijk weet zijn ze in China dol op premium Europese auto’s met meer ruimte om achterin de pootjes te strekken. Zo levert BMW er bijvoorbeeld een verlengde 5 Serie. Hartstikke nuttig ook, want de gemiddelde Chinees toucheert toch al gauw de 1,65 meter…

Enfin. Jaguar stelt de XEL in november aan het publiek voor. Deze versie heeft een 10 centimeter langere wielbasis (meet nu 2,94 meter) dan het reguliere model en ook het dak werd minimaal hoger, wat waarschijnlijk is gedaan om de XEL esthetisch verantwoord te houden. Wat betreft de technische specificaties van dit model is weinig bekend, maar verwacht op dat vlak niet al teveel gekkigheid.

Gratis consumentenadviessupertip, speciaal voor onze Chinese lezers: Jaguar heeft natuurlijk ook de XF en de XJ in het gamma. Van beide modellen zijn bovendien verlengde versies te krijgen.23 reacties

De XFS eigenlijk…
Ik vraag me toch af wat de reden kan zijn waarom merken als Jaguar, Audi etc dit soort varianten vertikken in Europa te verkopen. Met een beetje doorgeschoten pubers is het al gauw krap achter in de reguliere varianten. De eerste Skoda Superb deed het toch ook niet veel slechter dan de Passat sedan, terwijl dat gewoon een verlengde Passat was.

De matrijzen voor de verlengde versie hebben ze al betaald, dus de ontwikkelingskosten kunnen geen argument zijn om hier twee lengtes naast elkaar te voeren. Is het ijdelheid? Dat ze kosten wat kost enkel de “mooiste” versie van hun auto op de weg willen zien?
@Jochempie: heel vreemd inderdaad. Een gewone XE is voor mij te klein, maar zou een XEL wellicht wel kopen al was het alleen al vanwege meer hoofdruimte. Snap sowieso weinig van het modellen beleid van de verschillende fabrikanten in de diverse werelddelen
@Jochempie: Helemaal eens! Ik kom vaak in China en zit er nu ook. Rij regelmatig rond in een lange Passat en dat is heerlijk vertoeven achterin! Ik zeg handtekeningenactie en door naar de Duitse Drie!
@jochempie: Zou het zo kunnen zijn dat (men het idee heeft dat) de langere achterdeuren een probleem zijn met de parkeervakken in europa? Ik had voor mijn huidige auto een Megane Coupé met langere voordeuren en dat was soms toch best een uitdaging.
Anders zou ik het ook niet weten, misschien is het toch lastig logistiek gezien als importeur ergens iets aan te bieden als je het idee hebt dat er weinig vraag naar is? Ik kan me ergens een Golf van een generatie of twee geleden herinneren die in Duitsland in allerlei felle kleuren te bestellen was terwijl je in Nederland alleen het duizend in een dozijn pallet kon krijgen en daar gaat het dan enkel en alleen om de kleur. Waarmee ik wil zeggen, er zal vast op een niveau logica achter zitten toch?
@jochempie:

Ik denk (maar durf het niet met zekerheid te zeggen) vanwege de productie in China. Europa en China hebben diverse import /exportheffingen naar elkaar toe en dat het daardoor niet meer financieel interessant is om ze in Europa te verkopen.
@jack_abarth: Dat lijkt mij ook het meest voor de hand liggend. Als je bijkomende import/exportheffingen doorberekent zal de prijs waarschijnlijk dermate stijgen dat de XEL de XF gaat kannibaliseren. Of niemand koopt een XEL en de importeurs blijven met voorraden zitten.
@jochempie: Deze verlengde auto’s voor China zijn vaak de goedekopere modellen van de merken, maar dan verlengd. In Europa zegt men dan: koop maar een 5, 7, A6 of A8, ipv de langere lagere versie als je zo graag achterin wil zitten. Dat doen ze echt niet zonder een reden.
Net zoals dat er zat grote auto’s met minimale luxe voor een zacht prijsje te krijgen zijn in de USA, maar niet in Europa.
@gregorius: daar zit wat in, maar als je geld voor een A4 hebt en kinderen van 2 meter, heb je niet plotseling geld voor een A6.. dan ga je naar een Superb…
Mijn vriendin blijft er op hameren dat langer niet altijd beter is
@duckmefaddy: Het blijven hameren is de werkelijke hint.
@duckmefaddy: Koop een Multipla voor het weekend!
@duckmefaddy: Klopt, de breedte is belangrijker.
@duckmefaddy: dat is een hele nette manier om eigenlijk te zeggen dat lengte er wel degelijk toe doet.
@rhellema: of nette manier om te zeggen “het geeft niet hoor schat”
@basvspr: dat hoor ik ook dagelijks😉
@rhellema: dagelijks? Sinds paar weken waarschijnlijk……..eerder staat mij bij dat je daarvoor 2x echt fysiek hebt gehad in de afgelopen 2 jaar…….. dus valt het mee, of niet mee. Het waren wel grootse woorden en beloftes……maar uiteindelijk nog kleiner van formaat… een fata morgana………. gek voor iemand die claimt anders te zijn dan de rest…….
Waar zit de verlenging eigenlijk? Normaal toch tussen de deuren maar nu zie ik alleen een hoekje achter de achterdeuren dat nieuw is?
@pomoek: Tussen de deuren? Het is geen hack-job.. Hij heeft langere achterdeuren, maar de positie van de B-stijl is identiek. Zo worden al sinds jaar en dag verlengde versies voor China gemaakt. Gewoon op de zelfde manier als men een station-variant maakt. Een extra set plaatstamp- en deurpaneel-matrijzen bestellen.
Wat als ze dit nu eens wél gaan aanbieden in Europa? Zou toch een uitkomst zijn voor taxi’s…..
@dutchdriftking: Die zitten sowieso al een segmentje hoger, met voldoende ruimte dus.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).