Dit weten we over de gevolgen van de Tesla prijsdaling

Auteur: , 86 Reacties

Het grote nieuws van Tesla was met recht groot nieuws. Het heeft nogal wat tongen losgemaakt.

Tesla Model 3 Performance

Wat is er aan de hand?
Naast de aankondiging van de 35.000 dollar kostende Model 3, communiceerde Tesla ook kortingen op de Model 3, de Model S en de Model X. Afhankelijk van de modelvariant is er sprake van krankzinnige prijsverschillen. Het is goed nieuws voor de twijfelaar, die nu voor flink minder een nieuwe Tesla kan bestellen. Het is echter ontzettend zuur voor de koper die net zijn Tesla in ontvangst heeft genomen, of op het punt staat dit te doen, en het volle pond heeft moeten betalen. Een Model S Ludicrous Performance (voorheen bekend als P100D) kost nu 98.300 euro. Tienduizenden euro’s(!) goedkoper dan voorheen. Het exacte verschil is moeilijk na te gaan, daarover later meer.

Wat zeggen Tesla-rijders?
Op diverse Tesla-fora zijn de prijzen het gesprek van de dag. Logisch, want Tesla dropt het internationale nieuws als ‘een mededeling’ en de lokale Tesla-kantoren hebben geen instructies gekregen die van toepassing zijn op het eigen land. Er zijn dan ook vraagtekens van hier tot Tokio.

Mensen die recent een Tesla Model S Ludicrous Performance hebben gekocht, voor ruim meer dan 120.000 euro, kunnen dezelfde auto nu kopen voor minder dan een ton. Dit heeft niet alleen gevolgen op de bijtelling voor de zakelijke rijder. Ook de restwaarde komt in het geding. De afschrijving slaat in als een bom.

Tesla heeft een uitgebreid retourbeleid en de kans is groot dat (nieuwe) klanten hier nu gebruik van gaan maken. De Amerikaanse autofabrikant stelt dat Tesla’s binnen zeven dagen na ontvangst retour mogen, mocht de auto om wat voor reden dan ook niet bevallen. Daar zijn wel enkele voorwaarden aan verbonden. Tesla stelt onder meer dat er minder dan 1.600 kilometer op de teller moet staan. Het loont om de gloednieuwe auto terug te brengen, weer een nieuwe te bestellen en enkele maanden te wachten. Let wel, het gaat hier in diverse gevallen om tienduizenden euro’s. Die paar maanden worden dan wel voor lief genomen.

Een ander gevolg is dat mensen die nog een order hebben openstaan, deze nu willen annuleren. Het is nog onduidelijk of men bij bestaande orders de oude prijs of de nieuwe prijs zal aanhouden. Een bestelling gaat immers gepaard met een (aan)betaling. Op een Nederlands draadje van het Teslamotorsclub forum zegt een gebruiker contact opgenomen te hebben met een lokale vestiging, maar dat ze alles nog aan het uitzoeken zijn. Vergelijkbare antwoorden krijgen we van Tesla Nederland te horen. Anderen stellen weer dat ze telefonisch een deal hebben kunnen sluiten met betrekking tot een korting. Feit is dat er nog niets zwart-op-wit staat en dus er is veel onduidelijkheid.

Wat zegt Tesla Nederland?
Tesla Nederland zegt tegenover Autoblog.nl dat de prijzen van de Model 3, de Model S en de Model X inderdaad regelmatig wijzigen. Het is dan ook ‘de realiteit’ dat de genoemde auto’s zomaar goedkoper kunnen worden, aldus Tesla. De Nederlandse tak van de autobouwer kon tegenover ons nog niet zeggen hoe het zit met lopende orders. Die vraag staat uit.

Het is dan ook niet zo vreemd dat Tesla nog geen richtprijs kan geven voor de instap-Model 3 die uiterlijk over een halfjaar in Europa arriveert. “We kunnen nog niks zeggen over de prijzen, dat is afhankelijk van de koers van de dollar en allerlei andere kosten die daarbij komen kijken.”

UPDATE: de prijzen zijn bekend, meer info HIER!86 reacties

Ja de chaos is compleet overal. Ook voor de Tesla verkoopmedewerkers die te horen hebben gekregen dat ze geen baan meer hebben. Gelukkig heb ik de mijne al en kan ik gewoon lekker rondrijden. Dat diezelfde auto nu goedkoper is, tsja jammer maar helaas.
@evdw: Oh ik hoor net dat ik alsnog gratis auto pilot erbij krijg. Net is netjes van Tesla.
@evdw: prijsverschil komt precies overeen met prijs voor standard Autopilot, dus daar hebben ze wel over nagedacht. Ik neem dus misschien zelfs de Full Self-Driving variant.
@stephane8200: Ja zou je kunnen doen, ik ga eerst maar eens kijken hoe AP bevalt en dan wat de meerwaarde van FSD nog zou zijn voor mij.
Auto is trouwens echt geweldig, ga je geen spijt van krijgen!
@evdw: dat van geweldig zijn geloof ik meteen. Ik hoorde net dat ik ook gewoon de nieuwe prijs krijg ondanks dat hij al in bestelling staat. Ben er eerlijk gezegd wel erg blij mee want AP is echt wel fijn en ik twijfelde nog of ik het wel of niet zo gaan doen. Bij deze is dat dus geregeld.
@evdw: Welke model tesla heb je in je bezit
Ik snap niet dat ze geen verhaal klaar hebben liggen. Helemaal als je je bestaande klanten zo in het gezicht spuugt. Alsof het op het laatste moment bedacht is.
@chrisvonmeer: ach, in de kleding-industrie kun je ook van de ene op de andere dag een uitverkoop/aanbieding hebben. Het zou Tesla echter wel sieren als ze klagende kopers tegemoet komen, maar wellicht doen ze dat nog.
@autoblogger: doen ze, ik ben zo’n slachtoffer: krijg de basic Autopilot ‘gratis’.
@autoblogger: we praten hier over een auto van 150,000 naar 104120,- kan je niet vergelijken met een broek.
Dit is extreem
@nigel1972: nee, broeken gaan voor de helft of minder.
@nigel1972: jij hebt geen idee wat voor broeken @autoblogger draagt.
@chrisvonmeer: De gladde uitleg is dat “op het ogenblik van de bestelling was dit de best mogelijk prijsstelling, het spijt ons dat we ondertussen door productie mogelijkheden tot een betere prijsstelling zijn kunnen komen.
Helaas kunnen we dit niet toepassen op eerdere bestellingen”
Achter de rug van de klant, rot op!
@wimof: als je je een beetje verdiept had wist je dat dit eraan zat te komen.
@maarten_zoutendijk: ben benieuwd hoe diep je daarvoor heb moeten gaan. Tesla Nederland hoorde het vrijdagochtend pas van klanten en in de community hoorde ik niemand zeggen dat ze misschien prijzen gaan verlagen. Ook een gedurfde stap in een lastig kwartaal..
Marketing at its best. Niet meer en niet meer minder.

Praat liever over echte kwaliteitsauto’s.
@marklevinson: ik zit niet te wachten op Japanseautoblog. (Want je gaat me vast niet vertellen dat Duitse auto’s de kwaliteitswagens zijn die je bedoelt)
@garp: wat had je voor cijfer voor het vak ‘omgaan met aannames?
@marklevinson: Niet meer minder…
Ik heb hier gemengde gevoelens bij. Het is in andere markten heel gebruikelijk dat prijzen fors dalen na de introductie. Kijk bijv naar telefoons van Samsung of LG. Die heb je een half jaar later voor een paar honderd euro minder, een jaar later voor de helft. Daar klagen de “early adopters” ook niet over, want het is een gegeven. Toch zou ik me ook wel bestolen voelen als ik net een Tesla had besteld en die een dag later €20K minder kost.
@sirprize: Hier heb je te maken met fans. Zij dekken elon en verwachten dat elon hun rug heeft. Koude kermis.
@unknown234: je vergeet even dat Elon van de Amerikaanse beurswaakhond niet meer mag twitteren…. dan krijg je dit dus.
@sirprize: die dingen hebben ook een marktleven van een jaar. En absoluut gezien is het verschil natuurlijk compleet anders. Dit doet je klantenkring géén goed…
@davelepeef: het ging mij niet om de telefoons an sich, maar om het principe van prijsdaling in bepaalde markten. En weten allemaal dat Elon de automarkt anders benadert dan de traditionele autoboeren.
@davelepeef: dat dacht ik ook van telefoons, maar van de week was in het nieuwe dat telefoons op het moment gemiddeld 3,5 jaar meegaan. Markt is verzadigd. Verder wel met je eens dat dit raar is naar je klanten.
En als je de prijs verlaagt dan bedenk/communiceer je niet wat voor invloed dit heeft op openstaande orders? Lijkt mij vrij bijzonder.

Het prijs verschil is nog veel groter, kan tot 60k of meer schelen. De Model X P100d is nu 102.000. Dit was volgens mij meer dan 160.000 euro!
@kraakensmaak: vergeet niet dat er tot en met 2018 een (prima) gegarandeerde restwaarde op deze autos zit – dit is een contract die je met Tesla sluit. Het is dus niet zo dat als je aan de voorwaarden voldoet je vanmorgen wakker bent geworden met 60k extra afschrijving.
@bmohnee: bizar, zo gaat Tesla dus never nooit niet winst maken!
@bitd: dat heeft er dus niks mee te maken.
@maarten_zoutendijk: waarom niet? Als je iets terugneemt wat veel duurder is als de markt, dan kom je met enorme kosten te zitten als Tesla om die vervolgens voor veel lagere prijzen af te zetten. De hele 2e hands markt krijgt een enorme knauw, ca 40-50% van de prijzen pre daling! Of bedoel je dat niet?
@maarten_zoutendijk: trouwens check autotrack eens, staan Tesla 2e hands (wel bijtelling 4%) voor bijna 150k op….
@kraakensmaak: de prijs van de topmodellen was dan ook kunstmatig hoog. Geen geheim binnen de community; deze info was bekend. Ze dienden om de massaproductie te financieren. Lui die denken dat de auto daadwerkelijk zoveel kost hadden gewoon wat meer research moeten doen.
Lopende orders en net uitgeleverde orders kunnen kiezen of ze (indien geen Autopilot geconfigureerd – wat veel mensen omwille bijtelling gedaan hebben) deze gratis geactiveerd te krijgen ter compensatie (een nu 4300e update). Mensen die de 5k betaald hebben voor wat voorheen Enhanced AP heette krijgen nu de Full Self Driving update van 7400 achteraf als compensatie.
Het mag dan wel dure investering als een auto zijn, maar als overmorgen de schoenen in de aanbieding gaan die ik zojuist heb gekocht is dat ook dikke pech, je kan nooit iedereen tevreden maken met een prijs verandering. Op de fora heb je nogal wat mensen die de laatste euro bijtelling besparing er uit willen persen en nu paniek veroorzaken door met cancel scenarios te komen, tesla bombaderen met telefoontjes etc. Er moet toch een punt zijn dat je tevreden bent – er zit genoeg voordeel op de wagen. Ik ben blij met m’n ‘gratis’ AP – en de medewerker bij Tesla heeft me dit heel helder medegedeeld.
@bmohnee: Op Model S of Model 3?
@Joerek: Model 3
@bmohnee: die prijzen voor die updates zijn echt ludicrous (harhar). De kostprijs van een kleine auto voor wat Chinese toys en sofware in je auto… Fanboys gonna fanboy…
@davelepeef: precies, beter een megane kopen en op alibaba het wingchong foel self dreiving tablet bestellen, voor onder 25k een tesla killer. Software updates niet gegarandeerd.
@bmohnee: wat me vooral niet aanstaat is dat 99 procent van die kopers toch al maximaal geprofiteerd heeft door via de lage bijtelling een kar te rijden die ze anders nooit gehad hadden. Tuurlijk snap ik dat je even kijkt of er wat te regelen is maar nu moord en brand gaan blèren is gewoon ondankbaar kinderachtig gedrag. Je hebt al ontiegelijk veel meer kunnen profiteren dan het gros van NL ooit kon.
@maarten_zoutendijk: het is een soort mensen, overal excelletjes voor. Waar voordeel en besparing te halen valt vooraan staan – dat beperkt zich niet tot de auto. Soort economische gieren. Ik sta liever wat minder krampachtig in het leven. Dan af en toe maar wat irrationele keuzes maken.
Het wordt er niet beter op zo.
Chevrolet heeft ook een aantal jaar geleden de prijs van de Volt 5k laten zakken geloof ik. Wad ook niet iedereen blij mee.
De Ampera-e werd een paar duizend duurder na de afsplitsing van GM.
Stond vorig najaar achter een hele boze klant in de motorshowroom; had donderdag een BMW gekocht en de maandag daarop kwam BMW Nederland met een actie; €4000 korting. Meneer had gewoon pech 🤔
Is dus niet alleen Tesla, maar netjes is het zeker niet….
@arta: Wat moeten ze dan doen? Trapsgewijs iedere week iets goedkoper? Dan wacht iedereen totdat de prijsdaling voorbij is met bestellen.
@5cilinder: eerlijk gezegd geen idee wat een juiste methodiek zou zijn, maar een ik kan me voorstellen dat je wel meer dan een maand een prijsstelling vast kan houden….
Als er mensen zijn met goede voorstellen even een tweetje naar Musk. Met een beetje mazzel pakt hij het op 😝
@arta: Een tijdje terug, toen iedereen nog een I-phone wilde hebben, kon je op Gizmodo en dat soort sites lezen wanneer het slim was om een nieuwe I-phone te kopen en je oude te verkopen. Dat zie ik ook nog wel gebeuren met Tesla.
@pomoek: ik ben allang blij dat Tesla itt Apple dus wèl aan prijsverlagingen doet i.p.v. aan winstmaximalisatie door opgepompte marges.
Sorry, ik kan geen medelijden krijgen met mensen die een auto van boven een ton kopen om fiscale redenen.
Je had het er destijds voor over, dus niet zeuren.
@Hubert: Soms moet je ook dingen relatief bekijken😉
@Hubert: idd. Heb in December een S75D voor een ton opgehaald. Voor hetzelfde geld had ik nu een SP100D kunnen hebben. Achteraf zou ik het alsnog gedaan hebben, omdat de voordelen die ik toen had nu niet meer van toepassing zijn. Ik zou echter wel flink balen mocht ik in Jan of Feb mijn auto opgehaald hebben
@alassad: ik heb mijn auto 1 januari opgehaald,
Model S P100D.
50.000,- euro prijsverschil zonder extra’s ?????
Als ik dit had geweten zou ik na 31-12-2018 privé aanschaffen.

Ik moet ervan 😢😢😢😢😢😢,
@nigel1972: het zou bij jou anders kunnen zijn maar heb het idee dat veel van de mensen die nu moord en brand schreeuwen absoluut nooit de mogelijkheid hadden een auto van een ton privé aan te schaffen. Veel leaserijders rijden dankzij die bijtelling immers bizar boven hun stand.
Deze Tesla heeft 1 grote probleem en dat is de nieuwe 3 Serie!
@neymar:

Klopt, met de model 3 hebben ze een concurrent voor de S en X in huis. ;-)
@neymar: grapje hoop ik. De nieuwe 3 is er de komende jaren gegarandeerd NIET als EV dus onvergelijkbaar.
“Dit weten we over de gevolgen van de Tesla prijsdaling”
Helemaal niks dus anders dan dat de Telsafielen in rep en roer zijn.
@mashell: ik vind het wel mooi; blijkt dat al die fervente Tesla adepten nu moeten toegeven gewoon vrekkige Nederlanders te zijn die helemaal niet kopen vanuit idealen maar gewoon vanuit de portemonnee. Is dat ook gelijk opgehelderd.
Prijsvariatie is reeds de realiteit bij alle andere vormen van ‘electronica’…
Mensen hebben met hun volle verstand een handtekening gezet. Toen vonden ze de prijs prima. (op een product dat voornamelijk wordt gekocht vanwege de fiscale voordelen). Uithuilen en accepteren. Kan ik geen medelijden mee hebben.
@willeme: plus 4% bijtelling over een ton of nu 13% over een ton scheelt ook nogal wat in vijf jaar.
Her verschil is dan 45000 bruto en dat is ook zomaar 22500 netto bijtelling in 5 jaar.
Het is niet ongebruikelijk dat bij een prijsdaling de leverancier “iets” doet voor de mensen die al een bestelling hebben gedaan. Tesla doet dat nu ook heb ik begrepen. Als consument kunnen we denk ik alleen maar tevreden zijn over de prijsdaling? Andere fabrikanten zullen hier ook op moeten reageren.
Er gaan inmiddels geruchten dat Tesla-rijders gele hesjes hebben aangetrokken en met hooivorken naar de dealer gaan om verhaal te halen.
@raoufff: – en daarom zijn ook de dealers gesloten…
De aandeelhouders vonden het ook niet leuk. Maar ja, die onverkochte voorraad, hè.
Wederom een mooi argument om te huren ipv te kopen. Je weet dan exact waar je aan toe bent. Is zowiezo de formule voor de toekomst. Dr Tesla manier is exact de manier waarin het gaat in de. Consumer Electronics markt.
Het verhaal rijdende Ipad klopt dus wel. Verdienmodel zit hem niet in de zozeer in de verkoop maar in de updates en de technologie.
@gokartmozart: dus als je het prijsverschil over de huur over langere termijn wel betaalt is het geen probleem? Huur heeft meer overhead en is duurder. Financial Lease is financiering dus bij lagere aanschaf is maandbedrag ook lager.
@stephane8200: dat zeg ik niet. Je weet exact waar je aan toe bent mbt wat je gaat betalen uiteindelijk. Veel mensen vinden dat prettig en veel bedrijven die zakelijke rijders hebben ook. Cashflowtechnische voordelen en mobiliteits garanties etc kortom reken alles maar eens door. Betalen voor het gebruik alleen is uiteindelijk goedkoper
@gokartmozart: je betaalt niet voor gebruik alleen. Afschrijving is het grootste deel daarvan. Dat gaat op basis van prijs en restwaarde.

Kilometerprijs zelf is peanuts. Zeker met een electrische auto.
via Android app
Ik heb altijd goed contact met mijn Tesla verkoper gehad en vind het wel sneu voor ze. Keihard gewerkt gezien de vele aantallen in NL en dan zo te horen dat je functie waarschijnlijk verdwijnt.
@stfu: zullen genoeg mensen nodig blijven voor aflevering, toch? Alleen maar meer komende jaren. En daar zullen ze eerder verkopers voor inzetten dan technici.
Hmja, zouden de mensen die al meer dan 100k voor een auto kunnen neerleggen er echt zo wakker van liggen ?
Kan ik dan straks een 3 jaar oude Model X 100D P L voor 60k krijgen? Ben ik op zich wel voor te porren…
Eindelijk wel humor. De prijs van je product verlagen en hup, de hele markt in de war!
Tesla Nederland zegt dus eigenlijk niks met heel veel woorden! Blablablabla
@ghost: heb het idee dat Tesla Nederland sowieso een natte scheet is. De website loopt altijd achter, verkopers weten minder dan de gemiddelde Tesla forum user, en voor de meeste onderhoudskwesties zijn ze afhankelijk van instructies uit de VS. Ik ga het dus niet missen, de huidige structuur. Liever goede website en goede monteurs / aftersales dan de huidige prut.
@maarten_zoutendijk: ik heb er totaal geen ervaring mee maar geloof je graag!
1ste speler op de markt.
Innovatieve producten zijn altijd (te) duur.
Prijs batterijen is sterk gedaald.
Competitie op komst in de EV markt, omzet trachten te behouden.
Meer is het niet …
Ach .. tis maar geld .. zou Henry Ford zeggen ..

Maar dat was dan ook geen hoog opgeleide kennis econoom ..
@lincoln: geld is slechts een middel en geen doel toch.
De kleding en iPhone analogie is natuurlijk kleingeld ten op zichte van €20k (en de bijbehorende bijtelling voor de komende jaren). En ja mensen die 100k neertellen liggen ervan wakker, er zijn er legio die zonder Tesla in een oude Skoda of Volvo (van €20k) zouden rijden, maar door de financiële voordelen en de elektroglamour toch maanden hebben gewikt en gewogen en op aanraden van anderen dan toch maar de stap genomen hebben. Hoe je het ook went of keert je kan met een occasion van €10k net zo makkelijk (zelfs makkelijker?) van A naar B, droog, warm, ruim, radiootje, automaatje, elke maand wat benzine, als met een Tesla die na belastingvoordeel nog steeds €50k kost.
@defl8: Als je het zo bekijkt dan is iedere auto over pak m beet €20.000 dus nutteloos. Een Dacia kan je ook droog, met een automaat en warm van A naar B brengen.

Mensen die 100K neerleggen voor een wagen doen dat gewoon met hun volle verstand. Wanneer je dit soort bedragen neerlegt voor een in waarde dalend product dan doe je dat (hopelijk) bewust. Als een eventuele latere prijsdaling zo een grote financiële impact op je kan hebben dat je er wakker van ligt dan had je in de eerste plaats nooit een auto van een ton moeten kopen. Dit is gewoon jammer maar helaas.

Precies hetzelfde had ik 4 jaar geleden ook toen ik privé mijn nieuwe 5 serie kocht, 2 maanden later ruim €8000 korting op exact dezelfde uitvoering. Baalde zeker als een stekker maar lag er niet wakker van.
@mopar: voor de KOPERS is het zeker zuur maar heb zo het idee dat die in geval van de Model S en X op één hand te tellen waren. Leaserijders bezitten niks, tellen ook geen honderd ruggen neer, en moeten dus nu ook niet gaan zitten grieven.
@mopar:
Je koopt een auto met klasse waar niet iedereen in rijdt. Model S P100D die 52.000,- euro goedkoper is geworden is zot voor woorden.
Als je Mercedes AMG haalt weet je dat het niet voor iedereen weg is gelegd.
Daarom tel je dat bedrag neer 165.000,- euro voor een P100D.
Ik lig er wakker van. Als ik dit zou weten zou ik het nooit kopen en voor een andere auto gaan die wel Uniek is of blijft.
Dit was wel de vlaggeschip van Tesla.
@nigel1972: Tsja dan had je hem idd nooit moeten kopen. Ik neem aan dat de auto er niet minder om rijdt en dat je ten tijde van de aankoop het bedrag in verhouding vond tot wat je kreeg. Dit is nu zuur voor de eigenaren maar toch een geval van jammer maar helaas.
Collega heeft twee weken geleden juist n 100D besteld. Hij zou de nieuwe autopilot gratis krijgen. (lease, geen aankoop).
Balen als een stekker krijgt een geheel nieuwe lading.
@mopar: ja inderdaad, opdat moment was het wel waard, maar niet wetend dat iedereen die model voor een prijsje kan halen.
Er is nog nooit een merk geweest die zo extreem prijzen verlaagt.
10.000,- prijsverlaging is nog te overzien.
P100D die ik nu heb is pas 2 maanden oud.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).