Wat gebeurt er als je een miljoen kilometer met een Tesla Model S rijdt? De Duitse Hansjoerg Freiherr von Gemmingen-Hornberg heeft alle tijd van de wereld en besloot dit eens even uit te proberen.
Je zou verwachten dat een Duitse heer van stand in een statige klassieke Mercedes rondrijdt, maar niets is minder waar. Deze Duitse aristocraat is een groot fan van Tesla. Hij is een dusdanig groot liefhebber dat hij sinds de aanschaf in 2013 maar liefst een miljoen kilometer gereden heeft met zijn Tesla Model S 85.
What a journey! 1 Million electric km driven with my @Tesla Model S pic.twitter.com/JHSIhGfEbl
— Hansjörg Gemmingen (@gem8mingen) November 28, 2019
Daarvoor heeft hij wel zijn best moeten doen. Het is namelijk niet zo dat hij veel moet rijden voor zijn werk. Integendeel, de 56-jarige Duitser bevindt zich in de fortuinlijke positie dat hij niet meer hoeft te werken. Wat doe je dan als Tesla-fanaat in hart in nieren? Precies, hele dagen in je Tesla over de Autobahn cruisen. De beste man heeft al die kilometers – gemiddeld 600 per dag! – dus gewoon voor de fun gemaakt. “Ik doe weinig anders,” aldus Von Gemmingen. Hij doet het overigens niet helemaal puur voor de hobby, maar ook om een statement te maken richting alle Tesla-critici.
De grote vraag is natuurlijk: hoe lang is alles heel gebleven? Om met de accu te beginnen: de Duitser is inmiddels bezig met zijn tweede exemplaar. Bij welke kilometerstand de accu precies vervangen is wordt helaas niet vermeld. Het gaat hier overigens wel om het oude type accu. Een nieuwe zou waarschijnlijk nog niet aan vervanging toe geweest zijn omdat die 1,6 miljoen kilometer mee zou moeten gaan.
De elektromotor gaat in ieder geval geen miljoen kilometer mee, want Von Gemmingen is al bezig met zijn vierde exemplaar. De eerste drie motoren gingen vrij snel stuk omdat ze uit een slechte lichting kwamen, maar de vierde motor heeft inmiddels 680.000+ kilometers voor de aandrijving gezorgd. Ook zijn er al diverse bandensetjes doorheen gejaagd, aangezien deze om de 50.000 kilometer zijn vervangen. Hiervan heeft de Duitser overigens niet al te veel gemerkt in zijn portemonnee, want de meeste reparaties vielen onder garantie. Ook heeft hij tot op de dag van vandaag gratis op kunnen laden.
Von Gemmingen is voorlopig nog niet uitgekeken op zijn Model S. Sterker nog, hij is van plan er nog 600.000 kilometer mee te rijden om zo de miljoen mijl aan te tikken.
Bron: dpa | Foto: een vergelijkbare Tesla Model S via Autojunk
Met dank aan @flyerbunch voor de tip!
120 reacties
Ik heb er een stuk of 5, die halen de drie ton nog niet, sterker nog de 2 ton is al een uitdaging voor VAG diesels.
Autoscout staat vol met diesels boven de 700K, and still running.
We kopen om het jaar een nieuwe en die rijden we in principe op.
Op is bij VAG tegenwoordig 120K km, dus dat wordt hem niet meer.
Bij voorkeur elektrisch.
Wij rijden regelmatig met aanhangers, maar dan ook nog altijd in 1 richting leeg.
En met regelmatig bedoel ik 20% oid.
Das dus 10% van de ritten met zwaardere belasting.
Blijkbaar te veel voor VAG.
Aanhangergewicht bij ons max 2 ton.
Personeel beter opvoeden of je eigen rijstijl, anders klopt er iets niet.
Ik ben al ver over de 600K heen met een vag diesel transporter, en vele bekenden idem of nog meer.
Verder weet ik 100% zeker dat mijn personeel “normaal” met mijn spullen omgaat.
VAG heeft na de T4 gewoon de verkeerde afslag genomen.
Ik vind het prima, maar de volgende wordt geen VAG.
De nieuwere 204pk schijnt wel weer een stuk degelijker te zijn.
Die 180pk versie was ook helemaal niet nodig, en daagt alleen maar uit.
Niet de meest slimme keuze dus.
Ik vind het normaal dat een product aan de normaal geldende eisen voldoet.
Dus bijvoorbeeld bij normaal gebruik een ton of 3 meegaat.
Bij VAG moet je blijkbaar uitkijken wat je koopt.
Het feit dat je 100% zeker weet dat die 180pk niet wordt afgetrapt. Hoog specifiek vermogen moet je met beleid rijden.
Gebeurd dus niet, kan ik je 100% zeker vertellen. 👀
Blijkbaar weet jij meer over mijn personeel dan ikzelf?
Tsja, dan stoppen we maar hier. Zelfs op vrijdagmiddag heb ik geen zin in zoveel stupiditeit.
Wij rijden regelmatig (niet altijd) met aanhangers. Nooit meer dan toegelaten gewicht.
Problemen; de bekende riedel, turbos, EGR, koppakkingen etc.
Kennis heeft 4-5 Iveco 3 liters, daar zijn veel minder problemen mee.
Een 2.0 biturbo tdi alles uitgehaald wordt, of een makkere 3.0 diesel die niet op z’n max zit..
Die 2.0 biturbo is leuk voor in een personenauto, of een luxe busje.
Geen werkpaard wat uitgeperst mag worden.
Dat kan je op je vingers nagaan.. hele slechte keuze dus.
ik heb hem niet in een Crafter geschroefd.
Ieder merk wat een relatief kleine motor met dubbele turbo en een hoog specifiek vermogen in een bus stopt en die je ook nog eens flink gaat belasten, zal geen lange levensduur hebben.
Bijzonder slechte keuze om voor deze motorisering te gaan bij de beschreven doeleinden.
Dat noem ik niet zwaar belasten.
Je hebt natuurlijk volkomen gelijk. Je mag van zo’n product verwachten dat het in staat is om zijn werk te doen. Dat er toevallig een motor met hoog specifiek vermogen in zit, is een keuze van de fabrikant die donders goed weet hoe zo’n bus gebruikt wordt. Ook als je vooral lange afstanden rijdt, is het eerste stuk vanaf de standplaats met volle belading de pest, want dan moet je vaak met een aardig koude motor gang maken, de snelweg op. Dat weet zo’n fabrikant ook, en daar moet het ding dus gewoon tegen kunnen. Desnoods met wat kunstgrepen als een beperkte koppelafgifte/turbodruk, afhankelijk van de motortemperatuur, om maar eens wat te noemen, zodat ook de chauffeur met wat minder gevoel voor het mechaniek de zaak niet zomaar kapot kan trappen.
En dat 20K km voor een diesel op jaarbasis te weinig is, dat zal allemaal best wel – maar als je een flinke bus nodig hebt, valt er weinig te kiezen: ga eens een flinke bus zoeken die niet op diesel loopt… Dat zal nog niet meevallen. Dus ook hier geldt: de fabrikant weet donders goed dat er een boel klanten zijn bij wie zo’n bus relatief weinig kilometers maakt. Een aannemer zal een stuk minder rijden dan een internationale koerier. Moet het ding dus gewoon tegen kunnen.
Is het product dan verkeerd, of is het product dan ongeschikt voor jou type gebruik? Want ik neem aan dat je ook geen enkelassertje gebruikt met 2 ton gewicht, omdat je weet dat dat niet heel blijft (jaja, die gaan maar tot 1.8t).
Een 3.0 is groter en zou best eens geschikter (en zuiniger) kunnen zijn. Maar zelfs dan: bezuinig niet op warm draaien voordat je ‘s ochtends met de kar vertrekt en zet die motor ook niet gelijk uit bij aankomst. Dat bespaart je een turbo en koppakking.
Kijk, dit zijn nou reacties van mensen met echte kennis.
Ergo : Vw heeft troep op de markt gedumpt en de klant mag er voor boeten, en het maakt niet uit of je de 180pk biturbo aftrapt of keurig berijdt, stuk gaat die meuk.
Je moet niet alleen goed spul kopen. Je moet ook het juiste gereedschap voor de klus kopen. Een 2.0 met 180pk voor een zware kar hangen en er vervolgens relatief korte stukken mee rijden, tja, dan kan je zelf ook wel verzinnen dat dat niet lang mee gaat.
Als je enige kijk op techniek hebt, dan had je dit nooit besloten.
Daarnaast heb ik vroeger een motorenrevisiebedrijf gehad.
Toch wil het er bij mij niet in dat een voertuig wat ontwikkeld is voor 5 ton trekken met 2 ton in 10% van de ritten overbelast is.
Daar zitten korte en lange (>100km) ritten tussen.
Ik begrijp ook dat alleen lange ritten en rustig opwarmen/afkoelen de levensduur verlengt.
Maar het moet wel praktisch blijven. Bussen en Crafter-achtigen worden voor allerlei gebruik ingezet, door allerlei bedrijven. Als ze daar niet geschikt voor zijn moet VAG dat bij de aankoop vermelden.
Nogmaals een klant/collega met Iveco met vergelijkbaar gebruik (maar zwaardere aanhangers) heeft veel betere ervaringen.
Maar waarom dan een 2.0 biturbo motorisering kiezen in een grote bus?
Die 2.0 biturbo is feitelijk een redelijk dik getuned blok fabrieks-af. Veel te kwetsbaar in een werk bus…Gedaan door VW vanwege de downsize trend en uitstoot onzin.
Dat kan je dan van te voren toch ook wel bedenken als je die kijk op techniek hebt?
Als je bij Iveco een soort gelijke combo zou bestellen,ga je hetzelfde ervaren, ws hebben die gewoon een grotere, minder hightech motorisering.
Is een kwestie van engineering vs kostenreductie.
Ok, zou je dergelijke motorisering dan nu wel besluiten te kopen in een Iveco??
Nee. Case closed.
Hé expert, ik zou volgende keer vragen bij VW of ze een 1.0 met 3 turbo’s in het assortiment hebben bij een verlengde Crafter. Kan je dit keer bij 50.000 al gaan janken dat het stuk is slimmerik!
Hoe heet die fabriek van je? Wat een inzicht…uit de buurt van blijven..Al is het een slecht product van VW, dit kan jezelf ook wel nagaan dat dit niet de meest handige keuze is…..
Fail.
De generator heeft 120.000 uur gemaakt (eens per week gaat die stil om een halve liter olie bij te vullen). De hoofdmotor staat op bijna 60.000 uur.
Oh, en de tweede genset heeft slechts 20.000 uur gedraaid maar die maakt veel meer koude starts. Die is bijna versleten en zal waarschijnlijk eerder vervangen worden dan de generator met 120.000 uur.
De uitstekende Scania V8 boegschroefmotor staat op 6000 uur. Die doet niet anders dan relatief koude starts maken, maar daar staat dan wel weer een verwarming op zodat die ook nooit echt koud is.
En voor de langzame rekenaars hier: een auto zal zo’n 5000 uur gemaakt hebben als die drie ton gereden heeft.
Die motor met 120.000 uur nog nooit gereviseerd geweest? Caterpillar?
Die goede genset is John Deere, de slechtere genset en hoofdmotor zijn cat. Al met al best prima spul hoor, zelfs die cat generator.
Dit type motor staat ook wel bekend om z’n extreme levensduur hoor. 60 tot 80k uren is wat meer de standaard voor gensets in de binnenvaart.
Maar de meest zwakke punten van een moderne diesel zijn voornamelijk zwak omdat ze niet tegen koude starts kunnen (egr, roetfilters, katalysatoren, turbo’s etc). Als je 600km per dag maakt is de motor net zo vaak koud als een diesel die 60km per dag maakt (en dan dus slechts een ton gereden heeft).
Overigens beetje zinloze actie aangezien Tesla taxi’s al bewezen hebben dat deze kilometerstanden geen probleem zijn (Tesloop), maar dan wel met de recente tech en niet die uit 2012-2015.
Als deze man niets beters te doen had kon die beter zijn diensten als taxi chauffeur aan te bieden zodat er daadwerkelijk een co2 besparing was geweest in plaats van zinloze energieverspilling.
Bovendien zullen schokdempers, rubbers en banden het met 2.2 ton ook wat minder lang doen als bij een diesel van 1.6 ton.
Ik weet wel dat Tesla’s best lang door kunnen gaan. Maar dat is helemaal niet zo uitzonderlijk. Hoe meer er jaarlijks met een auto gereden word, hoe meer km’s de auto kan maken voordat die versleten is. Dat is bij alle auto’s en alle merken zo. Deze man heeft hooguit bewezen dat een Tesla net zo goed kan zijn als gemiddeld. De echte test komt over een paar jaar, als blijkt dat Tesla’s ook heel blijven als niet alleen afstand, maar ook tijd er aan heeft mogen knagen.
PS: leuk om af en toe wat gegevens uit de scheepvaart te lezen!
begrijp goed dat de Baron dat niet ziet zitten!
600 km per dag rondrijden voor de leuk is heel groen ja.
Maar de Fransen weten over het algemeen wel hoe ze motoren moeten maken. Beetje jammer dat (meestal) de rest van de auto aanzienlijk eerder is versleten.
( er vanuit gaande dat de man echt letterlijk elke dag met zijn auto die 600 km reed/rijd)
365 dagen per jaar
1.000.000 km….
Hoe kom je dan op gemiddeld 600km..
1miljoen / 1560 = 641 km
Ook nie…
1miljoen / 600km = 1667 dagen.
1667/6 = 278 dagen per jaar.
278/52 = 5,3 dagen per jaar werd de auto gebruikt…
(dat wist ik niet)
…familie van de Rode Baron…?