Duitsers knippen Panamera open. Gewoon, voor de lol.

Auteur: , 40 Reacties

Isniewaarhè?

Nobele luitjes, daar bij Porsche. Het merk stelde een Panamera van de laatste generatie ter beschikking aan de brandweer van Nürnberg. Deze mannen mochten hun meest brute gereedschap uittesten op de Porker en dat had uiteraard een doel.

Fabrikanten maken zogeheten “rescue sheets” die door hulpdiensten kunnen worden gebruikt als zij bijvoorbeeld iemand uit een gecrashte auto moeten bevrijden. Het knippen zelf hoef je een beetje brandweerman uiteraard niet uit te leggen, maar het is goed om te weten hoe het zit met zaken als brandstoftanks en -zeker tegenwoordig- accupakketten en andere onderdelen die mogelijk onder hoge spanning staan. Een handleiding komt daarbij goed van pas, maar oefening baart kunst en dus werd de Porsche met grof geweld uit elkaar gehaald.

De bewuste Panamera was trouwens een testauto van Porsche en was sowieso al afgeschreven. Prima dus dat het apparaat alsnog een nuttige bestemming heeft gekregen. Een rijtest met de verse Panamera check je HIER. Bovendien onthult op de beurs in Genève de Panamera Sport Turismo, nog een maandje geduld!40 reacties

Zonde!
@breraa: ik ben benieuwd of iedereen daar zo over denkt.
@dedokter: Uhm… NEE! Haha
@dedokter: Absoluut niet erg, dat ze nog maar een paar keer oefenen;)
@aeromax: precies, het restant wordt toch weer gerecycled
@breraa: het is niet de laatste generatie!!
Eerste generatie facelift . Autoblog doe je huiswerk
@gietturbo: doe zelf je huiswerk, laatste generatie kijk maar naar het interieur.

Heb overigens z’n nieuwe panamera op straat gezien en moest toch even naar binnen kijken want zat echt te twijfelen. Nieuwe generatie verschilt echt op zeer subtiele wijze van de oude.
@slickrick: Ok, maar kijk naar de achterlichten , dat zijn de oude!
@gietturbo: kijk eens naar de achterlichten, dat zijn stickers!
@ettie: wtf , ja idd op de kleine iPhone had ik dat zo niet gezien
@breraa: vind je? Tot je in een wrak zit en de brandweer eerst zit te discussiëren hoe ze je eruit moet krijgen.
Een goede oefeningen! Fabrikanten zouden ook minimaal 1 auto per model aan de brandweerlieden moeten overlaten om er op te oefenen.
@abdoelklapstoel555: En dan wat? Een handjevol brandweermannen heeft dan getest op dat type auto. De rest van de brandweermannen niet. Tenzij je aan elk brandweerkorps elk type auto beschikbaar stelt gaat dit niet werken. Maar dat laatste is voor met name kleine fabrikanten onbetaalbaar.
Deze staat straks weer bij Jetcars te glimmen, velgen tegen meerprijs maar wel een gratis reddingsblaadje erbij
@raoufff: gratis?? 50 euro meerprijs natuurlijk. Extra optie jeweettoch.
What’s new? Een collega van me werkt bij de vrijwillige brandweer in Ingolstadt. Daar worden met regelmaat auto’s ter beschikking gesteld door een plaatselijke fabrikant voor dit soort oefendoeleinden. Zijn overigens ook homologie-auto’s e.d. die niet meer verkocht mogen worden.
Nobel
Ik weet dat Mercedes-Benz dit allemaal zelf al heeft getest en gratis beschikbaar heeft gesteld voor de hulpdiensten. Vrijwel ieder ongeluk staat er wel in beschreven. Ongelooflijk eigenlijk maar mooi om te zien dat het verder gaat dan alleen de auto!
@henkhupelschoten: Ik weet dat Saab dit in de jaren ’60 al deed… Real life safety heette dat.
@svenska_aeroplan_ab: Volvo doet het nog steeds
@svenska_aeroplan_ab: en nu niet meer, failliet heet dat.
Toch jammer dat hij maar 1 keer gebruikt kan worden. Binnenkort bij jetcars trouwens?
@mrrallycross: Met dank aan Rachid voor de knip.
Aan het papiertje te zien gaat het dan ook om de E-Hybrid dus zo gek is het niet.
Maar goed hoe gaat dat nou in praktijk? Hebben ze ook boek bij met allerlei tekeningen van Hybrides/Auto’s? Het lijkt mij vervelend als ze eerst eventjes moeten gaan Googlen.
@reistje:

Volgens mij is het idee dat de brandweer doorgemeld krijgt welk voertuig het is zodat ze het onderweg kunnen opzoeken. Zijn gewoon databases van. Tabletje erbij en klaar is kees

De brandweer wordt vaak pas ingeschakeld na de politie oid, dus ze kunnen dan al de nodige info doorkrijgen.
@timberleek: au contraire bij dergelijke ongevallen wordt eerst de brandweer ingeschakeld daar de popo’s geen flauw idee hebben wat te doen. Daarnaast beschikken ze niet over de benodigde middelen. Lopen over t algemeen meer in de weg dan dat ze hulp bieden, tja misschien het wegdeel even afzetten.
@ocda:

De brandweer wordt over het algemeen toch pas ingeschakeld zodra er bekend is dat er bijvoorbeeld beknelling is?
Lijkt me niet dat ze voor allerlei ongelukken “maar gewoon uitrukken”
Wellicht komt het door de hoek van de foto, het achterlicht lijkt niet op die van het huidige model. Het overige (raampje achter de achterdeuren e.d.) wel. Het lijkt op een voorloper (proto).
@potjak: klopt. Het is een prototype met de camouflage stickers nog rond de koplampen en achterlichten. Een onverkoopbare wagen die anders toch de schredder im zou gaan.
@mashell: thx!
Die auto was er wel geknipt voor dus…
Mooi dat ze in Neurenberg geheel toepasselijk met MAN rijden.
Overigens de oudste fabrikant van Diesel motoren.
@desjonnies: MAN is Deutz? Want Deutz is het merk opgericht door meneertje diesel.
@lekbak:
Mea Culpa, ik was inderdaad in de war met Deutz.
Wil nog altijd een Deutz kiepwagen hebben, of een Henschel of een Tatra T813, maar wat moet je ermee?
@desjonnies: kan iedereen overkomen…

Of een oude scania met neus, of volvo. Een gmc uit de oorlog of zo’n stoere Russische 6×6. Ik wil ze ook maar ik mag er zelfs niet eens mee rijden, jij hebt tenminste nog je groot. En wat je er mee moet? Tevreden zijn dat je ze hebt, er naar kijken, en aan knutselen en soms eens een blokje om of langs een demonstratie van greenpeace rijden.
Volgensmij is dit geen porsch van de laatste generatie! Op foto 5 zie je de achterlichten van de oude panamera!
ik heb een tijdje rondgelopen bij Holmatro, oer-nederlands bedrijf dat wereldwijd de hydraulische tangen en scharen maakt voor de brandweer.. Het leuke voor hun was dat nieuwe auto’s telkens sterker in elkaar zitten dan hun voorgangers, en dus sterkere scharen nodig zijn… waardoor brandweerlieden dus regelmatig nieuw spul moeten kopen ketjieng.. :-) oefenen op de laatste nieuwe modellen auto’s is dus voor hun van levensbelang, om ook hun klanten te laten zien dat ze dat nieuw spul nodig hebben.

Daarnaast is er veel training en voorlichting nodig.. (wat ook voor Holmatro weer geld oplevert), om de brandweerlieden bij te spijkeren hoe ze te werk moeten gaan… per model auto zijn gebruiksaanwijzingen opgesteld die realtime beschikbaar moeten zijn.. zodat men weet hoe/wat/waar open te knippen…
Ik heb wel eens eerder een foto reportage gezien waar een Panamera van de vorige generatie op z´n kant stond om open geknipt te worden, en het complete gamma van Porsche stond klaar om op de zelfde manier mishandeld te worden.

Ik heb mij toen laten vertellen dat omdat high end auto´s veel sterker zijn dan normale voertuigen, het voor brandweer korpsen belangrijk is om hiermee te kunnen trainen en Porsche om die reden regelmatig auto´s ter beschikking stelt om op te oefenen.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).