Porsche Panamera (2016): rijtest en video

Auteur: , 70 Reacties

Dat de vorige Panamera een auto was die de meningen wist te verdelen, dat is een understatement. Maar kan de nieuwe Panamera de haters van de vorige generatie over de streep trekken? We maakten kennis met de nieuwe supersedan in Zuid Duitsland.

[ Eerst kijken, dan lezen? Bekijk de video HIER! ]

De nieuwe Porsche Panamera heeft iets te doen, want de vorige was een groot succes. Toch waren er desondanks ook wat kritische noten te horen, die met name van toepassing waren op het uiterlijk van de supersedan. En dus ben ik erg benieuwd naar de eerste kennismaking met de nieuwe Panamera, terwijl ik door de aankomsthal van vliegveld München heen hobbel. De auto staat voor ons klaar, middenop het voetgangersplein van het vliegveld. Een plek waar normaal gesproken geen auto’s mogen komen, maar als je zoveel bijdraagt aan de economie als Porsche doet in Duitsland, dan krijg je nagenoeg alles voor elkaar.

En dus krijg ik midden op het genoemde plein de sleutels van “mijn” Panamera overhandigd van een kleine meneer op middelbare leeftijd. In een fluorescerend veiligheidshesje uiteraard, want we zijn wel in Duitsland hè? We zullen hem (als enige auto hier) eens over het hoofd zien als hij ons dadelijk de uitgang wijst. Een snelle inspectie rond de auto vertelt mij dat ik te maken heb met de minst snelle variant die op dit moment te bestellen is: de Panamera 4S Diesel. Een klein beetje teleurgesteld maar niet minder nieuwsgierig, gooi ik mijn koffer in de enorme achterbak en neem ik plaats in de auto.

Porsche Panamera 2016: rijtest en video

Iedereen die de vorige Panamera kent weet dat die auto een soort oneindige brei van knoppen had, met name in de middenconsole. Een schril contrast met de opgeruimdheid die ik nu aantref. Een fraai touchscreen middenin de auto herbergt verreweg de meeste functies, maar de essentiële zaken zijn te bedienen met knoppen in de middenconsole. Sommige knoppen zijn fysiek, andere zijn een soort touch-knoppen die zijn verwerkt in het zwart glanzende deel van de middenconsole. Dit deel beweegt echter iets met je aanrakingen en geeft een kleine trilling als je iets “indrukt”, om je handeling te bevestigen. Klinkt ingewikkeld, maar het is briljant. Het zorgt er namelijk voor dat de belangrijkste functies van de auto nog gewoon snel te bedienen zijn, maar doordat het één plaat is, oogt het veel rustiger dan de enorme rits knoppen van de vorige generatie Panamera.

Het fluorescerende veiligheidshesje gebaart dat ik nu toch echt vaart moet gaan maken. Hij wil ook aan de koffie waarschijnlijk, het is immers nog vroeg. En dus start ik de auto. Een fijne brom die slechts heel erg in de verte aan een diesel doet denken, gaat gepaard met het opstarten van de 4.0 liter V8. Op zich kennen we al een tijdje V8 Diesels van Porsche, maar in de Panamera pasten eerder alleen zescilinders. De specs liegen er niet om: 422 pk, 850 Nm koppel en een achttraps automaat zorgen er in combinatie met het Sport Plus pakket voor dat je in 4,3 seconden naar de honderd kan knallen. Ja echt, 4,3 seconden, in een f*cking diesel! Om die tijd te halen moet je overigens wel even de Launch Control gebruiken, maar waarom zou je dat niet doen? Kan namelijk onbeperkt en het tovert een enorme grijns op je gezicht.

Porsche Panamera 2016: rijtest en video

Maar uiteraard is het binnenplein van München Airport niet de plek om de Launch Control te gaan testen, dat komt later wel. Rustig rijden we het vliegveld af in de redelijke drukke ochtendspits. We hebben dus alle tijd om het interieur eens goed in ons op te nemen en te spelen met de verschillen functies in het infotainmentsysteem. Porsche heeft voor het klokkenhuis bijvoorbeeld leentjebuur gespeeld bij Audi en hun eigen variant van de Virtual Cockpit in de Panamera geïntegreerd en noemt het Porsche Advanced Cockpit. Wat ik daarbij een briljant detail vindt, is dat men ervoor gekozen heeft de ronde, analoge toerenteller in het midden te behouden. Omdat vrijwel alle Porsches sinds mensenheugenis die hebben, daarom. Links en rechts van die toerenteller vinden we echter twee schermen waarop naar keuze de meest zinloze details tot de meest nuttige informatie over de auto, het entertainmentsysteem en/of de navigatie tevoorschijn te toveren zijn. Er is onwijs veel in te stellen en om te voorkomen dat je elke keer na het uitlenen van je auto alles opnieuw moet doen, zijn veel essentiële instellingen als voorkeur te programmeren in combinatie met de geheugenstand van de stoelen.

Porsche Panamera 2016: rijtest en video

Na een uur in de drukte over de Autobahn getuft te hebben komen we bij onze eerste tussenstop aan, alwaar een kop koffie op ons staat te wachten. Tijd om eens rustig naar de buitenkant van de nieuwe Panamera te kijken. De ontwerpers kregen bij het ontwerpen van de opvolger van “De Poepende Hond” één belangrijke boodschap mee: er moet meer 911 in het ontwerp. En hoewel de Panamera nog steeds heel herkenbaar is als Panamera, is de totale vorm stukken beter geslaagd. Met name de kont en daklijn ogen vele malen beter dan die van zijn voorganger. De zwarte baan tussen de achterlichten (die we al kennen van de 718-lijn) is ook hier toegepast, en dat staat de auto goed. Zeker bij lichtere kleuren breekt het de achterkant een beetje. Alles bij elkaar moet ik bekennen dat ik het een heel fraaie auto vind.

Na de koffie hebben we gelukkig een wat meer inspirerende route te rijden. Een aantal bergwegen staan voor ons voorgeprogrammeerd in de omgeving van de Tegernsee. We kennen deze omgeving inmiddels een beetje, dus al snel wijken enkele voorgeprogrammeerde wegen voor routes die cameraman Martijn en ik nog leuker vinden. Al is het een flinke zakensedan, het blijft wel een Porsche. We voelen ons dus verplicht om de auto goed op de proef te stellen.

Porsche Panamera 2016: rijtest en video

En dat lukt heel aardig, de Panamera S Diesel heeft met zijn enorme koppel en snel beslissende PDK met acht verzetten altijd power voor ons beschikbaar. De versnelling is soms buitenaards, maar het chassis laat zich op geen enkele manier van de wijs brengen. De vorige Panamera was een sportieve, maar wel zeer zakelijke en vrij zware auto om te rijden. Hoe anders voelt deze nieuwe Panamera, die zich van de ene bocht in de andere laat gooien met een dynamiek die heel erg neigt naar een volbloed sportauto. Toegegeven: daarvoor moet je wel de drive selector op Sport of Sport Plus zetten, want laat je die in de comfortstand dan is één en ander briljant comfortabel en een stuk softer. Maar dat maakt het misschien wel des te knapper: de ontwerpers verdienen een grote pluim voor het ontwerpen van een auto die zó veelzijdig is. Stil en comfortabel met 250+ op de linkerbaan van de Autobahn, maar agiel en communicatief op krappe bergweggetjes. En die remmen: ik weet niet wat het is, maar Porsche lijkt soms meer aandacht te besteden aan het snel kunnen stoppen dan aan het snel kunnen accelereren. Een enorme bak remkracht zonder enige vorm van drama, het is bewonderenswaardig hoe goed deze Panamera is in eigenlijk alles wat we ermee proberen.

Porsche Panamera 2016: rijtest en video

We hebben er zoveel lol van dat we de tijd een beetje uit het oog verliezen. “We moeten over 40 minuten op het vliegveld zijn”, zegt cameraman Martijn. En dat terwijl we nog bijna 50 minuten reistijd op de navigatie hebben staan. Tijd om deze Panamera te laten doen wat hij het beste kan: hard gaan. De selector draait naar Sport+, mijn linkervoet op de rem, en het gaspedaal naar beneden. De 422 Duitse Dieselpaarden knallen ons met behulp van de feilloze Launch Control in 16 seconden naar de 200 en vervolgens naar waarden die nog hoger liggen.

Porsche Panamera 2016: rijtest en video

We hebben de 37 minuten daarna alle tijd om te evalueren: is er nog wel wat te zeiken over de nieuwe Panamera? Als ik heel eerlijk ben: ik zou niet weten wat. De Panamera doet alles wat je redelijkerwijs van een sportieve zakensedan mag verwachten. Hij doet alles verschrikkelijk goed, zelfs als diesel. Wat een feest moeten die Panamera S en Turbo (met fapspoiler) dan wel niet zijn. Prijzen beginnen bij 133.800 euro, de 4S Diesel die wij reden is vanaf 143.400 euro te configureren. Doe dat wel even in een iets spannender kleurtje dan de auto die wij van Porsche meekregen, dat helpt namelijk enorm met de zichtbaarheid in de achteruitkijkspiegel, indien je net als wij wat aan de late kant bent voor het vliegtuig naar huis.

Met een paar minuten speling op de klok leveren we de sleutel weer in bij het gele hesje. Of we een beetje plezier hebben gehad, vraagt de man. Dat kunt u wel stellen meneer, dat kunt u wel stellen. Filmpje!70 reacties

Minder lelijk dan eerst, maar nog steeds verre van mooi
dit is geen supersedan maar een superhatchback!!!
Ik vind Casper enorm rustig zitten wanneer bij de 250+ knalt…
Ik zou toch wat zweet handjes krijgen en dat bij +180…

Heeft zo’n spoiler nou echt nut? Zo’n uitklapbare… Vraag me altijd of je dat merkt tijdens het rijden…
@rachid: In grote zware auto’s merk je het nauwelijks, voelt aan als 140 in je leasebakje.
@rachid: zo’n spoiler merk je zeker, ook al door de hatchback vorm van de carrosserie. Bij de A7 althans heb je in snelle autobahn-bochten (>200 km/u) veel stabiliteit, bij bv de A8 merk je zeker bij ultrahoge snelheid dat je hem niet hebt. Maar daar kom je niet zo vaak dus weegt het op tegen het estetische. Op een sedan is een spoiler minder fraai, tenzij je de Lancia oplossing doet.
Ik moet nu wel eerlijk zijn. Ja, ik heb wel eens een grote muil als het aankomt op een Panamera of welke Porsche dan ook. Maar deze nieuwe Panamera is absoluut duidelijk veel mooier geworden dan zijn voorganger.

Want zeg nou eens zelf. Man, wat een prachtig interieur. Ziet er gewoon heel erg goed uit en is heel goed over nagedacht. Prachtig mooi scherm dat lekker groot is en goed afleest. Mooie en cleane middenconsole met juiste materialen. Schitterend gedaan.

En dan de prestaties. Een facking diesel inderdaad. Man man man… Belachelijk snel. Dit is de reden waarom ik een dieselliefhebber ben. Kracht en power in overvloed. Lekker veel koppel, heerlijk.

Ga eens na. Even naar Oostenrijk met 3 maten in een Panamera vegen. Lekker man.
@viezefreddyw: Ben het weer met je eens. Ik was ook niet lovend over de eerste generatie. De rijeigenschappen waren dik in orde, maar dat woog niet op tegen dat afzichtelijke uiterlijk. Deze nieuwe is eigenlijk marginaal aangepast, maar het ziet er zoveel beter uit. Ik vind het echt een stijlvolle auto geworden.

En deze auto biedt volgens mij alles wat je zoekt in een auto. Is dit de meest complete auto die er te koop is? Ik zou er mijn geld wel op zetten.
@berlinetta: Hij is zeker beduidend mooier geworden. En de meest complete auto die je op dit moment kunt kopen? Misschien wel, zou zo maar kunnen. Moet alleen wel zeggen dat hij aardig aan de prijs is. Daarom vind ik de opmerking van @henkhupelschoten wel een terechte opmerking. Ik heb liever een fraaie S-klasse voor de deur staan dan een Panamera. Moet eerlijk zeggen dat ik een Mercedesliefhebber ben en zo’n S-klasse voor mij het ultieme reismobiel is.
Dit vind ik schitterend:
https://assets.mbusa.com/vcm/MB/DigitalAssets/Vehicles/ClassLanding/2014/S/Overview/2014-S-CLASS-SEDAN-CH05-D.jpg
@viezefreddyw: ik had het niet beter kunnen verwoorden. Schitterende wagen. Kom krap aan een ton tekort :)
@viezefreddyw: behalve dat ventilatierooster dingetje
@viezefreddyw: Een vijfdeurs fastback/liftback moet je niet op een 911 coupé laten lijken.
De eerste Panamera is een gedrocht, en de tweede is minder lelijk.
.
De Porsche Panamera Sport Turismo is een prachtige shooting brake. Zo kan een 5 deurs wel mooi te zijn.
Ik verheug mij enorm op de Panamera shooting break. Zou wel eens de perfecte auto kunnen zijn.
nogal aan de dure kant… voor hetzelfde geld koop je een Mercedes-Benz S-klasse S500 lang. En als je er even geen zin meer in hebt stuurt de wagen tot 210 km per uur zelf….
@henkhupelschoten: Maar wat als je nog geen 50 bent? Bovendien zal dit veel sportiever zijn.
Django Wagner is ook nog geen 50 ;) maar maak jij je echt druk om de leeftijd voor een bepaald type auto te kunnen rijden? Ik zou me zorgen maken als ik een gladde aal in een panamera zie zitten… @basv:
@henkhupelschoten: Ik zou ook niet als Django Wagner in een s500 willen zitten ;)
@basv: of nog even wachten op de nieuwe CLS?
@eklasse: Ik hoop dat die net zo’n sprong qua uiterlijk gaat maken als de panamera, dan zou die te overwegen zijn.
@eklasse: Is daar al zicht op?
@E34M5Touring: 1 1/2 jaar wachten. Tot die tijd genieten van de Panamera, wat ’n schitterende auto!

@henkhupelschoten: Deel met je eens. Als je op zoek bent naar een comfortabele auto, is die S-klasse misschien wel de beste keus. Maar op sportief gebied laat die niks zien. Deze Panamera doet dat wel en is daarnaast ook nog redelijk comfortabel. Beide zijn het dus maatstaven in hun klasse, maar dan wel verschillende maatstaven met verschillende doelgroepen.
@henkhupelschoten: leuk voor Schiphol en naar huis, maar doe mij maar een Panamera.
@henkhupelschoten:
Zou persoonlijk ook voor de S-Klasse gaan maar als je dikke diesel wilt moet je niet bij Mercedes zijn want NOG
steeds geen 300pk plus leverbaar
@Dickie: Begrijp me niet verkeerd, ik zou ook voor de Panamera gaan. Maar de diesel die in de Mercedes zit is ruim voldoende, je hebt echt geen 300pk diesel nodig. De Mercedes diesel heeft ook al 620 nm aan koppel. En daar gaat het bij een diesel toch om.
Wat een prachte auto, kan niet wachten een rondje met de turbo te maken.
Uiterlijk ziet er veel beter uit. Lijnen lijken echt op die van een 991. Daarnaast, wat een uitzinnige acceleratie voor een “dieseltje”. Dat navigatiescherm! Pfieuw! Kleurencombi word ik verder niet warm van. Saai zeg dat beige/grijze interieur
Minder lelijk dan de vorige. Maar nog steeds geen schoonheid. Waar het Porsche gezicht werkt op de 911, de Cayman, de Boxter en misschien ook nog wel de Macan werkt het in mijn ogen gewoon niet op de Cayenne en de Panamera. Ze zouden moeten afstappen van de “familie eigenschappen” en gewoon een mooie dikke SUV en een mooie dikke zakensedan moeten bouwen. Nog steeds een poepende hond door die Porsche kenmerken
Is wouter overleden?
@mb10: Dochter is erg ziek, helaas kanker. Dus vandaar dat hij daar druk mee is en geen tijd heeft voor zijn werk.
@pieterpoes: ik miste m al….Als je je zieke dochter moet verzorgen is alles relatief…en auto’s al helemaal.
Sterkte Wouter (en de vrouw van wouter ook) met het verzorgen van jullie dochter!
via Android app
@pieterpoes: sterkte Wouter en familie.

Beterschap dochter van Wouter!
@pieterpoes: dat is vreselijk sterkte aan Wouter en zijn vrouw.
@pomoek: en zijn dochtertje natuurlijk!
@mb10: oh oke wist ik niet sterkte @wouter
Ik was even in de war. 4S en maar 5000 rpm. Een snelle diesel dus.
Nog altijd niet erg mooi, ja en stuk beter dan die voorganger, maar dat was nu niet echt moeilijk.
Maar je zou hem misschien toch maar moeten kopen, gewoon voor dat interieur. Van de rest merk je toch niets als je er in rijdt.
Nu snap ik pas hoe JC op het idee kwam om de Chrysler Crossfire een peopende hond te noemen.
Ik vind het warempel een fraaie auto geworden! Goed werk van Porsche, de vorige vond ik echt lelijk.
Nadeel van zo’n touchscreen dash vind ik wel dat je steeds je hele dash onder de vette vingers hebt op deze manier. Vind het prachtig ogen verder hoor. Veel opgeruimder en sjieker dan de eerste. Qua uiterlijk een enorme verbetering maar nog steeds geen knappert als je het mij vraagt. Die dikke diesel lijkt me wel top. Past beter bij zo’n auto dan die V6 TDI.
@e34m5touring: ja maar deze shit is Deutsch mann en über-engineered dus ik denk wel dat ze oleofobe coatings en zo hebben gehosseld
@e36thuglife: Ik ben niet bekend met die coating, helpt dat serieus goed tegen vette vingers en zo?
Nee het is geen verbetering.
En dan het midden console. Daar wordt je gek van de vingerafdrukken lijkt mij.
De s klasse is in dat segment echt de beste.
Ik ben fan! Vanaf heet eerste moment en je moet niet raar opkijken als ik over een jaar of 3 dit model heb.
@dutchcorvette: ik zal je bij deze beloven dat ik niet raar zal opkijken
Mooi filmpje en lekker deuntje op de achtergrond. Auto is goed gelukt, alhoewel ik wel een andere kleur zou kiezen.
Ik ben een liefhebber van dikke diesels, en dan is dit de beste op dit moment denk ik.

Even 3 jaartjes wachten en een uit Duitsland importeren denk ik
De opvolger voor de A8 is bekend
Mooi, vind hem veel lijken op m’n 2014 S7 zo schuin van achteren
Wat een fantastische alleskunner!
Natuurlijk een geweldige auto met een perfecte aandrijflijn. Maar de lelijkheid en het gebrek aan de emotie zouden mij altijd rechtsreeks naar de Maserati dealer loodsen.
@trustmeiamanengineer: Emotie als in regelmatig met stukken staan en torenhoge garage-rekeningen ontvangen? Geef mij maar gewoon een emotieloos hok wat het altijd doet en lekker bruut behandeld kan worden.
@alcantara: maar waarom heb je het over de Toyota Yaris in een Porsche Panamera artikel?
@mashell: Geen ervaring mee, dacht juist dat Toyota’s zo betrouwbaar zijn?
Lijkt me een fantastische auto, waar je bijna alles mee kan. Ik vind alleen dat klokje echt geen gezicht, zo’n lelijk bultje midden op het dashboard… maar ja, als dat alles is.
@ar156sw: sport chrono pakket volgens mij.
Zijn jullie vergeten dat het een VAG product is? Mis de grapjes over oliegebruik.
Droomauto stuurkwaliteiten en het gevoel van een sportwagen, maar de veelzijdigheid, comfort, ruimte van een wagon. Het beste van 2 werelden.
Verder vind ik de Panamera wel een echte Porsche en de Cayenne niet.
De Augurk.
Ik dacht dat diesels massaal in de ban werden gedaan?
Fantastische auto!
Om toch wat te zeuren te zoeken: Om het ventilatierooster te bedienen moet je eerst op zo’n haptische feedback knopje op de middenconsole drukken voor het menu klimaat, en daarna op het grote scherm kiezen voor ventilatie midden-voor, om pas daarna op een virtuele weergave van het ventilatierooster een nog virtueler knopje te bedienen. Was een fysiek roostertje-met-knopje nou echt zo’n slecht idee?
Vond de piepende hond ook niet mooi. Maar wel kenmerkend. Bij deze dacht ik even: ah, een Audi a5. Meer van hetzelfde.
@pomoek: piepende is poepende…
Jammer dat er inhoudelijk amper wat over de auto wordt gezegd. Is ie ruimer, stiller, enz enz. Ach ja, ga er wel vanuit dat ie stuk beter is en de oude was ook top. Interieur mooi, maar wat een klein scherm ;)
Hij is wel erg mooi geworden! Goed, de CLS en de 6GC blief ik liever. Maar toch…
De Audi A7 was toch de ‘poepende hond’?

En de Panamera een aangespoelde bultrug?

*verward*
Ik zit te overwegen minn 6gc om te swappen naar deze wagen. Doen? Hij’s wel best mooi geworden nu en die prestaties. WOW.
Goed filmpje casperh. De genomen tijd is niet teveel, te danken aan de presentatie. Chapeau.
Casper ga alsjeblieft niet de “poepende hond” grap claimen. Deze komt van Jeremy Clarkson over de Chrysler Crossfire (die in tegenstelling tot deze of de vorige Panamera daadwerkelijk op een poepende hond lijkt) maar dat weet jij ook wel.
Vond de vorige Panamera door de jaren heen toch steeds er beter uitgaan zien, zeker naar de facelift. Deze vind ik gewoon erg geslaagd. Zal wel een verkooptopper worden verwacht ik.
Ik heb nu nog een A6 BiTurbo diesel, even langs JD geweest en heb 400 pk plus en 820 nm plus. Die vliegt toch wel een stukje sneller naar de 300 km p/u dan deze Panamera…

Maar wat een dikke bak deze Panamera! Fantastisch!
Dit interieur is echt één van de mooiste die ik heb gezien bij auto’s van – laten we zeggen – de afgelopen 5 jaar! Wauw!
Ik zit te twijfelen tussen een Golf TDI en een Seat Leon TDI maar ga denk ik toch maar voor deze.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).