Eerste vrouwelijke CEO van GM verdient ruim $14 miljoen

Auteur: , 12 Reacties

De eerste vrouwelijke bestuursvoorzitter van General Motors gaat fors meer verdienen dan haar voorganger. Ondanks dat er geruchten waren dat ze minder zou krijgen.

Mary Barra en een Buick

De afgelopen tijd werd in de media veel gespeculeerd over het feit dat Mary Barra minder betaald zou krijgen dan haar voorganger, Dan Akerson, maar dat blijkt onzin te zijn.

General Motors wilde eigenlijk pas in april bekend maken hoeveel Mary Barra zou gaan verdienen dit jaar, maar vanwege alle geruchten hebben ze toch maar besloten om het nu alvast naar buiten te brengen. Overigens is het nog lang niet zeker dat ze het volledige bedrag van $14,4 miljoen (10,6 miljoen eur) ook daadwerkelijk zal krijgen.

“As a new CEO, Mary’s total compensation is in line with her peer group and properly weighted so that most is at-risk. The company’s performance will ultimately determine how much she is paid.”

Het salaris is opgebouwd uit een basissalaris van $1,6 miljoen en $2,8 miljoen aan een bonus die gerelateerd is aan prestaties op de korte termijn. Het grootste deel van haar beloning bestaat uit een bonus van $10 miljoen voor prestaties op de lange termijn.

Dan Akerson kreeg in 2012 in totaal $9 miljoen betaald voor zijn diensten als CEO. Mocht Mary dit jaar dus een beetje haar best doen dan gaat ze daar ruim overheen. (via: autonews.com)12 reacties

Al met al een redelijk salaris, voor iemand die verantwoordelijk is voor zo’n groot bedrijf
@pinda koning: Ik vind het ook meevallen, basis salaris is zelfs best laag voor iemand die de leiding geeft aan zo groot concern. En tja… als de bonussen zijn gebaseerd op een bepaalde winst die GM maakt, denk ik dat iedereen blij is. Ouderwetse win – win.
Opzich mooi opgebouwd, zouden ze bij meer bedrijven mogen doen ipv standaard een hoog salaris geven.

Aan de andere kant, ben benieuwd hoe groot de gouden handdruk is, mocht ze onderpresteren en binnen een jaar weer exit zijn.
@e30325notsoeconomic: en ik dacht dat het hele land juist tegen bonussen was.
@gregorius: Buitenproportionele bonussen en niet presteren ja. Als je goed werk verricht mag er imho een bonus tegenover staan. Maar dan wel eentje die bij de prestatie past.
@e30325notsoeconomic: Is de bonus van deze vrouw juist niet vergelijkbaar met de buiten-proportionele bonussen van de bank-mensen in het nieuws?
En zijn juist haar beslissingen zoveel meer of minder waard? Of heeft het meer met het hele team te maken? Met de conjunctuur van de automarkt? Daarnaast heb ik geen zin om in het hele achterliggende artikel te duiken, maar ik kan me voorstellen dat de meeste van de lange termijn gerelateerde bonussen ook niet echt straight forward zijn en waarschijnlijk sws worden uitgekeerd.
@e30325notsoeconomic: een bonus is een extra, een schouderklopje, een dank je wel. Dus niet 10x je basis salaris maar 10% ervan. Een bonus van 10x je basis salaris noemen we een perverse prikkel. Met andere woorden ze hebben nog niks bijgeleerd daar bij GM.
De dag dat er een land opgericht word waar je als baas slechts 10x meer mag verdienen als werknemer is de dag dat ik direct verhuis. Niemand verdient een loon van 14 miljoen per jaar
@shiva: bijna alle voetballers in Spanje toch? ;)
Ja, want het is maar behelpen met een basis salaris van $ 1.6 miljoen.
Jaja…..al die jaren hoor ik “ALS VROUWEN HET VOOR HET ZEGGEN HADDEN ,NOU DAN ZAL ER EEN HOOP VERANDEREN”
Graaien kent geen sexe verschil.

Ik wens haar dan maar veel succes. ;-)
Ik hoop dat ze gauw failliet gaan.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).