Eindelijk, Formule 1 voert ‘budget cap’ in om kosten te drukken

Auteur: , 18 Reacties

Is het alles dat we hadden gehoopt?

Formule 1 budgetcap

Terwijl het circus der Formule 1 in Montreal, Canada, de eerste vrije trainingen afwerkt, heeft het Duitse Auto, Motor und Sport een opmerkelijk bericht gepubliceerd. Als we het blad moeten geloven, dan hebben de teams deze week een 240 pagina’s tellend document ontvangen, waarin de regels omtrent de financiën voor de toekomst worden uitgelicht.

Volgens het blad mogen de Formule 1-teams tussen 2021 en 2025 maximaal 175 miljoen dollar besteden. Hoewel dit absoluut een zogenaamde ‘budget cap‘ is, komt dit maximumbedrag niet in de buurt bij het cijfer waarop de meeste teams hadden gehoopt. De kleinere teams met minder geld hadden ingezet op een plafond van 130 miljoen dollar, in een poging het veld competitiever te maken. Zodoende kunnen we zeggen dat de ‘big spenders‘, zoals Mercedes, Ferrari en Red Bull, deze slag hebben gewonnen en hun dominantie waarschijnlijk door zullen kunnen zetten, tenzij ze het finaal verknallen.

In de praktijk zullen de kleine teams het nog lastiger krijgen. De budget cap van 175 miljoen dollar slaat naar verluidt namelijk niet op salarissen, kosten van motoren, reiskosten en marketing. In werkelijkheid zullen de ware kosten hierom eenvoudig uit kunnen komen op 250 miljoen dollar.

De Formule 1 wil er wel voor zorgen dat deze budget cap niet wordt overschreden. Hierom zullen de teams hun accountants allereerst moeten laten goedkeuren door de FIA. Op deze manier wil de FIA garanderen dat er niet wordt gesjoemeld. Het team dat de regels toch verbreekt en gepakt wordt, zal een flinke boete voor de kiezen krijgen. De teambaas zal ook verbannen worden van alle FIA-evenementen.18 reacties

En hoort een idioot budget ook niet bij de Formule 1?
@dutchdriftking: Door de huidige budgetten is de F1 al meer dan 10 jaar dood saai.
Af en toe een uitzondering daargelaten
Als de salariskosten en kosten voor motoren buiten de budget cap vallen, voorzie ik zelfs een miljonairssalaris voor de schoonmakers van het motorhome. En kleppendeksels van titanium die zijn gepolijst met de staartveren van een dove kwartel. Of zoiets. Alles om bepaalde kosten maar buiten de boeken te houden.
@RRRobert: dat dacht ik dus ook. Dat wordt hele dure koffie die ze straks gaan inschenken.
FIA goedgekeurde accountants…

Dat klinkt betrouwbaar…

Net zo betrouwbaar als autobedrijven die iets te opvallend te koop lopen op hun website met hun RDW erkenning.
Het is zo eenvoudig om dit soort budget caps te omzeilen.
De meeste teams zijn ook buiten de F1 actief, je laat gewoon bepaalde onderzoeken uitvoeren door personeel dat niet bij het F1 team zit. Deze spelen de gewonnen info dan door aan het onderzoeks team van de F1 tak.

Onderdelen testen kun je ook op deze manier doen. Het is allemaal niet efficient maar je kunt daardoor wel een deel van je kosten afboeken op andere afdelingen waardoor je binnen budget blijft.
@dees: had Mercedes dat niet ook al een keer gedaan? Een ‘extern bureau’ ingehuurd om R&D te plegen buiten Mercedes om en die konden ze dan vast voor héél weinig geld bij ze overkopen. Uhuh.
Van beperkingen wordt men creatief. Denk alleen dat creatief boekhouden niet het soort creativiteit is wat de F1 nodig heeft.
Banden smaller, spoilers kleiner en dan gaat het weer om de kwaliteiten in de stoeltjes.
@jorden: maar dit is de formule 1, daar gaat het om de kwaliteiten van de ingenieurs. Daarom ook de relatief vrije regelementen, de teams die zelf de auto bouwen en de verschillende motoren leveranciers. Eigenlijk gaat het in de F1 helemaal niet om de coureurs of om spannende races.
Dat ze doen zoals in de NFL, de slechtere teams krijgen een hoger budgetcap dan de beste teams
Meer macht naar de accountants… zo worden de teams op nog meer onnodige kosten gejaagd.
Lijkt me averechts werken dit plan.
@hehe: accountants zijn inderdaad absurd duur, het zijn veredelde belastinginspecteurs die als het niet verplicht was door niemand ingehuurd zouden worden, toegevoegde waarde negatief. Een budgetcap op het uurtarief van accountants zou misschien wel een goed idee zijn.
@mashell: het is dat ik maar 1 plus kan geven, want het is precies wat je zegt!
Het moment dat je je realiseert dat alle fiscale slimmigheden waar je mee aankomt weer verdampt zijn zodra de accountant ze heeft doorgezet, zucht
Echt formule 1, een hoge limiet met zoveel uitzonderingen dat het gewoon geen limiet is.
Zoals Ray en Anita ons al jaren geleden hebben geleerd: “no, no, nó, no, no, no, there’s no limit”.
Een 240 pagina’s tellend document waarin staat dat er in principe niets veranderd. Kon dat niet gewoon even via een mailtje? “Hey jongens, we hebben een nieuw woordje. Als jullie allemaal even een accountant inhuren voor de vorm, dan knallen wij er even een persberichtje uit. Fijn weekend. Hoi hé.”
Lijkt een beetje op de auto industrie, zetten een goedkoop model neer en omzeilen daarmee de duurdere versies maar zorgen er wel voor dat er een ellenlange optie lijst is om te verdienen, zoals bv. digitale spiegels op een E-tron van € 10.000 (alleen te verkrijgen met andere gekoppelde accessoires).
Het budgetplafond is veel minder ingrijpend dan verwacht. Opmerkelijk detail: salarissen van coureurs, kosten van motoren, reizen en marketing tellen niet mee. Insiders schatten dat die kosten kunnen oplopen tot honderd miljoen.

Er veranderd dus geen fuck.
250 miljoen voor zowat de meest saaie vorm van autosport.. Lachwekkend gewoon. De F1 marketingmachine blijft haar werk fantastisch doen.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).