Ernstig tekort aan Renault onderdelen, wat nu?

Auteur: , 32 Reacties

Die kunnen niet wachten om met Honda motoren te gaan rijden. Of nou ja..

Gaat Toro Rosso de GP van Abu Dhabi missen?

Er borrelen wel heel aparte geruchten op dit weekend. Nu Renault de laatste aantal races blijkbaar heeft besloten zich te willen meten met de Japanse standaard voor kwaliteit *kuch* is het vooral Toro Rosso die er de effecten van begint te voelen. Op zowel de auto van Gasly als die van Hartley werden dit weekend de achtste MGU-H gemonteerd, waardoor ze tien plaatsen aan gridstraffen voor hun kiezen kregen.

Dit is echter nog maar het begin van hun onderlinge drama. Hartley kreeg dit weekend al vroegtijdig (lees: tijdens zijn eerste outlap in VT1) te kampen met een kapotte turbo, terwijl Gasly niet verder kwam dan een enkele vliegende ronde. En dit in navolging van een niet al te succesvol weekend in Mexico, waar er gevoelsmatig vrijwel iedere sessie een Renault motor ontplofte.

De problemen zijn ondertussen van zo’n onverwachte grootte, dat nu langzaam maar zeker duidelijk begint te worden dat Renault straks misschien helemaal geen onderdelen meer heeft liggen. Mochten er dit weekend of tijdens de vrije trainingen in Abu Dhabi nog wat delen het leven laten, dan kan het dus best zo zijn dat Toro Rosso straks zelfs zonder zit en dus niet aan de race kan deelnemen.

Als je je afvraagt waarom ze niet gewoon meer onderdelen bouwen, kijk je tevens direct naar het ware probleem van het verhaal. De Franse leverancier kan in dit stadium van het seizoen namelijk niet even extra onderdelen bouwen, simpelweg omdat ze daar geen tijd voor hebben. Toro Rosso is inmiddels alle andere Renault-klanten al afgeweest en heeft binnen hun eigen team alle mogelijke onderdelen al uit de schappen getrokken om de auto’s maar de baan op te krijgen.

Mocht Honda hun zaakjes een beetje op orde stellen, dan is het dus niet eens zo’n slechte keuze geweest om dit zinkende schip te verlaten.32 reacties

Gaat lekker daar… Max voelt ook al het hele weekend iets raars aan zijn blok, wat ze uiteraard, zoals halverwege dit seizoen, nooit kunnen vinden. Zou me niks verbazen als ’t blokje er vanmiddag weer mee uitscheidt… Tenzij RIC z’n streak van pech nog even wil verlengen.
@trustmeiamanengineer: heb ook al zo’n vermoeden. Zal wel weer een mega start zijn waar hij Raikkonen al verschalkt, om vervolgens in ronde 8-12 zijn auto aan de kant te parkeren.
@trustmeiamanengineer: Max schijnt zelfs met een afgeschreven onderdeel op zijn blok te rijden. Het nieuwe onderdeel zou gescheurd zijn.
Vraag me niet welke MGU het precies is, de huidige motorentechniek in de F1 vind ik weinig interessant.

Het is natuurlijk wel bar en boos dat je als RBR 40 miljoen + betaalt en je leverancier gewoon z’n middelvinger op steekt en zegt: wel leveren niks meer want we hebben geen tijd…

Saillant detail is natuurlijk wel dat Renault nog slechts 5 punten achter STR staat in het kampioenschap. Nog iets meer ‘pech’ en ze zijn er voorbij en een paar miljoen euro rijker.
@awesome: Ik word eerlijk gezegd ook moe van al die onnodig complexe MGU-H/-K meuk en al die gridstraffen voor het vervangen van kapotte onderdelen; leuke inhaalacties van de toppers die achteraan beginnen of niet; het verpest gewoon de echte race-setting en qua vermogen is het helemaal niet nodig; schroef gewoon de Turbodruk 0.1~0.2 bar op of laat een paar duizend rpm extra toe, klaar !

Gewoon terug naar fuel-beperkte dynamische performance boosts, simpeler, goedkoper, betrouwbaarder en heeft meer te maken met ‘realistische innovatie’ dan al die onnodig omslachtige hybride-meuk van nu …
@trustmeiamanengineer: Die gaat kapot vanmiddag bij Max let maar op. Als fijngevoelige Max dat zegt/voelt dan is dat geen flauwekul.
Zinkend schip is wel erg overdreven niet? Motor is (nog steeds niet) erg betrouwbaar, maar heeft inmiddels wel de power! Kun je van Honda vooralsnog niet zeggen.
@aquila2003: waarom gebruik je nu haakjes?
@breakingpoint: ik denk dat ‘niet’ buiten de haakjes hoort 😉
@aquila2003: Honda heeft absoluut de power, maar niet de betrouwbaarheid om het te gebruiken.
Als ze het vermogen opschroeven ploft de motor, dus als Honda de betrouwbaarheid op orde krijgt doen ze gewoon vooraan mee.
@HZW: dus hebben ze niet de power.
@HZW: iedere motor kan veel meer vermogen afgeven als je accepteert dat hij eerder ploft
@560pk: tuurlijk. ‘als’ is het toverwoord. Mijn auto heeft ook 600pk. Als ik er een grotere turbo op zet. Als ik de zuigers en drijfstangen aanpas. Feit blijft: ik heb geen grotere turbo, geen aangepaste drijfstangen en zuigers. Dus heeft mijn wagen gewoon 250 pk
@aquila2003: met Honda komt het wel goed. Die Japanners zijn minder eigenwijs dan de Fransen.
Illien na 1 seizoen alweer buiten de deur zetten heeft ze echt geen goed gedaan.
Maar he, waarom zou je ‘gratis’ hulp accepteren als je er van overtuigd bent dat je het beste blok hebt?
Wel gek. Voor een bedrijf als Renault is deelname aan de F1 natuurlijk vooral een marketing tool. Door er zo met de pet naar te gooien bereiken ze het tegenovergestelde. Onbegrijpelijk.
@pomoek: De mensen die tussen 2001 en 2008 klant waren bij Renault ervaren dit als heel herkenbaar hoor.
@E34M5Touring: op een lampje na dat soms spontaan gaat branden valt het me mee.

*knock on wood*
@awesome: Mooi toch! Hopen dat het zo blijft, dan heb je er vaak een fijne reisauto aan.
@awesome: één zwaluw maakt nog geen zomer..
Zo goed is de Japanse kwaliteit ook niet op het F1 circuit!
Als het mogelijk zou zijn had ik al lang Honda motoren in de Torro Rosso geschroefd.
Honda wordt volgend jaar een sensatie in de Torro Rosso en gaat gewoon om Podiums mee doen.
Torro Rosso Honda zou zo maar sneller kunnen zijn dan de Renault brigades.
@HZW: waar baseer je dat op?
@vopo: zekerheid heb je nooit maar het is een kwestie van tijd dat Honda een serieuze kandidaat wordt in de F1, ik vind het onbegrijpelijk dat Mc Laren de switch heeft gemaakt, in mijn ogen een beslissing voor de korte termijn, Zolang Mercedes een fabrieksteam runt kan Mc Laren enig zicht op een titel wel vergeten.
@vopo: veel slechter kan het niet worden. The only way is up..
@HZW: ik denk dat of deze winter of volgende winter Honda de handdoek in de ring gooit, deze beschamende geldverslindende toestand brengt het merk zelfs schade toe.
Zijn voorwielen staan nogal slecht uitgelijnd.
@alcantara: beetje camber kan geen kwaad.
@alcantara: dat is de bedoeling gekkie!
Zou aan de ene kant mooi zijn als het idd fout gaat (ben alles behalve renault fan immers), maar ook een grote blamage voor de F1
Hoezo heeft Renault “geen tijd” om onderdelen te bouwen?
@mashell:
Ze gebruiken de productieruimte voor Captur blokken.
Gaat spannend worden vanmiddag.
Ik gok dat ze Honda met open armen ontvangen bij Toro Rosso. En de Honda wordt steeds beter. Als RB Racing serieus van Renault af wil gaat daar nog wel wat kennis voor richting Japan gestuurd worden. Bovendien staat Alonso steeds vaker in de top 10. Begreep alleen dat ze dan in de VT met max vleugen rijden bij Mclaren om Honda er slecht uit te laten zien. Broodje aap verhaal misschien?

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).