“Esteban Ocon voor twee jaar naar Renault, naast Ricciardo” [updated]

Auteur: , 34 Reacties

Laat de stoelendans maar beginnen.

Alles wijst erop dat ook dit silly season weer een tumultueus gebeuren zal worden. Met nog de helft van de stoelen voor volgend jaar onbezet is de kans dat er flinke verschuivingen plaats zullen vinden tamelijk groot. Vooralsnog is het verdacht rustig. De stilte voor de storm, zo u wilt. Zoals Daniel Ricciardo vorig jaar liet zien, kan één man een domino-effect in gang zetten.

Over de goedlachse Australiër gesproken, het is goed mogelijk dat Ricciardo volgend jaar een nieuwe teamgenoot krijgt, in de vorm van Esteban Ocon. De Franse Mercedes-protegé heeft in zijn ruwweg anderhalve seizoen in de Formule 1 behoorlijk geïmponeerd, maar greep in aanloop naar het huidige seizoen naast een zetel. Ocon voert dit jaar vooral testwerk uit voor Mercedes en is met regelmaat te vinden in de paddock, waardoor hij ook regelmatig het middelpunt vormt van discussie over transfers.

Dat Esteban volgend jaar in de Formule 1 rijdt, daarover zijn de meesten het wel eens. Logisch ook, aangezien Mercedes teambaas Toto Wolff meermaals heeft aangegeven dat zijn pupil het “verdient” in de koningsklasse te rijden. De vraag is echter: waar? Het Duitse Auto Bild lijkt het antwoord te hebben. Volgens het doorgaans betrouwbare blad zal Wolff Ocon voor twee jaar bij Renault parkeren, zodat hij zich verder kan ontwikkelen op het hoogste niveau.

Er zijn meerdere redenen waarom Ocon niet direct de kans krijgt bij Mercedes in te stappen. Ocon is naar eigen zeggen bijzonder vurig en bovenal eigenwijs – karaktereigenschappen die Wolff op dit moment niet goed kan gebruiken. “Never change a winning team,” zeggen ze immers. Met Hamilton als gedoodverfde winnaar en Bottas als gehoorzame wingman kan de equipe uit Stuttgart nog meerdere titels pakken, zo lang het een competitieve auto bouwt. Overigens schijnt ook Hamilton niet te zitten wachten op een gretige jongeling naast zich.

De komst van Esteban Ocon betekent het vertrek van Nico Hülkenberg. De Duitse coureur heeft na bijna tien seizoen in de Formule 1 nog altijd niet op het podium gestaan en dit lijkt ook niet te gaan gebeuren. Hoewel de Hulk Renault naar nieuwe hoogten had moeten helpen, heeft het team weinig stappen vooruit gemaakt. Daarbij komt dat de Fransen hem nog steeds geen nieuw contract hebben aangeboden. Zijn huidige verbintenis komt dit jaar ten einde. Mogelijk komt hij bij Haas terecht, waar Grosjean dan weer vertrekt.

UPDATE: Het Finse Turun Sanomat bevestigt de lezing van AutoBild. Bottas zou inmiddels zelfs een contract op zak hebben voor volgend jaar bij Mercedes, wat voor de Grand Prix in Spa volgend weekend zal worden aangekondigd. Ocon eindigt waarschijnlijk bij Renault, waardoor Hulkenberg bij Haas F1 terechtkomt. Renault zou er echter nog niet helemaal uit zijn of ze Ocon willen verplichten in plaats van Hulkenberg. Zo ja dan gaat de Hulk naar Haas F1, zo nee dan gaat Ocon naar Haas F1. Althans dat is nu de consensus, we houden je uiteraard op de hoogte.34 reacties

De Opel Ampera-e is duizenden euro's goedkoper geworden. Kijk hier voor meer info!
Zet Hulkenberg in een Mercedes, Ferrari of Red Bull en hij rijdt 9 van de 10 keer zo naar het podium. Die jongen kan echt wel racen, hij heeft alleen nooit de kans gehad om zich echt te bewijzen bij één van de topteams. Zou zonde zijn om hem nu af te schrijven voor volgend seizoen…
@gio_goedhart: hij heeft zijn kans verkloot in Duitsland
@supertjeduc: Hamilton en Leclerc ook. Op exact hetzelfde punt. Kon de beste overkomen die race ;-). Hulk is best een constant coureur, kun je er prima bij hebben.
@gio_goedhart: Als ik Gunther Steiner of Gene Haas was zou ik het wel weten, dag Grosjean. Hoef je in een seizoen alleen al 3 of 4 keer minder een chassis opnieuw op te bouwen…
@basman147: JA!!! Ik wil Hulkenberg en Magnussen in een team hebben! Dat gaat pas echt spektakel opleveren!
@gio_goedhart: hij wordt door Ricciardo toch redelijk weg gereden. Zegt genoeg. Zeker aardige coureur. Onder de top…
@mark997gt3: precies net als Sainz , goed stabiel maar geen supertop zoals Ham , Ver , Lec , Vet en Ric. Dat zijn imo de enige potentiële wereldkampioenen mits de goede auto.
Nog niet bevestigd dus…
Wordt oppassen voor max als hij ocon lapt
@supertjeduc: Maar Renault heeft toch 1000 pk? 😂😂 Dan zou je toch verwachten dat ze wel mee kunnen komen
@kevin1400: dan moeten ze wel een heel beroerd chassis hebben…aldus Verstappen.
Wat heb ik toch een ontzettende pesthekel aan die kop van Ocon
@autogeak: ik zie ook liever Doutzen Kroes. Maar om dan maar gelijk een hekel te hebben aan de testa van Ocon is nou ook weer zo wat.
@autogeak: Hij ziet eruit alsof hij een echt ettertje is.
@autogeak: idd. Dat smerige lachje wat hij ook had toen Max hem een duwtje gaf.
@autogeak: Fransmannetje!
Hulk wordt gelinkt aan Haas door hetzelfde Autobild.
Nu maar hopen voor Albon dat hij het goed gaat doen. Ik zie de Hulk ook wel naast Max bij RB. Kunnen het goed met elkaar vinden en Hulk zal toch graag dat podium een keer rijden.
@antoonniels:
Als Albon tegenvalt zie ik Hulk inderdaad wel naar RB gaan, ideale wingman voor Max.
Hmm nee. Ocon naar Haas als vervanger voor de andere Fransoos lijkt mij een beter idee. Dan heb je twee Kemphanen in een middemoot auto, staat garant voor spektakel!
Zoals al meer mensen zeggen idd hulk naar haas maar denk dat de band met mister suck my balls magnussen niet zo best is
@rob5nismo: “Suck my balls, honey Magnussen”
Onbegrijpelijk dat Renault hier trek in heeft. Ik zou Ocon niet willen lenen als ik in hun schoenen stond. Contract zonder haken of ogen of geen contact. Vooral ook vanwege Ricciardo. Hij en zijn management lijken toch geen al te soepele relatie met Renault te hebben, en hij schijnt ook nog een clausule in zijn contract te hebben waarmee hij de Franse equipe mag verlaten op het moment dat Ferrari of Mercedes aanklopt. Die onzekerheid wil je toch niet als team? En al helemaal niet als Renault zijnde, dat toch echt nog moet bouwen om een rol van betekenis te spelen. Zij zouden juist baat hebben bij een Ocon die zonder haken en ogen de overstap maakt en mee kan groeien met het niveau van het team.

Geef die good old Hulk gewoon een contractverlenging. Hij presteert gewoon prima, is een coureur waarmee je geen gezever krijgt en durfde bovendien de gok te nemen om bij Renault aan de slag te gaan enkele jaren geleden. Je hoorde hem nooit klagen toen Renault niet presteerde, dus daar mag best wel wat tegenover staan.
@edge: Ik kan me voorstellen dat Renault een hoop bezwaren aan de kant schuift vanwege de nationaliteit van Ocon. Ocon is bovendien natuurlijk de man voor de toekomst, en daar moet Renault natuurlijk wel over nadenken met 2 “oudere” coureurs op de loonlijst.

Daarnaast lijkt de scherpte er wel af bij Hulkenberg. Na 2 jaar waarbij hij zijn teamgenoot met gemak achter zich wist te laten lijkt dat dit jaar niet meer te lukken. Zijn schuiver tijdens de gp in Duitsland is denk ik wel een (persoonlijk) dieptepuntje in zijn loopbaan. Als Hulkenberg zijn stoeltje kwijt is zal hij de komende 9 races er hopelijk alles aan doen om zijn plekje op de grid voor 2020 te heroveren.

Dat gezegd hebbende: Het is natuurlijk nog maar de vraag in hoeverre de combinatie Ervaring (Riccardo) en jongen hond (Occon) ook echt gaat werken. Ricciardo ging, stiekem, ook weg bij RB vanwege de concurrentie met Verstappen. Gaat die naar Renault, komt ie daar na 1 seizoen weer zo’n straatvechter tegen. Het heeft Ferrari dit jaar ook nog niet voldoende gebracht.

Het is eigenlijk nog niet eens zo’n gek idee om Hulkenberg naast Verstappen in de RB te zetten, met de afspraak dat Verstappen de 1e man is en dat Hulkenberg voor eigen succes mag gaan als Verstappen uit de race ligt of zoiets.
“Hoewel de Hulk Renault naar nieuwe hoogten had moeten helpen, heeft het team weinig stappen vooruit gemaakt.”

Dat heeft hij ook wel gedaan als je niet alleen naar dit seizoen kijkt. Hülkenberg werd in 2018 nog F1,5 kampioen en was behoorlijk veel sneller tegenover de inmiddels gerespecteerde Sainz Jr. Prost was in 2017 al lovend over Nico hoe professioneel hij samenwerkte met het team en de ontwikkelingen binnen het hiermee versnelde. Iets wat Palmer en Magnussen niet voor elkaar kregen het seizoen ervoor. Het is nog steeds een van de betere en constant presterende coureurs, zeker in de middenmoot.
@bassx: heeft hij inderdaad gedaan, maar dit seizoen is Renault helemaal niets. Daarbij zullen het aantrekken van Ricciardo en de vraagtekens rondom zijn eigen toekomst bij het team hem verder geen stilte in het hoofd bezorgen.
@ikschrijfookoverautos: Dat moet Renault toch echt zich zelf verwijten en niet z’n coureurs. Ocon is te onervaren om het team naar een hoger niveau te tillen, ook Ricciardo kent maar 1 F1 driver academy. De kans acht ik vrij hoog dat Ocon voor Renault gaat rijden voor 2020 maar blijf het een vreemde keuze vinden, alsof het team niets geleerd heeft van de domme fouten in de Benetton dagen.
Maar als Ocon naar Renault gaat, en Hulk naar HAAS… waar gaat Nyck de Vries straks heen? Ik zie bij de ander teams niet zo gauw meer een plekje voor hem ontstaan?
@rikv99: mercedes, hoppa eerste Nederandse wereld kampioen
@maferick74: dat zou prachtig zijn 😂 al de verstappen hooligans over den zeick!
Bron? Is dit een gedachte van de auteur? Waar is dit op gebaseerd. Artikel zonder duiding. Als dit een persoonlijke gedacht is dan moet je dat even duidelijk laten blijken.
@mark997gt3: Niet zo boos doen. De bron staat er duidelijk bij, met zelfs een link ernaar.
“De Franse Mercedes-protegé heeft in zijn ruwweg anderhalve seizoen in de Formule 1 behoorlijk geïmponeerd,”
Echt waaa? Hij heeft gewoon 2 volle seizoenen F1 voor Force India gereden + 7 races voor Manor.
In 2017 in een Force India is hij 6 van de 20 races voor Perez geëindigd. Toen had hij er al 7 races als rookie opzitten in 2016. Kwali: 13-7.
In 2018 is hij wederom achter zijn teammaat geëindigd, 10 van de 21. Ok, quali was 16-5, maar met gemiddeld 0.1 seconden verschil.
In die 2 jaar heeft Perez een 3e en 4e en 3 5e plaatsen gescoord; tegenover Ocon met 2 5e plaatsen in 42 races.
Als je echt een talent bent dan moet je in je 2e jaar bij het team een teammaat als Perez toch echt flink de baas zijn. In je eerste volle seizoen (als toptalen) kan je een hoop leren, maar in de 2e seizoen moet je toch ook echt de resultaten neerzetten; anders slaat het toch nergens op?
Ik durf te zeggen dat als Ocon vorig jaar Perez in de races ook daadwerkelijk zoek reed, had hij dit jaar een plaatsje gehad. Maar niet dus.

Ik zou dus eerder schrijven: “de Mercedes protege heeft het beter gedaan dan een MB-protege als Wehrlein; maar heeft zich nog altijd niet zo bewezen dat er een team is dat hem wil huren omdat ze in hem een betere coureur zien dan wat ze zelf in huis hebben en daarvoor de nadelen (dat hij volgend seizoen teruggetrokken kan worden), voor lief nemen. ”

Ik denk niet dat Ocon ooit een vol seizoen in een MB gaat rijden; op het moment MB nog een kampioensteam is.
Nog niks officiee, maar ik denk dat het gaat gebeuren. Zowel met Esteban, Nico als Romain.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).