F1-raceleider Charlie Whiting overleden

Auteur: , 37 Reacties

De Formule 1 zal dit weekend ongetwijfeld stilstaan bij zijn overlijden.

F1-raceleider Charlie Whiting overleden

Fans en teams kijken al maanden uit naar dat moment dat de lichten in Melbourne weer op groen gaan. Het aanstaande raceweekend, dat morgenochtend (lokale tijd) begint met de eerste vrije trainingen, heeft een nare smaak gekregen met het plotselinge overlijden van wedstrijdleider Charlie Whiting.

Whiting zou ook dit seizoen weer de taak van wedstrijdleider op zich nemen. Een job die hij sinds 1997 op zich nam. De Brit was dan ook in Melbourne toen hij last kreeg van een longembolie. Het werd de F1-man fataal en Whiting overleed donderdagochtend in Melbourne op 66-jarige leeftijd.

De wedstrijdleider was verweven met de Formule 1. Zijn naam kwam geregeld ter sprake op de boordradio’s van de teams. Dat de gemoederen soms hoog opliepen werd wel duidelijk tijdens de Grand Prix van Mexico in 2016. Het was Sebastian Vettel die destijds een minder fijne boodschap had in de richting van de wedstrijdleider.

In een officiële verklaring van de F1 getuigt FIA president Jean Todt zijn medeleven.

It is with immense sadness that I learned of Charlie’s sudden passing. I have known Charlie Whiting for many years and he has been a great Race Director, a central and inimitable figure in Formula One who embodied the ethics and spirit of this fantastic sport.

Formula 1 has lost a faithful friend and a charismatic ambassador in Charlie. All my thoughts, those of the FIA and entire motor sport community go out to his family, friends, and all Formula 1 lovers.

Ook teams en coureurs reageren op het overlijden van Whiting. Dit was de reactie van Max Verstappen op zijn website:

Het was een grote schok om te horen dat Charlie is overleden. Een paar weken geleden heb ik in Geneve nog de dag met hem doorgebracht en hebben we een goed gesprek over verschillende onderwerpen gehad. We zeiden gedag vooruitblikkend op een volgend raceseizoen, beginnend in Australië. Dit nieuws is niet te bevatten.

UPDATE: 7 dingen die je niet wist over Charlie Whiting.

Met dank aan iedereen voor de tips!37 reacties

Één ding is zeker en dat is dood zeggen ze wel eens. Niets van lof over de man. Heel zijn leven continu de wereld over gereisd voor de sport. Dat klinkt leuk, maar dat is niet voor iedereen weggelegd en vraagt echt om liefde voor de formule 1. Chapeau!

Zou scheidsrechter van de Formule 1 niet iets voor Jackn Plooy zijn? Die weet ook alles (beter) toch?
@chrisvonmeer: *niets anders dan lof

Laatste zin is een beetje ongepast in deze context imho. Jack kun je beter op een ander moment roasten.
@automotivedesigner: ah, daar is de AB moraal politie.
@pielemuis: Als je het hier niet mee eens bent dan ben je echt een sociaal wrak.

Tenzij je bedoelt dat Jack roasten ook triest is, dan snap ik je nog.
@pielemuis: Ik denk dat hij gewoon oprecht vindt dat die zin wat misplaatst is. Die mening deelt hij met ons. Ik deel zijn mening overigens ook. Zo gaat dat op een blog/forum.
@baardmijt: mijn mening is dat zodra er iemand overleden is (hoe triest ook), de directe politieke correctheid erg overdreven is. Z’n grapje was matig, maar om meteen de moraalridder uit te gaan hangen vind ik wat overdreven. Zo gaat dat op een forum/blog.
@pielemuis: dan weet je ook dat het zo werkt op een forum dat je het niet altijd eens bent met elkaar en dat je dat ook mag ventileren naar elkaar toe. Jij vindt het blijkbaar nodig om iemand die het niet met jou of een ander eens is direct in het hokje moraalridder te duwen. Wat je echter niet beseft is het feit dat je jezelf daarmee boven een ander wil plaatsen. Alleen jouw mening telt en wat een ander zegt mag niet gezegd worden.
@rhellema: dat is wel hoe het werkt ja!
@rhellema: zij die onschuldig zijn werpe de eerste steen. Op iedere slak zout leggen. En gekwetst zijn is een keuze. Of misschien moeten we AB verzoeken automatisch een disclaimer van een paar pagina’s toe te voegen aan elke reactie. Dan weten zeker dat we elke mogelijkheid om iemand te kwetsen hebben geëlimineerd. Muv mensen die moeite hebben met disclaimers. 🤔
@pielemuis: een traan kan niet gezien worden zonder lach, een lach kan niet gezien worden zonder traan.

Humor is voor velen een schokbreker bij de dood.
@chrisvonmeer: toch grappig dat je met die laatste zin laat zien je “niets anders dan lof” geheel teniet doet. Je meent dus geen r*#t van wat je zegt.
RIP Charlie, bedankt voor je bijdrage aan de sport!
Bizar dat dit zo vlak voor de start van het nieuwe seizoen gebeurt is. Mooi figuur met volgens mij zijn hart op de juiste plaats.
@pomoek: dat is ook het enige waar ik aan kon denken. Dit kun je niet verzinnen? Zeer naar dat dit nu gebeurt, zo uit het niets. Ben benieuwd hoe ze nu verder gaan..
@ikschrijfookoverautos: Voor deze race wordt Michael Masi opgetrommeld. Masi is doorgaans stand-in raceleider voor de V8 supercars, en was volgens het geruchtencircuit ook de beoogd opvolger voor wanneer Whiting met pensioen zou gaan. Het zou mij daarom niks verbazen als Masi na Australië een permanente aanstelling krijgt.
@edge: Ik heb het inmiddels gelezen inderdaad. Een logische keuze, aangezien hij ook F2 en F3 doet. Ik neem aan dat hij de functie volledig overneemt, maar niemand zal Charlie daadwerkelijk kunnen vervangen.
@pomoek: Zeker opvallend. Kan ook een oorzakelijk verband zijn. Ik neem aan dat hij in het VK woonde, wellicht is ie recent naar Melbourne gevlogen. Dat is een flinke vlucht, waarbij het risico op een veneuze trombose op de loer ligt. Als zo’n bloedpropje vervolgens losraakt kan het elders problemen veroorzaken. Zuur is het wel. Zijn naasten zullen hier niet meelezen, desalniettemin sterkte aan hen.
@baardmijt: dat dacht ik inderdaad ook. Schijnt toch nog wel vaak te gebeuren. Zelfs jonge mensen kunnen daar problemen mee krijgen.
RIP!

Veel besproken persoon binnen de F1, die veel heeft gedaan voor de F1 en zodoende veel kennis in huis had. Voor mij staat het moment met Vettel in Mexico 2016;
“F*ck off Charlie!”, mij nog het meeste bij!
Over de doden niets dan goeds, maar ik was het lang niet altijd eens met de beste man. Desondanks is zo’n overlijden, op deze leeftijd, diep tragisch en zeker een groot verlies voor de formule 1.
@RRRobert: soms begon het wel een beetje naar rubber tegels te ruiken idd maar een hoop beslissingen hebben wel levens gered denk ik
@RRRobert: Sluit ik me geheel bij aan.
De lichten gaan niet op groen. Op rood en daarna uit. Dus
@nicolasr: mooie woorden.
@nicolasr: de allereerste meters van t weekend worden gemaakt als de lichten ( einde pitstraat, begin FP1 ) op groen gaan.
@nicolasr: Erg poëtisch geformuleerd. Chapeau hoor pfff…
@nicolasr: zoals @ricksmits reaguurt doel ik inderdaad op het uitrijden bij de pits bij de eerste vrije trainingen, wanneer de lichten van rood naar groen gaan. Dat een GP start met “Lights out and away we go” weet iedereen wel toch :)
@RubenPriest: een GP kan ook starten van rood naar (knipperend) oranje indien er iets mis gaat op de grid. De klok start bij het doven van het rood om xx.10 uur, het is dan racetijd!
Erg sneu nieuws. Past toch wel in het rijtje der groten als Senna, Sid Watkins…. sterkte voor zijn familie en vrienden.
Schocking nieuws inderdaad. 66 jaar, ook veel te jong. Goed persoon die voor iedereen tijd had en de tijd nam. Hij zal gemist worden. Kon me zeker niet altijd vinden in de keuzes die hij maakte maar dat doet niets af aan zijn persoon.
Wat een gemis is dit zeg. En een vreemd moment, zo vlak voor de start van de eerste race.

En alhoewel vast niet iedereen het altijd eens was met zijn beslissingen, leek echt iedereen goed overweg te kunnen met die man. Zover van een hele grote afstand heb kunnen bekijken leek het mij zo’n lieve man met een hele warme persoonlijkheid. Hij leek echt een vaderfiguur voor de rijders.

Ontzettend triest nieuws, bah!
Ken die man alleen van die ene keer met Verstappen…
@thomasthomas: Dan kijk je nog niet zo lang F1 blijkbaar.
Dan rijden ze zeker met rouwbanden.
@toyotavenray: pas op voor de moraalpolitie maar dit is gewoon geestig. Moest hardop lachen.
Zeer treurig nieuws inderdaad, de man was een instituut en hoorde gewoon bij de F1, een groot gemis.

Dat vele reizen gaat niet in de koude kleren zitten, zelfs niet business class / First class.
Pas toen ik bericht las bedacht ik mij inene; wie was er vóór Charlie Whiting eigenlijk race director?

De man heeft veel betekend voor de veiligheid van de sport.
Invoering van de hoog-opstaande cockpit randen, de denkbeeldige lijn van luchthapper tot cockpitrand zodat de coureur niet met zijn hoofd de grond raakt als de auto ondersteboven ligt, kreukelzones, HANS, en vast nog veel meer.

“We’ll talk to Charlie” een zin die we vaak gehoord hebben maar vanaf nu zullen missen.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).