F1-steward doet aangifte bij politie na meerdere bedreigingen

Auteur: , 44 Reacties

Nadat hij Sebastian Vettel bestrafte met een penalty van vijf seconden was lang niet iedereen tevreden met de beslissing. Sommigen zijn echter veel te ver gegaan met het uiten van hun onvrede.

F1-steward doet aangifte bij politie na meerdere bedreigingen

De Grand Prix van Canada werd op controversiële wijze besloten toen een kleine fout van Sebastian Vettel door de stewards werd afgestraft met een vijf seconden penalty. In de 48ste ronde glibberde de viervoudig wereldkampioen van de baan en kwam hij pal voor Lewis Hamilton terecht, iets dat volgens de stewards op dusdanig onveilige wijze gebeurde dat hij een dergelijke straf verdiende.

De stewards hebben de taak ervoor te zorgen dat de wedstrijd zo veilig mogelijk verloopt. Vanuit dit oogpunt was de beslissing dus correct. De autosportfans, daarentegen, waren het bijna unaniem oneens met de straf. Met name op social media werden de stewards afgebrand om hun keuze de titanenstrijd tussen Vettel en Hamilton tot een halt te roepen.

Sommige Formule 1-fans sloegen echter ontluisterend ver door in hun kritiek. Als gevolg voelde een van de stewards, ex-autocoureur Emmanuele Pirro, zich geneigd aangifte te doen bij de politie. In het Italiaanse radioprogramma Domenica Sport vertelt Pirro over hoe zijn leven is veranderd sinds het uitdelen van de straf.

“Ik kreeg er enorm van langs in de media. Ik ontving persoonlijke bedreigingen, waardoor ik aangifte heb moeten doen bij de politie. Het is een schandalige zaak die verder gaat dan de sport. Ik heb de media te danken voor een groot gedeelte van de bedreigingen en beledigingen. Zij hebben zich laten leiden door emotie in plaats van ratio. Tijdens de televisieuitzendingen zijn overigens veel foutieve berichten over de beslissing naar buiten gebracht.”

Pirro is zeer teleurgesteld in de manier waarop de meesten hebben gereageerd op de tijdstraf van Vettel. Zelfs door oud-collega’s als Mansell en Andretti is hij door het slijk gehaald. Hierdoor vraagt hij zich openlijk af of hij de (onbetaalde) functie ooit nog uit zal willen voeren. Pirro is overigens absoluut geen koekenbakker. De Italiaan heeft vijf Le Mans-zeges achter zijn naam staan en heeft daarnaast deelgenomen aan bijna veertig Grand Prixs.44 reacties

Wie heeft het adres van deze mafklappert? Gaan we even langs met een leuk groepje!
@fmgarcia: ja strak plan! We gaan m bedreigen met een groepje internethelden, dat zal m leren!
@aquila2097:

Precies.
Toetsenbord in de aanslag!!
@Hubert: sloat ‘m op z’n bekspeesss!
@aquila2097: Iemand moet de eerste zijn!
@aquila2097: ik heb hier nog wel een zeer agressieve muis. van logitech
@aquila2097: ik heb nog een mousepad. Voor de ultieme bitch slap.
De straf was terecht de beslissing correct.
Iedereen die deze man bedreigt zouden ze anaal een F1 uitlaat in moeten brengen en vol gas geven.
@gebruikersnaam3: Eindelijk weer eens een fatsoenlijk hoogtoerig geluid. Ben voor.
Ik vind het ronduit verwerpelijk dat je je frustratie richting de stewards uit in echte dreigementen. Dan heb je ze in mijn optiek toch niet helemaal op een rijtje. Goed dat Pirro hier aangifte van heeft gedaan.

Dat gezegd hebbende vind ik dat hij de media niet de schuld mag geven van dit hele gezever. Vele journalisten en oud coureurs hebben zich tegen de straf uitgesproken, maar er is geen enkele serieuze journalist of oud coureur geweest die beledigende woorden heeft gebruikt of op andere wijze heeft opgeroepen tot de hoon die Pirro nu over zich heen krijgt. De schuld zou hij veel meer bij sociale media moeten leggen, waar elke halve tamme met twee hersencellen tegenwoordig zijn frustratie kan uiten. En ja, voor elke normale reactie lijken er wel drie of vier van die tokkie-reacties te zijn. Dat is niet leuk als je het lijdend voorwerp van de frustratie bent, maar helaas wel de realiteit waarin we leven.
@Edge: helemaal mee eens maar kleine correctie. Amoebes, die veelal deze debiele reacties plaatsen, zijn eencellige organismen.
Dus van maar liefst 2 hersencellen is dan geen sprake.
Wilde het even gemeld hebben.
@okdoei: de linker hersencel fokt de rechter hersencel op en v.v.
@okdoei: ok doei
@Edge: Om dit te voorkomen moeten ze eens goed nadenken over straffen. Jij als race guru moet het met mij eens zijn. Maak er desnoods 1tot 5 seconde straffen van. Is het ook nog eens tot de laatste lap spannend. Ze kunnen de gap tot de duizendste seconde live projecteren. Dat bedreigen is inderdaad vd zotte. Maarja f1 is rustig aan een volksport geworden, dus dan krijg je ook debieltjes aan de fanside!
@fmgarcia: maar daarmee voorkom je dit toch niet? Of denk je soms dat dan iedereen het altijd met de wedstrijdleiding eens is?
@fmgarcia: 5 seconden penalties ben ik nooit voor geweest maar als je ze er zijn moet het correct zoals hier. Exact zelfde situatie als Kimi en Max op suzuka en kreeg de Nederlander ook een 5 seconden penalty, alleen op suzuka was het effect van de straf veel kleiner op de gehele wedstrijd.
@bassx: Klopt wat je zegt, al vond ik Max veel asocialer terugkeren. Hij had nog wel iets meer kunnen inhouden tov Vettel in dit geval. Kijk naar die straf van Max in Austin, dat was pas een unfaire beslissing!
@fmgarcia: ook die straf was terecht. Max is immers buiten de baan geweest en daar zijn tracklimits niet voor bedoeld.
@sportevo: Nee het was terecht want buiten de baan. Alleen ook hier had je m 2 seconde kunnen geven ipv de volle 5 bijvoorbeeld. Wat ik al tegen edge zei, het is prima om een kleinere virtuele gap te maken. Blijft de race een stuk spannender door.
@fmgarcia: Dan nog blijft het een lastig iets want wanneer geef je hoeveel seconden straf. Waarom zou Verstappen in Austin 2, 3 of 4 seconden moeten krijgen? Zodat hij in die laatste ronden toch nog genoeg bij Raikkonen weg kon rijden om zo die podiumplek veilig te stellen? Nu kwam hij eigenlijk een seconde te kort (ff de uitslag gechecked, hij stond op 0,99 achter Raikkonen geklasseerd). Als zijn straf 4 seconden was geweest had hij op P3 gestaan maar is dat eerlijk? Als er op de plek waar hij buiten de baan ging gras, banden of een vangrails had gestaan, dan had hij daar nooit kunnen inhalen. Ga je dan niet juist dit soort acties belonen?

Beter zou men kunnen kijken naar het voordeel wat men eruit heeft gehaald en dat voordeel wegpakken indien nodig.
@sportevo: Ja dat voordeel was in dit geval zeker geen 5 seconde. Dus in mijn race perspectief is het dan aan Kimi om het gas er vol op te gooien om virtueel voor te blijven. Of om het nog mooier te maken Max de plek op snelheid terug geeft zonder straf en het nog 1 keer kan proberen op een ander moment.
@Edge: precies zo zou ik het ook hebben verwoord, op social media ben je lekker anoniem en kun maar roepen, beledigen en bedreigen wat je wilt. Maar niemand die zo stoer is om het face to face te zeggen. Tokkies inderdaad en het getuigt van een laag IQ.
@autoriteit: Ook een bedreiging ‘face to face’ getuigt van uitermate weinig (om niet te zeggen geen) beschaving.
Verloedering van de maatschappij, het wordt steeds gekker. Het houdt niet op, niet vanzelf……..
Tja, dat hoort toch bij de functie? Als een scheidsrechter bij voetbal niet uitgescholden wordt dan is er ook iets mis…
Darn…Ik hoop maar dat de carabinieri niet boven de rivieren opereren in Nederland dan.
Formule 1 Hooligans…

Gaan de aanhangers van Red Bull Racing en Ferrari straks ook afspreken op een veldje om elkaar de koppen in te slaan?

Of rellen naast het circuit?
@87sandyd: Tuurlijk als een damclub zijn hooligan heeft waarom niet de F1 afficionados en hyperbull ventjes…

https://www.youtube.com/watch?v=RpdLCbIHEx0
@87sandyd: zat ruimte in de duinen van Zandvoort. En bloed loopt snel weg in duinzand.
@SpiderIV: Vroeger bloedde een f1 fan nog benzine inderdaad. Nu red bull en schultenbrau.
Ik vindt het eigenlijk verwerpelijker dat zo’n functie in een business van over het miljard blijkbaar zoetgehouden wordt met een spreekwoordelijke fristi en 2 dropveters.
@smiley70: en gratis reizen, verblijf en overnachting. En dan iets langer zodat er ook nog vakantie gehouden kan worden op kosten van de FIA. Je gelooft toch werkelijk niet dat ze het ‘gratis’ doen?
@erik2907: mwa, point taken, maar het staat natuurlijk ook goed op z’n CV
Audi rijder.

Dan weet je genoeg.
Jammer dat het karakter van de voetbalhooligan langzamerhand ook zijn intrede heeft gedaan in de autosport. Je zal maar zo’n sneu figuur zijn.
@viezefreddyw: inderdaad. Ik ben het compleet tegen de beslissing maar om nou te gaan bedrijgen….slaat gewoon helemaal nergens op.
@basjaski: bedrijgen is normaal maar bedreigen nee.
@viezefreddyw: voetbalhooligans spreken met elkaar af om een potje te gaan matten. Hedendaags zelfs op afgelegen plekken. Daar is nu niet echt sprake van. Dit zijn gewoon trieste gasten die via het internet de “held” proberen uit te hangen.
Ik was toevallig op vakantie in zo’n all-in resort toen deze GP kwam.
Zat naar een groot scherm te kijken met wat Russen (die waren allemaal voor Vettel) en voornamelijk een hoop Nederlanders. Russen riepen af en toe ‘Vettel’, maar werden daarna vrij stil.
Nou woon ik al even niet meer in Nederland, dus ik had nog nooit een ‘Max-fan’ in levende lijve gezien. Ik vond het opmerkelijk.
Texten als: “Als Vettel en Hamilton elkaar nog even er vanaf rijden en er komt dan een safety car, dan kan het nog voor Max”. Dat soort teksten gooide ik eruit toen ik 6 was en het leven (en het racen) nog niet helemaal snapte. Maar dit waren toch echt volwassen vaders en naast het zwembad de dag erna waren ze weer normaal.
Dus ja, als een normale man dit soort onzin kan kramen, dan snap ik dat een ‘fan’ met wat minder hersencellen dat soort bedreigingen kan uiten.
En de straf was terecht. Moreel misschien niet en het was niet leuk voor de race; maar de straf was wel correct volgens de regels.
@gregorius: All-in en Nederlanders en Russen. Altijd erg gezellig.

En inderdaad. De Nederlandse ‘fans’ zien liever alles en iedereen van de baan flikkeren zodat Verstappen nog wat kan. Sneu. Door deze lui is er straks een GP in Nederland. Heel leuk hoor, echt. Maar als Verstappen om welke reden niet meer kan racen, dan is het ook over met het aantal fans in Nederland en zal er weinig animo zijn voor de GP op Zandvoort.
@viezefreddyw: eens, maar dankzij deze types kan ik wel straks voor het eerst sinds 1985 weer een F1 race op Zandvoort zien. Dus ik ben ze dankbaar 😄
@mpgc: Moet je alleen wel het offer brengen om tussen ze in te staan. Lijkt me ook geen pretje.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).