F1-wereld geraakt door het overlijden van Niki Lauda

Auteur: , 10 Reacties

Zelden laat iemand als de Oostenrijker het leven.

F1-wereld geraakt door het overlijden van Niki Lauda

Voor de tweede maal dit jaar heeft de dood een iconisch figuur uit de Formule 1-wereld gestolen. Aan de vooravond van het nieuwe seizoen liet racedirecteur Charlie Whiting het leven, vannacht overleed Niki Lauda na 43 jaar alsnog aan de complicaties van zijn tragische ongeluk op de Nürburgring.

Dat de dood van Niki Lauda een grote impact zou hebben, dat stond wel vast. De bikkelharde Oostenrijker was zonder meer een van de meest pure personen die de wereld ooit in actie heeft mogen zien. Zijn ongekende doorzettingsvermogen geldt zelfs ver buiten de perken van autosport als een inspiratie. Toen ondergetekende vanochtend het nieuws las, werd hij dan ook gegrepen en overweldigd door de liefde die er bestaat voor de beste man. Nimmer werden de tijdlijnen van zijn social media zodanig overspoeld door één enkel onderwerp. Hierom hebben we hieronder een aantal van de mooiste berichten verzameld, om aan te tonen hoeveel waardering men heeft voor het leven en het karakter van Niki.

Godspeed, Niki.

“First of all, on behalf of the team and all at Mercedes, I wish to send our deepest condolences to Birgit, Niki’s children, his family and close friends. Niki will always remain one of the greatest legends of our sport – he combined heroism, humanity and honesty inside and outside the cockpit. His passing leaves a void in Formula 1. We haven’t just lost a hero who staged the most remarkable comeback ever seen, but also a man who brought precious clarity and candour to modern Formula 1. He will be greatly missed as our voice of common sense.” – Toto Wolff10 reacties

In zijn slaap gegaan, omringt door familie. Wat een held, één van de grootste comebacks in de F1 na zijn ongeluk. Overleeft deze periode van F1 en stopt op zijn hoogtepunt. Toen weer kampioen in 1984. Schumacher overtuigd voor Mercedes te gaan rijden, en dit team geholpen groot te brengen. Met Jaguar de beginselen van Red Bull…

Wat een leven.
Dat hij na zo’n tragisch ongeluk nog 43 jaar heeft kunnen doorleven en daarin écht het maximale uit heeft kunnen halen is een groot wonder te noemen en is niet minder dan bewonderenswaardig. Ik mocht altijd wel graag naar hem luisteren in interviews. Altijd straight to the point en geen flauwekul. Dat is tegenwoordig een schaarste.
Onvoorstelbaar wat deze man heeft doorgemaakt en toch voor elkaar heeft gekregen. Hoe kort na het ongeval hij weer in de auto is gestapt was echt ongelofelijk. Verder ook een direct persoon die de plank wel eens mis sloeg, maar dat overkomt de beste wel eens.

Wat dat betreft is de film Rush een aanrader om een en ander nog eens na te beleven.
Voor mij, en ik denk voor veel van mijn generatiegenoten, was Lauda de verpersoonlijking van de F1 coureur. Een zeer indrukwekkend mens. Bizar dat de laatste winnaar van de GP van Zandvoort, tevens zijn laatste overwinning, nu deze race terug komt op de kalender overlijdt. Ik weet niet hoe ik die toevalligheid moet duiden, misschien wel het einde van het tijdperk van de oude F1 en de oude F1 coureurs?
Het blijft onwerkelijk….
De legendes van vroeger beginnen langzamerhand weg te vallen. Met als voorbeelden de heren Cruijff, Lauda en Ali die er voor mij het meeste uitspringen. Misschien is het een teken dat ik oud wordt, maar ik kijk meer tegen deze generatie legendes op. Zowel qua prestaties als persoonlijkheid, deze mannen waren echt en puur. Ja is ja en nee was nee, dat is iets wat ik mis in de generatie van vandaag, waar het alleen maar draait om goed voor de dag komen en zoveel mogelijk “fans” krijgen. Rust in vrede meneer Lauda, u was en bent een bron van inspiratie voor mij.
@dieselkameel: we worden idd oud helaas. Zelfde gevoel
@elemento: wees blij
Mooie vent, vaak van zijn commentaar kunnen genieten, ongezouten en recht voor zijn raap, was het soms ook totaal niet met hem eens maar ook hij stelde zijn mening nog wel eens bij. Hij heeft mijn inziens zijn 2de kans in het leven goed waar gemaakt en volop benut. Veel sterkte aan de nabestaanden!
Toen ik me begon te interesseren was Lauda al 1x wereldkampioen met Ferrari. Toen kreeg hij een vreselijk ongeluk. In een biografie uit de jaren tachtig beschreef Niki Lauda hoe hij na zijn crash op de Nurburgring in het ziekenhuis “besloot te blijven leven” toen hij merkte dat zijn ruggenwervel niet gebroken was en hij dus niet verlamd was. Dat hij bleef leven was zeker geen gegeven, want door de ingeademde lucht waren zijn longen beschadigd geraakt. Dat was levensbedreigender dan de ernstige brandwonden die hij had opgelopen. Zo iemand was Niki Lauda. Onbevreesd, puur pragmatisch recht op zijn doel af en geen tijd voor onzin.
Niki was afkomstig uit een rijke familie maar zijn wil om coureur te worden werd niet ondersteund. Hij kocht zich met groot financieel risico in bij March en met succes want zo kwam hij in beeld bij Ferrari. Overtuigd van zichzelf ging hij ruckzichloos voor zijn doel en kreeg zijn gelijk.
Na zijn periode bij Ferrari reed Lauda een jaar voor Brabham. Dat was geen succes. Hij ging met “pensioen” en begon een luchtvaartmaatschappij omdat hij dacht dat hij dat beter kon dan de gevestigde orde. Toen dat financieel moeilijk werd kwam Niki uit zijn pensioen terug en ging “voor het geld” rijden voor Mc Laren. Hij werd nog een keer wereldkampioen. De pragmaticus had een duidelijk doel…
Ook na het drama toen later in zijn leven een vrijwel nieuwe Boeing van Lauda Air neerstortte (door een fout van Boeing) koos hij niet voor de makkelijke weg maar streed hij voor wat hij een juiste zaak achtte.
Mensen die Lauda alleen kennen van zijn soms onorthodoxe commentaren als “non executive chairman” van het Mercedes F1 team realiseren zich niet half wat een held en voorbeeld Lauda zijn hele leven is geweest.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).