Fabriekswerker gaat na 67 jaar bij automerk met pensioen

Auteur: , 19 Reacties

Sommigen halen de dertig niet, anderen werken meer dan dubbel zo lang.

Fabriekswerker gaat na 67 jaar bij automerk met pensioen

Het leven van de Amerikaanse Elmer Zurakowski is recentelijk enorm veranderd. De inmiddels 85 jaar oude man is pas geleden eindelijk gestopt met werken na een carrière van liefst 67 jaar. Nu is dit sowieso een prestatie waar menig mens een puntje aan kan zuigen, maar Zurakowski werkte al die jaren ook nog eens voor hetzelfde bedrijf: General Motors.

Zurakowski werd geboren in 1933, het jaar dat Hitler de macht in Duitsland in handen kreeg en allerhande inmiddels uitgeroeide ziekten nog gezellig toe konden slaan. Na de oorlog ging Zurakowski, in 1951 om precies te zijn, aan de slag bij General Motors. De beste man had aanvankelijk zijn zinnen gezet op een positie waarin hij zich met hout kon bezighouden, maar de Amerikaanse autofabrikant had andere plannen voor hem – en hoogstwaarschijnlijk een groot aantal anderen.

“When I started the apprenticeship I wanted to go into the wood field. They said according to your tests it shows you would be better working with metal than wood. I didn’t know anything about metal, but growing up on a farm I used wood all the time. What they did, I think, they needed more die makers than wood pattern makers. But I went along with that and I was very happy with it.”

Zoals het een gehoorzame werknemer betaamt, ging hij mee in de overtuiging van zijn leidinggevenden. Wanneer hij erop terugkijkt, dan heeft hij er gelukkig geen spijt van. Integendeel, hij is juist blij met zijn keuze. Groot gelijk! Naar eigen zeggen heeft hij zijn gezin goed kunnen onderhouden dankzij zijn werkzaamheden bij General Motors. En na al die jaren heeft hij toch iets heel speciaals bereikt. Volgens zijn vakbond heeft hij de langste carrière van iedereen gehad bij het bedrijf. Een fijne prestatie. (Bron: WXYZ)19 reacties

Dat zijn flink wat ingehouden belastingen over die tijd. Goeie genade, ik mag hopen dat ik überhaupt 67 word
@hassani: en ook heel veel drollen door de wc gespoeld….
@vroaaar: dropping the kids at the pool zeggen ze daar
Grootste wending: een tolerante
vakbond
@lekkaah: vakbond. Vies woord hier helaas in NL. Soms zijn werknemers hun ergste vijand… Ik ben alles behalve links maar een sterke doch reëele vakbond is goud waard…
@cloverleaf: niks mis met vakbonden, maar partijen zoals de FNV kosten de maatschappij meer dan het oplevert.
@flutterby: Dan moet je zorgen dat capabele nieuwe mensen zich inzetten voor de vakbond. Niet lid worden en achteraf klagen dat er niets gebeurd is lekker makkelijk… maar helpt niks.. Een slechte vakbond is nog altijd beter dan geen vakbond. Kijk maar naar alle nep zzp-ende bezorgers zonder secundaire arbeidsvoorwaarden.

Durf te veranderen…
Held!
@ghost: of ooit een brief verkeerd gelezen:
“..werken tot je 67e..” dienstjaar :)
Ik ken natuurlijk het verhaal van deze meneer niet, maar het is niet ongewoon in Murica om zo lang te werken. Iets met pensioenvoorzieningen die niet overal even goed geregeld zijn. Wil niet meteen zeggen dat dat hier ook het geval is natuurlijk. Maar je moet maar durven om iemand van 85 in je fabriek te laten werken…
En z’n managers hebben al lang het hazenpad gekozen…
Mooi land Amerika. Waar je als arbeider tot je 85ste moet werken…. Maar de beste man zal er ongetijfeld plezier in gehad hebben, en dat is zeker mooi, voor zo’n lange tijd.
@trustmeiamanengineer: niet zo hard straks komt RobUSA
@trustmeiamanengineer: in tegenstelling tot hier betaal je daar amper 10% loonbelasting. Dus genoeg geld over om zelf je eigen verzekeringen en pensioenen te regelen. Doe je dat niet, is dat jouw probleem.
Hier moet je betalen. Nu afwachten wanneer en wat je krijgt! Veel plezier met je 72e met je rollator achter de lopende band + minimaal 40% loonbelasting, €180 ziektekosten ex eigen risico en ga maar door.
Ja. Amerika is slecht..
@trustmeiamanengineer: het mooie is dat je dat in alle vrijheid kunt doen zonder bemoeizuchtige overheid of een Europees orgaan wat zich overal mee gaat bemoeien. Los daarvan doe je nogal wat aannames die ik uit het verhaal niet kan opmaken.

Behalve weerleggen dan want ik heb er gewerkt (Philips Mayfield Heights Cleveland) en ik kan je vertellen dat alle secundaire arbeidsvoorwaarden daar minimaal 3,5x de NL variant waren. Ook stagiairs (!) van 18 jaar met een inkomen van $4270 per maand, ziektekosten, pensioenregeling en business travel er allemaal bij inbegrepen. En dat waren niet de uitgeklede slappe aftreksels van hier maar full service ziektekosten en dental care!
@trustmeiamanengineer: ik heb toevallig met engineers gewerkt waarvan hun baan zo ouderwets was dat ze officieel niet meer zouden bestaan en hierdoor geen verplichte pensioenleeftijd van 65 jaar hadden. Ze konden wel maar hoefde niet. Sommige bleven werken puur omdat ze het leuk vonden, niet omdat het moest. Anderen stopten al met 62 om lekker elke dag bij moeders de vrouw in bed te kunnen liggen.

In Murica is het idd vaak anders. Maar als je 67 jaar bij GM hebt gewerkt is dat zeer waarschijnlijk niet omdat het moest financieel gezien.
Knappe prestatie.

Maar volgens mij werkte hij niet bij GM maar bij GB. En heet hij gewoon mr. Grainger.
En nu een gratis auto van de baas?
@dutchdriftking: had ik ook verwacht ;)

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).