Ferrari gaat voortaan modulaire platforms gebruiken

Auteur: , 25 Reacties

Ferrari F499 MQB incoming!

Ferrari Modulair

Tot nog toe stond vrijwel elke Ferrari op zijn eigen platform. Natuurlijk wordt er wel eens wat hergebruikt, zo krijgen veel modellen na een grondige facelift een tweede (of soms zelfs derde) leven. Denk aan de 348 GTB/F355, 360 Modena/F430 en recenter de 458 Italia/488 GTB. Maar voor een compleet nieuw model wordt steeds het wiel opnieuw uitgevonden.

Dat maatwerk is natuurlijk fijn, zo hoef je veel minder concessies te doen, maar het kost ook meer geld. En sinds Di Montezemolo weg is en Ome Marchionne met de Italiaanse scepter zwaait, lijkt geld drijfveer numero uno. Na eerst een geplande beursgang, moet nu ook het beste paard van stal aan de modulaire platformen.

Anders dan je zou verwachten/hopen, kiest Ferrari voor haar modulaire platform volgens de geruchten niet voor carbon als hoofdbestanddeel, maar voor aluminium. Omdat een aluminium spaceframe na een ongeluk veel gemakkelijker is te repareren. Of omdat het goedkoper is. Mag je zelf invullen wat de belangrijkste reden was.

Het platform moet verder wel een grote vrijheid geven in de mate waarop het gebruikt kan worden. Of het blok nu voor of achter de bestuurder is geplaatst, het kan bijvoorbeeld allebei. Door gebruik van een modulair platform wordt het voor Ferrari veel eenvoudiger om onderdelen als ophanging of elektronica tussen de modellen onderling uit te wisselen. Lekker makkelijk. En goedkoper. De eerste Ferrari die gebruik zal maken van dit modulaire platform is de opvolger van de Ferrari California T, die naar het schijnt voor 2017 op de planning staat.25 reacties

Jammer dat de kosten zo’n rol spelen, Ferrari draait de laatste jaren uitstekend, waarom nog meer?
Bij Mercedes-Benz is dit ook gebeurd, van 1998-2004, toen de toenmalige eigenaar ook alleen maar deed wat de aandeelhouders wilden. Dat heeft effect gehad op de kwaliteit van de auto’s in die jaren. Ik hoop dat Ferrari niet hetzelfde hoeft mee te maken.
@granlusso: dat Ferrari’s plots in de fik kunnen gaan vliegen bedoel je?
@granlusso:

Kosten
enorm belangrijk voor boekhouders
Accountants
En andere zijkerts die de aandeelhouders tevreden willen houden.
Begin van het einde, daaag creativiteit, vanaf nu alleen politieke correctheid, geen spuwende F1 rijders, wat heet ik heb de rekening van het F1 team gezien, ennnnnnnnnnnnnnnnnnnnnn we gaan ermee stoppen, kosten, kosten kosten.

Een oud Unilever manager had een perfecte omschrijving voor deze centen neuqers : ze staan met een zweep op het midden van de tafel en jagen iedereen langs het randje.

Kosten kosten kosten, vraag je aan zo iemand (laat ik het woord lamlul niet gebruiken)
waarom hij wel in een BMW moet rijden die de hele dag voor de deur staat te stinken en de vertegenwoordiger in een kale Lupo, krijg je de meest fantastische duimzuig verklaringen.
Echt waar.

Kosten !
@desjonnies:
Je bedoelt die zeikerDs die er voor zorgen dat continuïteit van de bedrijfsactiviteiten gewaarborgd wordt? Wat een eikels hè…
@JvT:
Ja het is gechargeerd.
Weet ik ook wel
En uiteraard hebben we ze nodig, maar ik ben van mening dat de financiële afdelingen het vaak voor het zeggen hebben in een onderneming en dat vind ik verkeerd.
Ik zal niet zeggen de schuld, dat lees je nergens, maar hoe vaak heeft bijvoorbeeld in de luchtvaartindustrie het besparen van kosten op veiligheid door onwetenden niet tot een ramp geleid?
Er hoort een gezonde spanning te zijn tussen de financiële jongens en de verkoop !
@desjonnies: Welkom in de wereld van Nu …….. We beperken kosten tot het bittere eind . Net zo lang tot niemand wat heeft, behalve jij en je al veel te rijke vriendjes ……. Dus welkom in de wereld van Nu
@granlusso: ik zie het probleem niet. Fiat deelt al jaren diverse platvormen. Waarom zou Ferrari dat niet kunnen doen? Dat scheelt ontwikkelingskosten en -tijd. Vroeger werden ook Fiat onderdelen voor Ferrari’s (en andere Italiaanse exoten) gebruikt. Dat is eigenlijk veel erger, maar nu vinden we dat charmant.
Slim, meer synergie tussen modellen. Kortere ontwikkelingscycli.
Als het écht alleen maar om de centen gaat, dan kunnen we binnenkort ook dashboardschakelaars uit de magazijnen van Fiat verwachten. Een fout die ze ooit ook maakten bij Jaguar (Ford) en Porsche (Volkswagen). Een fout die ze qua imago nog wel eens lang kan achtervolgen.
@RRRobert: ooit al eens in naar het interieur van een oudere Ferrari gekeken? Dat is één en al Fiat/Alfa/Lanca-grabbelton
@RRRobert: Ik rijd zelf zo’n Ford-Jaguar en ik heb totaal geen last van al die Ford onderdelen. De hele auto is er mee afgeladen en er is weinig moeite gedaan om dit te verbergen.

De vraag is of dit erg is. Ik vind van niet, hooguit een beetje jammer. Maar de inbreng van Ford betekende wel een enorme stap voorwaarts in betrouwbaarheid voor Jaguar. Want als je de Ford knopjes indrukt gebeurt er tenminste wel wat. En ook nog datgene waarvoor het knopje is. Voor een Jaguar bijna een wonder.
@moveyourmind: OK, dat is waar, maar als ik tonnen geacht wordt te betalen dan wil ik eigenlijk helemaal niks terugvinden uit goedkopere auto’s – toch? Bij Jaguar is dat nog wel te overzien, hoewel ze toch best de sleutels ff anders hadden kunnen maken?
Bij McLaren doen ze het ook en daar lijkt het prima te werken. Al gaan ze bij McLaren een stapje verder en is de monocoque ook hetzelfde over de gehele range. Vandaar dat de vorm van de MP4-12C, 650S, P1 en 570S ook praktisch hetzelfde is.
@Edge: Daarom valt McLaren in mijn ogen niet te vergelijken met Ferrari. Ze hebben 1 wagen gemaakt en deze altijd licht aangepast als ‘nieuwe’ modellen. De motor is niet eens speciaal, Ferrari haalt uit een atmosferische V8 bijna evenveel als McLaren uit een turbo V8.
@gillesvda: Oja, klopt! Helemaal vergeten dat in alle wagens ook gewoon dezelfde McLaren M838T-motor ligt. Uiteraard met wat meer of minder oempfh afhankelijk van het model. Ik ben er zelf ook niet echt fan van. Ik snap best dat ze geen enorme budgetten hebben om verschillende platforms en dergelijke te ontwikkelen, maar ze mogen wel iets meer moeite doen om de modellen echt van elkaar te laten verschillen.
MQB, niets nieuws: https://www.youtube.com/watch?v=fBigggu8GKk (Vanaf 0:36)
Een modulair platform wat een motor voor en achter kan huizen is ter allertijde een compromis.
Dus we kunnen gerust stellen dat de nieuwe Ferrari’s niet zo goed worden als ze kunnen zijn..
@norge: tenzij ze natuurlijk zowel voorin als achterin een blok schroeven…
@norge: misschien gebruiken ze een centrale kuip waar iets achter of vóór geschroefd wordt?
@davelepeef: wordt wel heel moeilijk om die 50/50 gewichtsverdeling te krijgen in beide gevallen dan hé
Ik hoop dat dit alleen van toepassing is voor de nieuwe dino of hoe hij dan ook mag gaan heten.
Het chassis heeft ook al een naam, FIK Ferrari Instant Karma en maakt het nog minder voorspelbaar waar hij nou eens in de hens zal vliegen…
Ferrari…. Een legendarische merk.. Maakt echter ook wagens welk je niet dagelijks kan rijden zoals een porsche.

Misschien zouden ze zich meer moeten richten op de betrouwbaarheid van de wagensa.
Hahaha…die Italianen weer. Blijven lollige gasten.
(pssst….ik hoorde dat ze ook 1 modulair blok gaan ontwikkelen en uitwisselbare knopjes en interieuronderdelen…).

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).