Fiskers nieuwe eigenaar wil zelf een Karma V8 bouwen

Auteur: , 13 Reacties

Fiskers nieuwe Chinese eigenaar wil een Karma met V8-power gaan bouwen, naast het reguliere hybride model. En dat wil ze gaan doen met oude bekende Bob Lutz, die zelf ook al plannen had om al het groene uit de Karma te slopen.

De handtekening van onderdelenfabrikant Wanxiang onder het aankoopcontract is nog niet opgedroogd, of de nieuwe eigenaar verandert de koers van Fisker rigoureus. Fisker startte in 2007 en wilde naam maken met een sexy sportwagen, aangedreven door een hybride motor. Helaas liep de wereld er niet bepaald warm voor. De productie werd in juli 2012 stopgezet en niet veel later stapte naamgever Henrik Fisker op.

Heel even was er sprake van dat Fisker opgekocht werd door het illustere Hybrid Tech Holdings, maar die koop ging last minute niet door. Het Chinese bedrijf Wanxiang kocht Fiskers techniek en eigendommen voor 149.2 miljoen dollar.

Ondertussen bedacht voormalig GM-eindbaas Bob Lutz het plan om de milieuvriendelijke Fiskers om te bouwen tot krachtpatser met een V8 en aandrijflijn afkomstig uit een Chevrolette Corvette ZR1, onder de vlag van VL Automotive. De naam van het ding: Destino.

Het mooiste moet nog komen. Tot op heden was er geen connectie tussen Lutz en de plannen van Wanxiang om Fisker op te kopen. Tot de Chinezen tegenover een stel schuldeisers het bedrijf van Lutz de ‘Soul of Fisker’ noemden en VL Automotive prezen om het bouwen van de Destino, de eerste echte Amerikaanse luxe sedan in jaren.

En dat terwijl Fisker juist altijd hartstikke groen wilde zijn en voor dat plan ook een dikke ‘clean-energy’-lening ontving van de Amerikaanse overheid, om de productie op de kunnen zetten. 529 miljoen dollar is immers niet weinig.

De Chinezen zeggen dat ze de groene gedachtegang niet volledig de rug toe willen keren. Ze willen Karma’s naast Destino’s gaan bouwen, om daarnaast technieken te ontwikkelen die zorgen voor een groter rijbereik. In de eerste 18 maanden wil Wanxiang 1000 Karma’s en Destino’s in de VS verkopen en 500 Karma’s in Europa. Ambitieus, aangezien Fisker tot de productiestop slechts 1800 auto’s wist te verkopen. (Bron: AutoNews)

Uiteraard belden we met Fisker om een en ander te checken. “We staan open voor een versie met een V8.” Maar daarnaast stelt het autobedrijf dat het de vraag is of de V8 ook de merknaam Fisker mag krijgen. Wanxiang heeft op dit moment namelijk de naamrechten nog niet toegewezen gekregen.

Gezien het bedrijf met overheidsgeld gefinancierd is om groene energie te stimuleren, heeft het iets hypocriets om Fiskers met een V8 uit te rusten. Een andere naam zou daarom meer voor de hand liggen.

Dit riekt naar een van de grootste automotive soaps ooit, die rondom DeLorean/Spyker daargelaten uiteraard.13 reacties

De Opel Ampera-e is duizenden euro's goedkoper geworden. Kijk hier voor meer info!
Waarom die bumper…??

Ik vond de orginele gril gewaagd. Maar dit is ook niets.
@snodaard: ik vermoed dat dit te maken heeft met het feit dat een verbrandingsmotor, zoals deze V8 een luchtinlaat nodig heeft. Aangezien ze dit in moesten passen in het bestaande ontwerp hebben ze de grill moeten aanpassen. De karma had dit uiteraard niet nodig met zijn elektromotor, en dus kon de voorkant gemaakt worden zoals ze dat mooi vonden:).
Die neus riekt wel erg naar de gemiddelde, wat oudere Maserati. Dat is zeker niet iets slechts. Net als dit idee: Fisker Karma met V8. Als dit naast de gewone Karma komt ofzo en de Karma niet vervangt dan zeg ik volmondig ja! (niet dat ik het ooit kan betalen ^^ )
@toyotafortuner:
Tuurlijk kan ook jij ooit een Fisker Karma rijden, die dingen schrijven straks als een malle af en stroom is veel goedkoper dan benzine.
Gewoon even geduld dus.
Ik zie ze nooit meer rijden. Terwijl ik ze nog wel eens zag toen ze nog verkocht werden. Erg jammer. Was,een knappe wagen.
@rolov:
Hier in 010 zie je ze nog hoor, niet zoveel als de Model S (dat lijkt hier wel de nieuwe Golf) maar toch.
Op de Henegouwerlaan (Maastunneltrace, pal bij de coffeeshop) staat er vaak een zwarte aan een laadpaal, dus die is makkelijk te spotten.
@jrk68: ja de tesla zie ik.dagelijks maar ook.de fisker zag ik.dagelijks en.nu nauwelijks. Jammer.
Grootste automotive soaps ooit…

Zijn we Saab / Spyker alweer vergeten? :D
@Ikke_ferrari: true, nog even aan het artikel toegevoegd ;)
Met de neus van een 599
@Ikke_ferrari:
Quote “een van de grootste automotive soaps ooit” end Quote.
De crucs zit hem in “een van de”, dus ik gok dat ze dat nog niet vergeten zijn.
De soap rond John DeLorean is echter nog vele malen gekker, al weten alleen de ouwe lullen zoals ik dat nog. Vandaar de link naar dat verhaal….
De voorkant lijkt als 2 druppels water op de f-type
Met een V8 gaan we de Karma hier nog minder zien. Jammer dat ze geen auto neer kunnen zetten in de prijsrange van de Model S want die verkoopt wel redelijk.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).