Ford Explorer is er nu ook als 400 pk sterke ST-versie

Auteur: , 26 Reacties

Smikkelen en smullen!

Nog geen week geleden kregen we voor het eerst officieel beeld van de nieuwe Ford Explorer, maar het échte nieuws voor dit model is vandaag pas binnengekomen. Op de NAIAS in Detroit heeft Ford namelijk aangekondigd een heuse ST-versie te zullen gaan maken voor de ruim vijf meter lange SUV. Keihard.

Volgens een van de bazen van Ford Performance was het altijd al de bedoeling dat de Amerikaanse gigant een krachtigere versie krijgen moest en deze week heeft de automaker eindelijk zijn eigen wens in vervulling laten gaan. Daarmee roept Ford een nieuwe pretfabriek in het leven, want de drieliter EcoBoost-motor produceert ongeveer 400 pk en 562 Nm aan koppel. Het klinkt redelijk ongeloofwaardig, maar toch is het waar: met deze uitvoering heeft Ford zowaar zijn krachtigste SUV ooit gemaakt. In een rechte lijn helpt het vermogen de snelheid; zijn top ligt volgens de Amerikanen op 230 km/u. De acceleratietijd van het beest is vooralsnog onbekend. Dat gezegd hebbende zal de bolide niet bijzonder rap zijn. Hij weegt immers 2.132 kg. Standaard heeft de Ford Explorer ST wel een tientrapsautomaat en vierwielaandrijving, dus echt traag zal het ook weer niet zijn.

Uiteraard rolt een ST-versie van Ford niet zonder de nodige uiterlijke opsmuk uit de fabriek. De meterslange SUV heeft aan de buitenzijde o.a. een zwarte grille en hier en daar dikker plaatwerk om de smakelijke gedeelten van de auto beter onder de aandacht te brengen. De auto staat op fraaie 21″ velgen, waarachter performance remmen schuilgaan.

Minder heet maar wel relevant is het feit dat Ford vanmiddag ook de doeken heeft getrokken van een hybride versie van de nieuwe Explorer. Deze wordt voortgestuwd door een 3,3-liter V6 en heeft i.c.m. zijn elektrische aandrijving een systeemvermogen van ongeveer 325 pk. De details over het rijbereik houdt Ford momenteel nog even voor zichzelf.26 reacties

De SUV die je in America moet hebben als je wilt dat iedereen voor je aan de kant gaat, en als je de politie zoek wilt rijden. Een ideale combinatie.
@robert110: ik kies de Dodge Durango SRT!
@detroitv8: Ik ook (uiteraard).
@robert110: Nou, dat weet ik nog zo net niet. De nieuwe Explorer kan in politieuitvoering ook met dit ST blok besteld worden.
@edge: die krijgen toch allemaal die nieuwe hybride om zuinig te idlen?
@b00g1e: ehhh. Nee.
De popo’s in Canada rijden allemaal in Explorers (en Silverado’s) en dan niet, zoals in Nederland met het kleinste motortje, maar gewoon full-size.
Zeker de Interceptors. Zwart geblindeerd, alle signaalverlichting weggewerkt. Je herkent ze alleen aan de 3 antennes op het dak :)
@slowland: er was onlangs een artikel hierover dacht ik maar goed de 2020 interceptor word dus een hybride https://www.ford.com/police-vehicles/hybrid-utility/
*Doet kijken wat een orgaan op de zwarte markt opbrengt.*
Meh, doe mij maar een echte Range Rover
@v12powerr:

Top .. Ford wil graag van hun ouwe V8en af ..
@lincoln: kan zijn, maar een auto is meer dan een motor, geen ford suf die ook maar in de buurt komt van de flair van een Range. Die Aviator van jouw naamgenoot vind ik dan een betere vergelijk.
@v12powerr:

Dat je en Fordje vergelijkt met een huurbaar statussymbool zegt eigenlijk al voldoende ..
@lincoln: jij bent altijd op je pik getrapt als iemand kritiek levert op een Amerikaans blik, tegen beter weten in zal ik het toelichten: in de states niet te vergelijken, maar als dit op de NL’se markt zou komen, zou dit kreng ongeveer even duur zijn als een Range💁🏻‍♂️ dan is voor mij de keuze makkelijk. Lincolns zijn aangeklede fords, niets meer niets minder.
@v12powerr:

Voor lease is een RR prima te doen ..
Voor de koop kan ik je nu al op een briefje geven dat deze Ford 100.000X beter in elkaar steekt ..

Flair heeft gewoon zijn prijs ..
Dit wil ik in NL zien. Hele dikke suv, kan niet anders zeggen.
Machtig blok die EcoBoost 6pitter. Werkt in alles, levert elk gewenst vermogen en loopt en klinkt ook nog eens super (vind ik dan).
Is dit dezelfde 10traps automaat als in de Mustang 4 cilinder Ecoboost? Zat vd week wat testen te lezen van die combi maar daar kreeg de automaat bepaald geen lovende kritieken. Hakerig schakelen, bokkerig wegrijden enz. Jason Camina (Ex Motortrend Head to Head) vond het 1 van de slechtste aandrijflijnen die hij recent gereden heeft. En dat had volgens hem grotendeels te maken met de automaat.
Poah, lekker dik!
Mooie strakke lijnen. Trekt de strakke voorkant bruut door naar de beestachtige achterkant. Echt een heel gaaf, mooi en toch stijlvol ding.
Echt een stoere bak dit zeg!
400pk voor zo een hooiwagen, levensgevaarlijk.
Ik vind dit echt zo’n enorm gave auto. Ik ben doorgaans geen fan van SUV’s, maar voor een Ford Explorer of de nieuwe Lincoln Aviator maak ik graag een uitzondering
WTF :D Wat een heerlijke grap, ik vind ‘m nog geestiger dan een BMW X6!
Lijkt me een fijn ding om de kinders mee naar school te brengen.
@dutchdriftking: Exact! Heerlijke dagelijkse auto, heerlijke reisauto en relatief zuinig… De V6 haalt op de Highway toch nog wel onder de 10 liter per 100km
Ziet er prima uit
Doe mij maar een GMC Yokon XL Denali met dikke V8

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).