Ford Mustang Shelby GT350R: rijtest en video

Auteur: , 49 Reacties

Een automatische versnellingsbak met dubbele koppeling, drie en soms zelf vier turbo’s, een hybride systeem, vierwielaandrijving met torque vectoring, actieve aerodynamica. Een beetje supercar heeft het tegenwoordig allemaal en de Mustang GT350R heeft het allemaal niet. En dat is fijn, want Ford heeft iets lekkers met hele andere ingrediënten gemaakt.

[ Eerst kijken, dan lezen? Bekijk de video HIER! ]

Niet dat er iets mis is met high-tech, maar vaak vergeten fabrikanten dat een sportauto ook leuk moet zijn. Of zelfs: vooral leuk moet zijn. Of je dat via een high-tech route of met een meer traditionele layout bereikt is mij om het even. Vergis je overigens niet, de Mustang GT350(R) is verre van lowtech, maar heeft wel dat de pure wat “auto’s van vroeger” hebben.

Zoals bij iedere Mustang gaat alle kracht naar de achterwielen en in het geval van de GT350 gaat dat altijd via een handgeschakelde versnellingsbak. Een automatische versnellingsbak rijdt natuurlijk makkelijker en een bak met dubbele koppeling maakt iedere auto ook nog eens sneller (op de sprint). Maar ja, je voelt al waar dit heen gaat. In de Mustang GT350R zal je zelf heel hard moeten werken om er alles uit te halen en daar hoort een koppelingspedaal bij.

Ford Mustang GT350R

Niet zomaar een V8
Wat. Een. Snoepje. Nu ik er weer over heb kunnen nadenken, denk ik dat dit blok met stip in de top 10 aller tijden komt. Wat een heerlijk apparaat. Het is een V8 met een flat-plane of wel platte krukas. Een platte krukas is veel compacter en daarmee lichter dan een reguliere krukas, wat beter is voor gasrespons en hoge toerentallen. Het blok kan ook iets lager blijven, wat uiteindelijk goed is voor het zwaartepunt van de auto. Het maakt het bovendien mogelijk dat de ontstekingsvolgorde geoptimaliseerd kon worden. Die wisselt nu tussen de cilinderbanken, waardoor er minder overlap is in de drukgolven aan de uitlaatkant. Dit alles zorgt in combinatie met een aangepaste cilinderkop voor een betere ademhaling en dus meer powerrrr!

Ford Mustang GT350R

Het atmosferische 5,2 liter grote blok levert 526 pk en 580 Nm, maar het wordt nog beter! De toerenbegrenzer grijpt namelijk pas in bij 8.250 rpm. Dit is een blok wat van toeren houdt, want het maximale vermogen haalt de flat-plane V8 bij 7500 toeren per minuut.

Meer dan 100 pk per liter uit een atmosferisch blok is meer dan netjes en al helemaal voor een land waar de best verkochte bumpersticker deze tekst heeft: “There is no substitute for cubic inches.” Heel on-Amerikaans is ook dat pas bij 3450 tpm het koppel 90% van het maximum bereikt, het beste laat je de V8 dus wat toeren maken.

Ford Mustang GT350R

De beloning is dan navenant. Niet alleen is de GT350R ongelofelijk snel, maar het geluid is ook fenomenaal. Laag in de toeren is de V8 een ouderwetse musclecar, bovenin verandert het in een meer supercar achtige sound.

Ford Mustang GT350R

Een driftkanon?
Ford nam ons mee naar de Lommel proving grounds, net over de grens in België. Daar verfijnt big blue de onderstellen voor de Europese wegen en meestal hebben we over het sturen in een Ford niets te klagen. De mannen nemen hun onderstel ontwikkeling nogal serieus en dus liggen in Lommel de meest uitdagende stukken testcircuit. Wegen waarin je in je broek piest van angst, alles bedoelt om onderstellen optimaal fijn te slijpen. Heerlijk speelmateriaal dus, maar dat is niet waar Ford ons aan de gang liet met de Mustang GT350R. Daarvoor hadden ze een hele grote asfaltvlakte met een paar strategisch geplaatste pilonnen.

Een V8 met achterwielaandrijving en een grote asfaltvlakte, dan voel je waar dit heen gaat. Dwars, maar ook in de rondte. Zo vriendelijk is de GT350R namelijk helemaal niet en dat heeft alles te maken met het doel waarvoor deze is ontwikkeld. Dit is een Mustang waarmee je jaren lol zou moeten kunnen hebben op trackdays en dus is de GT350R een auto waar je direct mee kan lezen en schrijven.

Ondanks banden die 305 (!!!!) breed zijn aan de voorzijde, trakteert de GT350R je op een enorme bak onderstuur als je te vroeg op het gas gaat. Dat komt ook doordat de atmosferische V8 onderin nog niet de harde klappen uitdeelt zoals hoog in de toeren. Duw je door, dan heb je een fractie van een seconde het gevoel dat er een epische drift aankomt. Daarna verbaas je je over dat de V8 zoveel toeren draait en kom je stuuruitslag tekort om de drift op te vangen.

Ford Mustang GT350R

Met iets meer beleid gaat het een stuk beter en kun je moddervette drifts neerleggen. Vermakelijk, dat zeker, maar nog leuker is het om zoveel mogelijk snelheid de bocht mee uit te nemen. Dat betekent tegen onderstuur aan de bocht in en dan heel licht oversturend als een kogel de bocht uit accelereren. Om het feest compleet te maken resulteerde dat soms in een vierwieldrift. Heerlijk spelen dus, maar dat was ook zo lekker omdat er op die asfaltvlakte alle ruimte was om het ook een keer fout te doen. Op de Nurburgring of gewoon op de openbare weg wordt dat toch spannender.

De R in GT350R
Oftewel: hoe je een toch al hardcore Mustang Shelby GT350 nog scherper maakt. Het belangrijkste is om gewicht te besparen, de aartsvijand van iedere sportauto. Hier neemt Ford gedeeltelijk de makkelijke route om zaken weg te laten die iedereen weer terug wil laten plaatsen. Net als bij de speciaaltjes van Porsche heeft de GT350R geen airco en radio, maar optioneel komen ze er gewoon weer in. De achterbank sneuvelde ook, evenals de vloerplaat van de kofferbak, bandenreparatieset en de achteruitrijcamera. Nog leuker is dat Ford ook snoeit in de demping van de uitlaat. Dat scheelt niet alleen gewicht maar levert ook een “sharper exhaust tone” op. Hebben al die Honda rijders toch gelijk hè.

Ford Mustang GT350R

Carbon velgen
Nog gaver zijn de carbon fiber wielen, die tot nu toe voorbehouden waren aan echte exoten. Het scheelt bijna de helft aan gewicht ten opzichte van traditionele aluminium wielen. De 19×11-inch exemplaren voor en 19×11.5-inch achter wegen iets meer dan 8 kilogram.

Ook van carbon is de meer agressieve achterspoiler die voor meer druk op de achteras zorgt, volgens Ford ideaal voor het snellere circuitwerk.

Na het zoet komt het zuur
De meeste autoliefhebbers soppen weg bij een M3 CSL, maar feitelijk laat Ford hiermee zien hoe je een hetere versie van een al sportieve auto maakt. Die M3 CSL is motorisch gezien amper opgeleukt, dat is bij de Mustang GT350R totaal anders. Helaas maakt het voor ons niet veel uit, want plannen om de Mustang GT350R naar Europa te halen heeft Ford niet. En de gewone Mustang V8 was in Nederland ook onbetaalbaar. Soms is het leven niet eerlijk… Filmpje!49 reacties

De Opel Ampera-e is duizenden euro's goedkoper geworden. Kijk hier voor meer info!
Echt een topper dit! Geluid is geweldig en qua rijden schijnt dit echt een trap boven een ZL-1 te staan. Die is op sommige power circuits iets sneller maar legt het op bochtigere circuits wel af. Ondanks de ruim 100pk en 200Nm meer dan de Ford. Vind de styling van deze generatie niet super (al ziet ie er in deze trim wel veel beter uit) maar dat is voor mij echt het enige nadeel. De rest is top als je alle tests etc. mag geloven.
@e34m5touring: De ZL1 schijnt makkelijker te besturen te zijn en is idd sneller op de Ring ….en toen was er de ZL1-1LE …
@robusa: Maar die is alleen maar zo snel uitgekomen omdat de GT350R er zo dicht op zat. Dat zegt wel genoeg over de kwaliteiten van dit onderstel. Niks ten nadele van de Camaro, die zou ik nemen om z’n looks en supercharged V8, maar die Shelby is wel een speciaal ding.
@e34m5touring: Nieuwe onderstel van de Camaro word hier zelfs beter beoordeeld als die van de Corvette.
Echt een topprestatie.
@e34m5touring: Maar zeker een speciaal ding maar echt meer voor circuit gebruik als de ZL 1 die meer als een daily gebruikt kan worden. En wat ik al eerder schreef ..dan moet de GT 500 R nog komen lol.
@RobUSA: Jammer genoeg mag je die ZL1-1LE niet eens invoeren in Europa. Die canards aan de voorzijde voordoen blijkbaar niet aan de veiligheidsvoorschriften voor voetgangersveiligheid. Nanny state ten top in Europa…
@mopar: Pfff fuckers gelukkig heb jij de Demon nog dan lol.
Fietsers en wandelaars heb je hier haast niet , heeeeerlijk. Laat ze een auto kopen. :))
@e34m5touring: De concurrentie voor de 350R is dan ook niet de ZL1 met supercharger, maar de Z28 uit 2015 met zijn 7L NA motor met 505pk.
@cossiekiller: Nope de nieuwe ZL1-1LE met 650 PK LT4 uit de Corvette ZO6.
@cossiekiller: Die werd door de gewone GT350 al verslagen op de meeste circuits. Zoals ik al zei, het 1LE pack op de ZL-1 is enkel zo snel doorgevoerd om de GT350R de baas te kunnen zijn. En op powercircuits lukt dat ook. Maar het bochtige spul schijnt zo GT350R toch echt beter te doen.
Ik vind hem wel echt heel cool. Tikkeltje overdreven en de achterspoiler is gewoon te groot, maar verder gewoon een heel cool apparaat. Inderdaad zou hij in Nederland onbetaalbaar zijn, helaas.. Een Mustang is toch wel ubergaaf!
@viezefreddyw: ik woon nu in frankrijk dus geen bpm, ik ga maar eens kijken hoeveel het hier kost om te importeren
Een allejezus lekkere wagen! Heb de hele video lang lopen kwijlen. De kleur staat verder ook heel top.


Slechts 1 kleine, persoonlijke maar. Ik zie/spot bijna alleen maar Shelby Stangs met striping. Lekkere dikmakers. Ik zou mijn Shelby Mustangs daarom ook mét die dikmakers erop doen
En toch, hoe dik hij ook is, ik zal ten aller tijde liever een Europese auto kopen.
@dutchdriftking: volgensmij is deze Mustang al een stuk Europezer geworden tov zijn voorganger. Met een modernere motor en ophanging. Hij is alleen nog wat analoger en meer gericht op het pure auto rijden.
@dutchdriftking: Dat is het oude denken ( gelukkig voor degene die niet met de massa willen meelopen en echt exclusief willen rijden) Maar de laatste jaren hebben deze Amerikaanse auto’s de duitse auto’s zwaar overklast !
Ok niet op die mooie stiksels op het dashboard lol maar op echte power en wegligging en dat allemaal voor een fractie van de prijs wat dus ook nog eens veel moeilijker is dan er een bak geld tegenaan gooien.
En de betrouwbaarheid is vergelijkbaar zo niet veel beter ook nog eens.
Ik heb met mijn Camaro ZL1 convertible net de 70.000 miles (112.000km) aangetikt en 0,0 problemen gehad en ik moet zelfs gaan navragen wat ik aan onderhoud moet gaan doen want ik heb alleen nog maar olie ververst hahaha.
Geen bougies, geen distributie, geen versnellingsbak olie niks nada.
Probeer dat eens met je M4-3/RS/AMG.
@RobUSA: Een m4 overklast qua wegligging nog steeds elke auto. Ik snap dat de Amerikanen graag geloven dat hun auto’s qua wegligging beter zijn, maar dat is natuurlijk niet waar.

Begrijp mij niet verkeerd. Ze hebben de laatste jaren reusachtige sprongen gemaakt en de Camaro en Mustang zijn echt goede auto’s geworden qua wegligging. Maar het zijn nog steeds geen M of AMG’s. Tuurlijk moet je wel in ogenschouw nemen dat die auto’s stukken duurder zijn. Maar daar komt ook een stuk verfijnde techniek bijkijken.

Ik begrijp heel goed dat mensen in Amerika voor een Camaro of Mustang gaan. Zo’n ding kost je bijna niets. Maar qua wegligging kunnen ze nog steeds niet tippen aan de Duitse superieuriteit, maar ze komen onderhand wel heel dicht in de buurt.
@87sandyd: Huidige generatie Amerikaanse auto’s is wel heel erg goed, hoor. Zelfs de Britse pers hebben er weinig over te klagen. De M4 is niet BMW’s hoogtepunt qua wegligging en handling. Een Camaro SS met 1LE maakt compleet gehakt van een M4. Betere motor, beter chassis, meer spektakel en betere remmen. En dat voor een lagere prijs. Het interieur van een M4 is wel fraaier afgewerkt.
@87sandyd: Zie Willemse dank u. :)
Naast de Camaro SS 1LE zal ook deze Mustang een betere wegligging hebben, sorry tijden veranderen. lol
@robusa: Helemaal mee eens, maar ik heb gewoon veel minder met dikke Amerikanen dan met dikke Duitsers.
Heel erg gaaf, de 350R zou ik prefereren boven een hoop Europese concurrenten. Als ik nog een keer voor mn werk 3 jaar in de States moet zitten weet ik wel wat ik koop…
Sterker nog Wouter, hier in de VS is de Mustang $10k goedkoper dan een basis M4!
Gekkenhuis!
@mrbasa: Juist maar dan begint de bmw pas .. beetje leer,carbon velgen,beetje navi,beetje spoilers,beetje zwarte randjes oftwel wat extra soepgroenten dan komt hij makkelijk op het dubbele en meer vd Mustang terwijl dat er al allemaal standaard op zit !!
@robusa: Klopt! full option bij Ford zet je er $7k bij, bij BMW kan rustig doorvinken tot aan de $100k (+$35k). Waar in de VS woon jij?
@mrbasa: SWFL Cape Coral.
@robusa: Nice, ik in Telluride, CO. komt die GT350R bij jou voor de deur? ;)
@mrbasa: Nope ik hou het bij mijn ouwe beestje … Camaro ZL 1 Convertible met wat extra boost en een tune er op :)) net 70.000 miles op de teller. Ik gebruik hem duidelijk elke dag dus moet ook wel een beetje comfi zijn en automaat natuurlijk (met flippers aan het stuur dat dan weer wel :)
Colorado Sweet !
@mrbasa: P.S. Vind wel dat de nieuwe Mustang er beter uitziet qua design als de nieuwe Camaro.
Maar die nieuwe ZL1 is toch ook wel weer lekker, ik heb er al mee gereden maar ze gaven echt te weinig terug voor mijn wagen helaas. Maar ik vind de vorige generatie net wat dikker ook nog steeds maar wie weet als ze deze generatie weer wat dikker maken zou ik hem er zo maar bij kunnen nemen .. want deze gaat niet meer weg iig. lol
@robusa: Nice, mooi dat je lekker Amerikaans rijdt! Je woont ook wel in het ideale klimaat ervoor. Ja trade-in is altijd een dingetje. Hier in zomer is het fantastisch rijden met alle bergpassen, ‘helaas’ in the winter super veel sneeuw en ijzel dus ik zit vast aan 4wd en carbio is een no-go!
Wat een ongelofelijk heerlijke bak zeg!
Maarja als je kunt kiezen tussen deze of een Porsche 911 GT3 moet je wel heel stevig in je schoenen staan om voor de Mustang te gaan.
@trustmeiamanengineer: Als je de Ford neemt hoef je geen:
Rode broek
Paarse broek
Martini pet
Martini jas
McGregor Jas
McGregor pet
Lidmaatschap Golf/Hockey
Zoon die Arend Jan heet
Dochter die Anne Fleur heet
Geen whinetasting
Geen vintage
Geen bakfiets
etc etc.
Scheelt toch in de kosten uiteindelijk.
@e34m5touring: En ja ik weet dat het Winetasting is maar een paar uur naar dat gezeik luisteren en het wordt vanzelf whine.
@e34m5touring: Ik zie alleen maar voordelen!
@e34m5touring:

Porsche is echt zo een merk voor kneuzen die ooit eens een sneue tribal tattoo hebben laten zetten toen het eenmaal sociaal geaccepteerd werd ..
Veilig achter de hipsters aan lopen ..
@lincoln: je bent er weer :) Een fraaie 930 turbo kun je me elke dag blij mee maken en een fraai samengestelde huidige 911 Targa of Carrera 4s ook!
@dieselkameel:

Dat lijkt me meer een taak voor de Porsche verleaser ..
Krijg je meteen een gratis mattenset als je een sinterklaasbaard opplakt ..
@trustmeiamanengineer: Totdat je het onderhoud(schema en prijzen) van de Porsche bekijkt en verzekering en in NL zal de Mustang GT 350 R ook nog eens vele malen exclusiever zijn als de zogenaamd exclusieve Porsche.
Amen.
@RobUSA: wat jank je nou? Je bent trots op jouw Amerikaanse auto, prima. Maar een Ford vergelijken met een Porsche? Blijf maar dromen vent. Begrijp me niet verkeerd. Ford maakt zeker goede, mooie en betrouwbare auto’s, alleen is Porsche toch wel wat beter. Maar goed dat is mijn mening..
@fouadski: Jank ik ? En vent zeg je maar tegen je vader als je om je zakgeld vraagt ok.
Het is idd jou mening want of die beter is valt nog maar te bezien. Hij is wel veel duurder ja en veel duurder onderhoud en verzekering ook maar beter ?? Deze Mustang is in NL wel exclusiever dan welke Porsche ook.
Het interieur van de Porsche zal mooier/beter zijn maar dan houd het wel op.
BTW ik vergeleek hem niet met een Porsche dat was degene waar ik op reageerde.
Veel plezier met je Porsche.
@fouadski: De mening van iemand die Porsches alleen in autobladen of op internet heeft gezien lol
Hebben met automaat graag.
@porschepdk: Niet in automaat verkrijgbaar helaas.
45 euro rooitjes in Amerika ..
Productie kosten een rooitje of 30 ..

Net als een iAMGay of Porsche of Maserati of elk ander handtasje ..
zit een beetje tussen een TVR en Aston Martin maar dan 100X betrouwbaarder ..
Nix voor Europeanen dus ..

Vind het zelf niet echt een mooie auto in deze uitmonstering ..
2.3 ecoboost in chique kleurencombinatie zou mijn voorkeur genieten ..
@Wouter/Lincoln: 45 euro rooitjes hier en een vriend van mij heeft er pas nog 1 geimporteerd naar NL vr een klant …. 220 euro rooitjes hahaha @ kutland.
@robusa:

Ach .. NL heeft absoluut geen autocultuur ..
Zelfs op de fietscultuur lopen we zwaar achter op de Amerikaanse ..

Op wat verAmerikaniseerde verzamelaars zoals Louwman hebben we eigenlijk alleen maar een rijdend reclamebord die Max heet (maar stiekem in België geboren en wonend in Monaco) ..

Wel hebben we een ander soort “cultuurverijking” ..
En daar is en blijft heeeeeeeel veel BPM accijns en importheffing voor nodig ..

O,ja .. en dat is uiteraard allemaal de schuld van Trump ..
@lincoln: EENS ! hahaha…. Wanneer kom je nou is langs eindelijk ? Geeezzz.
En met de al die belastingen gaan ze het in de toekomst toch ook niet redden.
Werkende mensen zijn een uitstervend ras.
Eindelijk eens een artikel wat werkelijk eens echt positief is over de top van de huidige USA cars.
Samen in het rijtje van Corvette ZO6/ZR1,Viper GTS ACR, Camaro ZL1/Z28/ZL1-1LE, Mustang GT350 R en dan gaat de GT500 R nog komen trouwens lol. Meeste van deze auto’s draaien al jaren mee in de top vd top voor een fractie vd prijs ook nog eens. Deze Mustang rijd een rondje Ring in dezelfde tijd als een R8 V10 plus bv !!
Ok de Ringtijden zeggen niet alles maar zeggen wel dat ze niet onderdoen of juist hun competitie makkelijk aankunnen/verslaan.
De ZL 1 even snel als de MB SLS AMG GT ongeloofelijk voor weer een fractie vd prijs/onderhoud/verzekering.
De ZL 1- 1 LE op plaats 17 zelfs !! voor $79.000 gewoon wowww
Nog bijna vergeten de hele Caddi lijn up : ATS-V, CTS-V met dezelfde motoren en dito goeie onderstellen.
Heel mooi hoor die carbon velgen, als je alleen het shot stilzet waarin wouter over de banden breedte verteld zie je al een beschadiging op de spaak… zal wel duur zijn om te laten repareren

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).