Ford Shelby GR-1 gaat na 16 jaar alsnog in productie

Auteur: , 25 Reacties

Nondeju!

Met enkele regelmaat duiken we voor onze serie ‘Vergeten Concept‘ in het obscure verleden van automerken, om hun vergane parels op te speuren en onder de loep te leggen. Ongeveer vijf jaar geleden bespraken we de Ford Shelby GR-1, een studiemodel dat kort na de iconische Ford GT (rijtest) aan de wereld werd voorgesteld. Hoewel de auto door het publiek redelijk goed werd ontvangen, eindigde het project in de ijskast. Anderhalf decennium nadat de auto oorspronkelijk ter wereld kwam, blijkt het project alsnog verwezenlijkt te gaan worden.

Dit komt niet alleen als een verrassing voor ons, maar ook voor de man die zich ruim zes jaar heeft ingezet om het project te realiseren. Lance Stander van het Amerikaanse Superformance heeft na een jarenlange verbale woordenwisseling met Ford eindelijk groen licht gekregen van de autofabrikant, zo vertelt hij aan Car And Driver.

“It’s been a project I’ve been working on with Ford for about six years. We originally said we want to do the GR-1, and we spoke to everyone at Ford and they said it’s never going to happen. Just forget about it.”

Hoewel Stander keer op keer “nee” te horen kreeg, was hij niet van plan om op te geven. De enthousiasteling, die het nieuws afgelopen weekend onthulde tijdens het jaarlijkse Shelby Tribute bij het Petersen Museum, wilde namelijk absoluut geen halfbakken versie van de GR-1 maken. Nee, volgens hem kon het project alleen doorgaan als hij het origineel mocht gebruiken.

“We could have done a replica, we could have done a kit car, but that was never good enough for us. We had to get licensed by the original manufacturer, and it had to have all credibility. So I just kept plodding along and eventually the stars aligned, the right people at Ford got to hear about it and…a couple of guys at who really wanted to see it happen at Ford Design in Europe, and the next thing I know is Ford Licensing is contacting me.”

Dit belooft wel goeds voor liefhebbers van Amerikaanse krachtbolides. Hoewel Superformance naar eigen zeggen ook een elektrische versie van de auto wil maken, komt er natuurlijk ook een versie op benzine. Naar verwachting wordt deze nog krankzinniger dan het origineel. Het bedrijf schijnt zijn pijlen te richten op een acceleratietijd van 2 seconden (0-60 mph). Om dit te bereiken zal Superformance de nodige aanpassingen moeten doorvoeren. De krachtbron van de GR-1 Concept was destijds een atmosferische V10. Echter, daar tegenover stond het enorme gewicht van de opmerkelijke chromen wagen: precies 1.769 kg. De toekomstige productieversie van de GR-1 zal zowel krachtiger als (veel) lichter moeten worden om aan dergelijke prestatiecijfers te geraken.

Uiteraard gaan wij het project in de gaten houden. Over de komende twee jaren zullen we het een en ander moeten horen, want Superformance is van plan tegen 2021 de eerste exemplaren te leveren.

Meer lezen over de Ford Shelby GR-1 Concept? Klik dan HIER.25 reacties

Neem aan dat dat een V8 moet zijn?
-edit: dank u, is inmiddels gefixt-
Herken deze maar al te goed, had er een poster van. Vond m geweldig. Maar waarom zou dit nog uitgebracht moeten worden. Ze zijn al heel wat designjaren verder.
@sleepyj: idd, was toen een vrij revolutionair concept, vind hem nu wat oubollig ogen.
@720s: ik prefereer hier eerder de term ‘klassiek’. Een sportauto zonder spoilers, skirts, flaps, etc., gecompenseerd door fraaie rondingen en moderne technologie. Wauw. Ik wil hem wel.
@RRRobert: juist!
@RRRobert: idem, mooie auto
@RRRobert: amen again
@sleepyj: Dit is eigenlijk ook niet meer dan een moderne interpretatie van de Shelby Daytona Coupé. Die Superformance ook al jaren bouwt… Het enige bedrijf die ik ook toestemming zou geven als ik van Ford zou zijn, vakmannen.
-edit: dank u, is inmiddels gefixt-
-edit: dank u, is inmiddels gefixt-
Die 2 seconde moet iig geen probleem zijn voor de electrische versie.
Auto ik zelf niet echt mooi maar wel dik en apart en stoer van Ford dat ze dit toch gewoon gaan maken.
Prijs $1.000.000 + ??
@robusa: Ford gaat niets maken…
Dus ik mag nog hopen op de Ford GT90?
@dymf: die met ’n geodriehoek is getekend? Daar rijden er toch een paar van rond al?
Gaaf ding! Vind hem zelf juist vrij tijdloos eruit zien en helemaal niet verouderd. Maar dat komt misschien omdat ik bij auto’s tot rond het millennium ben blijven hangen.
@moveyourmind: mooi hè hoe tijd zo relatief is. Als ik 2000 hoor denk ik altijd jaar of 5 geleden.. Toen Schumacher voor t eerst WK bij Ferrari werd. Zelf relateer ik de jaren altijd aan F1 op een of andere manier.
@moveyourmind: zo, dikke eens. Na pak ‘m beet ‘05/06 zijn we er niet echt beter op geworden. Dit design ongewijzigd doorvoeren is voor mij een welkome aanvulling!
Dit is zo’n geile concept, ik zie dit graag met een degelijke shelby v8 werkelijkheid worden.
Ok. Nu de Cien nog.
@fiero: en de Ford Shelby Cobra concept
Onder het motto beter laat dan nooit, zullen we maar zeggen. Ik heb de Shelby GR-1 altijd erg tof gevonden, en hoewel de auto anno 2018 niet heel modern meer uitziet, is het nog steeds een hele toffe verschijning.
Wederom een mooie creatie van Henrik Fisker, met duidelijke stijlelementen van de Karma.
Een paar kleine updates, LCI, of Facelift dingetjes zo u wilt en hij is weer helemaal bij de tijd!

Mooie concept. Eentje die ik in iedergeval al vergeten was.
Aan de ene kant vindt ik hem niks maar tegelijkertijd vindt ik hem behoorlijk dik.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).