Formule 1 mikt op verdwijnen gridstraffen voor 2021

Auteur: , 13 Reacties

Joechei!

Formule 1 mikt op verdwijnen gridstraffen voor 2021

Na het vertrek van Bernie Ecclestone en de daaropvolgende introductie van Liberty Media als nieuwe leiders van de Formule 1 vroegen velen zich af of de Amerikanen de sport wél de juiste richting in konden sturen. Het is nog te vroeg om hier een definitief op te geven, maar de laatste tijd krijgen we zoveel fijn nieuws, dat we de toekomst eigenlijk alleen maar door roze glazen kunnen bekijken. Vandaag komt er nog meer goed nieuws bij.

De Formule 1 heeft een aantal regelveranderingen op de planning staan voor volgend jaar, maar de échte grote ommekeer moet komen in 2021. Nieuwe motoren, een nieuw auto-ontwerp, andere regels m.b.t. uitgaven; het ziet er allemaal goed uit. Bij dit alles kunnen we nu nog extra regel voegen. Tegenover Autosport vertelde racedirecteur Charlie Whiting dat de Formule 1 het aantal penalty’s drastisch wil terugschroeven.

De penalties hebben met name betrekking op de hoeveelheid gridstraffen die er, volgens de regels, uitgedeeld moet worden wanneer onderdelen van de aandrijflijn het begeven. Whiting wil proberen de regels zo te construeren dat gridstraffen zoveel mogelijk vermeden worden, tenzij het écht niet anders kan.

Whiting zegt momenteel tevreden te zijn met de manier waarop de gridstraffen geregeld zijn voor motoren. Hoewel de meningen hierover verdeeld zijn, vindt hij het niet nodig de strafregels voor motoren voor 2021 te veranderen. De regelgeving voor versnellingsbakken, daarentegen, moet wel anders. Volgens de huidige regelgeving moeten coureurs zes opeenvolgende Grand Prixs met hun transmissie doen. Whiting acht de kans groot dat de Formule 1 deze regels in het verleden laat, om op een soortgelijk systeem als bij de motoren wordt gehanteerd over te stappen.

“I think if we changed to anything it would be to a pool of gearboxes, like we have a pool of engines. So you are only allowed three gearboxes for the year and do what you like with them, but that’s all you will have. It is one of the things we’re thinking for 2021. We are introducing a fairly comprehensive package with a number of changes.”13 reacties

Tanken weer terug invoeren, die gekke HALO eraf, mooi geluid terug van jankende motoren en dan wordt het nog eens wat!
@veedubmk1: Wat mij betreft alleen een v8 aan een Kers koppelen en tijdens de qualifying over de gehele baan drs. Dan ga je pas zien wie er kan rijden. Die halo boeit mij echt niet meer.
@fmgarcia: V10 please!
@theblazerunner: en de v12…(denkt met weemoed terug aan de tijden dat de Ferrari’s door Eau Rouge huilden)
@veedubmk1: allemaal standaard voor- en achtervleugels zonder rare randjes en flapjes, en alle andere uitsteeksels die geen ander doel hebben dan het beïnvloeden van de luchtstroom verbieden.
@potver7: Daar moet je mee oppassen. Door standaard voor- en achtervleugels te werken, geef je de teams maar heel beperkt de ruimte om te innoveren. Ze krijgen immers dezelfde luchtstroom vanaf de voorwielen aangeleverd en moeten ervoor zorgen dat ‘ie ook allemaal op dezelfde manier over de achtervleugel heen geloodst wordt. Daarmee dwing je eigenlijk alle teams om voor de rest van de auto ook één designrichting te kiezen, en kom je akelig dicht in de buurt bij een spec-series of semi-spec series zoals Indycar.
Die gridpenalty’s waren natuurlijk ook een wassen neus. Je kon gewoon lachen 97 plaatsen teruggezet worden maar zodra je ook maar 1 centimeter na de start had gereden reed je al op plek 22. Als je dat hanteert zorg er dan ook voor dat je eerst de hoeveelheid auto’s in moet halen voordat je weer een beetje mee kan doen. Nu kan je ongelimiteerd onderdelen vervangen zonder er echt last van te hebben.
Ik zou het anders aanpakken met die gridstraffen. Gaat een onderdeel uit zichzelf stuk? Geef de teams puntenaftrek in het constructeurskampioenschap. Gaat een onderdeel stuk door toedoen van de coureur? Geef hem een gridstraf. Gaat een onderdeel stuk doordat een coureur iemand anders ramt? Geen straffen.
Ik ben voor een financieel boete systeem, en dat boete geld moet verdeeld worden over de andere teams.
En de hoogte van de boete moet gerelateerd zijn aan het aantal punten wat je tot dan toe als team hebt verzamelt.
@realhustler: Wat moet ik mij daarbij voorstellen? Dat je voor (bijv.) een kapotte turbo 10 strafpunten krijgt toegewezen, en dan aan het eind van het seizoen net als met de inkomstenbelasting in een schijf terechtkomt die je boete bepaalt? Of wil je die boetes uitdelen op basis van het aantal punten in het constructeurskampioenschap, dus dat Ferrari en Mercedes aan het eind van het seizoen op basis van respectievelijk meer dan 500 en meer dan 650 punten mogen lappen?
DRS afschaffen lijkt me een beter idee.
Ze moeten een W16 erin leggen, halo weg, drs weg, tanken terug. Zegt elke ‘echte’ f1 fan!!!
Vroeger toen je een kwalificatie motor had op zaterdag en een nieuwe motor op zondag

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).