Formule Ex1t: stevent de Formule 1 af op een ‘No Deal’?

Auteur: , 29 Reacties

Chaos ende paniek achter de schermen.

No-deal

We hebben het al een paar keer aangestipt; de Formule 1 verkeert in roerig vaarwater. We hebben het dan niet alleen over de grote uitdagingen van de ver(de)re toekomst, zoals de kwestie of de sport überhaupt nog wel een plaats heeft in deze wereld die streeft naar ‘vergroening’, maar ook over de nabije toekomst. Dat heeft alles te maken met de overname van de sport door Liberty Media en de veranderingen die de nieuwe Amerikaanse eigenaar wil doorvoeren.

Zoals de meesten die dit lezen wellicht weten, leeft de F1 nu namelijk nog steeds grotendeels in de wereld die Bernie Ecclestone, de teams en de FIA geschapen hebben door middel van het zevende Concorde Agreement, getekend in juli 2013 en geldig tot en met december 2020. In het Concorde Agreement, genoemd naar de Place de la Concorde in Parijs waar de FIA huist, worden de rechten en de plichten van de verschillende stakeholders in de sport vastgelegd. In de basis houdt het in dat de teams zich verplichten elke race mee te doen, de rechtenhouder zich in ruil daarvoor verplicht de teams financieel te compenseren en dat de FIA de regeltjes mag handhaven. Deze regels zijn per Concorde Agreement (relatief) stabiel om de teams te beschermen tegen de grillen van Jean Todt en diens voorgangers. Uiteraard is dit alles met iets meer woorden beschreven. In 2005 lekte het geheime Concorde Agreement van 1997 uit en bleek dat het 120 pagina’s telde.

Met het eerste Concorde Agreement uit 1981 drukte Bernie Ecclestone als afgezant van de FOCA (Formula One Constructor’s Association) zijn stempel op de sport. Het is nu de vraag of Liberty Media dat ook kan doen met het eerste akkoord waar zij een partij in zijn. En dat kan nog wel eens lastig worden, want de Amerikanen willen veel veranderen. Niet alleen aan de technische regels, maar (vooral) ook aan de verdeling van de gelden. Het is maar de vraag in hoeverre ze erin slagen partijen als Ferrari (die jarenlang geprofiteerd hebben van dikke extra toelages) daarin meekrijgen.

Nou denk je wellicht ‘oké, maar 2021, dat is nog enorm ver weg’. Dat ligt een beetje aan je eigen perspectief, maar feit is dat de deadline om pen op papier te zetten al veel eerder ligt: op 30 juni van dit jaar moeten de ‘sporting regulations’ en de ‘technical regulations’ eigenlijk al klaar zijn. Daarvoor moet er dus nog flink vergaderd worden, maar een ‘insider’ in een maetif waq min almatar (regenjas) laat in Marrakech bij Racefans optekenen dat Liberty Media nog niet echt hard loopt. Een meeting van de F1 Council die komende week plaats zou vinden in Genève, is op het laatste moment afgeblazen door de nieuwe F1 honcho’s. Nou weten we dat er tenminste één betrouwbare bron rondliep in Marrakech dit weekend die zoiets zou kunnen weten…

Enfin, de vrees is een beetje dat Liberty Media geen idee heeft wat ze moeten doen en dat de F1 stuurloos afstevent op een onzekere toekomst:

Maybe they realise they’ll have nothing tangible to present to the F1 Commission as this point. Why fly people here from across the world for nothing? It’s a big mess; I don’t see how they can complete it all in time. Maybe we’ll be forced to change the timeframe…

Maak jij je al zorgen?29 reacties

Welnee, Ferrari heeft de F1 keihard nodig om hun core business te ondersteunen.
Die petjes verkopen zichzelf niet.
$porti€vit€it en €moti€$ zijn tenslotte het allerbelangrijkst als we het over sportpakketjuhhhhs hebben ..
@lincoln: voor een gediagnosticeerde autist ben je best wel saai, en laag opgeleid. Dat is duidelijk. Geeft niet overigens.
@marklevinson: over laag opgeleid gesproken. Bij het plaatsen van een , komt een opsomming en niet direct het woord ‘en’.
@vetnek: https://www.goedmettekst.nl/oxford-comma/
@hiostu: Ja en die is hier dus niet van toepassing :)
@fanboy: klopt, maar je stelling was dat het nooit voorkomt 😉
@marklevinson:

Brood en spelen zijn idd meer voor hetgaatmeomdetoonzettingvolk ..
@marklevinson: beetje sneu om meteen hele groepen te beledigen als je doel is 1 persoon te pakken. een laagopgeleide autist die zich staande houdt in deze dog eat dog wereld krijgt mijn respect boven elk verwend jochien/meissie waarvoor het diploma zo goed als vanzelf kwam.
Ik niet, jij?
@vetnek: beetje wel. Langere termijn. Mercedes kan sowieso gedag zeggen. Red Bull ook. En dan is het toch opeens een stuk minder. Als Ferrari echt weggaat al helemaal.
@jaapiyo: eens, maar de (financiële/technologische) belangen zijn zo groot rondom deze sport dat Liberty Media dat niet onnodig op het spel zal zetten (denk ik…)
@jaapiyo: Zou wel een grap zijn, als Mercedes een Rosberg-plus doet door na een aantal kampioenschappen te stoppen.
@vaakbenjetebang: de geschiedenis leert dat fabrikanten komen en gaan. Ferrari is de enige uitzondering.
@jaapiyo: I know, I know. Volg het ook pas een jaartje of 25, 30.

Zou voor Ferrari ook wel pijnlijk zijn, om nooit echt Mercedes te kunnen verslaan in een reglementen-tijdperk…
@vaakbenjetebang: Maar heel gek zou het niet zijn. Ook voor Mercedes geldt de wet van de remmende voorsprong. Er gaat een tijd aankomen dat de dingen niet meer zo geweldig gaan en Ferrari, Red Bull of een ander team er met de prijzen vandoor gaat. Nu kan Mercedes nog stoppen op het hoogtepunt, waardoor ze de imagoschade van magere jaren (zie Williams/McLaren) bespaard wordt. En dat staat dan nog los van het feit dat de Formule 1 op dit moment niet past bij het groene imago dat veel autofabrikanten nastreven en een topteam honderden miljoenen per jaar kost.
@edge: Je hebt 100% gelijk. Als ik het bij Mercedes voor het zeggen zou hebben zou ik het denk ik precies zo aanpakken. Zo lang F1 nog semi-relevant is en de reglementen niet te veel veranderen eventueel nog meedoen, maar ondertussen naar andere klasses kijken en dan vanuit een sterke positie in F1 de overstap te maken.

Uiteindelijk convergeren de prestatiecurves van de topteams altijd binnen goeddeels gelijkblivende reglementen, dus dan wil je als voorloper je moment van opstappen tactisch kiezen.
Lastig lastig. Aan de andere kant, als Mercedes er uit stapt en Porsche ineens mee wil doen gaat het toch nog gaag worden.
@dutchdriftking: Durven ze niet.
Zolang de Rabobank zich er niet mee bemoeit, komt het wel goed.

Aan de andere kant, het is wel Marrakech (weer) ….
-edit: dank u, is inmiddels gefixt-
Dat ze die zever maar stoppen wat mij betreft, vroeger was het mooi maar nu is het slechts een schim van wat het ooit geweest is…
De toekomst is Formule E . Geen herrie geen emissie en dat kan dus ook een stratencircuit zijn waar dan ook: geen argumenten om dit tegen te houden. Alle grote merken incl Porsche , Ferrari noem maar op gaan in hun range van straatvoertuigen electrisch en die technologie ontwikkelt zich in hoog tempo wat betreft range en performance. Redbull gaat het voortouw nemen en gaat overstappen. Let maar op.
En wij herrie , en plofmotor liefhebbers krijgen de kans om onze hobby voort te zetten op circuitjes waar we los kunnen gaan met weekendracers. Ik vind het allemaal prima.
Heel misschien is het goed, als de huidige top drie verdwijnt uit de Formule 1. Dan kan dat budgetplafond zijn werk doen.
Persoonlijk ben ik er niet voor, maar als je kijkt naar het toekomstperspectief, zou dat wel eens de oplossing kunnen zijn.
Zo kunnen, BMW, Porsche, of Aston Martin makkelijker instappen en hebben priveteers het ook eenvoudiger en meer kans van slagen. Ook dat kan genoeg spanning en vermaak geven.
Maar mijn eigenlijke voorkeur gaat uit, naar een onbegrenste Formule 1, omdat topsport grenzeloos moet zijn, tenminste binnen de regels en zonder vals te spelen.
@loutervanplezier: propageer je nou doping. De regels zijn er juist om niet alleen degenen met het meeste geld te laten winnen. Dat lijkt niet helemaal te werken, dus lijken me eerder meer regels dan minder regels op z’n plaats.
De grote spelers (RB, Mercedes en Ferrari) willen alles hetzelfde houden, dus daar wordt dan ook voor gezorgd.
@retetikker: Er zit best een kans in dat de Amerikanen er met een gestrekt been in gaan.
Als alles hetzelfde blijft, klinkt leuk, maar kan uiteindelijk de dood van de sport betekenen en dat weet Liberty Media ook wel.
Dat die rode diva’s eens zelf hun broek op gaan houden ipv ieder jaar extragratis 40 miljoen ofzo binnenharken omdat ze al zo lang meedoen. En maar dreigen dat ze stoppen als ze gekort zouden worden.
Ik verwacht dat Liberty media de F1 snel verkoopt nu het nog wat waard is. Zij zijn niet de juiste partij en dat weten ze zelf inmiddels ook wel.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).