“Gearresteerde Ghosn aasde op fusie van Renault en Nissan”

Auteur: , 17 Reacties

Ghosn with the wind.

Sinds bekend is geworden dat de topman van Renault-Nissan-Mitsubishi, Carlos Ghosn, is gearresteerd na verdenkingen van grootschalige fraude, zijn er talloze nieuwsberichten naar buiten gekomen over de toekomst van het concern. Nu de alliantie in zekere zin stuurloos is geworden, moeten er snel de juiste beslissingen worden genomen om alles in goede banen te leiden. Echter, zojuist is aan het licht gekomen dat Ghosn zelf een heel specifieke toekomst voor ogen had voor het Renault-Nissan: naar verluidt was de Braziliaan van plan de twee merken samen te smelten.

Dit blijkt uit een artikel dat vanavond is geplaatst door de Financial Times. Uit gesprekken met verschillende bronnen is gebleken dat Ghosn aan het azen was op een fusie tussen de Franse en de Japanse autofabrikant. Hoewel niet iedere bron hetzelfde verhaal heeft verteld, wijst alles erop dat Renault en Nissan onder Ghosn binnen enkele maanden hadden moeten fuseren. De Braziliaan was hierbij de drijvende kracht achter het plan. Volgens een van de bronnen werd de fusie hevig overwogen, een andere bron beweert juist dat de fusie al in kannen en kruiken was en binnen enkele maanden verwezenlijkt had moeten worden. We zullen de waarheid waarschijnlijk ergens in het midden moeten zoeken.

Ondanks de beweringen van de verschillende bronnen is in ieder geval duidelijk geworden dat de bestuursleden van Nissan zelf niet op een dergelijke fusie zaten te wachten. Naar verluidt hadden zij zelfs ernstige bezwaren tegen het idee. Nu Ghosn weg is, lijkt de kans op een fusie te zijn bekoeld, maar wellicht ligt een samensmelting in de nabije toekomst alsnog in het verschiet.

Terwijl dit alles aan het licht is gekomen, heeft Frankrijk laten weten af te willen van Ghosn als topman van Renault. Daarnaast is de Franse autofabrikant momenteel naarstig op zoek naar de opvolger van Ghosn. Mogelijk maakt COO van Renault, Thierry Bollore, een goede kans om Carlos op te volgen.

UPDATE 1: Ook Nederland speelt een rol. De Japanse televisiezender NHK wist vandaag te melden dat Nissan ’enorme bedragen’ betaalde voor huizen voor Ghosn in Amsterdam, Rio de Janeiro, Beiroet en Parijs, zonder dat daar een zakelijke reden voor was. Volgens de zender betaalde Ghosn niets voor de panden.

UPDATE 2: Ondertussen heeft het bestuur van Nissan unaniem besloten dat Ghosn de uit laan uit gestuurd moet worden. Ghosn heeft zodoende geen functies meer bij de Japanse autofabrikant. Het bedrijf heeft nog geen (tijdelijke) opvolger voor Ghosn gekozen.17 reacties

Jammer, geen Espace Nismo dus
@gulli: renault megane rs nismo
Pootje gelicht, noemen we dat
@560pk:
Dat gaat tegenwoordig toch via een #metoo valstrik?
@harrie: Misschien is hij de enige man die nog nooit een #metoo-waardige misstap heeft begaan?

#ihave…
Ik ruik een complottheorietje…
@esprit_de_flandre: ik kijk ook te veel house of cards
Waren ze niet gefuseerd? Dacht dat dat al lang zo was
Zoals @dracae gister al aanhaalde kan dit ook best zijn om vanuit bepaalde posities binne 1 van de beide bedrijven deze fusie tegen te houden… of om een obstakel uit de weg te ruimen dat volgens anderen op een lositie zit waar hij niet (meer) hoort te zitten…
@peug206: even wat meer achtergrond was misschien ook wel leukngeweest. Deze meneer heeft Nissan dus uit het slob gehaald, 34% (controlerende) aandelen in mitsubishi, bestuursfunctie in renault. Ligt bij Renault regelmatig overhoop met de grootste aandeelhouder (aka de Franse staat) over salarissen (met name eigen bonussen). Meestal steun vanuit de grote aamdeelhouders daar. Bij Nissan een bestuursfunctie, maar door recentelijke besluiten om Nissan – Renault te fuseren bij Nissan in ongenade gevallen. Na een maandenlang intern onderzoek n.a.v een klokkenluider over belastingen en privegebruik van bedrijfsspullen heeft tot aangifte geleidt. Bij Nissan per direct ontslagen, bij Renault nog wel in functie, echter de ministers zetten er druk op om hem te ontslaan. Momenteel is Bolleré benoemd tot dezelfde functie. Bron: nu.nl
Ook als de ‘beste man’ echt gefraudeerd heeft en dat is zeer wel mogelijk, dan is het nog best voorstelbaar dat de timing m.b.t. het naar buiten komen van deze zonde te maken heeft met interne bedrijfs-politiek.
Nissan mensen die deze fusie dus niet zien zitten.

Daar is maar een heel klein complotje voor nodig…
@dracae: thanks voor de eyeopener gisteren. Ik had er zo nog niet over nagedacht 😉
Ach gossie…
Maar je ziet het wel vaker dat bekende succesvolle mensen, artiesten, sporters, ondernemers, politici, persoonlijkheden etc. zichzelf onaantastbaar wanen en dat dan toch niet blijken te zijn.
Heeft nissan wel uit het slob weten te trekken aantal jaar geleden…
Inderdaad. Als je elkaars techniek, bodemplaten en weet ik wat nog meer gebruikt, is een fusie echt nog een brug te ver…
Zijn gezicht (tronie) verraad hebzucht en heimelijkheid.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).