Grote staking General Motors voor het eerst in 12 jaar

Auteur: , 9 Reacties

Dit is er aan de hand.

Grote staking General Motors voor het eerst in 12 jaar

Aan de andere kant van de plas heeft het afgelopen weekend een georganiseerde staking plaatsgevonden bij General Motors. Personeel van tientallen vestigingen van het autoconcern hadden het werk neergelegd. Dit deed men naar aanleiding van een omroep van de United Auto Workers (UAW), de FNV Bondgenoten van de Verenigde Staten.

De UAW wil betere lonen en banen voor medewerkers van General Motors. Er ligt een voorstel van GM op tafel, maar de UAW is nog niet akkoord. In een statement stelt GM zeven miljard dollar te gaan investeren die meer dan 5.400 banen kunnen opleveren. Het is voor het eerst dat er een dergelijke staking heeft plaatsgevonden bij GM. De laatste staking was in 2007.

We presented a strong offer that improves wages, benefits and grows U.S. jobs in substantive ways and it is disappointing that the UAW leadership has chosen to strike at midnight tonight. We have negotiated in good faith and with a sense of urgency. Our goal remains to build a strong future for our employees and our business. – General Motors

Zo’n 46.000 medewerkers waren betrokken bij de staking afgelopen weekend. Een drama voor het autoconcern, dat economische schade ondervindt naar aanleiding van de staking. Op zo’n stakingsdag schat men dat GM ongeveer 50 miljoen dollar per dag verliest.

Vandaag gaan beide partijen om de tafel zitten om verder te onderhandelen over het lot van de medewerkers. De Amerikaanse president Donald Trump liet uiteraard via zijn favoriete medium Twitter van zich horen. Wat hem betreft komt er snel een akkoord.9 reacties

Trump heeft gelijk
Wat een genie is Trump toch. Hij ziet wat anderen niet zien. Gewoon samenkomen en een deal sluiten! Hoe kan het dat niemand voor hem dit bedacht?
Misschien ligt het aan mij? Wat hebben onderhandelingen tussen GM en de vakbonden in godsnaam met Trump te maken? (dat hij ze graag tot een deal ziet komen lijkt me evident)

Steekt de familie Pon die onophoudelijke stroom anti-Trump artikelen in?

Wat schuift dat?
Wat mij het meest verbaast is toch wel de reactie van de president. Zowel bij werknemers als werkgevers scoort hij hier geen punten.
@dutchdriftking: Ik vind het goed dat een president gewoon heel betrokken is en dat laat zien/horen. Alles beter dan iemand die alles maar weg probeert te lachen ( Rutte anyone )
Misschien relevanter voor ons zijn de stijgende olieprijzen. Relevanter dan een fabrikant waarvan we hier bijna niks zien.
@fanboy: verreweg het meest relevante nieuws van dit moment. En dan maakt het eigenlijk niet uit of je nu op Barbieblog, tofublog of autoblog zit…
@fanboy: Eens, moeten we paniekerig de tank vullen, of valt de stijging wel mee? Sowieso redelijk kansloos dat er in het algemene nieuws voorbij komt dat Mark Rutte de aanval afkeurt. Wat hadden we dan gedacht, dat hij het een goed idee vond?
Uiteindelijk moet men tot een deal komen, dus ik begrijp de POTUS wel en hij heeft gelijk.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).