Haas F1 naait Force India een financieel oor aan

Auteur: , 31 Reacties

Als je niet kan winnen op de baan...

Vijay

Dan maar naast de baan, zo doet bondgenoot Ferrari dat immers ook. Tenminste, dit lijkt de gedachtengang van Gene Haas te zijn. Of in ieder geval van de mensen die Gene heeft aangesteld om voor hem te denken. Haas F1 blokkeert namelijk snoeihard een verzoek van Force India om een voorschot te krijgen op het prijzengeld dat ze afgelopen jaar verdienden met hun knappe vierde plaats in het kampioenschap. Die vierde plaats is volgens Autobild goed voor zo’n 120 miljoen Dollar, hoewel ons die schatting aan de hoge kant lijkt. Desalniettemin gaat het sowieso om tientallen miljoenen.

Normaal gesproken krijgen de teams dit bedrag pas in mei overhandigd. Force India wilde echter net als de afgelopen jaren graag nu al wat geld zien van de FOM, zodat ze hun leveranciers kunnen betalen in deze dure periode. December is namelijk niet alleen een dure maand voor ons individuen omdat we tig cadeau’s, vuurwerk en staatsloten moeten kopen. Ook voor F1 teams lopen de kosten in deze periode in de papieren. Toeleveranciers moeten gecompenseerd worden, medewerkers die zich te pletter werken om de laatste loodjes aan de nieuwe auto te leggen verwachten daarvoor betaald te worden en ga zo maar door.

Wellicht vanwege het feit dat geld in de F1 zich meestal vertaalt naar extra tiendes van seconden op de baan, moeten voor zo’n voorschot álle teams hun toestemming geven. Voorheen was dat geen probleem, waarschijnlijk omdat er een gentleman’s agreement bestond tussen de teambazen. In het verleden hebben namelijk wel meerdere teams aanspraak gemaakt op deze mogelijkheid en ze realiseren zich wellicht ook dat dat zomaar weer eens noodzakelijk kan zijn in de toekomst.

Ook nu hebben bíjna alle teams ingestemd met het verzoek, behalve dus het team van Haas. De Amerikanen spelen het spel glashard, wat ervoor zorgt dat de toch al geplaagde (voormalig?) miljardair Vijay Mallya wat andere kunstgrepen zal moeten bedenken om zijn verplichtingen na te komen. Misschien kan hij zijn bootje verkopen? Mercedes wil bijvoorbeeld graag 18 miljoen zien voor de motoren die ze leveren, hoewel daar wellicht wat vanaf kan doordat hun protegé Esteban Ocon dit jaar voor Force India uitkomt.

Of het een goede move is van Haas om het spel zo hard te spelen of dat ze de rekening nog een keer gepresenteerd krijgen zal de toekomst moeten uitwijzen. We hebben even een appje gestuurd naar Gene om hem vragen te stellen over de kwestie, maar het enige wat hij ons liet weten was dit:

“Mijn naam is Haas.”31 reacties

De Opel Ampera-e is duizenden euro's goedkoper geworden. Kijk hier voor meer info!
Hoop dat het verhaal van de slak en de Haas werkelijkheid gaat worden! Fijne Zondag
@patrick: was het geen schilpad?
@kle500: ik moet eerlijk toegeven dat je gelijk hebt. Gelukkig viel het de overige mensen niet op ;)
@patrick: Misschien kunnen we ook kijken hoe een Indiase heilige koe een Haas vangt…
Tha, als het in een contract staat….
Niet echt handig van Force India, je weet immers dat in mei de verrekening plaatsvind, kwestie van je bedrijfshuishouding goed organiseren en voorkomen dat je niet afhankelijk bent van derde, is niet de eerste keer dat Force India in financiële problemen zit, voor een team in de sub top een veeg voorteken.
@toniominestrone: Gaat al sinds mensenheugenis zo in de F1. Buiten de fabrieksteams heeft iedereen het financieel heel erg moeilijk, ondanks de goede prestaties op het veld.
@toniominestrone: ik ben er afgelopen jaar met het besturen van een vereniging wel achter gekomen dat je het niet altijd zelf in de hand kunt hebben. Dan ben je toch afhankelijk van derden of goede betalingsafspraken.
Baas Haas!!
@remmp3:
Correct, geen geld uitgeven die je nog niet hebt.
@faalhaas: Was de wereld maar zo simpel zwart-wit; de realiteit is echter 50 tinten grijs hoor …
Als het Amerikanen overkomt dan staan ze te janken in de media en dat het unfair is want zij zijn underdog. Wordt er een film gemaakt met de Amerikanen als de volgens het boekje spelende helden en alles wat niet Amerikaans is als de vals spelende arrogante bad guy. Krijg je dan een warm gevoel van want de good guys winnen….
@Rick-dos: Ook Europeanen kunnen er wat van met Ferrari als kampioen jankert met als goede 2e Red Bull.
@toniominestrone: Ik lees hier nergens dat Ferrari of RB een team dat blijkbaar in financiële nood zit het geld ontzegt.

Wat ze wel doen is vragen om verduidelijking van regels. Het verduidelijken kan tegen ze werken of voor ze werken. Ik vind het in ieder geval niet meer dan logisch. Je moet wel zeker weten of iedereen wel de regels op dezelfde manier hanteert. Het ontzeggen van een voorschot op het prijzengeld dat een team in mei krijgt is gewoon kinderachtig. Als je zo moet winnen of je kansen moet vergroten dan zegt het naar mijn mening wel wat over dat team.
@Rick-dos: Ze vragen er niet om ze dreigen met het stoppen van hun formule 1 activiteiten in de hoop dat de FIA door de knieën gaat voor hun dreigementen, deze tactiek past Ferrari al sinds jaar en dag toe, het is een publiek geheim dat Ferrari al heel wat smeergeld heeft gekregen om “alstublieft ” de F1 niet te verlaten, niet dat ze het ooit zullen doen, ze lijken wel gek!
Er zijn geen redenen voor een team als Haas om toe te stemmen. Haas krijgt immers toch geen prijzengeld. Well played Haas, well played
@subaru4ever: Blijkbaar verwachten ze dat dat in de komende jáááren niet verandert. Want reken maar dat, mochten ze ooit aanspraak kunnen maken op vervroegde FOM-miljoenen, Force India daar als de hazewind een stokje voor steekt.
@subaru4ever: volgens mij heeft Haas 29 punten en een 8e plaats bij de constructeurs. Volgens mij staan daar toch ook wat FIA miljoenen tegenover. Haas heeft zelf veel vermogen, dus heeft het mogelijk niet zo hard nodig. Een beetje flauw is het wel.
Wat is de reden dat F1 dat pas in mei uitbetaald?
? What do you say to the Vijay? Fuck you! ?
Ik vind het jammer, want Force India heeft leuke dingen laten zien afgelopen seizoen, zou zonde zijn als ze hierdoor nu in de problemen komen.
Amerikaanse zakkenwassers.
Laat die Haas nou maar z’n mond houden. En geef nou gewoon meteen dat geld.
Tsja, je kunt je natuurlijk afvragen waarom je de miljoenen die je ‘verdient’ in het ene seizoen pas uitgekeerd krijgt als het volgende seizoen al bijna halverwege is. Dat moet een stuk sneller kunnen, waarmee je dan ook meteen dit soort gekonkel voor bent.
Het is niet alsof Force India zelf geen ervaring heeft met andere teams een oor aan naaien. Toen Manor/Marussia begin 2015 vroeg om het seizoen te beginnen met hun oude auto, was het Force India dattegen stemde en het team daarmee een oor aan naaide. In dat opzicht heb ik ook totaal geen medelijden met Force India.

Daarnaast is dit nu al het derde jaar op rij dat Force India om een voorschot op het prijzengeld vraagt. Dan is er gewoon iets goed mis met je bedrijfsboekhouding en moet je je miljoenen anders over het jaar verdelen.

Dat Haas tegen stemt begrijp ik wel. Minder miljoenen naar Force India betekent dat ze minder geld kunnen steken in de ontwikkeling van hun 2017-wagen. Voor Haas betekent dat dat ze zeker vroeg in het seizoen een grotere kans hebben om Force India voorbij te komen en puntjes te pakken. Met oog op het prijzengeld van 2017, waarin Haas wel meedeelt, is elk puntje natuurlijk cruciaal. In wezen is dit dan ook niet anders dan Ferrari dat om opheldering bij de FIA vraagt om op die manier de ophanging van Mercedes en Red Bull illegaal verklaard te krijgen.
@Edge: Dat FI zelf het spelletje ook zo speelde is juist, maar er zit wel een groot verschil in de beide verzoeken: De één verzoekt om een complete wagen in te zetten die niet aan de reglementen voldoet, terwijl de ander vraagt om het vervroegd uitkeren van prijzengeld waar ze sowieso al recht op hebben. Uiteraard staan beide teams in hun recht dit af te wijzen, maar voor een team als Haas wat nog niet zolang aan de F1 deel neemt is het niet heel verstandig. Ze zullen in de toekomt ooit ook eens een gunst nodig hebben en dan is het payback time. Om van een F1 team een succes te maken heb je een lange adem nodig, de motor deal met Ferrari loopt een keer af en wie weet wat voor gunst ze nodig hebben als ze op een laat moment nog een motor moeten zien in te passen of eentje van het vorige jaar? (ik noem zomaar een zijspoor)
lijkt mij niet meer dan logisch om je prijzengeld aan het eind vh seizoen te ontvangen, kun je wellicht nog wat investeren in het team voor volgend seizoen
Dat wordt leuk als er een Haas coureur buiten de 107% regel komt met de kwalificatie volgend jaar. Ik weet wel welk team tegenstemt voor deelname
Ik had al weinig sympathie voor Haas. Het chassis is gewoon gekocht van Ferrari, inclusief de motoren. Ze hebben zich bijna letterlijk ingekocht zonder zelf ook maar iets te ontwikkelen of te doen.

Begrijp mij niet verkeerd, ik vind het mooi als er nieuwkomers zijn, mensen die iets anders doen, mensen met een andere gedachtengang. Maar sommige dingen moet je niet doen. Imo is dat jezelf letterlijk inkopen in de F1 en tegen de ongeschreven regels aantrappen
Voor de fans gewoon een mindere actie, maar concurrentie is concurrentie.
Correct me if im wrong maar haas heeft toch alleen de motor van ferrari en niet het chassis
Waarom betaald Bernie pas in mei. Dat is volgens mij het probleem.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).