
Grondstoffen voor EV’s komen in het geding, aldus een vooraanstaande denktank.
Hoewel wij wekelijks gloom en doom schrijven over EV’s, denkt vermaard speculaasfabrikant McKinsey dat EV’s een enorme opmars zullen maken in de komende jaren. Waar er nu op jaarbasis een vraag is voor 4,5 miljoen EV’s, zal dat aantal volgens McKinsey in 2030 28 miljoen EV’s zijn. Ambitieus, maar goed, veel overheden willen rond die tijd de verbrandingsmotor ritueel verbranden. En dan moeten er toch nog steeds mensen vervoerd worden.
Grondstoffen
Of dat scenario zich ontvouwt of niet, zal alleen de tijd leren. Doch McKinsey voorspelt vast dat áls het gebeurt, de grondstoffen fors in het geding zullen komen. Momenteel worden ruwweg twee soorten accu’s gemaakt. Te weten de lithium-nikkel-mangaan-kobaltoxide (Li-NMC) accu en de lithium-ijzerfosfaat (LFP) accu. McKinsey maakt op basis van verwachte beschikbaarheid van grondstoffen een paar leuke staafdiagrammen om te illustreren wat de tekorten zullen zijn.


België!
Lithium, maar met name ook nikkel en mangaan zullen dus, volgens McKinsey, extreem duur worden. Het aanbod is immers veel lager dan de vraag. Voordeel voor onze Belgische lezers is wel dat België -jaja- een relatief grote speler is in de mangaan-game. Althans, veruit het meeste mangaan wordt gewonnen in China. Maar de rest komt uit België en Japan. België wordt dus potentieel steenrijk.
Tekort niet goed voor de uitstoot
Voor de bredere auto industrie en ons allen is het echter slecht nieuws. Fabrikanten zullen moeten vechten om ruwe materialen, dus die (en auto’s) worden duur. Bovendien is er nog de impact op het milieu. Altijd belangrijk hier bij autoblog. Zo’n 40 procent van de CO2-uitstoot die vrijkomt bij de fabricage van een accu, komt vrij bij het winnen van de ruwe materialen. Als grondstoffen op minder gunstige plekken gewonnen moet worden, is dat vrijwel nooit goed voor de uitstoot.
Oude Porsche
McKinsey stelt/hoopt dat meer recycling, een schonere manier van grondstofwinning, betere logistiek en efficiëntere productie van de uiteindelijk accu een en ander minder belastend kan maken. Maar ja, het meest ecologisch verantwoord, is natuurlijk door blijven kachelen in een oude Porsche. Waarvan akte. Koop dan!!1! (wat futures)…
Over 15 jaar rijden wij op waterstof.
Lekker efficiënt. We lopen nu al te janken dat er te weinig energie is om iedereen op stroom te laten rijden, stel je hebt nog eens een x keer zoveel energie nodig voor waterstof. En dan ga je op vakantie, is je tank na 2 weken stilstaan leeg. Of je wilt tanken, maar er waren net 3 mensen voor je. Sta je 20 minuten te wachten op de energieverspillende pompen om je waterstof weer op druk te krijgen.
Toch gaat het gebeuren……
@cdlop01 voor scheepvaart, luchtvaart en bepaalde processen zoals staal industrie. Maar voor auto’s is het te inefficiënt en te duur, de consument zal dat nooit accepteren.
dat valt wel mee.. de one-off toyota mirai was niet veel duurder dan een luxe prius… tanken net zo snel als benzine, stil als een bev.. en uitlaatgassen zijn water en schonere lucht dan erin ging… nu worden miljoenen zonnepanelen en duizenden windmolens uitgezet omdat het te hard waait of ze zon te fel schijnt en er teveel stroom is.. die stroom kun je dan inzetten om waterstof/zuurstof of N2/CO2/O2 te genereren… nu wordt het weggegooid omdat gas, kolen, nuclear niet zo makkelijk geschakeld worden…
@schuimbekje3: Dat ding was 75K joh
Waterstof auto’s zijn nog steeds duur.
En net zo snel tanken als benzine, zo makkelijk is dat niet. Zeker niet als er meer komen en tankstation weer op druk moet komen.
Waterstof genereren op overtollige energie klinkt leuk, maar kan vermoedelijk slecht uit.
Hoe dan ook, als we groen waterstof maken of verkrijgen moet dat ten eerste naar industrie die geen andere schone alternatieven heeft.
@schuimbekje3 maar als die stroom dan zo goedkoop is, dan is het dus ook veel goedkoper en simpeler om dat direct in je EV te laden dan om het in waterstof om te zetten. En ik denk dat er wel een toekomst zit in het gebruik van waterstof als een energie opslag middel, maar dan voor stabiliteit van het elektriciteitsnet (dus gebruiken in centrales), niet zozeer in een auto. Gezien opladen steeds sneller gaat (en hoe vaak sta je nou eigenlijk bij een snellader, 10x in een jaar?) en het meestal heel irritant zal zijn om om te gaan rijden voor een tank sessie in plaats van voor de deur of om xe helm
Tanken net zo snel als een benzine. Haha. Ja dat is nu het probleem. Zolang er waterstof op druk is voor je. Want als je de 3e of 4e achter elkaar aan de pomp bent is die er niet.
En wat denk je, dat laden niet bijna even snel kan? Kijk hoe de laadsnelheden zijn toegenomen de afgelopen 10 jaar. Die 5 minuten 500km is er straks gewoon hoor. Of zelfs meer.
Als het te hard waait dan worden de windmolens uitgezet om de windmolens te beschermen, kun je geen waterstof van maken. Als de zonnepanelen uitgezet worden is dat omdat het wijknet anders een te hoge spanning zou krijgen en krijg je die stroom ook niet bij de waterstof fabriek.
Gas centrales zijn juist flexibel en kunnen bijgestuurd worden.
Om waterstof van overtollige stroom te maken hebben heel veel meer windmolens en zonnepanelen nodig en dat gaat niet gebeuren. Als er nu ergens een windmolen gepland is dan richten de lokale Don Quichotte’s meteen een stichting tegenwind op en procederen deze “ik wil niet” mensen met subjectieve landschapsvervuiling claims en niet wetenschappeljjk onderbouwde gezondheidclaims tot aan de Raad van State. Voor elke molen opnieuw.
Toch mooi dat ze dat doen. Anders staat het land straks vol met deze ineffectieve dingen. Julie hollanders hadden over honderd jaar al door dat het geen oplossing was.
@schuimbekje3 waarom sloeg de verkoop ervan dan niet aan en die van de auto met batterij wel?
Ik ben benieuwd naar de onderbouwing. Ik zie graag een nuttige toepassing voor waterstof. Natuurkundig heb ik begrepen dat de productie nogal duur is en er weinig geïnvesteerd wordt in innovatie. Kan u mij overtuigen?
Die olie boeren moeten even door krijgen dat ze in hun zandbak niet naar olie moeten boren maar hun zandbak vol met zonnepanelen moeten flikkeren en dan met zeewater waterstof moeten maken,
Hoe krijgen we de waterstof van de woestijn naar het pompstation bij ons om de hoek? Een pijplijn zoals bij olie, of supertankers gaat moeilijk, omdat de druk waarop waterstof wordt opgeslagen veel te hoog is. Bij lage druk is er echter geen opbrengst. Ik hoor graag hoe dit kosten effectief kan worden uitgevoerd.
Dat op druk houden van de waterstof tankstations kan natuurlijk verbeterd worden. Recent was er een ontdekking gedaan dat het mogelijk is waterstof te delven uit gesteente in de bodem, dat zou het rendement flink verhogen. Maar tegen de tijd dat dat uitontwikkeld is rijdt iedereen en z’n moeder natuurlijk al een EV.
Het antwoord is Witte Waterstof dat gewoon in de bodem zit zoals aardgasvelden.
Men is al volop bezig in Frankrijk en in Mali is er zelfs een mini energiecentrale die direct aangesloten is op een witte waterstofbron.
Er zou volgens onderzoek zekerst voor enkele eeuwen genoeg witte waterstof zijn om mee te rijden, verwarmen etc…
Toch wel bijzonder dat er de afgelopen 100 jaar biljoenen uitgegeven zijn aan geologisch onderzoek en het delven van grondstoffen. Toch bijzonder dat al die geologen, universiteiten en mijnbouw bedrijven hebben slapen als er blijkbaar zoveel waterstof nooit is gevonden……. of zou er iets anders aan de hand zijn?
Ook waterstof heeft accu’s nodig met dezelfde zeldzame materialen.
@Richmond: Die accu is wel kleiner, en zo zeldzaam is het allemaal niet.
Cobalt is niet meer nodig.
Met Sodium accu’s is zelfs Lithium niet meer nodig.
Sodium accu’s zijn weliswaar zwaarder, maar kunnen in groter temperatuur bereik werken en zijn best krachtig. Belangrijker nog is dat ze supergoed gaan worden. Ze zijn nu al goedkoop terwijl de productie vrij nieuw is (1 jaar)
Sodium accu’s zijn er nog niet toch? Net als solid state?
@Richmond: Ja zeker wel! Sodium accu’s zijn er al, en zitten nu al in de prijs range van Lithium. Denk een jaar aan serieuze productie.
In China kun je al een EV kopen met sodium accu.
Geen Tesla prestaties, wel super goedkoop.
Sodium accu’s zijn niet perfect maar dat hoeft ook helemaal niet als het straks 10$ per kWh kost (over een jaar of 4 bijvoorbeeld).
Waarom niet op organisch geproduceerde benzine (koolwaterstoffen) door micro organismen?
Waterstof is gewoon erg moeilijk om op te wekken, op te slaan (gas is volumineus en vloeibaar is erg koud) en als het mis gaat heb je een gigantisch drukverschil wat een mogelijke explosie kan veroorzaken. Daarnaast lekt het gewoon over tijd door alle materialen heen (met een paar dure uitzonderingen). Iedereen verheerlijkt waterstof maar ik zie erg veel moeilijkheden die niet zo makkelijk op te lossen zijn. Ooit was er een waterstof opslagsysteen voor waterstofcellen dmv sterke zuren maar dan werk je weer met zterke zuren dus bij een ongeval zijn er dan weer andere gevaarlijke situaties. BMW had al een waterstof 7 series maar vond de hoeveelheid nadelen te groot. Toyota Mirai is geflopt. Mazda had al een mx-5 waterstof auto in 1993 maar is er nooit mee verder gegaan. Er is erg veel onderzoek naar de daan en elke keer is de conclusie dat het theoretisch mogelijk is maar practisch niet echt haalbaar.
De hoogste tijd voor solid state accu’s dus
@tenaci: Nee joh, gewoon Sodium accu’s. Geen Lithium of Nikkel of Cobalt nodig. Super goedkoop.
Op naar de 10$ per kwh
Dit soort geluiden zijn van alle tijden. Ik hoorde 25 jaar geleden al dat we nog maar voor een paar jaar olie zouden hebben, nou de voorraden zijn inmiddels groter dan ze ooit waren, er wordt meer gevonden dan er wordt opgepompt.
Hetzelfde hoorde je bij lithium enkele jaren terug, maar op dit moment gaan de EV verkopen door het dak en de lithium prijzen zijn aan het dalen.
Dus we zullen het wel zien. Moment dat het schaarser en duurder wordt dan loont het weer meer op nieuwe mijnen aan te leggen, waardoor de prijzen weer dalen. Waarschijnlijk zal het dus allemaal wel met een sisser aflopen.
Exact dit. Ik zou me vooral druk maken over olie. Als die op is, zit je pas echt met een probleem. Is werkelijk overal nodig. Beetje dom om dat dan maar zomaar op te branden.
25 jr geleden? Er was in de jaren 70 borige eeuw al een oliecrisis. Inmiddels 50 jr verder en dr wordt meer olie gepompt dan in de jaren 70 vorige eeuw.
Nieuwe bronnen en technieken voor winning zullen gewoon worden gevonden en verzonnen.
Elke decennia krijgen we een crisis in de strot geduwd en komen er speciale belastingen . Jaren ‘60, ‘70….en nu weer. Over een paar jaar horen we niets meer over CO2-uitstoot en zal het iets anders zijn.
Idd en steeds is de oplossing dat we voor alles merr moeten betalen.
@ericc: sommige van die crisissen zijn gewoon opgelost door wereldwijd ons gedrag te veranderen, maar dat is blijkbaar moeilijk te erkennen ofzo?
Hopelijk ziet men spoedig in dat we dezelfde grondstoffen voor vele andere zaken nodig hebben. Wat me vooral stoort aan het EV verhaal is dat Europa ons geen energie zekerheid kan bieden. We zijn specialist in het ons afhankelijk maken en idd, je zou kunnen zeggen dat is met olie ook zo, maar door echt alles op elektriciteit te zetten, van de auto tot BBQ, kan men het leven in Europa binnen de 2 uur platleggen. Laat ons hopen dat het nooit zover komt, maar stel je voor…
In de Belgische Kempen zit er in het grondwater genoeg Litium om er jaarlijks 125.000 accu´s van te maken. Ook in Frankrijk en Duitsland zijn er bevredigende resultaten alleen vraag ik mij steeds af waarom alles zolang moet duren voor er iets mee gedaan word.
En naast de EV zal waterstof de belangrijkste energiebron worden. Witte waterstof wat gewoon in de bodem zit