Henk Kamp draait elektrisch autoplan PvdA de nek om

Auteur: , 31 Reacties

Hoewel de ingediende motie van de PvdA is aangenomen verwerpt minister Henk Kamp van Economische Zaken de zaak. Kamp benoemt drie punten.

DJ Henk0rz

Het leek de PvdA zo mooi: in 2025 enkel en alleen nog maar uitstootvrije auto’s. Hoe de wereld in elkaar steekt maakt niet uit. Enkel. Elektrische. Auto’s. En wel zo spoedig mogelijk. De motie van de PvdA kreeg ondersteuning maar werd kort daarna keihard vermorzeld. Vandaag doet minister Henk Kamp er nog een schepje bovenop in een brief (PDF) gericht aan de Tweede Kamer. In drie punten geeft de minister aan waarom het plan niet gaat werken.

1. Ten eerste is in het Energieakkoord de ambitie overeengekomen dat in 2035 alle nieuw verkochte auto’s in staat zijn emissieloos te rijden. Het streven zoals vastgelegd in de motie betekent dat de ambitie uit het Energieakkoord 10 jaar naar voren zou worden gehaald en bovendien fors wordt aangescherpt. De ambitie zou dan immers geen betrekking meer hebben op alle typen elektrische voertuigen die emissieloos kunnen rijden (inclusief die met een verbrandingsmotor) maar alleen op volledig elektrische voertuigen en waterstofauto’s.

2. Ten tweede is uitvoering van de motie juridisch problematisch. Zoals hierboven aangegeven, mogen voertuigen die in een EU-lidstaat een typegoedkeuring hebben verkregen, in Nederland verkocht worden. De regels voor de interne markt staan het verbieden van de verkoop en de parallelimport van voertuigen met een conventionele verbrandingsmotor niet toe.

3. Ten derde verdient de haalbaarheid van het streven zoals opgenomen in de motie aandacht. Op dit moment zijn er ruim 90.000 elektrische auto’s in Nederland, waarvan 10% volledig elektrisch is. De emissieloze auto’s zijn dus een beperkt deel van het totale aantal elektrische auto’s.

Aldus de reactie van Kamp op het oorspronkelijke plan van de PvdA. In plaats van de verbrandingsmotor, lijkt in dit geval de motie van de partij van de rozen uit te faseren.31 reacties

Ondernemers hebben nooit autopech toch. of wel!?.
Ik dacht aanvankelijk dat de pvda een 1 april grap maakte met de desbetreffende motie. Toch ben ik blij dat het van tafel is, hoewel ik eigenlijk niks anders verwacht had want de eisen van de motie waren onhaalbaar en onrealistisch in elk opzicht. Je kan technologische vooruitgang bijvoorbeeld niet inplannen in een (politieke) agenda.
@marc94: nu opgelucht naar de bp voor wat 98 want daar houd de subaru van.
@marc94: ga maar is naar firezone voor wat 102, wilt je sub niks anders meer!
@vtechlover: Dat weet ik maar die vind ik veel te duur, er zijn grenzen. En buiten dat is de dichtstbijzijnde Firezone met 1O2 bijna een half uur rijden.

Maar als ik moest kiezen tussen een nacht opladen of een half uur rijden om te tanken ging ik alsnog tanken.
@marc94: ik wil ook garage een punt 4 toevoegen:
Het huidige Nederlandse energie net (lees electriciteitsnet) ligt binnen de kortste keren plat als dit doorgedrukt wordt. En binnen 9 jaar is dat niet genoeg verbeterd.
@rw1994: nieuwe kolencentrale bouwen of een kerncentrale neerzetten. O wacht…
Wow… Ik bedenk me net dat ik het voor de verandering eens een keer ééns ben met een VVD-politicus.
@RRRobert: vraag mij af met welke politicus je het dan wel vaker eens bent?
Die lui doen maar wat ..

Corrupte geitjes ..
Die Vos van de PvdA is een populistische luchtfietser.
Nu moet de PVDA weer iets anders verzinnen om kiezers te krijgen…
Goedzo. Kansloze PvdA ook….
Ondanks dat ik Kamp ’n gigantische zaaddodende l*l vind, met zijn incapabele beleid & waardeloze visie heeft die nog gelijk ook. Ik weet echt niet wat de Pvda gerookt, gesnoven, of gespoten heeft, maar dat elektrisch autoplan is compleet losgeslagen vd. realiteit!
Altijd weer dat vieze linkse volk wat dit soort shit kan bedenken… Beter maar dat het van tafel is, ik blijf lekker in een zeer vervuilende auto rijden met een grote motor met draaikolk, theres no replacement for displacement!!
Heel de focus ivm co2 uitstoot zou zich sowieso veel minder op de transport sector moeten richten. Tijd dat eerst de voedsel industrie wordt aangepakt, of gewoon de wereldbevolking. Lijkt me een beter streven, zorgen dat we zo snel mogenlijk weer op een nummer rond de 1 miljard zitten. Kunnen we allemaal aan de v8 zonder dat dit ernstige consequenties heeft.
@boenderaar: en wat wil je met die overige 5 miljard? Op de trein naar het oosten?
Ja ja nu denken haha wat een grap. Vrees dat over een jaar of 5 a 10 dezelfde vraag toch veel meer draagvlak zal krijgen.
Henk Kamp = VVD, dus onderdeel van de lobby van (belasting ontwijkende) multi-nationals. Zoals bekend is de VVD altijd opvallend weinig ambitieus geweest op het gebied van milieu, volksgezondheid en klimaatverandering. Verbaast mij ook niet dat hij dit prima plan wil torpederen.
“Juridisch problematisch” is een typisch regenten trucje om de boel te traineren.
@fit4fun: tja, de Linkse kliek heeft het liefst dat al je geld opgaat aan Afrika, zware milieu belastingen, mensen die geen baan hebben net zoveel geld geven als mensen die dat werkend verdienen, kwartjes op de brandstofaccijnzen, mrb omhoog, BTW verhogen….oh ja, en het liefst voor Sinterklaas in het buitenland spelen.
@rufctr01: ik verdien modaal, maar ik had meer koopkracht gehad als ik in de bijstand had gezeten. Pvda is blijkbaar al te lang aan de macht geweest…
@fit4fun: Hiervoor moet ik even mn aluhoedje opzetten hoor
@fit4fun: Altijd grappig, mensen die hun mening gaan geven over onderwerpen waar ze helemaal niets over weten.

Met de huidige technologie is emissieloos rijden niet mogelijk; je verplaatst de uitstoot slechts, niet alleen naar de energiecentrales, maar ook naar de gigantisch vervuilende fabrieken en mijnen die nodig zijn om de accu’s te produceren. Totdat er uitsluitsel is dat als je de hele productieketen meeneemt elektrische auto’s nog steeds milieuvriendelijker zijn dan conventionele auto’s blijf ik cynisch.
@fit4fun: Nee, dat populistische gejank van de PvdA zet zoden aan de dijk.

Als er een akkoord al bestaat met een onderstreept streven, waarom zou je dan een dergelijk waanidee bedenken om dit maar even 10 jaar in het voren te trekken.
Groot gelijk dat Kamp z’n feiten even op papier zet, even een duidelijke wake-up-Call in het o-zo wonderlijke Den Haag.
@fit4fun: je eigen reactie lijkt meer op regentesk eigenlijk. Jij noemt het een ambitieus plan de meeste reaguurders inclusief mijzelf noemen het compleet onrealistisch.
Kamp komt nu met valide argumenten en dat noem je hem een ‘typische regent’ , ookal ben je het niet eens dat slaat nergens op.
Nare man
Vergeet punt vier niet… Jan Modaal kan zich geen nieuwe (momenteel veel te dure) electromobiel veroorloven. Dat die linkse rakkers met zo’n verschrikkelijk rechts idee komen gaat zelfs de VVD te ver. Of gaat de P vande A voor subsidies zorgen dat ik mijn 1.9 TDI (1 vd 250.000 in NL) met een financieel veurdeel kan inruilen voor een stekkerCayenne?
Henk Kamp, is dat niet die persoon die een halve provincie kapot laat schudden om zijn vriendjes bij de Nam rijk te maken?
En laat die gasprijs nou toevallig gerelateerd zijn aan de olieprijs…

Ik denk ook niet dat het enigszins realistisch is wat de pvda wil, maar die kontlikker kamp kan ik hier niet serieus in nemen.
Wat een held!

Henk Kamp is de Hansje Brinker van deze tijd. Zo dapper als Hansje het allesverwoestende water wist tegen te houden door met zijn vingertje het lek in de dijk te dichten, zo dapper is Henk Kamp nu geweest door stand te houden en met één pennenstreek deze motie onderuit te halen…

Het rode gevaar daadkrachtig afgewend, de VVD laat weer zien waar zij voor staat!

Zoals de VVD dat keer op keer heeft laten zien sinds zij regeringspartij is…

Maar ik ga eerst gauw even tanken voordat de accijnzen weer omhoog gaan. Want als de VVD iets wel heeft laten zien is dat na het zoet het zuur komt…
@moveyourmind: Ik zat te wachten op de cynische wende in je lofzang. Helaas lijkt je gehersenspoeld door de VVD propaganda. Als er twee partijen zijn die vrijwel alle plannen en beloftes van voor de vakantie overboord hebben gezet om maar aan de macht te blijven dan zijn het VVD en PvdA.
@w0o0dy: Ik was nog niet helemaal wakker, zie nu ook dat je mijn betoog als pro-VVD kan lezen…

Maar de cynische wending ben ik gelukkig niet vergeten: iets met accijns…

Want dát is wat de VVD keer op keer heeft laten zien. Net zoals jij zegt, ze doen allerlei beloftes, maar géén van allen komen ze na.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).