Herken jij in deze raceauto de Toyota Supra?

Auteur: , 14 Reacties

Wij in ieder geval niet.

Herken jij in deze raceauto de Toyota Supra?

We brengen jullie al tijden zoveel mogelijk nieuws over de aankomende Toyota Supra. Logisch, want de cultauto keert na een afwezigheid van bijna twee decennia terug en krijgt zodoende een gezonde dosis aandacht. De nieuwtjes hebben ons tot nu toe stuk voor stuk in toenemende mate weten op te winden. Nu Toyota heeft onthuld dat de Supra volgend jaar in de NASCAR actief zal zijn, wordt dit momentum toch enigszins gesloopt.

Jawel, zelfs na het schrijven van deze woorden zit er nog enige verbazing in mijn achterhoofd verstopt. Kijken we naar de verschillende spyshots en teasers, dan is het productiemodel van de Toyota Supra namelijk een fraaie vertoning. Hetzelfde geldt voor de Gazoo Racing Concept, die Toyota eerder dit jaar uit de doeken deed. Niet vreemd, dus, dat we er van uitgingen dat de Supra in geen enkele vorm verpest kon worden.

Herken jij in deze raceauto de Toyota Supra?

We hielden er echter geen rekening mee dat de Supra ook in de NASCAR kon verschijnen. Waarschijnlijk hadden we beter moeten weten, want in de afgelopen jaren onthulden Ford en Chevrolet NASCAR-varianten van de Mustang en Camaro. Toyota, de derde constructeur in de raceserie, kon niet achterblijven nu het alsmaar dichter in de buurt komt van de introductie van de nieuwe Supra. De Supra vervangt de Camry en komt terecht in de Xfinity series, de opstapklasse naar de hoofdklasse van NASCAR.

Hoewel er verschillende autofabrikanten in de NASCAR actief zijn, heeft het type auto dat de fabrikant inzet aanzienlijk minder invloed op de resultaten dan in andere raceklassen. Hoewel er tegenwoordig talloze raceklassen zijn waarin de deelnemende ‘productieauto’s’ niets gemeen hebben met de straatversie, spant NASCAR wel degelijk de kroon. Waar de bolides in de DTM of het V8 Supercars-kampioenschap nog op de straatauto’s lijken, hebben NASCAR-auto’s weinig tot niets gemeen met het origineel waarop ze zijn gebaseerd.

Herken jij in deze raceauto de Toyota Supra?

De nieuwe Toyota Supra voor in de NASCAR is hiervan een perfect voorbeeld. De buitenzijde lijkt, zoals gebruikelijk, niets op het origineel. Strakke, hoekige vormen vervangen het fraaie ontwerp van de Supra. Alleen de neus blijft enigszins intact. Onderhuids is de Supra, uiteraard, eveneens totaal anders. Hier schuilt een stalen buizenframe. De reglementen dicteren dat de motor een 5,8-liter V8 moet zijn, die tussen de 650 en 700 pk produceert. Daarnaast mag het gevaarte, inclusief coureur, niet meer dan 1.542 kg wegen.14 reacties

Toch wel grappig dat een ultieme “ricer” mee doet in de meest “muscle” raceklasse.
Vind die Camry waar ze nu mee racen ook erg gaaf overigens.
@str8six: inderdaad vindt alleen de neus erg raar
@str8six: ik heb bij een ricer toch meer een tot op het bot getunede Civic 1.5 in mijn hoofd dan een Supra
@gulli: daarom ook de aanhalingstekens.
Kennelijk werkt het marketing-technisch toch voor de Noord Amerikaanse markt, de modelnaam van een straatauto op een circuitauto plakken, die niet of nauwelijks op de straatauto lijkt. Maar vanuit Europees oogpunt blijft ’t inderdaad wat vreemd.

edit-whoops! de komma en punt zitten ook zo dicht bij elkaar…
Dit lijkt natuurlijk totaal niet op de Supra, maar ik ben van mening dat de DTM-auto’s van tegenwoordig ook totaal niet meer op de productieauto’s lijken.
@berlinetta: TCR is gewoon het DTM van vroeger..
@87sandyd: Klopt, alleen vind ik de auto’s daar niet heel boeiend.
@berlinetta: op een foto met een lange sluitertijd lijkt t aardig 😉
Ik vind dit echt belachelijk. De vormen van de Supra passen gewoon niet op zo’n Nascar ding. Maar goed, dat is met Nascar wel vaker. De Camaro’s en Mustangs ogen ook vreemder dan de Camry’s, Fusions en SS’en.
Zit er nu al eens injectie op de motoren van NASCAR? Of is het nog steeds een single barrel carburateur?
Ik zag het meteen…. staat gewoon voorop in het midden
Knap dat ze ook dit imago weer om zeep helpen.
Is er geen minimumgewicht voor een NASCAR?

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).