
De pechgevallen liegen er niet om: elektrische auto’s staan het vaakst stil door problemen met de banden.
Aan het einde van 2024 telde ons land 9,4 miljoen auto’s. Daarvan hebben 7,1 miljoen auto’s alleen een verbrandingsmotor. Het aantal elektrische auto’s steeg ten opzichte van 2023 met 36 procent naar 462.307. Je kunt je voorstellen dat hoe meer EV’s er komen, de kans groter is dat de ANWB in actie moet komen om een EV te redden. Dat gebeurde dan ook in 2024.
In totaal kreeg de ANWB vorig jaar 1,355 miljoen meldingen. Dit is volgens de wielrijdersbond evenveel als in 2023. In 65.000 van die gevallen was de gestrande auto een elektrische. Dit komt neer op 4,7 procent van het totale aantal meldingen. In 2023 werden er nog 51.000 EV-meldingen gedaan.
Elektrische auto’s stoppen daar lekke banden
Bij elektrische auto’s was het meest gemelde probleem platte banden. Hierover kan collega @nicolasr meepraten. Al jaren staan lekke banden in de meest voorkomende redenen dat de Wegenwacht wordt ingeschakeld. De ANWB roept eigenaren van zwaardere auto’s (denk aan crossovers, SUV’s, M5 G90’s en de meeste EV’s) op om regelmatig hun banden te controleren. Het extra gewicht zorgt voor meer slijtage, waardoor banden sneller leeg raken.
Na lekke banden zijn problemen met de accu de meest voorkomende oorzaak van pech bij EV’s. Door een euvel met de batterij deed de verlichting, verwarming en/of infotainment het niet. Op plaats drie staan storingen in de ECU. Auto’s met een verbrandingsmotor hebben het vaakst last van een defecte accu of problemen met de dynamo.
Drukste tijd voor de Wegenwacht
De piek van de pechmeldingen kreeg de ANWB op 9 januari 2024. Toen werden er ruim 7.700 meldingen gedaan. Dat zijn er 320 per uur of 5 per minuut. De rustigste dag was vreemd genoeg eerste kerstdag. Je zou zeggen dat veel mensen op die dagen onderweg zijn naar familie, maar kennelijk verliep dat grotendeels goed. Er kwamen die dag maar 2.500 meldingen binnen. Misschien hadden deze gezinnen wel al de nieuwe slimme banden.
Bron: ANWB, RAI Vereniging
1,355 miljoen, oftewel 1355 duizend of schrijf gewoon 1.355.000. Met zoveel cijfers achter de komma kan je de komma beter weglaten..
Sidenote: dingen als verlichting e.d. is gekoppeld aan de 12/48V batterijen, volgens mij gaat het niet om de grote accu.
Om die verwarring te omgaan is het gebruikelijk de 12V batterij accu te noemen en de hoog voltage (400+) batterij batterij te noemen.
Mijn auto’s hebben alledrie een reservewiel of thuiskomertje. Ik wil helemaal niet afhankelijk zijn van een anwb oid als ik een lekke band krijg. Toch al 3 keer gehad in de 11 jaar dat ik een rijbewijs heb. Irritant, maar je kan 20 minuutjes later gewoon verder.
Helaas heeft circa 95% van de bestuurders geen benul meer, hoe het verwisselen van een autoband dient te gebeuren. Da’s pas een schrijnende statistiek. Vrijwel iedereen staat met z’n gele hesje 1,5 uur huilie-huilie langs de vangrail; terwijl je inderdaad met 20 minuten weer op weg kunt zijn. Ik heb te doen met de ANWB…
Doen ze huilie huilie of zitten ze op intagram? Als het zo weinig voorkomt als drie keer in elf jaar dan lijkt het me logisch om geen zinloos reservewiel mee te zeulen of zinloze wielwisselkennis te hebben.
Reservewiel meezeulen? Zoveel weegt een thuiskomer + krik ed nou ook weer niet.
Ik sluit me aan bij Johanneke.
Met alle respect hoor maar wegen waar vangrails staan… daar ga ik, met gevaar voor eigen leven echt geen band verwisselen… 1x gehad in Frankrijk toen ben ik langzaamrijdend met lekke band doorgereden naar eerst volgende afslag. De band is toch al kapot.
Ja ik rij wel even door tot ik ergens veilig sta. Maar dan kan ik na 20 minuten weer verder. Laat mijn dag niet vergallen door zoiets, vind het fijn dat ik weet dat ik altijd door kan.
Paar jaar geleden was de laatste keer, parkeerde bij mijn werk en toen hoorde ik de band sissen. In de pauze even thuiskomertje eronder en met 90 naar huis. Ik weet niet wat een anwb abo kost, maar ik heb het dus al 11 jaar uitbespaard.
Langzaam rijden naar een vluchthaven of afrit is het veiligste.
Als lid van ADAC (A, Dee, A, Cee volgens de Duitsers) weet ik dat die mijn reservewiel wisselen maar ik doe het toch zelf.
Heb mijn echtgenote die nog maar 2 jaar haar rijbewijs heeft dat ook aangeleerd.
Ja, klopt dat wegenhulp ervoor betaalt word maar tegen de tijd dat je iemand aan de lijn hebt en alle nodige data hebt doorgegeven heb je het reservewiel zelf vervangen.
Zo dacht ik er ook altijd over. Totdat ik een keer het wiel wilde wisselen wegens lek rijden. Met de meegeleverde wielsleutel kreeg ik dus met geen mogelijkheid de (pneumatisch aangetrokken) wielbouten nog los. Zelfs door er met m’n volle 92 kilo (
) op te gaan staan gaven die bouten geen krimp.
Heb ik nog niet meegemaakt. Plus, een beetje garage heeft een sleutel die je kan instellen op de juiste slag. Heb wel eens hard moeten trappen overigens hoor, maar heb een flinke sleutel in de auto liggen voor een goed momentum.
Ik wissel mijn wielen zelf en heb een momentsleutel. Altijd vasttrekken met 130Nm zoals voorgeschreven. Dat is een waarde die je ook goed los kan draaien.
Maar je wil niet weten hoe ik soms moet beuken om een wielmoer los te krijgen, een half jaar later!
Dus ook een momentsleutel is geen garantie.
Een bout laten schrikken helpt wel. Korte harde stamp op het uiteinde van de sleutel. Lukt mijn vrouw wel met slechts 48kg, moet jou met 92kg ook wel lukken. Succes de volgende keer
Heb ik ook eens meegemaakt maar heb toen geprobeert met kruipolie wat gelukkig werkte.
Sindsdien heb ik altijd een stukje pijp in de auto waardoor je het makkelijk los krijgt.
Ook belangrijk om nooit meer je banden te wisselen waar ze geen moment sleutel gebruiken.
Welk bewijs is hier nu geleverd? Banden is meest voorkomende probleem bij EV’s en zoals aangegeven is dit ook voor ICE’s een vd meest voorkomende issues?
EV’s maken 4.9% vd vloot uit en 4.7% vd meldingen, dus conclusie is dat EV’s minder stil staan?
“Auto’s met een verbrandingsmotor hebben het vaakst last van een defecte accu of problemen met de dynamo.”
ICE’s hebben dus veel minder last van lekke banden, bij die auto’s staan andere problemen bovenaan. En dus zou je de conclusie kunnen trekken dat EV’s relatief (heel) veel problemen hebben met banden. Maar dat is dan ook weer niet helemaal correct (causaliteit vs correlatie) want het probleem blijkt te zitten in het gewicht van de auto. Nou zijn de meeste EV’s zwaar, maar niet alle zware auto’s zijn een EV…
En je conclusie dat EV’s minder stil staan lijkt logisch, maar het verschil is natuurlijk minimaal. En ik denk dat als je dan gaat kijken naar de leeftijd van de auto’s, dat het dan nog wel eens een heel stuk minder positief is voor EV’s.
Is het gewicht het probleem of het koppel? Vrachtwagens rijden met meer gewicht en toch veel langer op de banden.
Ik denk ook de rijstijl..
Als ik die aso’s in die elektrische stofzuigers soms zie wegtrekken?
Dat vindt geen enkele band leuk.
Koppel, vermogen en de ongekwaamheid om er rationeel mee om te gaan.
Zo is dat. Velen hebben versleten banden bij absurde lage km stand terwijl ik makkelijk 75,000km doe en dat met een Challenger, Mustang, Viper, Ram SRT-10.
Iedere keer als een gek optrekken bij groen heeft zijn prijs
@Fernando: mijn EV heeft 200pk en weegt 1600 kilo. Ik trek nooit rustig op en heb toch ook 75.000km met de voorbanden gedaan. Achterbanden (niet aangedreven) zelfs 180.000km!
Waren wel echt compleet versleten en uitgedroogd maarja heel acceptabel
EV’s zijn ruim 6% van ons wagenpark inmiddels!
Best jammer dat kritische reacties door de auteur worden verwijderd…
Het is weer een typisch anti-EV bericht. Op dit moment is 6,1% van ons wagenpark een EV. De gemiddelde EV rijdt daarnaast 30% méér kilometers per jaar dan de gemiddelde verbrandingsmotor. Maar ze zijn dus slechts verantwoordelijk voor 4,7% van de pechgevallen! Bijna de helft van wat je zou verwachten.
Dus je kan natuurlijk als titel van dit artikel schrijven “EV’s minder vaak met pech” ofzoiets. Maar de auteur kiest er echter voor om te muggenziften en te stellen dat dit “hét bewijs” is dat EV’s banden verslinden. Iets wat totaal niet met data wordt ondersteund.
Echt autoblog maakt zijn reputatie als anti-EV-blog weer helemaal waar.
Ik vind ze juist helemaal niet anti -EV. Misschien hier en daar wat kritisch. En daarbij het is een blog….. Dus als ze willen schrijven dat een toiletbril nog beter rijd dan een EV, prima toch.
Jammer, de edit knop edit nog steeds niet.
Wat wel zo is in mijn ervaring, de ID3 die ik had, die versleet banden alsof het niets was. Bizar wat voor profiel daar nog maar op zat na drie maanden…. Dus ja ze lusten wel wat bandjes. In je (private) lease wagen merk je daar alleen financieel niet zo heeeel veel van.
Jij hebt anders heel wat pro-EV reacties hier staan, zeker voor iemand met de naam audirs3. Daar ik die steeds lees weet ik niet wat je bedoelt met het weghalen van kritische reacties.
@981TurboS ik hou gewoon niet van nep nieuws en click bait titel. Als je naar die ANWB data kijkt, gewoon objectief sta je met een EV veel minder vaak langs de kant. Gewoon een feit. En dan wordt er zomaar als titel van dit artikel gesteld dat ze “banden verslinden”, zonder vergelijkende data van verbrandingsmotoren.
En ik ben niet enorm pro-EV, ik ben vooral anti anti-EV.
Ik denk dat je je te druk om niks maakt. Ik kan dat hele anti-EV waar je het over hebt niet uit dit artikel halen. Feit is dat ze een hoog koppel hebben en ook nog eens instant, hetgeen resulteert in snel versleten banden indien het koppel ook daadwerkelijk wordt aangesproken. Gewoon een zeer logisch resultaat. Heeft niks met EV bashing te maken.
Click bait titels is vervelend maar heel normaal in de media want ze willen zoveel mogelijk lezers/bezoekers aantrekken wat normaal is.
Dat Autoblog Anti EV is dat hangt af van de auteur.
Dat je anti anti-ev bent daar geloof ik niets van, Pro EV lijkt mij correcter. Mag en is geen probleem maar jammeren om statements die niet pro ev zijn is kinderachtig.
Je profielnaam Audi RS3 en Pro EV lijkt mij een contradictio in terninis.
Begrip hebben voor iedereens standpunt is begin van respect voor elkaar.
@Fernando nou ons wagenpark is erg gemengd, met een S3 (die naam was helaas al genomen, derhalve RS3), een A1 en een Ioniq 5. Een EV is in vrijwel alles superieur, als daily zou ik niet anders willen. Maar die S3 gaat er nooit uit. Ik zie dat net als paardensport, dat bleef ook bestaan na de komst van de auto.
En ik ‘jammer’ nu gewoon over het feit dat de feiten worden verdraaid. Dat ANWB rapport is nogal duidelijk, EV’s staan bijna 2x minder stil dan verbrandingsmotoren per km. Maar de auteur weet er een soort anti-EV stuk van te maken dat ze banden verslinden… Terwijl een verbrandingsmotor met gelijk koppel echt niet minder banden slijt.
@audirs3 bedankt voor het delen van je autoliefde.
Nu weten we dat je bi bent en geen anti ice man.
Leuk die Ioniq 5. Eerste keer dacht ik dat het de elektrische Golf opvolger was.
In de file staat een EV even veel stil als een ICE.
Zijn er eigenlijk EV’s die een reservewiel/thuiskomertje hebben? Dus als je lek rijdt moet je wel naar een pechdienst bellen.
Veel bewijs dat EV’s hun banden verslinden vind ik verder niet in het “interessante” artikeltje.
Die conclusie boven dit artikel raakt ook kant nog wal…
Alleen omdat lekke banden de meest gemelde pech is, betekent dat niet dat EV’s banden verslinden. Kan ook betekenen dat een EV veel betrouwbaarder is en er veel minder motorische onderdelen zijn die voor pech kunnen zorgen.
Maar he, fuck journalistiek, lekker zeiken op EV’s want dat is wat iemand die zich ‘autoliefhebber’ noemt (maar dat niet is) hoort te doen natuurlijk
En daarenboven dat EVs geen onderhoud nodig hebben, waardoor ze niet bij de dealer langs moeten en waardoor bestuurders er ook niet op gewezen worden dat hun banden aan vervanging toe zijn.
Ik denk dat het probleem drie-ledig is:
– banden van elektrische auto’s slijten door het gewicht en vermogen sneller dan de eigenaar in de gaten heeft.
– veel elektrische auto’s hebben een lage stugge wang waardoor je sneller lek rijdt als je tegen een stoprand rijdt.
– Veel elektrische auto’s hebben vanwege gewichtsbesparing geen standaard reservewiel.
Voor dat laatste punt is een oplossing: https://thewheelshop.nl/the_wheelshop/tesla/
@shizzle: Het zou ook best kunnen dat ze gemiddeld meer kilometers maken dan brandstof auto’s.
mijn EV heeft 200pk en weegt 1600 kilo. Ik trek nooit rustig op en heb toch ook 75.000km met de voorbanden gedaan. Achterbanden (niet aangedreven) zelfs 180.000km!
Waren wel echt compleet versleten en uitgedroogd maarja heel acceptabel
Ik denk dat EVs meer kilometers maken dan landelijk gemiddelde. Puur omdat ze nieuwer zijn en nieuwe auto’s meer gebruikt worden dan de 17 jaar oude boodschappenwagen, ik noem maar wat.
Ik heb met mijn ev ook een keer de anwb gebeld maar dat was door een schroef in de band.
Als ik een reserve wiel had dan had ik het even snel gewisseld.
Propje erin en ik kon weer verder.
Vraag me af of er ook een onderscheid gemaakt wordt over wat voor klacht het gaat.
1 ding is zeker, een ev van precies hetzelfde model vreet zn banden sneller ook al rij je rustig.
Voorbanden eqv houden het maar ongeveer 25k km vol. Achterbanden ongeveer 30-35k (voorwiel aangedreven)
Op de v klasse (waar ik harder mee reed) houden ze ongeveer 40k vol en de achterbanden 45-50k (achterwiel aangedreven)
Indien ik ooit lekke band krijg. Bel ik rijkswaterstaat. ICM laten opstarten . Een Inspecteur laten beveiligen en berger brengt mij gratis na eerst veilige plek.