Het rommelt bij de RAI

Auteur: , 16 Reacties

Dat de AutoRAI in 2017 niet doorgaat is bepaald niet het enige probleem van de RAI Vereniging, de club die de beurs organiseert. Het rommelt binnen de RAI Vereniging en de club van importeurs zou inmiddels meerdere mensen ontslagen hebben. Woordvoerder Cees Boutens doet een Al-Sahafje en beweert dat er niets aan de hand is.

Verrassingen op de Autorai

Onlangs meldde Automotive-online dat er drie medewerkers zijn ontslagen bij de RAI Vereniging, waaronder woordvoerder Harald Bresser. ‘Dat melden meerdere bronnen rond de organisatie,’ schreef de site. We vroegen de RAI Vereniging om commentaar en vervolgens kostte het de importeursclub een week om er een krampachtig ‘geen commentaar’ uit te persen, dat afkomstig was van een andere woordvoerder dan Bresser.

De RAI Vereniging lijkt al enige tijd in doodsnood te verkeren. Na een aantal jubelende berichten over de AutoRAI van 2015, werd ongelooflijk vroeg bekendgemaakt dat er in 2017 geen AutoRAI zou zijn. Wat heb je dan nog aan de RAI Vereniging, de club die de Amsterdamse autoshow organiseert? Een RAI Vereniging zonder AutoRAI is immers als een voetbalclub waar niet gevoetbald wordt. Woordvoerder Cees ‘bullshit-alert’ Boutens: ‘De RAI Vereniging is en blijft de toonaangevende partij op het gebied van mobiliteit en automobiliteit in ons land.’ Hoe de club relevant blijft? Ook daarvoor heeft Boutens een stoffig en ambtelijk antwoord vol lege managementtaal paraat: ‘De meeste toegevoegde waarde biedt RAI Vereniging in de belangenbehartiging van de leden, zoals door het sluiten van een akkoord met maatschappelijke partijen voor een nieuw fiscaal regime in de komende jaren.’

Maar klopte dat bericht nou dat er meerdere mensen ontslagen zijn bij de RAI Vereniging? Boutens: ‘Hierover kunnen en willen we geen mededeling doen.’ En dat ontslag wat er dan wel of niet is voor die drie medewerkers, heeft dat een verband met de organisatie-adviezen die de club onlangs kreeg? ‘Hierover kunnen en willen we geen mededelingen doen.’ Juist ja. En zijn er nog andere personele wijzigingen op komst? Hiervoor geldt ook hetzelfde.’

Wat moet je als importeur eigenlijk met zo’n lidmaatschap van de RAI Vereniging? Tesla is geen onsuccesvol merk en bewijst dat je kennelijk prima buiten dat lidmaatschap kunt. Boutens: ‘Andersom kun je ook stellen dat zij meeprofiteren van de belangenbehartiging die RAI Vereniging voor haar leden organiseert. Daarnaast is het goed om te bedenken dat Tesla een marktaandeel van één procent heeft in Nederland.’

Met de antwoorden van Boutens komen we niet ver, maar hij is dan ook ‘manager strategie & public affairs’ bij de club. Volgens de website raivereniging.nl is woordvoerder Harald Bresser echter nog steeds woordvoerder, dus we besluiten hem eens te bellen. PR-medewerkster Isabel Cloudt begint ongemakkelijk te stotteren als we naar Bresser vragen. ‘Die eh… Is er niet.’ En wanneer is hij er weer? ‘Eh… Dat is eh… Niet bekend.’

Je zou bijna denken dat er paniek heerst binnen de RAI Vereniging. Nogmaals Cees Al-Sahaf: ‘Volstrekt niet.’16 reacties

Blijkbaar hebben ze de toegevoegde waarde van meneer Bresser onderschat als het ze nu een week kost om een “geen commentaar” bericht de deur uit te doen.
Goh. Alweer of nog steeds?
Just forget about the autorai en neem een tripje naar Genève ofzo!
Haha, Al-Sahaf… Die foto blijft briljant!
http://www.neurophys.wisc.edu/ravi/fun/al_sahaf04.jpg
Jammer hoor. Maar het is niet anders. Kan Autoblog geen mooi event organiseren?
‘kunnen’ we geen mededelingen over doen? Kan je met meer praten / schrijven?
Willen en mogen kloppen, maar kunnen is onzin.
Ik vind het wel het leukste autoevent van Nl.
@meneermandjegtav: Als je dat serieus vind, heb je geen flauw idee wat voor auto-evenementen er allemaal zijn in Nederland. Simpel gezegd is de RAI de saaiste van allemaal..

De AutoRAI is ook gewoon totaal niet interessant voor autofabrikanten. In Nederland is er gewoon te weinig interesse voor auto’s om zo’n evenement succesvol te laten zijn.
Nou, nou…

Ze zijn bij de RAI niet bepaald happig om met nieuws naar buiten te komen…

Weer geen primeur… Net zoals er op de Autorai zelf ook al lange tijd weinig nieuws gepresenteerd werd. Nederland is nu eenmaal niet the place to be als je als autoproducent een nieuw model wilt introduceren, spijtig maar helaas.

En als belangenvereniging ook steeds minder interessant. Je kan beter goede lobbyisten in Brussel hebben zitten, en op landelijk niveau zorgen dat je als importeur zelf dicht op het vuur zit, zoals de hofleverancier van de Nationale Politie uitstekend doet. Daarvoor heb je de collega-importeurs helemaal niet voor nodig, integendeel.
Autoblog belt een woordvoerder, krijgt een typische woordvoerder antwoord (logisch, want daar is het een woordvoerder voor), Autoblog zeikt het gelijk weer af. Lekker makkelijk weer…
@stfu: Eerlijk gezegd belden we de directeur, en vervolgens werden we afgescheept met iemand die nikszeggende antwoorden gaf. Niet de woordvoerder, want die was er immers niet.
De meeste merken die afzegden (afzeiden?) voor de RAI gaven aan dat ze hun budget liever aan hun eigen evenement wilden spenderen. Ik ben wel benieuwd wat voor evenementen dat dan zijn, weet de Autoblog-redactie wat voor dingen er bij de merken te beleven zijn dit en volgend jaar?
@Gulli: afzegden en afzeiden zijn allebei correct denk ik. Al neig ik toch iets meer naat afzegden. :)
Ik dacht dat het helemaal niet meer doorging
Als je het succes ziet van ons Autosalon hier in België, dan vraag ik me toch een beetje af waarom de Autorai het in Nederland zo moeilijk heeft…
Wanneer niet…?

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).