Hoe Fiat een middelvinger opstak naar Duitsland

Auteur: , 49 Reacties

De toko van Sergio Marchionne trekt zich geen fluit aan van het in Europa almachtige Duitsland en vaart z'n eigen koers.

Hoe Fiat een middelvinger opstak naar Duitsland

Alexander Dobrindt heeft hier op Autoblog weinig vrienden, gokken wij. De Duitse minister van Verkeer was het “brein” achter de tolplannen voor buitenlandse automobilisten, die onze oosterburen dwars tegen alle Europese normen in wilden invoeren. Die tol is er gelukkig nog niet, maar met Dieselgate heeft de man waarschijnlijk genoeg andere zaken aan het hoofd.

Dobrindt wilde Fiat Chrysler en Opel eens stevig aan de tand voelen in het kader van gelazer met NOx-uistoot. De concerns zouden daarbij een verklaring af moeten leggen in Berlijn. Nu voel je hem natuurlijk aankomen. Opel kwam netjes opdraven en Fiat stak met hulp van een advocaat vrolijk een middelvinger de lucht in. Fiats worden in Italië gecertificeerd en dus zijn de Italianen niet van plan om verantwoording af te leggen aan een Duitse minister.

Op zijn beurt meent de minister dat het bijzonder onverstandig is van de fabrikant uit Turijn om niet op te komen dagen. Wij hebben zo’n vermoeden dat het daar niet bij zal blijven, zeker gezien de belangrijke rol die Duitsland in Europa vervult. (Via: Handeslblatt.com)49 reacties

Ga ik te ver als ik denk dat het Duitsland wel goed zou uitkomen dat buitenlandse autofabrikanten ook sjoemelen?
@pomoek: Daar zul je wel eens gelijk in kunnen hebben
@pomoek: nee, maar ze kunnen wel eerst binnen de landgrenzen kijken. Ik hoorde dat Duitse douches ook weleens iets anders uitstoten dan de norm.
@pomoek: Logisch toch?

Stel dat andere fabrikanten dan Duitse ( en nu Japanse) fabrikanten ook gesjoemeld hebben, dan is het toch niet meer dan terecht dat ook zij hun portie krijgen?
Zouden er meer moeten doen. Vind het sowieso al onverklaarbaar dat Duitsland overal met de vinger in de pap zit, en dan niet enkel auto-gerelateerd.
@jordydeknecht: onverklaarbaar? Seriously? Duitsland is een economische grootmacht (voor het geval dat je het nog niet wist) en wie de centen heeft, heeft véél invloed.
@fijnkonijn: Doen we rustig.
@jordydeknecht: meh
@fijnkonijn: Om er op terug te komen, centen maakt invloed, tuurlijk. Maar ook té veel invloed en té veel bemoeial. Nederland hoor je bijna niet over het bijtellings-stelsel wat gewoon te niet wordt gedaan. Maar ze mogen wel op de koffie komen in Berlijn..
@jordydeknecht: de NL politiek heeft geen ballen. Een van de rijkste landen en gewoon een stel pussies dat vaak over zich laat lopen.

Nederland is naar de klote geregeerd. Na Kabinet den Uyl is het bergafwaarts gegaan. Maar dat is mijn persoonlijke mening.
Het zijn een stelletje incompetente eikels daar in Den Haag en je mag elke vier jaar kiezen uit een poel van het zelfde soort kotskoppen.
In Nederland heerst een schijndemocratie. Het is een lachertje. Het volk heeft helemaal niets te zeggen. Dat is hier in CH compleet anders. Zoekterm: “directe democratie”. Ook niet de oplossing voor alles hoor, maar wel stukken beter als denken dat je wat te zeggen hebt door te stemmen om vervolgens giga genaaid te worden.

Ik had er vele jaren geleden al de buik vol van dat gesodemieter en ben em lekker gepeerd naar het buitenland. Wat in Nederland gebeurd is ver van m’n bed. Can’t be bothered. Ze zoeken het maar uit daar.

Voorbeeld: Het feit dat mensen als een Melanie Schultz überhaupt kunnen bestaan, is een teken aan de wand. Die doos gaat zich druk maken om 130km/u en geeft miljoenen uit aan die onzin **terwijl het land geen geld heeft, het staat dik rood, geen cent te makken**. Ze had al tien keer teruggefloten moeten worden maar de kliek er om heen is net zo stupid en/of verrot als zij. Dat geld had beter in onderwijs en (ouderen)zorg gestoken kunnen worden, om maar een schrijnend voorbeeld te noemen.

Geld uitgeven wat je niet hebt is een volks-ziekte in Nederland. Als je dik in de shit zit financieel, ga je vooral lekker grof geld uitgeven aan dingen die geen prioriteit hebben en geld afpakken van weerloze mensen. DAT is Nederland mensen. Ze leren het nooit daar en daarom ben ik vertrokken. Kapot geregeerd, geen ballen en geen visie. Welcome to Holland…

Dus als je zegt, nou als NL je niet bevalt dan rot je toch lekker op. Juist, dat is precies wat ik gedaan heb :-)
@fijnkonijn: op zich heb je wel gelijk hoor, hoewel er genoeg aan te merken is op ch, en je tirade ietwat off topic is😞…
@pomoek: oh heerlijk. Kom er eens mee door. Wat is aan te merken op CH ? :)
@gregorius: Fifa.
@fijnkonijn: jij moest duidelijk iets kwijt
@fijnkonijn: volgens mij ging het al fout toen Luther zijn 15 punten op de kerkdeur spijkerde.
@fijnkonijn: Zo u heeft uw ei kunnen leggen, tevreden? Vind het helemaal niet erg als u uw mening geeft hoor, maar Nederland is echt geen slecht land. Tuurlijk zijn er minpunten, dat geld ook voor uw geliefde CH zoals u dat mooi zegt. Politiek is verdraaid moeilijk en aangezien u niet meer in Nederland woont waarom zou u zich zo zorgen maken over ons landje. Groet
@thimochand: ik maak me niet druk. Nou ja, beetje dan. Ik heb wel een onderbouwde mening. Én ik heb nog familie die dagelijks in hun aars genaaid worden door Den Haag: Je leven lang hard gewerkt hebben en dan je pensioen vet gekort zien worden. Meerdere malen. Tot er nauwelijks nog wat van over is. Zulke dingen doen me pijn. Ja.

Nu is de gemiddelde Nederlander ook wel een mak schaap natuurlijk. It’s like taking candy from a baby.
Als in CH, FR, IT of DE iets uitgedokterd word dat de bevolking zwaar negatief treft, brandt het land of de desbetreffende regio. Dat waardeer ik. Die mensen hebben de ballen om te laten merken dat ze het er niet mee eens zijn.
Maar Nederland? De regering flikt iets, en de gemiddelde Nederlander zegt 1 keer boeeee en dat was het dan weer: bend over, grab your ankles and kiss your ass (wallet) goodbye. Sta maar eens op en doe er iets aan! Je kunt niet altijd alles ongedaan maken, maar maak je ongenoegen maar eens goed voelbaar. Maar neu, wel mekkeren maar verder niets.
Er is een oude wijsheid: “elk volk krijgt de leiding die het verdiend”. Think about it…

Anyway, horribly off topic dit dus ik houd er maar mee op. Nuff said.
@thimochand: Nederland is geen slecht land. Maar dat is ondanks de zwakke politiek, niet dankzij die losers in Den Haag.
@fijnkonijn:

Yep .. Melanie bestaat in huidige vorm ..
Niemand heeft haar gekozen voor die functie ..

Wel makkelijk om een dommig wijf op die plek te stallen ..
Komt nml een hoop geld binnen waar zonder veel moeite bij te graaien is ..
@fijnkonijn: heb net mijn aanslag van 2015 binnen; ik moest weer proesten van het lachen :).
@gregorius: I feel ya Bro.
@fijnkonijn: wat zij in wegen steekt is een fractie van wat er binnen wordt gehaald aan BPM, houderschapsbelastingen en accijnzen. Zetten we het af tegen de zorgkosten (95 miljard per jaar), dan zijn de investeringen in het wegennet helemaal peanuts. Maar klagers hebben we genoeg in Nederland, blijf lekker in het buitenland.
@porsche928: het zijn onnodige uitgaven. En daarvan zijn er vele. “Vele kleine maken een grote” weet je nog?

Zelfs kleingeld als wat uitgegeven is aan de “regenboog route” op de A12 draagt bij. Als je als land geen geld hebt, geef je geen geld uit aan shit die niemand nodig heeft. Basic economics !

See the big picture. Zij is slechts een voorbeeld van de incompetentie in Den Haag.

En don’t worry, ik ben niet van plan terug te keren ;-)
@fijnkonijn: Yup.
Balkenende zei ooit iets over dat NL af moet van de 6jes cultuur.
Hij had misschien beter kunnen zeggen dat NL af moet van de opvatting: “als ik nu het potje niet opmaak (aan zooi die we eigenlijk niet nodig hebben), krijg ik volgend jaar een verlaagd budget.”
@fijnkonijn: Je vergeet alleen dat het slecht voor de economie is als de overheid gaat bezuinigen. (zoals de bakker failliet gaat als iedereen stopt met brood eten)
De laatste kabinetten hebben het schip redelijk droog kunnen houden, maar het lek is nog steeds niet gedicht…
Verder ben ik het met je eens dat Melanie het lekker makkelijk heeft: alle moeilijke zaken doorschuiven naar haar staatssecretarissen en er verder alleen zitten om bedrijven tevreden te houden zodat ze misschien nog een leuk baantje kan krijgen…

Hoe moeilijk is het eigenlijk om tegenwoordig naar Zwitserland te emigreren??
@retetikker: je moet bewijzen dat je in CH een baan met een vast, onbeperkt contract hebt (dus geen jaarcontract etc.) en je moet bewijzen dat je onderdak hebt (koop/huur-contract). Daarmee zijn de zwaarste hindernissen overwonnen. Die beide bewijsstukken krijgen is natuurlijk een verhaal op zich (must have a job and place to live).
@jordydeknecht: macht doet meer dan centen. Duitsland is een economische grootheid binnen Europa. Los van de gigantische staatsschuld die ze hebben ( ooit oorlogje gespeeld natuurlijk) is en blijft het de motor van Europa. Dus ja, Duitsland boert goed op het moment ( aardig begrotingsoverschot), maar doordat de Duitse economie zo belangrijk is voor Europa geeft ze dat gewoon veel macht/ invloed.

Los daarvan vind ik het op zich wel stijl hebben dat FIAT onze Duitse vriend de vinger geeft. Of het verstandig is de Duitsers te tarten, ach de tijd zal het leren.
Ik geef Fiat groot gelijk.
Beetje zielig dit…
Net als op de middelbare school, gepakt worden met spieken en dan de rest er ook bij lullen.
@senne: mwah, gezien de gezondheidsrisico’s van NOx-uitstoot is dit eerder als stiekem roken/blowen op het schoolplein…
@e1000bmw523i: doen ze tegenwoordig toch allemaal al.
@e1000bmw523i: haha ja mooie opmerking!
@Senne: jep, maar in mijn tijd, werkte dat wel. Eentje gepakt, en je bent de lul. 15 gepakt van de 30 en er komt een speech over hoe je niet mag spieken etc, maar je hebt iig geen 1.

Overigens ben ik nooit gepakt voor spieken; ook spieken is een kunst.
@gregorius:

Het mooiste van het opstellen van een spiekbriefje is dat ik daardoor de stof uit m’n hoofd kende. Het briefje dusdanig in m’n kop geprent, zodat ik niet al te vaak zou hoeven te kijken.

Maar inderdaad, spieken is wel een kunst inderdaad net zoals een smoes bedenken. Oud biologie leraar had de stelling dat als je een originele smoes had die hij nog nooit gehoord had dat je jezelf niet hoefde te gaan melden.
Goedzo. Waarom waren BMW en Mercedes niet ook op het matje geroepen dan?
@trustmeiamanengineer: omdat Dobrindt laatst op basis van een of ander onderzoek heeft gezegd dat alleen BMW nergens verdacht was. En het is natuurlijk helemaal niet toevallig dat Dobrindt uit het uiterste zuiden van Beieren komt.
Go sergio! Lekker laten gaan die duitsers. Ik geloof trouwens niet dat fiat iets fouts heeft gedaan. Zuiver volk die italianen.
@clarkson: “Zuiver volk die italianen.”
Toegegeven, je hebt humor !
Is hij nou minister van verkeer of minister van VW?
Volgens mij heeft Marchionne de grootste middelvinger van heel de autowereld, en geeft hem eens ongelijk om hem hoog in de lucht te houden.
Ja goed van Fiat. Nu heb je een minister die door zijn Duitse roots even wel laten zien dat hij gezag heeft en dus allemaal gekke dingen tegen je gaat verzinnen…
Nou jongens, ik zit klaar met de zak chips en het krat bier. Laat die bitchfight maar komen! #TeamKoltrui
Ik begin steeds meer respect te krijgen voor ome Sergio.
Mooi van Sergio, lekker schijt aan hebben. Maar wel oppassen dat er dadelijk geen Fiat meer verkocht wordt in Duitsland, al zou het niet zo snel lopen.
Ga er maar vanuit dat er nu een paar miljoen extra uitgetrokken wordt om iedere Fiat diesel te ontleden. Ik denk dat ze hier spijt van gaan krijgen.
Ja, precies. Wat gaan ze doen? Een wet maken dat Fiat producten niet meer mogen worden verkocht in DE? Succes ermee; krijgt DE heel EU over zich heen.
Eigenlijk wordt hier HET probleem van de EU weergegeven : de macht van Duitsland tegenover de onmacht van Frankrijk en Groot Brittannië.
Er is geen balans in de EU en dat is het meest zorglijke op dit moment.

En die luxe wagen tol voor andere Europese landen, kom op jongens, dat gaat er gewoon komen.
De Belgische minister van verkeer is al helemaal opgewonden van de opbrengst van de tolkastjes van de vrachtwagens à raison van € 123 per kastje alleen al aan BORG ! en daarbovenop nog eens de prijs per kilometer!
Tel uit je winst, GRATIS geld !
Dus alle incompetente graaiertjes die jarenlang de boel slecht of niet hebben geregeld qua infra structuur krijgen voor hun wanbeleid enorme subsidie bedragen !
Dus zal er weinig tot niets veranderen in de EU en zijn wij en masse de lul.

Want uiteindelijk zitten er spullen in die vrachtwagen die WIJ nodig hebben en wordt de prijs per kilometer gewoon over ons opgeslagen !

Zoals de Grote komiek en beroeps cynicus George Carlin al zei in één van zijn shows : You have no rights, you have owners !
Het zal wel vechten tegen de bierkaaii zijn maar toch tof dat fiat zich verzet .

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).