Hoe Ghosn met twee privéjets, een commando en een muziekkist ontsnapte uit Japan

Auteur: , 44 Reacties

Zou hij vissen naar de rol van Johnny English?


Iedereen wilde vroeger een spion zijn, toch? Je loopt altijd rond in smoking, je haalt de meest spectaculaire moves uit om ergens binnen (of buiten te komen), je vliegt overal naartoe met een privéjet… De voormalige CEO van Renault en Nissan Carlos Ghosn heeft die droom nooit echt opgegeven, als we zijn ontsnappingsverhaal uit Japan moeten geloven.

Eerst even een snelle recap: de geboren Braziliaan werd topman bij zowel Renault als Nissan, waar hij de twee destijds verlieslijdende bedrijven omtoverde tot de winstgevende instituten zoals wij die nu kennen. Eind 2018 kwam er een eind aan de goede naam van Ghosn, toen hij in Japan werd gearresteerd vanwege het knoeien met financiële cijfers. Ruim een jaar later kwam het bijzondere bericht dat hij het land was ontvlucht en in Libanon was opgedoken. Het was de afgelopen week een beetje gissen hoe hij daar precies terecht is gekomen, want daar heeft hij zelf nog niks over gezegd. Maar wat er nu bij elkaar is verzameld aan feiten en vermoedens, is vrij spectaculair…

Om te beginnen met zijn partner in crime, de Amerikaanse ex-commando Michael Taylor. Taylor staat er schijnbaar om bekend dat hij – voor een prijs – mensen kan helpen te ontsnappen uit moeilijke situaties. Zoals wanneer je in Japan huisarrest hebt gekregen, bijvoorbeeld. Hij zou in Dubai een privéjet hebben voorbereid, om Ghosn vanuit Japan via Turkije naar Libanon te kunnen vliegen.

Het plan zou afgelopen zondag in gang zijn gezet, omdat oponthoud in de zaak tegen Ghosn een verlenging van zijn huisarrest zou betekenen. Die zondagmiddag zou hij zijn gesignaleerd toen hij zijn huis verliet met een hoed en een mondmasker op. Je weet wel, zo’n stereotiep maskertje om ervoor te zorgen dat je geen verkoudheid krijgt.

Deze hoed-en-mondmaskertje-vermomming was al bekend, maar daarmee kom je nog niet langs de douane. Zoals het er nu uitziet heeft hij die douane omzeild door in – jawel – een muziekkoffer te gaan zitten. De onderstaande foto zou de koffer afbeelden, zulk soort koffers worden ook wel gebruikt bij bijvoorbeeld concerten van bands. Dergelijke kisten zijn niet gemaakt om mensen in te transporteren, dus zouden er luchtgaten in de onderkant zijn geboord zodat Ghosn nog zou kunnen ademen. Wat op zich geen overbodige luxe is.

Of er iets van dit verhaal klopt is niet zeker; in zijn eerdere reactie gaf Ghosn alleen toe het land te zijn ontvlucht. Hij zegt dit te hebben gedaan, om een oneerlijk proces te kunnen ontwijken. Op 8 januari geeft Ghosn een persconferentie, mogelijk krijgen we dan meer te horen over de avonturen van James Bond Carlos Ghosn.

Via Jalopnik.44 reacties

Hugo de Groot draait zich om in zijn kist dat in dit artikel wel allerlei fictieve figuren genoemd worden maar niet hij als grote inspirator van Carlos Ghosn.
Ik denk dat Ghosn zich vooral heeft laten inspireren door de historisch wereldberoemde ontsnapping van onze eigen Hugo de Groot.
@rrrobert: jullie geven een heel nieuwe betekenis aan de term ‘terugblikken in januari’ . Maar ik moet zeggen: +1
Niet dat ik het goedkeur maar dit toont wel het enorme doorzettingsvermogen van de man.
@leaper035t: ik keur het wel goed.
Ja heel leuk, maar fix die app nou eens.
@techniekmeneer: nergens last van, hier. O wacht, ik gebruik de browser.
@techniekmeneer: Ik weet niet wat vervelender is. Een niet werkende app of de vele comments over een niet werkende app.
@viezefreddyw: geloof me, de niet werkende app stoor ik me al jaren aan.. daar kunnen de misschien wel honderden reacties die daarover geplaatst zijn niet tegenop… en bij autoblog denken ze er hetzelfde over want er is voor zover ik weet nog maar weinig veranderd.
@viezefreddyw: Oorzaak -> gevolg.
Ik ben benieuwd wie de filmrechten koopt, dat kan een interessante film worden
@blackmilo: NETFLIX Original, Nicolas Cage is al benaderd voor $4 miljoen (87% daarvan gaat direkt naar de IRS).
Japanners dragen juist mondkapjes om hun eigen verkoudheid niet over te dragen. Beschaafd volk!
Hij heeft voor hij vertrok uit Japan zijn naam nog laten veranderen in Ghost….
@edward330d: Carlos Gone
@benja01: Hij is Ghosn with the (Renault) Wind.
Het is wel opmerkelijk dat ze hem hiervoor al meer dan een jaar vasthouden. Maar als er miljarden worden verdient aan sjoemelsoftware dan is het sorry sorry en betalen.
@faalhaas: day is het verschil tussen Japan en Duitsland. In Japan hebben ze wél een ruggegraat…
@svenskaaeroplanab: een Duitsland ook; kijk maar hoe vasthoudend VW is
@svenskaaeroplanab: Nou neen… de Japanse justitie staat niet voor niets op de lijsten van Amnesty International, Human Rights Watch etc. Of Ghosn nou wel of niet schuldig (en in welke mate) doet niets af aan zijn opmerking over de “gekleurdheid” van de Japanse rechtspraak. Zoek maar even op wat het betekent als als buitenlander in Japan bij een auto-ongeval betrokken raakt… en ze beweren dat het je fout is.
Er zal vast wel een documentaire worden gemaakt over zijn ontsnapping. Daarin wordt dan vast duidelijk dat het een Calimero met te grote wenkbrauwen is.
Wist u dat… De mondmaskers niet zijn om een verkoudheid te voorkomen, maar juist gebruikt worden door verkouden mensen om verspreiding te voorkomen?
@svenskaaeroplanab: Niet erg effectief dan. Want dan zijn er veel verkouden! :)
Overigens zijn die maskertjes niet zozeer bedoeld om zelf niet verkouden (of zo) te worden, maar om anderen niet te besmetten – althans, dat heeft een Japanner me eens uitgelegd. Kan natuurlijk ook zo zijn dat hij me voor de gek heeft gehouden.

En ja, ontsnappen in een flightcase. Je moet op een gegeven moment toch iets. Hoe de vork nu daadwerkelijk in de steel zit in dit verhaal zullen we waarschijnlijk nooit weten, maar er hangt wel een zweem van vuil spel omheen – al kan die ook puur door de media gecreëerd zijn.
To good to be true. Ik geloof niet in dit indianenverhaal. Ik denk dat hoge kringen in Japan en/of Frankrijk hier een vinger in de pap hebben gehad.
@spidermann: hoogst onwaarschijnlijk dat functionarissen van regeringen bij betrokken zijn. Want Wat zijn de belangen dan? Zijn schuiladres in Libanon; daar wil geen zinnig land van de westerse mogendheden mee geassioceerd worden. Ik denk familie evt vrienden, die hebben de financiële middelen er voor, dat voor die kringen wisselgeld is. De oud militair houdt er een lekkere boterham aan over en een opgeleukte CV
@lithiumion: Libanon is de enige Democratie in het midden-oosten!!

Uiteraard heeft het land vele politieke problemen, maar qua lifestyle is het een prachtig land.

Ik verkies Beirut boven Dubai.
@alloallo: ik ook, maar de rest van de wereld met coca cola automaten denkt daar toch anders over…
@alloallo: enige democratie? Israël hoort niet bij het Midden-Oosten of is dat geen democratie meer?
Je hebt gelijk! @silenro:
@spidermann: alu hoofdeksel allert!
En dit heeft met auto’s te maken?
@carpics: de man was de directeur van een van de grootste autoconcerns ter wereld. Wat mij betreft is dit daarmee relevanter dan een artikel bijvoorbeeld over een motorfiets.
@mashell: ook relevanter dan nieuws over een 7-zits Aston Martin…?
@vroaaaaaaaaaar: Dat is geen auto, dat is een busje ;-)
@BaRa: inderdaad, een Airbusje… ;)
Dhr Taylor heeft echt een bijzondere job, aardig jaloers op.
Gaston en Leo hebben het hem reeds voorgedaan in ‘zware jongens’
@chrisvis: of de sketch met het “lampeke” in de ijskast.
Met zijn formaat had ie ook wel in een dwarsfluitkoffer gepast.
Zoveel gedoe voor iemand die beweert onschuldig te zijn?
De acteur die hem gaat spelen is ook al bekend:

https://pbs.twimg.com/media/DsWqkcCVAAA_OBF?format=jpg&name=medium
@tt225man: Helaas…………..geen image previews mogelijk? geen edit mogelijk? wordt het niet eens tijd voor echt, goede htlm editor/poster die ook mobiel goed werkt?

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).