Hoe precies 30 jaar geleden Group B tot een einde kwam

Auteur: , 58 Reacties

Op 2 mei 1986 overlijden Henri Toivonen en zijn navigator Sergio Cresto in een tragisch ongeval met een Lancia Delta S4. Het was niet het eerste ongeluk dat jaar, maar godzijdank wel het laatste.

Group B

Met enige regelmaat komen hier op Autoblog de Group B-rallywagens van welleer langs. Technisch gezien schitterende wagens en ook de heftige spoilers spreken tot de verbeelding. ‘Mooi was die tijd‘ of ‘dat waren pas échte rallyauto’s‘ zijn commentaren die onder dergelijke artikelen kunt tegenkomen. Begrijpelijk, maar bezijden de waarheid. Het waren monsters.

Als er één rally was waar de coureurs tegenop zagen, dan was het wel de Rally van Portugal. In geen enkel land stonden de toeschouwers zo dicht op het parcours en gedroegen ze zich zo slecht en gevaarlijk. Een recept voor ongelukken en op 5 maart 1986 gaat het mis. Heel erg mis.

Als de Portugese Joaquim Santos met zijn Ford RS200 over een heuveltje springt, ziet hij tijdens het neerkomen een toeschouwer op het parcour staan. In een poging uit te wijken, verliest hij de macht over het stuur en schiet hij naar rechts, recht het publiek in. 31 mensen raken gewond, drie mensen komen te overlijden. De man voor wie Santos moest uitwijken, komt ongedeerd weg. Onderstaand beelden van het ongeluk, deze zijn behoorlijk heftig.

AUTOJUNK

Ford besluit direct al haar wagens uit de rally terug te trekken en de andere topteams volgen. Vanuit de coureurs geen kwaad woord over Santos, eerder het tegenovergestelde. Op camera vertellen ze zichtbaar aangedaan hoe ook zij degenen hadden kunnen zijn wie het was overkomen. Hoe bizar het eigenlijk is dat ze in auto’s moeten rijden met meer dan 400 pk en vervolgens op centimeters langs toeschouwers moeten sturen. Walter Rörhl zei ooit dat hij alleen kon rijden door de toeschouwers te zien als een muur, niet als mensen…

Toch gaat eind maart gewoon de Marlboro Safari Rally van start, op 1 mei gevolgd door de Rally van Corsica. Tijdens de tweede dag gaat het echter weer mis. Henri Toivonen schiet met zijn Lancia Delta S4 van de weg en komt onderin een ravijn op zijn dak neer. De aluminium brandstoftank onder de stoel van Toivonen wordt tijdens de val in het ravijn opengereten door bomen. Tijdens gravelrally’s zit er een beschermplaat op de bodem, maar die werd voor de asfaltrally in Corsica niet nodig geacht. Al voor ze neerkomen is de hele auto gevuld met benzine en binnen enkele seconden na de crash explodeert de auto. Toivonen en Cresto maken geen schijn van kans.

Crash Toivonen

Binnen enkele uren na het ongeval kondigt de FIA aan dat het over en uit is voor Group B. Ze mogen het seizoen nog afmaken, maar in 1987 is er geen plek meer voor de onbestuurbare monsters uit de tot dan toe koningsklasse van het rallyracen. Helemaal geleerd hebben ze niet van hun fouten, ook in 1987 vindt er tijdens de rally in Portugal een incident plaats met toeschouwers, maar wonder boven wonder vallen er geen doden.

De continue zoektocht naar meer pk’s is een halt toe geroepen en in plaats daarvan komt de nadruk op grip te liggen, daarbij geholpen door de steeds beter wordende banden. In 1995 is Colin McRae de laatste coureur van de oude stempel die wereldkampioen wordt in het WRC. Hij is de laatste die het stuur nog gebruikt om een grove indicatie van richting aan te geven, maar stuurt met zijn rechtervoet. De jaren erna is de Fin Tommi Mäkinen oppermachtig, die ontdekt dat je met een hogere snelheid de bocht uit kunt komen als je er juist iets minder hard ingaat en de auto niet dwars laat gaan. Minder spectaculair, maar wel effectiever en dus sneller.58 reacties

Door de huidige in speeltuinen met rubberen tegels opgegroeide generatie wordt alles als te gevaarlijk gekwalificeerd.
@riddertevoet:
Als jou kind met z’n bekkie op een de stoep klapt, piep je wel anders….
@ramshoek: Nee, want ik weet precies hoe het voelt en ik ben er niet kleinzerig van geworden. Dus als die kleine een keer valt, dan is dat jammer, maar daar wordt je groot en sterk van, als het om een eenvoudig val op de stoep gaat.

OT: Die Groep B wagens waren echte monsters en daarom zo verschikkelijk aantrekkelijk en misschien een klein beetje een projectiel op zich zelf, maar het gedrag van toeschouwers is dat net zo goed en samen maakt het dan dat het gevaarlijk kan worden, maat het is in het geheel nooit uit te schakelen.
@Orichy: is wel even schrikken, maar dat maakt je nog man. Die pussies van tegenwoordig zullen nooit als man gekwalificeert kunnen worden.
@thijsj: Kun je nagaan wat voor foetus je bent met een kantoorbaan. Verdomme.
@phaeton: haha er zijn ook männer met kantoorbaan die wel tegen een stootje kunnen. Alsof zij niets amders te doen hebben dan werken.
@ramshoek:
Beste Ramshoek als u zelf met uw bekkie op de stoep klapt zou ik dat erg betreurenswaardig vinden, maakt niet uit dat u volwassen bent…

Echter we gaan daarom geen stopen verbieden op met rubber bekleden. In zo verre snap ik ridder te voet wel… Het leven is een risico en dat risico eindigt met het einde van het leven zelf. Sommige risico’s moet je mijden sommige risico’s zijn niet te mijden, en sommige risico’s moet men accepteren

Die ongelukken zijn te gruwelijk voor woorden. Een wonder dat er maar 4 doden gevallen zijn maar dat zijn er 4 teveel. Echter…

Die mensen hadden daar nooit mogen staan en gaan willen en wetens een gigantisch risico aan dat men had kunnen mijden

anders gezegd…. Zo iets als vliegtuig spotten is niet gevaarlijk tenzij je midden op de landingsbaan staat….

Dus het ligt niet (alleen) aan de auto’s een moderne rallye auto kan dit ook gebeuren

Die tioeschau
@riendevag: oeps dat tieschou was een verdaalde typfout
@riendevag: helemaal waar, zelfs in ons eigen land gebeurd dit helaas.
2 of 3 jaar terug bij de rally in Amsterdam Westpoort schoot een auto rechtdoor waar hij een haarspeldbocht had moeten maken.
1 dode en een aantal gewonden, waarvan er later nog een is overleden..
Geheel terecht werd de rally direct stilgelegd en is sindsdien ook niet meer gehouden
@bierbuik: dat laatste is dan geheel onterecht, naar mijn mening. Volgende keer mensen ergens anders plaatsen. Daarbij hoort enig risico bij het leven. Alles stoppen als er eens iemand sterft is ook echt geen oplossing, dan kan je helemaal geen plezier meer hebben.
@bierbuik: dat de rallye stilgelegd is is natuurlijk goed

Jammer allleen dat er niet een veiliger opvolger gekomen is…. Ik vindt rallye rijden op TV nl veel leukerdan F1 of tourwagen races
@ramshoek: kom op zeg, daar worden ze groot van, al dat gepamper, iedereen heeft zich wel eens een gat in zijn kop gevallen ga je echt niet dood aan, ik word tegenwoordig niet goed van al die gepamerde koters.
@riddertevoet: als jouw kind een keer van de glijbaan of klimmerek valt ben je toch blij dat die rubberen tegels er waren, oh wacht, de kinderen zitten tegenwoordig veilig achter hun ipad, dat is wat de kinderen van tegenwoordig zo soft maakt
@riddertevoet: goed gezegd en 100000000000% mee eens!
@spykerboy: meer dan 100% eens zijn is onmogelijk ….
De organisatie had moeten voorkomen dat publiek zo dicht langs het parkoers kon staan.
Zoals een loshandige BBC presentator ooit zei: snelheid is niet gevaarlijk, plotseling stil komen te staan wel.
Voor mij blijven het daarom fantastische wagens.
@janjansen: ondoenlijk, rally stages zijn lang, door woest terrein en er zijn honderden handhavers nodig per stage.
@JanJansen:

Enig idee hoeveel idioten er op deze wereld zijn ?
@desjonnies: dat heet natuurlijke selectie :-)
@JanJansen: Darwin is anders wel heel erg part-timer de laatste tijd hoor … 6+ miljard schapen die elkaar het licht in de ogen amper gunnen (en ja, ik heb het over mensen).
@janjansen: ‘loshandige presentator’ echt mooi omschreven 😃
Prachtige klasse.
Ik ken de namen van de helden van toen nog.

Portugal was altijd absurd inderdaad.Het publiek stond daar net zo dicht op de auto’s als ze nu staan bij de tour du france, en de jeugd maakte er sport van zo laat mogelijk over te steken net voordat er een auto aankwam. Geen controle, iedereen gewoon in de buitenbocht niets.
Heerlijk leesvoer over een bijzondere geschiedenis. Top!
@dwersbongel: ik geloof dat een Metro uit de group B een zelfde Pk gewichtsverhouding had als een Ferrari F40!
@dwersbongel: misschien topsnelheid maar verder is een F40 vele malen langzamer. Een group B gaat bijvoorbeeld in minder dan 3 seconden naar de 100km/uur.
@JanJansen: juist niet op topsnelheid. Vaak haalden die Group B wagens niet meer dan 160-180 km/u. De extreem korte overbrengingen maakten het juist zulke schier ontembare beesten die verschrikkelijk hard konden (uit)accelereren.
@Dizono: ja dat schrijf ik ook. Een F40 heeft misschien een hogere topsnelheid. Na even googlen zie ik al acceleratiecijfers rond de 2,1 seconden naar de 100km/uur voor de group B langskomen … op gravel!
@JanJansen: ahh, het was multi-interpretabel, ik zie het nu ;)
Voor zover ik weet zaten de Group B Lancia’s tegen of zelfs over de 600pk bij een gewicht van minder dan 900kg. De Ford RS200 is geklokt van 0-100km/u in 2,1 sec OP GRAVEL!!
Die Rs200 werd geschat op 650pk in racetrim. De Audi S1 kwam ook wel aan de 600pk..
@w0o0dy: vergeet de monsterlijke 205 T16 niet😉
1986 Portugal  wat verwacht je dat er kan gebeuren? Dit dus.
2014 Haaksbergen  Lekker dicht op de monster tuck staan, kan je het goed zien. Staat een dranghekje voor: what can possibly go wrong!?

Dat er iets kan en dat er iets mag, betekent nog niet dat je het blind kan vertrouwen.

En, hoe lullig t ook is voor Toivonen, Cresto en alle andere coureurs die zijn overleden in een rally: rally is een van de gevaarlijkste vormen van autosport: er zit een gozer in je oor te zeggen hoe hard je de volgende bocht, die je niet kan zien, zou kunnen gaan. Ondertussen zijn er 20 – 50 autos voor je, full speed, door dat parcour van stenen gegaan, waardoor er nieuwe gaten of stenen op het parcour zijn gekomen. Of is het gaan regenen etc.

Dus ja, nog altijd een mooie tijd: waar constructeurs echt zoveel mogelijk uit een auto probeerden te halen en waar op de rand van het mogelijke werd gestreden.
Helaas word bijna alles wat snel gaat bestempeld als gevaarlijk, waarschijnlijk deels de reden van overbevolking in de wereld alles moet zo veilig mogelijk zijn tegenwoordig, wat bij veel dingen juist het leuke aspect eruit haald wat mij betreft!! Bring back the dangerous races!!
@spykerboy: jij bent een van de uitvoerders van de NWO, illuminati cofirmed.
die paar coereurs zullen heus niet voor een balans zorgen hoor, by far de domste redenering die ik vandaag heb gezien
@spykerboy: Daar hebben ze toch banger races voor uit gevonden. Weinig bescherming en gewoon de boel aan poeier rijden….
Ach ja de vraag was wanneer het fout zou gaan, niet of het fout zou gaan. Op sommige stages kon je amper iets zien door de mensen massa. En niet alleen links of rechts maar ook op het parcours. Mensen die nog snel een foto wouden maken, of het gewoon beter wouden zien.

Het was dan ook cool om zo dicht bij mogelijk te komen. Er gaat het verhaal dat er een vinger was gevonden op de Peugeot 205 na dat de rally voorbij was. Of het waar is geen idee maar het zou mij niks verbazen.
@reistje:

Dat verhaal schijnt waar te zijn.
Het was de kopman van Peugeot, vliegende Fin Timo Salonen.
Hij vond een gedeelte van een vinger in de grill van zijn 205 T16 terug.
Waarschijnlijk is een Portugese man daar nu nog erg trots op en laat hij aan iedereen die het wil weten zn verminkte hand zien…
Mooi stuk! Jammer dat ik te laat geboren ben om deze rally legendes (auto’s
De hoogtij dagen van de motorsport. Innovatie, competitie, spanning en sensatie. Prachtige auto’s die de technologie tot het uiterste pushten. Jammer van de doden, zeker onder de toeschouwers. In dat opzicht is er veel verbeterd. Toch zijn de beelden voor altijd in mijn geheugen gegrift. De geluiden ook trouwens.
Kan je nagaan wat voor een gruwelijke beesten dat nu waren geweest als ze deze klasse niet hadden gestopt
@janmetdelangeachternaam: ongeveer hetzelfde als toendertijd de F1 waar ze met 1500pk rondreden. Maar ja, ook dat was te gevaarlijk 😉
Geweldige klasse. Die coureurs konden echt sturen!
Veiligheid is een relatief begrip. De toeschouwers die er een sport van maakten op het laatste moment de auto te ontwijken als ware het een kermisattractie is de ene oorzaak. Het vermogen van de auto’s en de daartoe niet tecnisch bestande auto’s de andere.

Van de andere kant heb je nu auto’s met meer vermogen die Rally X doen. Gaat volgens mij over het algemeen prima.

Ook op Le Mans en met F1. Maar de kans dat het een keer mis gaat blijft altijd. En dan roepen we over 20-30 jaar hetzelfde omdat we dan weer wat anders hebben gevonden waardoor we dan denken: hoe stom waren die mensen toen.

Vooruitgang. Je houdt het gelukkig niet tegen.
In Portugal was het een bewijs van je ‘mannelijkheid’ om een aanstormende rallye wagen aan te raken. Echt waar.
In Noord Europa, met name in Belgié luisterde men over het algemeen goed naar de Marshalls.
Verder geloof ik -ik weet het niet 100% zeker- dat de Delta S4 Lancia rubberen zakken had voor brandstof, maar dat kan net zo goed een fantasieverhaal zijn.
Feit is wel dat die Delta’s rijdende doodskisten waren. lichter en slapper dan de concurrentie in de eeuwige jacht naar lichtheid, ik zat regelmatig als proef navigator in een R5Turbo en een Metro 6R4 en die twee waren zo stijf als een plank, compleet doorgelaste carrosserie op de R5 en een geheel geintegreerde rolkooi in de 6R4
Hoewel beide wagens een aluminium dakplaat hadden en de R5 ook nog eens aluminium deur panelen was het een sterke rakker !
@desjonnies: aluminium, maar mss was rubber wel beter geweest…
@Dizono: Er waren volgens mij wel geruchten dat Toivonen door het brandstofmengsel bedwelmd was geraakt. Of het waar is of niet, of gewoon een sterk verhaal: het octaangehalte was dusdanig hoog dat toeschouwers tranen in hun ogen kregen van de brandstof als de auto langsreed.
Vind het vooral jammer dat er geen homologatie specials meer gemaakt worden. Dat vond ik wel een van de charmes van Group B. Je had ze ook voor thuis!
Ook het seizoen ervoor was al een wake-up call, met de gruwelijke crash van Vatanen in ARgentinie. Een wonder dat hij die overleefd heeft. Die beelden, heb eindelijk iets op Youtube gevonden https://www.youtube.com/watch?v=P7mu_2O5Clk&index=10&list=PLtnFAdZ4Ec1AGpUTM7gFtaiAnPR3-lx_6 staan in m’n geheugen gegrift toen ik ze destijds op het Franse TV journal zag langskomen. De beelden van TF1 waren nog heftiger in mijn herinnering dan het Youtube clipje, maar die heb ik nooit meer gezien.
Zo is de BX 4TC een stille dood gestorven, deze heeft helaas nooit de B mogen racen…
@henkhekje:

https://www.youtube.com/watch?v=69Qn7Kp8NQg
@desjonnies: ja ik ken hem, heb zowel de 4TC straat versie als deze meerdere malen gezien. Ze staan ook in het conservatoire in Parijs. Zeker een aanrader!
@henkhekje:

Ze hebben wel geraced dat jaar. Al was het maar drie rally’s.
Het was tevens een verschrikkelijk onding. Te weinig vermogen, te groot, te zwaar en verschrikkelijk onderstuurd.
@carmasterr: Volgens mij deed de 4TC het erg goed tijdens de testrondes, dus ik ben erg benieuwd waar jij je informatie op baseert….
@henkhekje:

De raceresultaten vooral.
En de technische gegevens.
Het is een leuk en apart apparaat, maar hij liep ver achter op de concurrentie.
Ah Tommi Mäkinen. Ook wel een interessant verhaal. Hij was een paar jaar echt dominant en toen opeen *poef* wilde het niet meer lukken. Er staat me zelfs nog vaag iets bij van een interview waar hij huilend achter het stuur zat na weer een teleurstellend resultaat zonder verklaring…
Volgens mij is het zo dat de coureurs de toeschouwers als bomen probeerde te zien ipv mensen (en dus niet een muur). Volgens mij een quote van zowel Michelle Mouton als Herr Rorhl. En sommige (mindere) coureurs-goden trokken dat helemaal niet (niet zo heel gek) …

Tip van de dag: ‘Group B – Still too fast too race’ documentaire (opvolger van ‘Too fast to race’) over de historie van Group B: http://www.dailymotion.com/video/xni7c5_still-too-fast-to-race-group-b-rally-cars_auto
Tja, en als ze nou gewoon de weg fatsoenlijk hadden afgezet?
Mooi verhaal. Het klopt trouwens wat DeSjonnies zegt. Lancia had origineel aluminium tanks, maar speciaal voor sommige asfaltrallys werden die gewisseld voor zadelvormige zakken van rubber onder de stoel, terwijl de bodemplaat vanwege gewichtsbesparingen. Tevens experimenteerden de Italianen met extra nitroboosts voor betere acceleratie. Een trucje dat de snelheid verhoogde, maar van de auto wel een rijdende bom maakte als het foutging. Helaas gebeurde dat dus met Toivonen

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).