Hoe Tesla Sentry Mode helpt tuig op te pakken

Auteur: , 34 Reacties

Al die techniek heeft zo zijn voordelen.

Hoe Tesla Sentry Mode helpt tuig op te pakken

Begin dit jaar kwam Tesla met een slimme update voor de Model 3, genaamd Sentry Mode. De nieuwe functie is inmiddels enkele maanden in gebruik en nu al plukken klanten de vruchten van het systeem. Sterker: ook de autoriteiten hebben baat bij Sentry Mode.

Met name in de Verenigde Staten, waar volgens statistieken iedere 40 seconden een auto-inbraak of -diefstal plaatsvindt, komt Sentry Mode goed van pas. Het anti-diefstalsysteem heeft in de afgelopen maanden allerlei incidenten vastgelegd op camera en er zijn zelfs al een aantal mensen opgepakt dankzij de beelden.

Deze week, bijvoorbeeld, was het raak in de Bay Area van San Fransisco. Aldaar wist de politie een crimineel in de kraag te vatten, nadat deze begin april had geprobeerd in te breken in een Tesla Model 3, zo schrijft NBC. De eigenaar van het voertuig had Sentry Mode ingeschakeld en kon zo de camerabeelden van het voorval downloaden en opsturen naar de lokale politie. Zij wisten de man vervolgens te identificeren als Derrick Conerly, een veroordeeld verkrachter met een GPS-enkelband. De politie wist hem aan de hand van de beelden op te speuren en daarna te arresteren.

Hoe Tesla Sentry Mode helpt tuig op te pakken

Hoewel Tesla’s Sentry Mode niet per se diefstallen zal voorkomen, zal het zeker helpen in dergelijke gevallen. Het werkt in feite vrij simpel: wie de functie inschakelt en uit de auto stapt, zal zich geen zorgen hoeven maken over zijn of haar Tesla. De auto gaat dan namelijk in ‘standby’, een stand waar de camera’s en sensoren de omgeving in de gaten houden. Detecteert de Tesla een minimale bedreiging – zeg, iemand raakt de auto aan – dan schakelt hij over naar ‘alert’ en beginnen de camera’s te rollen. Wordt de dreiging veel groter, dan schiet hij over naar ‘alarm’ en maakt de Tesla met luid geluid duidelijk dat er iets niet in de haak is. In het laatste geval zullen de camera’s 10 minuten voor het incident beginnen, om te garanderen dat de dader ook daadwerkelijk in beeld wordt gebracht.

Op deze manier kunnen eigenaren die een dergelijke ervaring hebben meegemaakt, vrij eenvoudig met bewijsmateriaal op de proppen komen, zodat een eventueel proces sneller afgehandeld kan worden. In de laatste maanden heeft het voor allerlei interessante berichten gezorgd. Met name de inbrekers en chronische autobekrassers worden de dupe van het nieuwe systeem, dat is maar goed ook.34 reacties

Wat ben je een volwassen en stoere man als je andermans auto gaat bekrassen met je sleutels….
@speedgeek: met z’n stoere ‘Merica shirtje… Een Amerikaans product bekrassen als patriottisch man, logisch toch?
@maxidyne: ja maar je hebt echt patriottisch (lees: Trump) en fake patriottisch (lees: alles wat Trump afwijst).
En bovendien wilde meneer Musk niet meer in zo’n comité van Trump en dan hebben die krassers dat goed opgevat. Want Tesla = Musk en Musk = vervelend tegen de “beste president ooit” en dus krassen maar!
@SpeedGeek: Rednecks love steenkool
En dat via een gratis OTA update. Top.
@crepito: Precies! Ben benieuwd wat de Tesla haters hierover te zeggen hebben ;)
@kevin82: ze spelen met mijn privé!
Dit klinkt als een privacy vermoorden systeem. Als alle auto’s worden uitgerust met dit systeem, dan hebben overheden/bedrijven iets in handen waar de stasi jaloers op geweest zal zijn.
@maxpower: tja. Heeft je pc een intell-processor? Dan ben je de Sjaak.
Gebruik je Chrome? Dan ben je de Sjaak.
Heb je een smartphone met allemaal prachtige “gratis” apps: dan ben je de Sjaak. Want al die apps willen je volgen, kijken wie je vrienden zijn, waar je bent op welk moment, wat je surfgedrag is, enzovoort.
Gebruik je Whattsapp en/of Facebook? Gefeliciteerd! Al je gegevens die Mark Z. kan gebruiken worden zonder enige scrupules doorverkocht aan adverteerders…
Dus: privacy is leuk, maar je zit allang midden in het systeem.
En nee, ik geloof niet in chem trails en ik draag ook geen alu hoedje.
@jeroenwz: je vergeet wel te zeggen da je toestemming geeft voor je die apps gebruikt. En zo niet dan kun je ze vervolgens voor de rechter sleuren.
@tortuga: klopt. Maar 90% van de apps EIST die toestemming en anders werken ze niet. Dus niet echt een keus.
@maxpower: Ohja, boeven vangen willen we natuurlijk niet. Want privacy…
Koekiemonster altijd plus 1
Nog zo’n reden waarom ik Tesla een warm hart toedraag. Enige wat je van de ‘haters’ hoort is emotieloos en slechte afwerking maar hebben geen idee wat een verademing het is om een Tesla te rijden. Juist door o.a. dit soort updates wordt de auto nauwelijks oud, sterker nog: alleen maar nieuwer!
Wow! Wat had ik dat graag op m’n auto gehad toen een of andere malloot met een barkruk m’n motorkap aan het bewerken was!
@jaapies: met een barkruk? Wauw.. Was je lelijk tegen m aan het doen in de kroeg? Haha
@olivier420: denk eerder te leuk naar zijn vrouw/vriendin. :)
@jpoers: eigenlijk dus gewoon terecht
’10 minuten voor het incident beginnen met opnemen’…. Que?
@alassad: weer top geschreven dit artikel want dat zou heel knap zijn…
@alassad: ja dat kan idd niet
@theblazerunner: staat een beetje knullig omschreven, maar het kan wel. Er wordt gewoon altijd 10 minuten video gebufferd. Als er een incident is wordt deze 10 minuten niet gewist en voegt het systeem daar verder video van het incident zelf aan toe.
Ik kan niet wachten tot mercedes hier mee afkomt adhv hun 360 camera systeem! Dan hoef je die dure dashcams niet te kopen:-)
@unknown32: dan hoef je alleen nog maar zo’n spotgoedkope S klasse te kopen! ;)
Mooi systeem. wat vind de pricacy wetgeving er echter van? En je kan niet meer stiekem naar de buurvrouw. De Tesla zorgt tenslotte voor belastende filmpjes.
Mooi systeem maar in NL heb je daar niks aan want Justitie heeft het oppakken van criminelen niet als prio.
Zeker niet iemand die in jouw auto probeert in te breken of het voertuig probeert te stelen.
Het zal ze een rotzorg zijn.
Zaken zoals ‘privacy’ en onjuist verkregen bewijslast zullen je verder tegenwerken.
Ergo, het is kansloos hier.
@turbobrick: Idem voor op de snelweg van de weg worden gereden door een beroepschauffeur.. Kenteken, actie, alles op beeld.

“Anders schrijft u toch een brief naar het desbetreffende bedrijf?”
@olivier420: recht hebben en recht krijgen zijn 2 verschillende dingen in Nederland.
Kom je pas achter als het je overkomt, zoals in jouw geval.
Mensen die de hele dag op kantoor zitten en op de fiets naar huis gaan vinden het allemaal wel mee vallen …….

Regels in NL zijn ervoor om de gewone burger in het gareel te houden en de criminelen te beschermen.
2x een eunuch van maken en meegeven aan een hongerige Russische onderzeeboot bemanning….
Klinkt allemaal leuk en aardig, maar de politie heeft geen prio op dit soort inbraken. Kan je met je blije bakkes alles op camera hebben, maar foutparkeren is veel belangrijker.
Dus die man had een GPS enkelband, maar dankzij de Tesla hebben ze ‘m kunnen pakken? Sterk verhaal…
Ik heb toch zo mijn twijfels met deze modus. Je mag hier nog geen camera aan je huis plaatsen, die een beetje teveel naar de straat gericht is. Maar Tesla mag da alles rondom filmen… Mag dit ook in België?
Heb wat dashcam beeldmatriaal van een Model X rijder die als een totaalmalloot door het verkeer gaat. Speelt die X zelf ook het nodige bezwarend materieel in en stuurt het naar de politie? Is immers bezwarend voor Tesla als nutjobs hun produkten besturen…
@onehp: Laat zien dat materiaal of het is nooit gebeurt!

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).