Misschien geen heel relevante vraag omdat het een EV betreft, maar we zijn toch benieuwd.
De Tesla Model 3 is momenteel zo heet dat je de inklapbare deurgrappen waarschijnlijk amper vast kunt pakken zonder je vingers te branden. Musk is dan ook naarstig op zoek naar 1,5 miljard dollar extra om de productie van de nieuweling op gang te krijgen. Da’s hard nodig ook, want er liggen ondanks een paar annuleringen nog steeds bijna een half miljoen pre-orders te wachten.
Onlangs werden de belangrijkste specs van de Model 3 naar buiten gebracht. Het standaardmodel krijgt waarschijnlijk een accupakket met een capaciteit van 55 kwh en de topper zou een 80,5 kWh batterij krijgen. De actieradius loopt daarmee uiteen van zo’n 355 tot 500 kilometer.
Vermogens zijn bij een EV lastig te meten wegens de ontbrekende versnellingsbak en de vlakke koppelkromme. Toch weten we nu hoeveel vermogen de Model 3 levert dankzij documenten van de EPA (pdf). De versie met het grootste accupakket is namelijk goed voor 258 pk. Ook goed om te weten: de Model 3 is aanzienlijk lichter dan de stevige Model S. Die laatste doet 2.107 kg op de weegschaal waar de kleinere nieuweling goed is voor een gewicht van 1.740 kg.
Wie trouwens meer wil lezen over vermogen en koppel kan HIER z’n lol op.
58 reacties
Voor een woon werk forens die zijn kantoor niet uitkomt zal het weinig uitmaken.
Oh ja, sommige mensen noemden autoblog in het verleden wel eens gekscherend BMW blog of VAG blog. Als ik kijk naar de frequentie van Tesla berichten kunnen we Tesla blog aan dat rijtje toevoegen. :P
Zet die Tesla-promo-tour even stil totdat er echt wat te melden is svp
misschien eens bestuderen wat een versnellingsbak precies doet.
Een motor die 1000rpm draait op de snelweg en heel veel koppel heeft zal minder goed accelereren van 80 naar 120 dan een motor die 3500rpm draait en twee derde van het koppel heeft.
Dus nogmaals: verdiep je er eens wat verder in want als je het eenmaal goed snapt gaat er een wereld voor je open.
Nee, een hoog toerental betekent ceteris paribus een relatief laag koppel.
Een 2005 F430 Spyder weegt net zoveel als een Viper RT/10 Coupé uit datzelfde bouwjaar. Vermogen is bijna gelijk (3% meer in de Viper), maar max koppel in de Amerikaan ligt 53%(!) hoger. Toch geven ze elkaar op eender welke sprint (0-100, 100-160, 100-200, 0-200 etc) niets toe. Elke sprint is in feite een “tussensprint”.
De Viper heeft veel langere versnellingen nodig om in elke versnelling een vergelijkbare eindsnelheid te halen, vanwege de lagere toerentallen. Resultaat is vergelijkbare koppels aan de wielen.
Nou en die zijn heel goed te bepalen hoor. Alleen niet altijd op traditionele rollenbanken. Bij de EV-motor leverancier kan je motoren krijgen met precies het vermogen dat jij wenst! En dat kunnen ze nog voor je nameten ook. Daarbij zijn de verliezen van tussen de motor en de wielen ook nog eens lager dan bij de ICE.
Sleutel je de versnellingsbak onder de BMW vandaan en creëer je 1 vaste overbrenging. Zal vast allemaal niet meer zo hard gaan dan…
– In welke kleuren wordt de Model 3 eigenlijk leverbaar?
– Hoeveel bekerhouders heeft een Model 3 eigenlijk?
– Hoe werken de zonnekleppen van een Model 3 eigenlijk?
– Hoe breed is de midden armsteun van een Model 3 eigenlijk?
Als jullie meer suggesties willen mail maar even, maar voor vandaag moet dit toereikend zijn.
Ik had graag het aantal pixels geweten van het scherm! ;-)
En dan wel € 1000 vragen om de auto überhaupt te reserveren.
Alsof ze hier de messias aller EV’s gaan leveren..
Tikkie arrogant als je het mij vraagt..
Daarnaast wil Tesla liever een S of X verkopen.
Ipv de electro auto te categorieseren in A / B / C / D / E / F klasse enz (qua subsidies) dus een maatje VW UP/107/twingo enz en die bijv 50% subsidie te geven, een cat B zeg maar YARIS/POLO enz een B 40% subsidie een C formaat GOLF/Astra/Focus/megane 30% subsidie, een D zeg maar BMW 3/ mercedes C /Audi A4 en deze tesla 3 en dan een 20% subsidie en een klasse E als 5 serie/Eserie/A6 tesla model 5 10% en dan de maat erboven geen subsidie verzinnen we hier een waardeloos systeem waardoor alleen de “rijkeren” dit soort subsidies kunnen krijgen… T kan allemaal zo simpel als ze de boel schoner willen maar ho maar dat ze er iets serieus aan doen..