Hypercar-initiatief FIA valt vrijwel direct in het water

Auteur: , 22 Reacties

Twee grote fabrikanten hebben er blijkbaar geen zin in.

Hypercar-initiatief FIA valt vrijwel direct in het water

Begin juni werden we voor de verandering eens blij verrast door de FIA. Naar aanleiding van het karige deelnemersveld van de huidige LMP1-klasse, waar momenteel alleen nog Toyota meedoet, besloot de FIA voor het WEC-kampioenschap vanaf 2020 een nieuwe klasse op te starten. Deze klasse moet bestaan uit hypercars van allerlei verschillende autofabrikanten van verschillende formaten. Naast McLaren, Toyota, Aston Martin heeft, bijvoorbeeld, Brabham ook interesse in een deelname.

De vreugdevolle gedachte dat een dergelijke, ruim gevarieerde klasse om de hoek staat lijkt echter nu al aan tractie te verliezen. Dit heeft alles te maken met twee grote autofabrikanten die weinig interesse tonen. Sterker nog, we kunnen gerust stellen dat er geen interesse is, want tot op heden hebben beide fabrikanten nog geen enkele bijeenkomst bijgewoond.

We spreken over Ford en Ferrari. Volgens Sportcar365 zijn beide autofabrikanten nog geen enkele keer naar meetings geweest van de technische werkgroep die de plannen in goede banen moet leiden. Diezelfde werkgroep heeft uitnodigingen verstuurd naar liefst vijftien verschillende autofabrikanten en constructeurs. Momenteel zijn het vooral Toyota, Aston Martin, ORECA , Onroak Automotive (prototypes) en motorenfabrikant Gibson veelvuldig aanwezig geweest bij de meetings.

Hoewel het er momenteel op lijkt dat Ford en Ferrari ervoor kiezen deze toch bijzonder interessante raceklasse te laten schieten, heeft Mark Rushbrook, hoofd van Motorsport bij Ford, laten weten dat ze er wel degelijk mee bezig zijn.

“We’re still following the process to see where it goes. We’ve established what our principles are that would interest us in that series or not and we’re following along to see where it ends up.”

Uiteraard blijft het stil vanuit Ferrari’s kant. We hopen echter dat de Italianen eenzelfde denkwijze aanhouden als Ford en de klasse in ieder geval in het achterhoofd houden. Immers geldt: hoe meer constructeurs, hoe groter het feest.22 reacties

Dat Ferrari niet mee wilt doen was te verwachten, die hinken al jaren achter de concurrentie aan. En als het effe kan verbieden ze journalisten om hun wagens te vergelijken met de concurrentie. En ze gaan natuurlijk niet achteraan het veld rijden met hun Laferraris, is slecht voor de verkoop.
@fejjie: of positief uitgelegd, ze zijn bezig met de volgende hypercar en willen zich niet committeren tot ze weten of deze past
@fejjie: Ferrari heeft al jaren geen succes in de autosport en toch groeit met het jaar de verkoop en de omzet.
@fejjie: Ferrari hoef zich al 50 jaar niet meer te bewijzen en ze willen voorkomen dat Internet gekkies met 0 verstand van techniek gaan lopen blaten dat ze al 10 jaar achter lopen, heb je ook een voorbeeld van iets waar Ferrari 10 jaar op achter loopt ?
@thierryvth: Vroeger waren Ferraris de top van de autowereld. Iedereen wist dat elk model het beste/snelste in zijn klasse was. Tegenwoordig zijn ze niet meer het snelste of het beste. Zelfs hun meest extreme track focused hypercar is trager dan een zwaardere non track focused porsche met 200pk minder.
@fejjie: en hoezo waren ze vroeger de top dan? De McLaren F1, om maar eens wat te noemen, is op het circuit Ferrari’s uit die tijd zwaar de baas.
Ferrari’s zijn een klasse apart, die koop je als statement. Ze hebben niet echt concurrentie want er is geen merk met een historie die mensen zó aanspreekt.
De beste auto’s zijn het nooit geweest. Een 348 kon je op het nat gemakkelijk bijbenen in een vr6 synchro, wat ook al niet de beste uit zijn klasse was.
@veedubmk1: De F1LM had het toch zwaar te voorduren in het GT kampioenschap in de 90’s tegen een 10 jaar oudere private (met fabrieks ondersteuning) F40LM,
@veedubmk1: Wij hadden een Lancia Gamma 2500 IE en die reed in 80’s een 328GTSI ook zoek maar mijn pa’s lancia was ook sneller dan de M535i van mij ma in die tijd, dat zegt allemaal niet zoveel. ferrari is de next level in beleving zoal Clarkson dat als geen ander kan zeggen en ook recht van spreken heeft. De 550 maranello was een top wagen, de F355 ook de 458 en 456GT ook und so weiter und so weiter, en voor die jaren moest je helemaal niks anders kopen dan een 911 als je niet standaard iedere dag naar de garage wilde.
@fejjie: hoe verzin je het, Ferrari’s waren kwalitatief slecht en pas de laatste 10 jaar zoals al wel meer Italianen bouwen ze nu niet alleen mooi maar ook goed spul. En je kan wel claimen dat de 918 sneller is maar ze zijn alle 3 aan elkaar gewaagd en het varieert per circuit, overigens kiezen bijna alle testers voor de LaFerrari. Maar geef nu gewoon is antwoord op de vraag waar ze dan 10 jaar op achter lopen, welke techniek ?
@fejjie: “Vroeger waren Ferraris de top van de autowereld. Iedereen wist dat elk model het beste/snelste in zijn klasse was” Onzin, zijn ze nooit geweest. Ze lagen vooral lekker op ’t netvlies en waren een genot voor je oren. Maar wanneer je een regulier productie model verkoopt met een natuurlijk ademende V12 van 6.5 liter groot en er 800 pk uit perst, ben je in mijn ogen een eindbaas.
@thierryvth: ze hebben geen SUV…
De arrogantie van Ferrari ten voeten uit. Aan de andere kant: eerst de kat uit de boom kijken voor de homologatie-eisen kan slim zijn.
@fastforward: er zijn al teveel race-klassen. Niet onlogisch dat Ferrari niet zomaar nog meer geld wilt gaan uitgeven. Vooral omdat zo’n klasse niet nodig blijkt om hun verkopen aan te zwengelen.
@bara: Ferrari doet volgens mij mee in precies 2 klassen: F1 en de GT’s.
Ze doen niet mee aan Rally, Tourwagens, LM-prototypes, vooraanstaande cup-klassen, Formula-E, andere formula klassen, Nascar, Dragracing, Enduro-racing.
Maw: Ferrari is niet nodig in de racerij…. Al zullen er wat F1 ‘fans’ zijn die het daar niet mee eens zijn.
@gregorius: als je al meedoet aan de hoogste klasse, waarom dan ook nog in lagere klassen meedoen? Je zat toch ook niet in klas 6 en klas 4 tegelijk op school?
Tja, ergens begrijpelijk. Ferrari heeft niet zo veel te winnen, daar ze alleen al door hun naam een favorietenrol toebedeeld zullen krijgen. En dan moét je nog. Aan de andere kant dateert de laatste eindoverwinning bij de 24h van 1965. Dat is 53 jaar geleden….
@dizono:

En de laatste fabrieks Ferrari die voor de eindoverwinning meedeed was in 1972 (de 333SP was een klantenauto). Le Mans interesseert ze gewoon niet zoveel meer sinsdien.
Waarop zouden ze? Er doen nog zoveel merken niet mee. Porsche, Audi, Lambo, Jaguar,…. Waaeom Ferrari slecht maken als ze niet mee willen doen aan een door FIA nieuwe klasse? Ze doen ook niet mee met de Formula-e!
Het is nog maar de vraag hoe “hypercar” deze auto’s worden. Naar wat ik vernomen heb zal het meer weghebben van de DPi klasse die de Amerikanen in IMSA gebruiken

Dat wil zeggen: LMP chassis met bodywork ruwweg gelijkend aan een straatauto erop. Vandaar dat chassisbouwers als Oreca en ONROAK ook betrokken zijn bij de gesprekken.

Ik denk dat Ferrari weinig zin heeft in zo’n klasse. Er valt meer te verdienen in het verkopen van GTE/GT3 wagens, en de prestige hebben ze al van F1. En dat gaat al jaren zo. Ford aan de andere kant kan zich nog wel eens bedenken omdat de GT hun enige project is.
Dus de FIA schudt even een nieuwe klasse uit de mouw omdat er geen interesse meer is in de bestaande LMP1-klasse, en daar zouden we blij mee moeten zijn?

Volgens mij heeft de FIA een veel dieper liggend probleem, maar hebben ze het nog niet door…
@Esprit_de_Flandre: en dat is?
Ik zou als fabrikant niet met een Hypercar willen aantreden die vervolgens aan alle kanten dood gereguleerd worden tot allemaal om en nabij hetzelfde.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).