In de Jaguar I-PACE zit stiekem een stuk Saab verwerkt

Auteur: , 29 Reacties

Die zag je niet aankomen.

In de Jaguar I-PACE zit stiekem een stuk Saab verwerkt

Het Saab van weleer mag dan enkele jaren niet meer bestaan, de overblijfselen van het bedrijf zijn nog steeds stevig in de weer. Het herboren Saab bijvoorbeeld, NEVS, is in Chinese handen en heeft zelfs voor honderden miljoenen euro’s de handen ineensgeslagen met Koenigsegg. Nu blijkt dat een groep oud-ingenieurs van het omgevallen Zweedse merk de vinger in de pap heeft gehad bij de ontwikkeling van de Jaguar I-PACE.

Natuurlijk hebben we het hier niet over de creatieve meesterbreinen die het een goed plan vonden een joystick in plaats van een normaal stuur in de 9000 te plaatsen. Nee, het onderdeel op de volledig elektrische I-PACE waarover we ditmaal spreken is minder zichtbaar, maar minstens zo belangrijk.

Uit een bericht van Automotive News is gebleken dat de elektrische assen van de fluisterstille katachtige oorspronkelijk in Trollhattan zijn ontwikkeld door werknemers van Saab.

Toen het onderpresterende Saab aan het begin van dit decennium door General Motors verkocht werd aan Spyker, vormde het in een poging te overleven een joint venture met American Axle. Hoewel het samenwerkingsverband bijzonder vruchtbaar was, wist Saab zelf niet aan de dood te ontsnappen. Als gevolg kon American Axle het gedeelte van Saab overnemen. Niet lang daarna werd de tak omgedoopt tot eAAM.

In diezelfde periode bleven de werknemers van eAAM, onder wie ongeveer zeventig man met een Saab-verleden, gezellig hun elektrische assen ontwikkelen. In het specifiek werkte de divisie aan een all-wheel-drive systeem dat Saab al in de eerste jaren van het nieuwe millennium had bedacht. Onder leiding van American Axle wisten de ingenieurs het systeem dusdanig uit te werken dat deze geplaatst kon worden in productievoertuigen.

Uitgerekend American Axle had in de jaren dat de I-PACE (rijtest) opgedroomd werd een bijzonder goede relatie met Jaguar Land Rover. Een lastige optelsom is het allerminst: in 2014 hing het concern aan de telefoon met het assenbedrijf om uit te vinden of het iets in de aanbieding had. Na een aantal gesprekken werd de knoop doorgehakt en besloot JLR de door Saab ontwikkelde elektrische assen van American Axle in de I-PACE te willen verwerken. Zo gezegd, zo gedaan.

Voor wie het had gemist: sindskort staat de Jaguar I-PACE bij ons in de Autoblog-garage als duurtester.29 reacties

Even bij bedrijf A wat assen regelen, bij bedrijf B het accusysteem kopen, de rest kan je zelf wel. Zo moeilijk is het allemaal niet. Maarja dan krijg je niet het beste resultaat.
@fanboy: een autofabrikant maakt bijna niets zelf. Ze betrekken het bij gemiddeld 4100 toeleveranciers. Zo raar is dit dus niet.
@powerblue: Als jij de belangrijkste componenten zoals de aandrijflijn incl motor in koopt alsof het een raammotortje is dan ga je natuurlijk niet voorop lopen.
Tesla, nog niet heel goed in alles, maakt wel zijn eigen motor en accu’s die daarmee wel voorlopen.
En een Volkswagen of Toyota maakt natuurlijk ook gewoon hun eigen brandstof motoren. Belangrijk onderdeel.
@fanboy: Zijn VW-motoren dan zo fantastisch, ja?
@esprit_de_flandre: als je bedenkt dat ze de ruwweg grootste fabrikant ter wereld zijn en er dus grootteorde honderd miljoen van hun motoren dagelijks hun werk doen, dan is het niet zo vreemd dat je nu en dan van een probleempje hoort… Dus iedere keer als je iets te horen krijgt van problemen bij Tesla mag je dat 100 maal uitvergroten, en bij bv. Koenigsegg bijna een miljoen maal, om aan een gelijkaardige procentuele verhouding qua betrouwbaarheid te komen als VAG producten…
@esprit_de_flandre: 25jaar met VW gereden,11jaar golf3 GTI en 14jaar bora tdi, altijd zeer tevreden geweest.Nu rijd ik met Audi A4 b8
@fanboy: je koopt bik bedrijf A de Assen, bij bedrijf B de batterijen, bij bedrijf C de controllers en de deuren die komen van D.
Gemakkelijk zo’n autobedrijf beginnen. Heb hier een handleiding tussen de kinderboekjes gevonden 😋
@tjorque: Doe het maar. Tesla kocht heel veel in bij Mercedes voor hun auto’s. In de nieuwe Aston ligt een motor van ik dacht Mercedes. Alle merken shoppen bij andere leveranciers.
Leuk, maar wat moet ik me voorstellen bij een electrische as?
@potver7: Een hoopje as dat overblijft na elektrocutie?
@potver7: Zoals iedere andere as van een auto, maar dan op de plek van het differentieel een elektromotor.
@fanboy: Tsja, zoiets vermoedde ik al, maar wat is er dan zo specifiek aan een as die aan een elektromotor is gekoppeld t.o.v. eentje aan een differentieel, dat er techneuten op gezet worden en aparte bedrijven voor worden opgezet? Het koppelstuk zal anders zijn, maar verder… ?
@potver7: Een as is een as, toch? Wat ik mij enigszins kan voorstellen is dat assen van elektromotoren meer koppel aankunnen, en eventueel beter gebalanceerd zullen zijn ivm geluidsproductie die je bij een verbrandingsmotor niet zou horen.
Verder heb ik echt geen idee.
@potver7: Nou ik vermoed dat het een heel systeem zal zijn, dus een wisselspanning motor met omvormer en aansturing erop. En dan nog de aandrijfassen die tegen al dat koppen kunnen. En dat alles in een waterdichte behuizing uiteraard (elektrische auto’s moeten door 70 of 100cm water kunnen rijden als veiligheidseis)

Andere kant van het spectrum is een gelijkstroom motor, die je soms op DIY sites al kunt bestellen met koppelstukken om het op je eigen auto te zetten. Accu eraan, controllertje, en je kunt al rijden!

Maarja, als het allemaal niet zo moeilijk is, waarom zuipt zo’n Jaguar dan twee keer zoveel stroom als een Tesla, heeft hij minder rijbereik, en kan hij minder snel laden? Dus ja, er zit nogal wat in de details..
Dus Saab liep eigenlijk lichtjaren voor op de concurrentie en toch bestaat het niet meer?! Mmm…
@ghost: kodak foto rolletjes… 1985 al digitale fotografie uitgevonden, nooit doorgezet omdat; fotorolletjes. Hele bedrijf weg.
@alex1589: Xerox zag geen toekomst in het verbinden van computers met elkaar over lange afstand. Tegenwoordig noemen we het internet.
@ghost: Op sommige gebieden wel. Turbo bood al heel langs turbomotoren aan in hun grote model,de 9-5. Toch wilden veel mensen in die tijd een dikke 6 cilinder ipv een zuinige, soepele 4 cilinder turbo. Als je naar het huidig tijdperk kijkt, zie je zelfs in de dikke BMWs 4 cilinders liggen. Dus ja, Saab was op sommige gebieden al lichtjaren vooruit;-)
@joppe: turbo, die piloot van Ducktales! Maar je bedoelde natuurlijk Saab 🤪🤪
@joppe: Saab plaatste een turbo op z’n 4 cylinder omdat ze geen geld hadden om een 6 pitter te ontwikkelen. BMW plaatst 4 cylinder turbo’s in z’n auto’s omdat ze door wetgeving gedwongen wordt. Niemand kiest uit overtuiging voor een 4 pitter, is dus zeker geen visie of technische voorsprong
@560pk: BMW wordt niet door wetgeving gedwongen. Als BMW de atmosferische zescilinders zuiniger weet ze maken kunnen ze die gewoon blijven gebruiken. Maar dat is technisch onmogelijk. Saab zette eenzaam in op hun Light Pressure Turbo motoren en nu vind je die overal. Ze waren in sommige opzichten zeker hun tijd vooruit.
@ghost: misverstand dat de eerste/pioniers diegene zijn die succes hebben. Vaak net niet, vaak gaat het om de juiste timing tussen het voldoende volwassen zijn van de techniek an sich, en de ontvankelijkheid van de markt voor die, voor hun nieuwe, techniek, en het aanpassen van de tech aan de werkelijke marktbehoefte. Zoiets.
Welke as je ook gebruikt, het blijft een gedrocht van de eerste orde, Jaguar onwaardig. Een misvormd ding is het ….
@autodrome: inderdaad. De wagen heeft schitterende stijlementen van huidige Jaguars, echter is de optelsom verschrikkelijk.
@dutchdriftking: Heb m nu een paar keer gezien, er klopt qua verhoudingen helemaal niks van. Net een vlot waar een hoekige carosserie op geplaatst is …
@autodrome: Tesla was slim genoeg om de klassieke autovorm (met verbrandingsmotor) te behouden, ondanks dat het electrische platform dat helemaal niet noodzaakt en dat men de lengte veel beter kan benutten qua ruimte en wegligging etc.
Wat een lulkoekverhaal weer zeg! Hoezo “stiekem”? En wat nou “elektrische assen”? Gaat er stroom doorheen dan, ofzo?
Jaren Saab gereden ! Met de meeste enorme kilometerstanden weggetikt ! Zonder noemenswaardige problemen ! Nu een A6 3.0 TDI quatro full 150000 km versnellingsbak vervangen wel auto ! En vers mankementen !

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).