In kelder gevonden Giuletta SZ verkocht voor half miljoen

Auteur: , 23 Reacties

Kijk, dat zijn de betere barnfinds!

Door de nog altijd voortdurende klassiekergekte is men naarstig op zoek naar de meest zeldzame, waardevolle auto’s. Haarfijne auto’s die altijd netjes in de garage hebben gestaan leveren uiteraard het meeste geld op, maar men kan eveneens een goede zakcent verdienen met de betere schuurvondst. Of keldervondst, in dit geval.

Aan het eind van 2018 werd er in het Italiaanse Turijn een zeldzame Alfa Romeo Giulietta Sport Zagato, die er een stuk beter uitziet dan de nieuwe versie, uit een ondergrondse garage c.q. kelder gehesen. De door de legendarische koetsenbouwer gevormde sportauto had daar liefst 35 jaar staan weg te stoffen.

De auto behoorde oorspronkelijk toe aan een monteur, die de Giulietta op een zeker moment in de kelder had weggezet. De man zal ongetwijfeld lange tijd fanatiek zijn auto hebben onderhouden, maar toen de lift waarmee de kelder betreden kon worden het begaf, besloot hij om onduidelijke redenen geen energie meer in de auto te steken. Daarmee werd de SZ uit 1962 aan zijn lot overgelaten.

Toen de eigenaar van de Zagato, waarvan er minder dan 250 zijn gemaakt, kwam te overlijden, leek het erop dat de Alfa Romeo nooit weer het daglicht zou zien. Volgens de Facebook-pagina waarop het verhaal onder de aandacht werd gebracht had de eigenaar namelijk geen testament achtergelaten, waardoor geen van zijn familieleden de auto kon overnemen. Zodoende was de auto feitelijk bij niemand in het bezit en kon de vinder hem enkele maanden later naar een veiling sturen. Deze week werd de SZ in Italië geveild, waar hij verkocht werd voor een monsterbedrag van 567.000 euro. Dit terwijl het exemplaar absoluut niet in de beste staat verkeert. Dat gezegd hebbende, technisch schijnt de 1,3-liter viercilinder in de Alfa Romeo, die ongeveer 100 pk produceert, nog in orde te zijn. Het interieur en exterieur verdienen de nodige liefde.23 reacties

Mooie en leuke auto “met verhaal”, maar wat een geld.
@spidermann: valt wel mee: minder dan 250 van gemaakt. Zagato, in zeer goede staat gezien de leeftijd en nimmer gerestaureerd. Zijn – helaas – normale prijzen tegenwoordig. Worden niet meer gezien om lekker mee te rijden (de gedachte alleen al!) maar als investering.
@jeroenwz: en dat is misschien wel het meest zonde, er niet meer mee rijden😢
@lithiumion: helemaal mee eens. Van alleen maar stilstaan wordt geen enkele auto beter.
Ik ga ook eens in de kelder bij opa kijken of er nog een zeldzaam barrel staat..ik zie ineens mogelijkheden.
Ah, het Italiaanse Turijn, ik dacht even aan Turijn in de VS (333 inwoners).
Wat betreft de reden dat hij geen werk meer stak in het project: De reden is toch: omdat de lift het begaf? Ik ben het met je eens, het is een stomme reden, maar dat was voor deze meneer blijkbaar voldoende om het bijltje erbij neer te gooien.
Verder vind ik de reden van de veiling een beetje een raar verhaal. Omdat hij geen testament had achtergelaten kon de “vinder” de auto naar een veiling brengen? Dat je geen testament hebt betekent toch niet dat iedereen maar dingen uit een erfenis kan jatten? Onder het mom van “vinden”.
@pomoek: Ik maak uit een andere bron op dat de Alfa in opdracht van de overheid (belastingdienst?) is aangeboden voor verkoop: “Nu de eigenaar is overleden en er geen wil meer overblijft, ging de auto op 31 januari naar een veiling bij de overheid en verkocht deze Alfa SZ voor 567.000 euro (ongeveer $ 650k aan actuele wisselkoersen).”
@ibssr: dat is natuurlijk goed mogelijk. Geen nabestaanden bekend, dan vervalt de erfenis logischerwijs aan de staat. Dank je!
Ondanks dat de beste man geen testament had, mag ik hopen dat het geld naar de familie gaat. Het lijkt me lullig als een “vinder” er met een half miljoen vandoor gaat.
Was online aanwezig op de veiling, is gekocht door een mijnheer uit de Lage Landen, ongeveer 40 jaar, grijs haar met een beginnende helling tussen heupen en borstkas,die af en toe gekke bekken trekt maar niet kan afkicken van zijn Alfa Romeo verslaving …
@dwfc: I see what you did there… =)
De foto’s suggeren, dat dat exterieur hoegenaamd geen byzondere liefde nodig heeft, de carrosserie lijkt nog in prima staat te verkeren. Stofdoek erover, netjes poetsen en verder vooral niet teveel aan die buitenkant doen. Patina is onvervangbaar.
@amghans: ja, niet te hopen dat deze door Alfaholics wordt gerestaureerd in ‘beter dan nieuwstaat’…
Wat een prachtige en unieke Alfa Romeo. Zagato en Alfa Romeo is een gouden combo. Waarom doen ze bij Zagato niet iets leuks met een Giulia Quadrifoglio. Is zeker een publiek voor.
Raar verhaal maar wat een bloedmooie wagen!
Maar wat doet die laatste foto erbij met al die Panhard 24 BT’s?
Doe mij er maar één van die, rijdt bijzonder grappig met zijn luchtgekoelde flat-twin van 850cc
@desjonnies: de tweede is een CT
@schreute01:
Ik zag het .
560 duizend euro, daar koop je in Nederland net een huis voor.
Leuk rijtje Panhards trouwens op die laatste foto.
Wat grappig, die pagina is van mij. Op het moment dat ik het verhaal plaatste ging het enorm viral! Ik kreeg een aantal foto’s van een vriend van de overleden eigenaar. Ondertussen hebben ook meerdere tijdschriften contact met me gezocht voor meer info om een verhaal te maken. Daarnaast is naar het schijnt de SZ binnen dag al weer doorverkocht voor ongeveer 750K.
Eigenlijk helemaal niet zo mooie Alfa.
Een tijdje terug waren ze nog zo goedkoop dat een alleenstaande vader op een karig politieagenten salaris ermee achter grachtenmonsters kon gaan jagen zou ik zeggen, maar ik had het Zagato gedeelte gemist.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).