Jaguar smelt oude auto’s om voor nieuwe I-PACE

Auteur: , 21 Reacties

Kijk, dat is nog eens milieuvriendelijk.

Jaguar smelt oude auto's om voor nieuwe I-PACE

De Jaguar I-PACE (rijtest) mag dan nog helemaal niet zo oud zijn, moederbedrijf Jaguar Land Rover (JLR) werkt alvast aan een manier om toekomstige exemplaren op een milieubewuste manier te produceren. Door aluminium van oude modellen te hergebruiken probeert het zijn CO2-voetafdruk verkleinen.

Met het hergebruiken van aluminium om nieuwe auto’s te produceren breidt JLR zijn eerdere inspanningen verder uit. De autofabrikant maakt het plaatwerk van de Jaguar XE bijvoorbeeld alweer sinds 2014 van ongeveer 75 procent gerecycled aluminium, dankzij een zogenaamd ‘closed-loop manufacturing system‘ in zijn Britse en Slowaakse fabrieken. En het werkt; mede dankzij deze gesloten cyclus heeft JLR de CO2-uitstoot naar eigen zeggen met 46 procent (per auto) weten te verminderen.

Jaguar smelt oude auto's om voor nieuwe I-PACE

Sindskort doet JLR hetzelfde met de volledig elektrische I-PACE. Als onderdeel van het REALITY-project gaat Jaguar het hoogwaardige aluminium dat wordt gebruikt voor de Auto van het Jaar nu ook omsmelten voor nieuwe exemplaren. Jaguar trekt daarvoor uiteraard geen nieuwe modellen van de weg, maar gebruikt in plaats daarvan voorlopig pre-productieauto’s en prototypes. Als het proces veilig en efficiënt genoeg blijkt te zijn, dan zal Jaguar het op den duur ook gaan gebruiken voor I-PACE’s die op leeftijd zijn geraakt. Het ultieme doel is een volledig gesloten cyclus, waarin het bedrijf geen nieuwe metaal nodig heeft.

Voor wat betreft de batterijen heeft Jaguar uiteraard iets anders bedacht. De accupakketten worden eerst netjes verwijderd uit de prototypes en beginnen op hun beurt eveneens aan een proces dat ze een tweede levenscyclus moet bieden.21 reacties

-edit: dank u, is inmiddels gefixt-
“Geen nieuwe metaal nodig heeft?”

O RLY? Of metaal is meervoud of het is nieuw. 😘

Als je een auto een snol kan noemen dan is het de ipace wel. Heb hem stilstaand en rijdend gezien, vlees noch vis en oppertunitisch meerijden op de elektro hype. Kom dan met echt iets vernieuwends en niet zo een alles een beetje ik will alles zijn creatie …
@autodrome: en dan niet eens met een fatsoenlijk tempo laden en tegenvallend bereik.
@autodrome: Mwah, ik zie ‘m toch liever dan de aangespoelde walvis die als Model X wordt verkocht.
@frederik: ik heb nooit beweerd dat dat een aantrekkelijo vehicle is …
@autodrome: t was toch de eerste echte Tesla concurrent op de markt. Behoorlijk vernieuwend toch?
Ze hebben er al zoveel terug gehad dat ze nu al moeten recycelen..
Dus als ik het goed lees zegt Jaguar dat ze eigenlijk geen vertrouwen hebben in de levensduur van hun aandrijflijnen en daarom dus maar het aluminium van die technisch afgeschreven auto’s gaat hergebruiken.
Lekker duurzaam dit!
Van

“It’s a Jaaaaaaagggg”

naar

“It was a wreeeeeeck”
Ik kom veel bij jaguar dealers en het klopt over het algemeen best wel wat men zegt over de gemiddelde jaguar rijder. Gladde kwallen met slechte bedoelingen, en een vreselijk gevoel voor humor.
@mikje90: moet je toch even uitleggen, wat voor slechte bedoelingen hebben ze dan?
@mikje90:
En bedankt….
Hoe kunnen ze 75% recyclen als Nederlandse autorecyclingbedrijven 98.6% van de auto’s kunnen recyclen?
@faalhaas: twee verschillende percentages. 98,6% van de auto’s komt terecht bij recyclagebedrijven (dus 1,4% niet, die verdwijnen “in het wild”). Daarvan wordt per auto een bepaald percentage ook echt gerecycleerd, de rest van die auto wordt verbrand, gedumpt, etc. Bij Jaguar is dat recyclagepercentage per auto bekend, het bedraagt 75%.
Innovatief!

Aluminium wordt al zo’n vijftig jaar intensief gerecycleerd. Blijkbaar wisten ze dat nog niet bij JLR…
Wat een prachtig marketing blaatverhaal weer. De feiten verrekenen in je eigen voordeel is Jaguar niet vreemd. Ooit riepen ze dat de eerste XJ met bijna volledig aluminum body (X350) 40% lichter was… maar in de kleine lettertjes stond dat dit alleen de aluminium chassis en koetswerk betrof, niet de hele auto. Nu doen ze weer zo’n cijfertrucje.
Om te beginnen is 75% van alle aluminium dat ooit geproduceerd is, nog steeds in gebruik. Logisch dat dan Jaguar dus ook aluminium gebruikt dat voor 75% gerecycled is. Duh! Maar wacht, toch niet… Sinds 2014 (of eigenlijk september 2013) tot januari van dit jaar hebben ze 300.000 ton gerecycled aluminium gebruikt. Dat is dus een kleine 60.000 ton per jaar. Dat is echter slechts 33,3% van hun jaarlijks gebruik van 180.000 ton aluminium. Ze gebruiken dus bij lange na dus geen 75% gerecycled aluminium.
refurbished jaguar
Binnenkort statiegeld op je blikjes frisdrank en bier, als je die inlevert bij de Jaguar-dealer maak je kans op een i-Pace!
Ben ik de enige die het een afzichtelijk hok vindt? Iedereen valt over elkaar om te prijzen hoe mooi hij is, maar de achterkant klopt gewoon niet. Alsof halverwege de auto het design budget op was.
Iedere auto welke naar de sloop gaat wordt toch voor 95% gerecycled? Zo is het mij tenminste altijd uitgelegd.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).