Jawel, GP van Zandvoort ligt nu echt onder vuur

Auteur: , 50 Reacties

De eerste rechtszaak is een feit.

Verbouwing Zandvoort Wouter

Een echte Nederlander verstiert zijn eigen feestje. Het moment dat er ook maar iets slechts te melden is, zijn we er als de kippen bij. Bijzonder. Het land waar verdraagzaamheid aan de orde wordt gesteld, maar waar het wel normaal is dat volwassenen mannen de poep van hun hond oprapen.

Bij het bekendmaken van de Nederlandse Grand Prix zou je kunnen denken dat iedereen blij was. Maar nee hoor, er waren overal sceptici, waaronder ondergetekende. Als voormalig inwoner van de Provincie Drenthe vind ik nog steeds dat Assen een betere locatie was, zeker gezien dingen als tracklayout, infrastructuur en ervaring van organisatie.

Maar er is een andere groep mensen waar je ook altijd op kan rekenen: milieuorganisaties. Nu is het te prijzen dat deze bestaan, maar voor iemand met duur betaalde tickets voor de Dutch GP is het minder. Er is namelijk een spoedprocedure aangespannen door de SNAW.

Mocht je de SNAW niet kennen, dat staat voor Stichting Natuurbelang Amsterdamse Waterleidingsduinen. Tot zover heeft de organisatie van Zandvoort iedereen voorgehouden dat het allemaal wel meevalt, maar de eerste rechtszaak is dus nu een feit. De organisatie moet zich namelijk gaan verantwoorden voor de rechtbank.

De SNAW vindt dat de provincie Noord-Holland eerst een omgevingsvergunning moet verlenen. Zandvoort geeft aan dat dit proces al in werking is gezet, maar de SNAW is er niet gerust op. Zij vrezen dat de verbouwing van het circuit zorgt voor onherstelbare schade aan de natuur. De soep zal waarschijnlijk niet zo heet worden gegeten als deze wordt opgediend. De organisatie van Zandvoort heeft zich goed voorbereid en naar eigen zeggende beschikking over een groot aantal onderzoeken waaruit blijkt dat het wel meevalt qua schade aan het milieu. Wordt ongetwijfeld vervolgd…50 reacties

Het wordt tijd dat wie die bleke milieuhippies hun subsidiegeld eens afnemen en in de tegenaanval gaan. Sleep ook die milieuorganisaties eens voor het gerecht als ze weer eens ergens de boel stilleggen zonder wettelijke grondslag.
Het is idioot dat dit land niet meer normaal kan draaien doordat steeds weer een of andere milieuorganisatie een rechtszaak begint en alles wil tegenhouden. De politiek zou ook beter en bewuster moeten opletten wanneer ze zich weer ergens aan vastleggen. Zoals klimaatakkoorden tekenen en andere zaken waar de burger helemaal niet om vraagt. Migratiepacten en zo.
@kroon: je snapt dat we nu met de tegenaanval van de milieubeweging te maken hebben? De regering tekent het klimaatakkoord want anders houden we het niet droog in dit land. Schuift dat in de onderste bureaulade en deed verder niks. Ook de stikstofwetgeving onder het motto “zien we later wel” die rechter ongeldig heeft verklaard was wel erg kortzichtig van de regering. Feitelijk heeft de regering qua milieumaatregelen al jaren lopen lanterfanten en moet ze nu in de zure appel bijten. Daarom wordt het nu onaangenaam voor boeren, burgers en buitenlui. Je beklag hoort bij de regeringspartijen thuis en niet bij de milieubeweging. Op de huidige voet doorgaan zoals de boeren de autorijders graag willen is gewoon geen optie.
@mashell: Heel goed verwoord, maar de meesten hier willen dat soort zinnige dingen toch niet horen.
@fanboy: Zolang er mensen zijn die denken dat klimaat ook milieu is dan wil ik het niet horen inderdaad.
@venividivici: Spijker. Kop.
@mashell: oja de boeren, de veestapel moet worden gehalveerd. En waar komt het vlees daarna vandaan? Juist, van over de grens. Probleem opgelost? Nee. Probleem groter? Ja.

Als wij die race niet houden, wordt er elders wat georganiseerd. En elders, indien buiten Europa, wordt veel minder rekening gehouden met het milieu. Probleem opgelost? Nee. Probleem groter? Misschien.

Kortom: milieu is leuk, F1 in Zandvoort is leuker.
@sleepyj: meeste vee gaat de grens over. Zoals het merendeel van de varkens die we naar Italië sturen. Die maken er op zijn beurt pharmaham van die wij voor een 10voud terug kopen.
@twijn: dan halen zij het elders? Het probleem blijft hoe dan ook bestaan, en als de wind verkeerd staat komt t alsnog hier heen. Wat wij aan stikstof besparen komt elders weer terug. Maar ik snap je punt. Ik geloof alleen niet dat er direct een oplossing voor is. Blijft een ingewikkeld onderwerp om een goede tussenweg te vinden.
@sleepyj: Wij zitten met de shit en de overlast en andere landen verdienen eraan. Doen wij dan niet iets verkeerd?!
@twijn: ik dacht dat de meeste varkens zo rond den Haag bleven steken.
@twijn: goed vakmanschap en goeie marketing 👍
Maar ja, ‘onhandig’ in meerdere opzichten is het wel 😉
@sleepyj: als de veestapel wordt gehalveerd dan hebben we allemaal nog ruim voldoende vlees te eten. We exporteren immers meer dan de helft van het geproduceerde vlees. Door de intesieve veeteelt kiezen we dus voor de daarmee samengaande milieuproblemen. Misschien moeten we die keuze eens anders maken, stop de export van kiloknallers. En de burgers kan haar aandeel everen door alleen nog Nederlands vlees te kopen. Dan kunnen de boeren die overblijven een waardig bestaan hebben. Nu concurreren ze zichzelf en het milieu kapot.
@sleepyj: drogreden, die veeboeren die staan te gillen over het stikstof beleid moeten 2 dingen doen. Eens een pittig gesprek voeren met CDA, Christenunie en de Rabobank die bleven vertellen dat grote agrarische industrie, 17 miljoen mensen, Rotterdamse haven etc etc allemaal maar kon in een piepklein landje… wisten ze zelf ook weld at t niet uit kon… 2. Die veehouders moeten eens zich als een ondernemer opstellen en zich minder druk maken over stikstof beleid maar meer over t feit dat over x jaar vlees uit een fabriek komt… die veehouders zijn daar totaal niet mee bezig terwijl dat gegarandeerd elke veehouder laat eindigen.
@sleepyj: nee, dat is het niet.
@awesome: onderbouw, en draag de oplossing aan waarin iedereen tevreden is.
@sleepyj: het meeste vlees komt al vanuit het buitenland. Missvhien moet je t woord milieu eens opzoeken op wikipedia, want je hebt werkelijk geennenkel idee wat t inhoud.
@sleepyj: Dit gaat ook over lokale problemen van lokale natuurgebieden als je het artikel had gelezen.
@mashell: we kunnen ook alle subsidies die naar die bodemloze put in Zandvoort gaat verdwijnen stopzetten en gewoon de F1 houden daar waar hij hoort anno 2019, op het TT-circuit van Assen. dat sentimentele gezeik van jan jammert komt mij de strot uit
@mashell: en toch geeft dat protestanten geen reden om het halve land plat te leggen met hun protesten (de boeren) of op de tramrails te gaan liggen en calamiteitenroutes te blokkeren (klimaat/milieudemonstranten). Het recht op demomstraties is een groot goed, maar een beetje fatsoen ook. Demonsteer op een manier dat de boodschap aankomt bij de beleidsbepalers maar de gewone burger er geen last van heeft en je kweekt veel meer goodwill.
@mashell: Topper! Milieu en klimaatmaatregelen zijn nu eenmaal nodig om deze aardbol in de toekomst ook leefbaar te houden. Alleen weigeren veel mensen dat nu eenmaal te beseffen
@mashell: dat hele stikstof verhaal is een non issue. Dat accoord wordt door Nederland eenzijdig zo scherp ingezet terwijl de waardes nog nooit zo laag zijn geweest.
Fijn, de drammers dreigen haar zin weer te krijgen. Je ziet het woord “Amsterdam” staan, dan weet je genoeg…
@str8six: van de andere kant, Zandvoort heeft wel erg veel gaten open gelaten voor die millieu gasten om in te springen. Als ze vantevoren netjes alles op orde hadden, hadden dit soort clubs geen poot om op te staan. De enige echt schuldige is het circuit zelf dus.
@pielemuis: eens. Maar toch..
@str8six: Wat weet je dan als je Amsterdam ziet staan? Enige wat dit met Amsterdam te maken heeft is dat het een natuurgebied is met in leiduin een waterzuivering van Waternet en dat er ergens in de geschiedenis de naam Amsterdam aan is toegevoegd. Meer niet.
Dit heeft gewoon puur te maken met het zeikerige Nederlandse volk dat alleen maar problemen ziet en enkel aan zichzelf denkt omdat “ze” ergens last van hebben. En omdat ze van iets last hebben moet alles en iedereen wijken want zij geen plezier, niemand plezier.
Dus heeft niets met Amsterdam te maken. Is in dit geval gewoon een naampje.
@str8six: drammers doen niets anders dan een bevoegd heerschap de acties van een partij langs de regeltjes te leggen… als dat al niet meer mag…
Chaos is een status in afwachting op orde. Alles kom regt!
Krijgen we nog een artikeltje over de gesneuvelde Huracan
@flatsixx: tüterturk rijd lamborghini tegen busje van beveiliging en tegen paal. Tuft bestuurster van busje in het gezicht.

Meer kunnen we er niet van maken
@pielemuis: top Bedankt
Zal waarschijnlijk allemaal wel meevallen en met een “sisser” aflopen. Kan mij haast niet voorstellen dat de organisatie hier geen rekening mee heeft gehouden.

-edit: dank u, is inmiddels gefixt-
-edit: dank u, is inmiddels gefixt-
@Willeme, je hebt een hond aangeschaft? Ik las in je F1 artikel er ook al iets over…..
@dutchdriftking: Ja, klopt. Een pup. Dus slapen is er niet meer bij :-D
@willeme: haha wat voor? Wij konden na een beroerde nacht weer prima slapen.
Kan de redacteur van bovenstaand stukje ergens anders huilie huilie doen? Dit zag je namelijk van mijlen ver aankomen. De prins en zijn gevolg in Zandvoort hebben die GP binnen gesleept met leugens, halve waarheden, en een veels te rooskleurige voorstelling van zaken. Schrijver van het stukje moet dan ook niet boos zijn op de milieuorganisaties. Hij moet boos zijn op prins Bril, dat is namelijk degene die niet alleen hem, maar heel Nederland een F1 race door de neus geboort heeft. Hij heeft dat gedaan door het enige realistische bid, namelijk dat van Assen, willens en wetens kapot te maken met leugens en vieze spelletjes.
@premiumtap: Het is geen huilie huilie, gewoon een voorstelling van zaken.

Sterker nog, volgens mij zijn we het voor een heel erg groot gedeelte eens. Ik had ook veel liever Assen gezien. Die omgeving kan op dit moment wel een impuls gebruiken. Daarbij kunnen ze een groot evenement organiseren. Dat verouderde baantje aan het strand is nauwelijks geschikt voor DTM, laat staan F1.

Dus de kritiek bezigt mij niet helemaal :-D. Want ook de milieu organisaties kan ik volkomen begrijpen ;-).
We hebben totaal geen stikstof probleem in dit land als ze eens zouden beginnen alle kolen centrales te sluiten.
@hzw: daar is al een wetsbesluit over genomen… next.
@HZW: hoezo niet? Ze hebben toch echt duidelijk laten zien wat de gevolgen zijn er van.
Ik lees vaak in discussies over dergelijke onderwerpen dat ‘ het toch van de grens hierheen waait’ of dat de ‘kolencentrales stoten veel meer uit’.
En dat is natuurlijk waar. Maar daar gaat heel de stikstofdiscussie niet over.

Milieu en klimaat zijn begrippen die niet eenduidig zijn, maar op verschillende schalen toepasbaar zijn. Zo kun je als land wel stoer doen en China de schuld geven voor wereldwijde CO2 uitstoot, maar als vervolgens je eigen binnenstad onleefbaar wordt doordat plaatselijke vervuiling dan ben je nog nergens.

En dat is met stikstof net zo. Dat is gewoon super schadelijk voor natuurgebieden en de gezondheid. En hoe kun je andere landen vertellen hoe ze het moeten doen, als je het zelf niet doet?

Wij als inie minie landje wat bovenaan staat in alle top 10 lijstjes over economie en geluk, moeten gewoon het voorbeeld geven voor de rest van de wereld. En dat doen we niet.
Ook de leden (en de zelfbenoemde leden, lees raddraaiers) van milieuclubs eten dat zelfde voer van de boer en rijden van die mooie gekleurde auto’s/busjes uit de hippietijd zonder katalysator en met een maximaal verbruik.

Zelf doe ik dat namelijk ook omdat ik een beroep vertegenwoordig dat mij financieel niet in staat stelt om:

– een Tesla te rijden op groene stroom met een voordelige leaseconstructie;

– het dure vegatarisch, veganistische en biologische fleesch en groenten te eten gemaakt van sojabonen;

– de dure slavenvrije chocolade en koffie te kopen.

– enz., enz.

Ik steun dan liever de boeren en de pomphouders die al uitgeknepen worden door de groten der aarde om producten maximaal goedkoop te leveren zodat de directeuren in die Tesla’s kunnen blijven rijden.

Zodra alle milieuvriendelijke producten goedkoper zijn dan de schadelijke producten stap ik over.
@erik2907: Het dure vegetarische vlees, huh wat?

Zeg gewoon dat het je niks boeit. Niet zo’n heel verhaal ophangen om eigenlijk te concluderen dat je voor principes geen ene rotcent meer gaat betalen.

En je verhaal over boeren en pomphouders uitgeknepen dat directeuren Teslas kunnen rijden? Wat?
Die gasten werden allang uitgeknepen, heeft niks met dure elektrische auto’s te maken.

En gezien je zelf ook geen geld over hebt voor beter voedsel (je eigen woorden) blijven de boeren in de positie dat ze niet eerlijk betaald worden en uitgeknepen worden.

Dus sorry, je spreekt jezelf echt tegen.
@fanboy:

Begrijpend lezen is een vak.

Voor principes wil ik best meer betalen maar dan moet je dat ook kunnen. Een pot biologische pindakaas die 3x duurder is dan het goedkoopste merk en ook nog eens minder inhoud heeft, daar kun je vraagtekens bij zetten.

De directeuren die nu gesubsidieerde Tesla’s in de lease rijden, rijden nu nog goedkoper dan vroeger in hun BMW’s en Mercedessen.

En ik heb er zeker geld voor over maar dan moet je dat wel kunnen met het inkomen. En dan zwijg ik nog maar van mensen die ongewild in de bijstand zitten. Die kunnen al helemaal geen bio pindakaas kopen, laat staan een gewone pot pindakaas.
@erik2907: Ok dat is ook zo, maar kom dan niet met een verhaal aan dat je boeren en pomphouders steunt. Die steun je dan helemaal niet.

Neem dat biologisch eten, vooral als het op kleinere schaal is (dus regionaal verkrijgbaar, of zelfs direct bij boerderij etc. en niet in iedere AH) dan kun je er vanuit gaan dat diegene die het voedsel verbouwd er daadwerkelijk meer aan overhoudt dan de uitgeknepen boer via de supermarkt.

Overigens is het minder vlees eten alleen maar goedkoper. En om effe in te gaan op jouw voorbeeld, wij kopen vaak die pindakaas die alleen maar van pinda is gemaakt, dat hoeft niet veel duurder te zijn, en eerlijk gezegd wil ik die andere varianten ook niet meer.
@fanboy:

Om bij de biologische boeren te komen moet je ook maar de afstand kunnen overbruggen (financieel). Die zitten nu niet bepaald in de buurt. Daarnaast zul je ook veel boeren moeten bezoeken, de een verkoopt eieren, de ander de melk, weer een ander de bloemkool, nog een andere de boerenkool, nummer tich verkoopt dan weer de spruitjes. Dat worden dure ritten, toch. Over het vlees nog maar te zwijgen. Daarnaast vraagt de boer tegenwoordig hetzelfde of zelfs meer dan de supermarkt. Dat geld moet je dan ook maar weer hebben.

Als de overheid graag wilt dat het allemaal milieuvriendelijker wordt en gezonder (besparing op de gezondheidszorg), lijkt mij een goed begin om de ongezonde producten te belasten en dat geld te gebruiken om de gezonde producten te subsidiëren, lees goedkoper te maken.

M.a.w., maak die elektrische auto ook bereikbaar voor de kleine portemonnee en niet alleen voor de bedrijven met allerlei ingewikkelde leaseconstructie.

Volgens de ANWB kost een Tesla met 4% bijtelling in de lease voor een topsalarissen maar € 170,00 per maand all in. Een simpele Dacia kost inclusief afschrijving, onderhoud en verzekering volgens diezelfde ANWB, indien nieuw gekocht, voor de kleine portemonnee die niet kan leasen en (beneden) modaal inkomen heeft zonder aftrek € 435,- per maand.

Het is zo scheef als maar kan, toch?
@erik2907: Je rekenvoorbeeld gaat denk ik voor de aftrek als ondernemer? Dit wordt of is al afgebouwd.

Voor 170 euro rijdt je uiteraard nog geen Tesla. Misschien voor 170 euro bijtelling, maar je werkgever zal dan toch minstens 500 euro per maand neer moeten leggen.

Anyway, met zakelijk leasen is het elektrisch rijden al goedkoper dus dat is wat jij wil. Voor de particulier is het ook al bijna zover. Kleinere segmenten (A en B) zijn straks voorzien en dan zal het al goedkoper zijn in de lease. Aanschaf zal nog wel hoger blijven.

Wij kunnen overigens in de grote stad en daar net buiten (op de fiets) naar winkels toe waar ze lokale producten verkopen wat zowel goedkoper als duurder kan zijn dan supermarkt. Maar dan zit er dus maar 1 schakel tussen bron en jij als klant. Dat werkt voor ons wel mooi, omdat we het idee hebben dat we betere producten krijgen en dat de mensen/bedrijven die het leveren er beter voor betaald krijgen.
Mijn mening is eigenlijk dat eten te goedkoop is, wat ook resulteert in zeer magere marges voor de boeren.
Ja, we kunnen F1 in NL hebben… maar dan niet in Zandvoort. Er is een prima alternatief: Assen. Mensen die maar blijven doorgaan over Zandvoort, zijn de echte zeurpieten.
Kijk, er zijn ~5 van 7 miljard mensen die geloven dat er een god is, dus dat er ook genoeg zeloten zijn die de onwetenschappelijke kul van AGW geloven, omdat er via subsidiestromen genoeg eikels hun ruggengraat inleveren en er een wetenschappelijk sausje over de kul gooien, dat snap ik. Maar dat deze mensen ook nog zonder verstand het gezwets hier op een autoblog komen herhalen, daar kan ik dus niet bij? Waarom hier? Ga preken en psalmen opdreunen bij het GLblog svp.
“Van groot nationaal belang” is het verweer. Nou, dat wordt dan een inkoppertje, want dat is F1 natuurlijk niet, zeker niet voor het al drukke en dure N.Holland. Assen daarentegen…

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).